Jump to content
Българският форум за музиканти

Мислех си, че китарите не се разболяват


Overeager

Recommended Posts

Китарата ми, Ibanez Gax30, която в комбинация със Line 6 усилвател прави брутален звук, днеска звучи все едно е с по-малко дистър. Адски странно, и не знам какво може да е. Наскоро си сложих капачки на адаптерите, дали е възможно да съм прекъснал някоя жичка докато съм ги слагал ? Или пък да е от кабела ? Ще съм много благодарен ако някой има предложения какво да пробвам. Сега излизам да си купя нови струни и кабел, ще ги пробвам, ако не се оправи, ще търсим друго решение. Благодаря предварително ! :greenangel:

Редактирано от Overeager
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може и да е от кабела/буксата на китарата.

 

Провери първо това, което си променил последно - като свалиш капачките ще мине ли проблема?

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не може ли със слагането на капачките да е променил потенциометрите да не се усилват до край? Прилича ми на такъв проблем. Не мисля, че кабела може да намали дисторжъна. Или получава сигнал или не. Или е деформиран леко и бучи, но чак да действа като намален дисторжън. Махни капачките и виж как е без тях. А май не съм разбрал капачки за адаптерите, не регулаторчета. Ами тогава струните доближи до адаптерите малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш омметър(или някакъв мултицет(мултиметър) със функция за измерване на съпротивлението) можеш да измериш съпротивлението на бобините/(та) на наличните адаптри. Да кажем имаш хъмбъкер - трябва да има 4 кабела (по 2 за всяка бобина), съответно само два, ако е сингъл; като свържеш единия пробник на мултицета за първия кабел на бобината, а другия за втория, омметъра трябва да отчете стойност около 6 КОма. Пробваш същото със кабелите на другата бобина и ако отново отчете същото, значи няма прекъснат кабел. Ако пък показва нещо като OL или не показва никаква стойност, то тогава има прекъсване на веригата някъде. Лично мен ме съмнява да си прекъснал някой важен проводник, най-вероятно потенциометъра за усилване да се е прецакал. И на него можеш да му измериш съпротивлението обаче трябва да знаеш какво е фабричното му обозначение(да кажем 250 КОма) за да можеш после да ги сравниш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.