Jump to content
Българският форум за музиканти

Мастериране на запис в Америка...


Recommended Posts

На такъв стил му трябва само корав мастер канал, демек да дъни яко RMS -9 -10 dB, чейн : компресор, EQ и два клипера!!! Това е сила, относно микса, подравнени нива, също балансирани тракове с EQ-то голяма играчка !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

По принцип за такъв стил е за предпочитане да се мастерира на подгрупи - т.н. "Stem Mastering". В този стил това е обичайна, да не кажа почти задължителна практика и дава много добри резултати! Има много предимства, особено в този стил!

Набляденията ми сочат, че доста рядко става дума за Stem Mastering. Струва ми се, че повечето мастъринг инженери предпочитат традиционно мастериране, а фенове на стем мастъринга са по-скоро хора занимаващи се преобладаващо със смесване. По-скъпо е и противно на очакванията, често се оказва по-трудоемко, въпреки че би трябвало уж да улеснява инженера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^

:)

Всеки с наблюденията си!

 

Вероятно използвания от мен израз "почти задължителна практика" предизвиква реакция, но ако се замислиш в микс, който колкото и да връщаш за пресмесване все не става, а в този стил това е доста често (поне това са моите наблюдения) Stem Mastering-га е идеално решение, когато миксинг инженера няма какво повече да даде от себе си.

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички които дадоха мнение по въпроса !

В крайна сметка решихме да пратим нещата при хамериканеца :ok:

Причината за това е че говорихме с човека и той ни обеди че ще си поиграе с нещата за да звукнат както ние искаме .. нали това е най-важното . Аз лично искам на мен да ми хареса а вече какво ще кажат хората е друго нещо .. както може би и сами виждате повечето мнения са обратни на това което мисля аз :П уат евер :)

Дозаписваме и домиксираме каквото е останало и пращаме !

Живот и здраве ще постна готовия вариант след някой друг месец когато албума е готов в кутийка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да се абстрахирам от "музикантското" и да кажа като слушател - и двете песни звучат "въздушно". Колегите правилно казаха, че са отрязани ниските, дори в американския вариант - повече, което лично според мен е абсурд точно при това парче. Най-вече касата няма "kick". Първо си помислих, че е при мен проблема, но пуснах за референция няколко парчета с такъв замисъл.

Саунда като цяло напомня на ранните записи на At The Gates, в които умишлено не се чува бас и са изрязани всички ниски, но това е предпочитание на групата.

Всъщност най-важното е какъв саунд търсите вие, но има и друго - много е трудно когато ти си правил нещо, да се абстрахираш, за да го видиш отстрани. Получава се "чувам, това, което искам да чувам".

С две думи, според мен вие, с още малко проба-грешка можете да постигнете много добър резултат. Вероятно колегите няма да имат нищо против да оценят още няколко варианта, които публикувате :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Американския вариянт цепи !!! А ,това че наистина може да се диша докато се слуша сигурно е нещото което най ми хареса. За вас воднисто за мен свободно :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...прослушах на лаптоп вкъщи..на малките говорители (за мен) разликата е ушевадна! В полза на ус мастера. Звучи по-широко, по-обемно...... Аз четири пъти съм мастерирал навън (Швеция и Щатите) и в 3 от 4 пъти другия мастер ни (на мен и киентите ми) харесва повече. Пак така се колебаехме, уж малка разлика...но в клуб, ниските бяха много по-стегнати...абсолютно съм фен на това за важни продукции да се мастерира в профилирани студия....

...в четвъртия случай избрахме моя само защото беше с по-висок RMS, иначе не е ясно дали и той (чуждия) не е звучал по-добре....

...ако темата зацикли, мога да ударя едно ухо и на монитори.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушах и сравнявах, после пак слушах и пак сравнявах, пусках си ппасажи по 10 сек и въртях А и Б на мониторни слушалки шур е2с.

 

Залагам на УС, защото там има повече въздух и хубави високи, опитали са се да направят лауднес, за малко да успеят, ако сложат още пънч, ще стане доста модерно и ще им пиша 6 6 6 за работата.

 

Успех с албума и чакаме резултати :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На мен ми харесва вариант 2, въпреки поорязания бас. За сметка на което има много повече динамика и яснота като цяло в парчето. И барабанчето е звукнало. Напомня ми на звука на късните Напалм Дет. Първият микс "басовият" е доста мътен. Третия пък е междинка между двата. Но искам да обърна внимание на друго - докато сте се втренчили в мастеринга, ми се струва че изпускате моменти при смесването, като например това че според мен барабанчето е доста тихо в микса, а от бавната част 1:30 до края направо го няма. Потънало е някъде :D Клатенето на спирките също ми е една идея в повече (макар че по-добре така отколкото изравнените до ms хави които се харесват много напоследък). Това като критика, иначе много ме кефите откъм power и енергия. Успех с албума!

Редактирано от hed
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам въпросният Варгас ще има нещо като уъркшоп/семинар на някакъв фестивал в Балчик мисля, това лято.Но не знам подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Разликата в двата мастера е чуваема.Явно е че ''мастерваргас''слуша и мастерира на по-обемни монитори,на сайта се виждат,и от тук основната разлика: по-орязани ниски,Успех на албума!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо поздравления за якото парче. Много добра идея и записване. Всеки тук знае, че работата по смесване и мастериране е вечна. Продължителноста на два живота е кратка да се правят нови и нови вариянти на едно парче без да можеш да се спреш на окончателен. Спорд мен американеца се справя много добре, но саунда отива към олекване което за мен не е добре. Простора в последния вариянт не е минус, но парчето трябва да звучи тежко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много много добре се справя, я пусни записа на една Хи Фи система или вууфер, увеличи и ще разбереш защо записа е олекотен :)

 

Просто Хай Фи системите си буустват определени честоти, момчетата от Варгас го знаят и са го имали предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.