Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за вибрато?


Recommended Posts

Напоследък се впускам в разни опити да попявам, даже и казват хората, че не било толкова зле, но едно нещо не мога изобщо да му хвана спатиите- как се "управлява" вибратото?

Успявам да изкарам някакво вибрато като нарочно се "спирам" да дишам за момент и повтарям това много бързо, но не вярвам това да е начина. Това, което успявам да направя е винаги с една и съща честота(скорост ако щете), която много трудно успявам да контролирам.

Ако някой знае уроци (в най-добрия случай нещичко в youtube), което да помогне за упражняване на тази работа, ще съм благодарен да споделите, пък барем се получи :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече имаше подобна тема: тази

И в нея беше се спомена и това упражнение, което сега изкопах от тубата:

 

Обаче това не е единственият начин. Прави се и с дишане, особено за тоновете, които резонират в гръдния кош, като диафрагмата контрахира равномерно и ефектът на вибратото се получава поради изпускането на различни количества въздух през гласните връзки. Не прекъсвай въздушната струя, обаче, това рязко привеждане на гласните връзки в покой и после - атака, и пак така, ги... уморява и те загрубяват.

 

Аз не съм правила такива упражнения, споделям опит от позицията на човек, който се самонаблюдава СЛЕД като вече е постигнал желания ефект. Проблемът при мен е, че преди това не съм могла да координирам и стиковам гласовия си апарат като едно цяло. Едва след като той заработи, тогава "усетих" къде генерирам работното напрежение.

Така де, отде да знам какво се прави с тая диафрагма, като не си я виждам.

(То ръцете, дето си ги виждам, доста често ми пречат, та какво остава за диафрагми, ларинкси, глотиси и баба му... :greenangel: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здрасти,

 

Истината е, че вибратото се получава от свиването и отпускането на мускулите около ларинкса (или гласовата кутия, кутията, в която се намират гласните ти връзки) и над него. Диафрагмата участва в по-малка степен или изобщо не участва. Пиши ми в лични да ти пратя видео, което ясно го показва. Упражнения за вибрато има много. Може да говорим и в скайп. И - вибратото се развива, ако не се случва естествено. Не е трудно да се постигне.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Brett Manning - Mastering vibrato. Не съм сигурен дали струва 400-те долара, които искат, но можеш да го намериш и за по-малко; на мен ми помогна. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен дали струва 400-те долара, които искат, но можеш да го намериш и за по-малко.

 

Определено. :punk_guitar: :punk_guitar: :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.