Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарата във фолклора


balombi

Recommended Posts

Гледали сме ''ФОЛКОР ТВ" . Виждали сме как в оркестрите с обичаен състав (Акордеон , Клавири , кларинет , ротоми , саксофон и певица) елегантно се вмъква и една електрическа китара , че даже и бас . Интересува ме какво мислите за тази тенденция.Тъй като на скоро ми предстой участие с подобен оркестър искам да разбера какви трикове се прилагат , какво оборудване е необходимо .

Сигурен съм , че във форума има и такива китаристи . Споделете опита си с мен .

Редактирано от balombi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се свири автентичен фолклор, трябва да се свири със съответните народни инструменти. Например акордеонът не е, и ми се драйфа, като го чуя. За саксофони и китари да не говорим колко са български.

 

Вече ако е някаква интерпретация, джазче, фюжънче, а-у, цитиране на мотиви дори, или някакъв различен прочит, екстра е. Другото за мен е просто кич.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото темата ми е интересна и на мен, мисля си, че ако е умело вмъкната, една фолклорна фраза или мотив може да разнообрази свиренето ми доста (говоря все пак само за вмъкване, не ми се свири само фолклор). Всъщност от доста врене насам ладовете и неравноделните ритми са ми все по интересни и си мисля, че трябва да им обърна внимание. Ще следя темата с интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия по фолклорните телевизии свирят само ритъм и обикновено са с някви скуайъри. Нямат нищо общо със солата, в които се вкарват фолклорни мотиви като това

или това
:cheers2:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Balombi,конкретно ти какво трябва да свириш на това участие?Ритъм китара или,например,ще джемите с кларинетиста?

За оборудването какво толкова има?Една китара и усилвател (за да те чуват все пак).

Във форума бай ти Tozi наблягаше здраво на фолклорните мотиви,и то доста успешно.Преслушай му записите.Питай го лично него за това,което те интересува.

 

Иначе не само с китара,ами може и с хармоника да се включиш.Нацелваш Ла и почваш-ту ту тууууу ту ту тууууу.....и така 10 минути.После минаваш в Си и повтаряш още 10 минути.Оркестърът ще свърши останалото.

Шегичка.

 

Кажи кои песни ще подготвяте,някой тук може да ги е свирил вече и да ти сподели нещичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз съм на рътъм китарата . Песните са разни пиянски и кръчмарски бисери .Ще ги свирим в една механа и аз се притеснявам , защото това ще е първата ми изява с китарата(преди свирех на "Йоника'').

ю

 

П.П

Не си правете изводи за мен от това ,че ще свира в кръчма . В моя град това са клубовете .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не гоеоря за солата , който несъмнено са виртуозни , а за нещо такова - http://vbox7.com/play:dc6ec405

 

Дори няма да ти трябва да ползваш усилвател баце, на тоя китарата му е толкова яка, че ънплъгната свири :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бяла китара на черен фон - класика :) Сега без майтап - в мутренските години свирехме комбо формация, китаристът беше ни уникален рок музикант - виртуоз с 18 години стаж по Скандинавия... Трябваше да си вадим хляба по някакъв начин по онова време :yes: . Човекът свиреше във всякакви балкански ритми сола с перфектна орнаментика наравно с акордеониста. Никога няма да забравя ироничната му усмивка, но и никога не отвори дума за това, което свири по принуда. Лека ти пръст, Златко!

Icarus спомена по-нагоре - акордеонът, кларинетът, китарата, синтезаторът и т.н "модерни инструменти" не са български фолклорни инструменти, това е и моето скромно мнение, а кой какъв стил музика с какъв инструмент иска да свири - това си е негов избор. Лично на мен китара+ бг фолк ми звучи .... айде по-добре да не го казвам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо особено, акомпанира се с прости акорди, смените им са логични и интуитивни. Важно е да се поддържа "груув-а" (ритъм партия е, все пак :godbless: - при което често се изпускат (с паузи) цели силни времена (напр. в 7/8 - втората четвъртина и ред подобни номера). Не е лошо акордите да се строят в първите 4 струни, за да наподобяват звученето на тамбурата, която няма басови струни. Ако в ансамбъла няма бас, може с палеца на ниските струни да се свирят съвсем прости басови линии...

 

Припомних си всико това от (много, много далеен) предишен живот:

 

4614401055_2b760a3357_o.jpg

 

Това до вашия покорен слуга е известният бреговски гърулар Чавдар Гънгов (по-късно преподавател в Широка Лъка и ръководител на всевъзможни ансамбли). Ако някой случайно го познава, да му каже много здраве от Бицев :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо особено, акомпанира се с прости акорди, смените им са логични и интуитивни.

 

:thumbs_up: Нищо подобно.

 

Аз не само, че не харесвам, но дори се дразня от фолклорна музика, но акордите които се ползват далеч не са няколко и далеч не са стандартни.

 

Друг въпрос е, че е възможно да се заменят с по-опростени по брой и структура акорди.

В народната музика акордите за китара звучат без особена логика, но предлагат много интересни решения за акомпанимент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^

 

> ...Нищо подобно.

 

Не мога да споря. Сигурно сме свирили различна народна музика с тебе. Аз свирих с този човек от северняшка до тракийска и родопска. На първия джем той ми диктуваше акордите - познаваше хармонията добре, включително особеностите за тамбура и китара (беше ги научил в Котел-ското фолклорно училище, където му е предвал моят съученик Сашо Касиянов). След няколко парчета вече нямах нужда от много подсказване и си отгатвах ходовете сам. Достатъчно не само да свирим на разни 'трапезни' ситуации, но дори да изнесем няколко концерта.

 

Не съм задълбавал в теорията на народната музика, а и от тогава почти не съм имал случаи да я свиря. Сигурно има и такава с по-сложна хармония и 'нестандартни' акорди (кои са стандартните?).. Но не ми е работа да се бъркам, ти по-добре знаеш.

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Бицев

Нека се изясним колега: големи хора сме - да не се сърдим за глупости, така че извинявай ако съм те засегнал с изречението "нищо подобно".

 

Прав си, такова понятие като "нестандартни" акорди няма - използвах го за да не пиша определения, като изчанчени и т.н.Що се отнася до използваната хармония в народната музика, не изключвам възможността нещо, което за мен е интересно като решение, на теб да ти звучи съвсем нормално, и обратното.

 

Така вече става, нали!? :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.