Jump to content
Българският форум за музиканти

Едно малко ревю на басчето ми, няколко месеца след като го закупих.


IgniteAll

Recommended Posts

Дойде времето да споделя впечатленията си от баса, който закупих преди повече от половин година. Ibanez BTB676 NTF беше инцидентен избор за мен, който се оказа правилен в конкретната ситуация. Първо ще понапиша малко за усещането, което имам при свирене на този бас. Балансът на тялото и грифа е страхотен, което прави този бас невероятно удобен за свирене както в седнало, така и в изправено състояние. Грифът е широк и ако мога така да се изразя "дава поле за изява". Не е дебел, което от своя страна за мен е голям плюс поради проблемите, които имам с пръстите на лявата ми ръка, тъй като този тип гриф дава удобство на ръката ми и не ме уморява. Като за финал от гледна точка на удобство ще допълня, че и визията на този бас гали окото и създава приятното усещане за качествен инструмент.

 

BTB676NTF.gif

 

 

Плюсове от гледна точка на монтаж на инструмента мога да търся по цял ден, но основните, които се гледат от повечето хора са състейн и качеството на звука на инструмента. Нек-тру грифа с мензура 35” и Mono-Rail II бриджа спомагат за състейна с пълна сила и се радвам на чист и продължителен тон.

 

BTB675NTF_neck-thru.jpg

 

Басът беше интониран прекрасно и нямах проблеми с това, така че този момент със сетъпа не ми е познат, а и не искам да го променям, само за да видя дали се интонира лесно. Mono-Rail II бриджа дава един много отчетлив тон на всяка струна индивидуално. С този бас свиренето на акорди и солирането е песен. Ето и една снимка на въпросния струнник за онези, които искат да придобият по-ясна представа за него като визия и монтаж:

 

BTB675NTF_pickups.jpg

 

Фабричният сетъп на двата тръсрода не беше ОК, но това се оправи лесно с малко скъсани нерви от моя страна поради недоглеждане. Постигнах невероятно нисък екшън на струните при тестове, но, както повечето от вас знаят на моменти това играе лоши шеги на звука, затова повдигнах струните по учебник и сега всичко е наред, но все пак ще ходи за един лек сетъп до ръчичките на лютиер. Двата соупбара на Bartolini® от серията МК-2 засега са всичко, което мога да желая като звук от този бас. В комбинация с трибандовия еквилайзер BARTOLINI® MK-2 постигам от много мек тон до крайно версатилно звучене на баса. Ето опциите, които дава МК-2 еквилайзера:

 

BARTOLINIMK2.jpg

 

Ако стана богат, ще посегна на баса с един ъпгрейд, но това не ми е приоритет към момента. За споменатият от мен тон спомага и комбинацията от ясенова основа на тялото и орехов топ и тази на грифа от 5 парчета явор и бубинга. Ето една диаграма на честотите на сопупбарите за любопитните:

 

BARTOLINIMK2.jpg

 

Разстоянието между струните позволява използването на различни техники на свирене, без да има стандартното неудобство характерно за повечето басове с 5 и 6 струни. Имайки предвид, че ръчичките ми са доста големи бях удивен, че нямам грижи със слап, плък, дабъл тъмб. Към този момент смятам, че съм открил баса за мен и дори се радвам на тази инвестиция, която тогава смятах, че рискувам като правя. Дано не съм написал много глупости, но това си е моето лично мнение за точно този модел на Ibanez.

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено "BTB" и "SR", са доста силни серии на Ibanez!

Един от най-голямите плюсове на моят SR е,че е страшно олекотен,а при този как е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Велик!

Но аз ще си закупя 675... 5 струни също ще са ми в повече, но ще вадя яките песни :)

Като твойта китарка...хммм след 6-7 години :crying::)

Виждал съм го, даже съм го разглеждал твоя... еми ... след 6-7 години :slap:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Идеята на тази тема беше да вкарам някаква по-скоро хардуеърна представа за баса, но се е видяло, че ще се наложи да пусна и един семпъл. Това е един мой кратък инструментал, който разработвам от сравнително скоро. Не съм го изсвирил кой знае колко ритмично, но нали трябваше да му се чуе гласа на баса. Не помня риг-а, който съм използвал при записа. Помня само, че евкилайзера на баса беше с параметри на макс с уравновесен звук межди двата соупбара.

