Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте!

Като малък ходех за месеци насело, при баба и дядо. Дядо отглеждаше всякъкви животни и също вече минаха 51 години откакто е ловец (извади 51-рия билет. Може да свири на гайда, "дудук" или по-популярната в нашия край (пищталка) и т.н.Още тогава, когато той правеше гайди и дудуци винаги ми е било интересно да мога да свиря на тях като него. Естествено той не е майстор и това беше по-примитивен начин на изработка. "Дудуците" не бяха като стандартните ами с 6 дупки и в нашия край - Горна Диканя, община Радомир, ги наричат "пищалки".Свирят с нормални тонове но повече към високите. Когато ходехме с козите из планината той все сядаше и свиреше, а козите и кучетата се навъртаха около нас, лягаха на сянка и слушаха... Тогава имах желание да мога да свиря на този инструмент, но може би нямах достатъяно кураж да се занимавам, или просто всеки ден слушах и не изпитвах нужда да се уча...незнам и аз.

Сега обаче те са много стари, вече не сме по планината всеки ден, аз ходя на училище и немога да седя насело с месеци, и наистина от много време насам ме мъчи идеята, че искам да мога да свиря на този инструмент. Лятото ще направим 1-2 такива, може и една гайдуница ( там ги правят свободни без гайди и е добре като за начинаещ) и ще се заема сериозно да се науча.

Въпросът ми е : с 6 дупки колко тона са (нота до нота примерно), и дали няма някои сайт който да ми помогне за да се науча да свиря само за удоволствие, не като майстор ами просто като любител.

Много ми е интересна и гайдата, като малък на всеки беше известно, че мечтая да стана гайдар но никой не се взе на сериозно и това отмина, след това тренирах народни танци но ме отписаха защото бях с 3 години по-малък от най-малкия в групата и неможех да им смогвам на стъпките. Но гайдата изисква много време и много сериозност. Затова ако има някакъв начин да науча как точно се редуват тоновете и т.н, или някой сайт с мелодии и нотите им ще ми е достатъчно за това което искам, защото съм закърмен с прекрасната българска култура и ми е безкраино интересно. А с гайда може би ще се занимая като завърша училище (забравих да кажа, че съм на 17 години, 10клас от София...) защото ще имам време и т.н. Благодаря предварително пишете и питайте каквото искате ще ми бъде интересно.

 

!!!! Най ми е мерак да мога да свиря от http://vbox7.com/play:6a828f49 тази втората мелодия дето започва от 1:45., затова питам за тоновете,дали с този инструмент ще се получи нещо което дори малко да прилича на това. След време ще си купя нормален дудук, или ще си изработиме ръчно но това по-нататък.

 

:thumbs_up: Ако искате да видите снимки от Горна Диканя вижте ми Facebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000777542607 (Kristiqn Nikolaev Chobanski)

в албума Горна Диканя, ето ви и добър имитатор и мой приятел : http://vbox7.com/play:6f3e920e

Редактирано от Кристиян Чобански
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж тази тема:

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=41401

 

както и тази:

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=74025

 

и сайта, за който става въпрос във втората тема:

 

http://www.kaba-gaida.com

 

Успех!

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,Кристияне!

Беше ми интересно написаното от теб, но може би ще го коментирам друг път..А сега по същество.

Класическият наш дудук е с 6 дупки. С различни пръстови комбинации и с полузапушване на отворите той

може да извади почти пълния звукоред, така че добър свирач може да свири всичко с тази на пръв поглед

непретенциозна свирчица...Старите големи дудучарски школи у нас са били в шопско-граовския и във видинския

край. За жалост сега много трудно можеш да чуеш и видиш добри изпълненив на български дудук. Радио, телевизия,

дискове, Интернет - там дудука е практически неоткриваем. Имаше няколко дядовци, които свиреха из София, но и тях вече ги няма...Най-добрият български дудучар , когото съм слушал наживо, Бай Петър Христов, почина преди година ...

Лека му пръст. А иначе царството на дудука е Румъния. Там свирят умопомрачително...

Относно ПВЦ кавала - това е 70 сантиметрова тръба с пробити дупки, така че не струва никакви пари...

А пък за гайдата е нужна доста упоритост , издържливост и постоянство, за да просвириш въобще, а за да постигнеш

прилично равнище ( като това на клипа) , ще ти трябва време и ще ти се наложи да се поизпотиш...:thumbs_up:

Виждам, че не ти липсва ентусиазъм. Остава да опиташ...Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вижте понеже аз не искам да свиря на професионално ниво, няма да си купувам дудук, него ще го уча с дядо ми. Искам да ви попитам дали си заслужава да си купя ПВЦ кавал и да се уча на него. Свалил съм от интернет "Методи и ръководство за овладяване на орнаментиката в Южнотракийския кавалджийски стил", също и много ноти, и бих искал да знам дали те ще ми помогнат да се науча на поне някоя друга мелодия. Лятото ще посвирим и ако видя, че върви на добре може и да посетя учител или да видя къде се събират в някое читалище групи и да започна да посещавам. Аз не се стремя да овладея даден инструмент до определена степен, просто са ми безкрайно интересни всичките народни духови инструменти, но реших да се науча на кавал.

Наскоро водих подробен разговор с един съученик, който свири на китара (хеви метъл), и го разпитах колко време свири какво е научил...доколкото знам китарата изисква повече време за овладяване до средна аматьорска степен от кавала или се бъркам ? Той свири от няколко месеца и е научил части от 3-4 инструментала, които изпълнява на г/д прилично ниво, а няма време да се занимава много редовно (не се упражнява често).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та както казах съм свалил "Метод. ръководство за овладяване на орнаментиката на Южнотракийския кавалджийски стил" на Любен Досев. Искам да попитам каква е разликата между тази книга и "Начална школа за кавал" на Тодор Прашанов, да знам дали да си поръчам "Начална школа за кавал" от Хеликон, 15 лв е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си ПВЦ кавал, и сега се опитвам да свиря. Изкарвам само един звук - среден. Когато всички дупки са запушени, не изкарвам звук. Някой може ли да ме посъветва какво да направя. Проблема не е от кавала защото човекът ми го тества пред мен и ако не си слухар или професионалист, свири като дървения (показа ми и дървен). Най-ниските звуци немога да ги направя, нито по-високите, а когато запушвам или отпушвам дупки, едвам се усеща смяна на тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

За да се научиш да свириш на какъвто и да е инструмент- в случеа кавал не можеш да го направиш чрез книги и писания,трябва да ти бъде показано.Пробвай да запушиш дупките по плътно,можеби от това не става да възпроизведеш чисти и нормални тонове :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

Здравейте на всички! Предлагам школата за дудук на Качулев! Имам пусната обява в базара на сайта в раздел книги-ноти! Успех на всички! jhon1n2y@abv.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте, свиря на китара, бас и барабани. Пролетта почина дядо ми и намерих дудука му, който е наследство от неговият дядо (някъде в края на 19-ти век - автентичен е). Къде и как мога да намеря някакви съвети и да се науча да свиря на него. Когато бях малък дядо ми свиреше всякаква народна музика на него, когато ме водеше с него на полето с овците, така че - видял съм, че този малък инструмент може да изкара почти всякакви звуци. Правя някакви жалки опити вкъщи, и това, което виждам е, че при различна компресия скача в различна октава, понякога бърка и тоналностите, възможно е и да дава дефекти от възрастта. Семейна реликва е, скъп спомен от дядо ми, и задължително искам да се науча да свиря на него! (има 6 дупки плюс една седма отдолу, не знам какъв вид е)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.