 

Цъкни ме и оглушей. :)

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Активната електроника малко замазва картинката в случая. Ако имаш нещичко записано без активна ще е супер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При този бас няма гасене на електрониката. :hysterical: Днес на закуска се сетих, че струните, които бях сложил на баса не са фабричните Еликсири. Тези струнки са остарели и очевадно и ушевадно дават глух тон. Ще презапиша инструментала много скоро и ще го кача с ОК струни. Излагация... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По отношение на "прозрачност" и "чист тон" при домашни записи много трудно може да се прави извод, защото в такива случаи всичко по трасето, че и кабелите мажат. Така че не е от електрониката.

 

Инструменталчето е супер !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ице, точно от струните е, брат. Разликата е покъртителна и е моя грешката, че пуснах този инструментал в този му вид. Ще го презапиша с Еликсирите и ще чуеш разликата сам. Аз бях потресен когато смених струните, че не съм се усетил как свиря с глух бас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Като си земах бас трябваше сбера още некой лев и да си зема BTB 675... Вместо тва избързах и си взех SR 505. Не, че е лош ама разликата в цената е доста по-малка от разликата в качеството според мен. Шестструнния вече май ще е BTB ама с по-голямата мензура май ще иска свикване...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си земах бас трябваше сбера още некой лев и да си зема BTB 675... Вместо тва избързах и си взех SR 505. Не, че е лош ама разликата в цената е доста по-малка от разликата в качеството според мен. Шестструнния вече май ще е BTB ама с по-голямата мензура май ще иска свикване...

 

Ще ти възразя само за протокола, щото според мен си в грешка. Това, че SR не звучи както ти искаш, не прави серията некачествена (или евтина). BTB е по- скъп предимно заради бриджа (индивидуалните за всяка струна бриджове са доста по- скъпи), а това е и плюс, и минус. Брал съм ядове с отзвучаващи прекалено дълги тонове при Strings-through-body -бас, и мога да кажа, че както при самостоятелно свирене е плюс, така при свирене с други инструменти е минус. За да бъдат отделени тия басове в две отделни серии, значи хората от Ибанец са търсели две различни идеи за звук и според мен са ги постигнали и двете, още повече че и двтее серии натрупаха годинки на пазара, и още не са сменени !

Силно опростено казано, SR-серията цели по- консервативния звук, а BTB-по агресивен и моделен. Понеже повечето от нас са предимно рок-музиканти, е логично BTB да се харесва повече, но това не прави SR-серията лоша. Просто някой не си е уцелил подходящия бас !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

^ "Не, че е лош ама разликата в цената е доста по-малка от разликата в качеството според мен." - точно това което и ти си казъл имах впредвид... Супер доволен съм си от моя СР505 обаче си мисля, че БТБ675 щеше да е по-подходящ за мен (само дето съм малко дребен и бас с 2,5 см по-голяма мензура май ще ми е по-трудно и с него може да изглеждам още по-дребен :cheers2: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата наистина не е голяма, но не е и малка. Все пак при 6 струнните модели беше около 200 и малко лева. Не ми отне повече от 5 минути да избера ВТВ-то пред SR-а, но това беше моя вкус за звук и въобще не се и церемоних. Махагончето си е махагонче, но ВТВ-то ми връчи една доста по-агресивен тон, което лично на мен ми трябваше. Като цяло си купих басът за мен. Това включваше не само звука, а и удобството при свирене. Имам проблем с 3 пръста на лявата ръка заради засегнат нерв и грифът много добре ми легна в ръчицата и не ме уморява. Разстоянието на струните при струнник е доста по-голямо от това на SR-a и това също натежа много. Просто за мен е важно когато се прави подобна покупка да не се прави компромис, защото това е компромис спрямо теб самия. Чуват се двата баса при еднакви настройки и се опитва. Това е като с купуването на обувките. :unsure: Преди 3 дни допълних картинката и с един MXR M80 DI+ и сега остава да дойде светлия миг с кубе или нещо по-така. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.