Jump to content
Българският форум за музиканти

Сравнение между две китари


kolio_k

Cort VS Gibson  

250 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Ха, това като моя Корт, бе :thumbs_up:

Евала за поста - много интесно! Повече такива постове трябват, а не само теоритизиране.

Познах ги, обаче :D Не, че познах звука на Корта. Обратното.

Според мене хората са се заблудили, защото са търсили това, което повече им харесва, а не отличителното на Гибсъна. Последният семпъл е най-издайнически. Честно казано допреди това и аз с чудех, даже по средата на семплите клонях към обратния отговор. Но в последния семпъл, по време на високите тонове, втората китара има един отличителен мътен тембър, който липсва при първата; някакси - все едно има някакъв обертон, който непрекъснато ''дърпа'' звучащият тон надолу; все едно някакъв магнит влияе на звука и го тегли надолу. Дали това е заради махагона или заради адапторите - не мога да кажа. После като ги чух още веднъж забелязах, че първата китара на места ( 5-ти семпъл примерно) звучи малко по-фънкарско, пружиниращо; някяк - по-фендерско. Нюансите са доста минимални и наистина човек трябва да знае точно какво търси, за да го открие. И, разбира се, трябва да има доста ''деформиран'' слух от слушане на Цепелин, Гънс, Гари Мур и т.н.

Кольо - казваш, че като хванеш китарите веднага усещаш коя е скъпата и коя евтината. Би ли казал точно какво? Освен, че едната е сигурно 3 пъти по-тежка; интересно ми е най-вече - примерно - като грифове - лекота на свирене; на Гибсъна по-ниско ли може да се свалят струните без да бръжди? Като слушам записа - не мога да кажа, че с едната стават нещата по-лесно. Коя се разстройва по-бързо? Или нещо друго?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се , че темата ти се вижда полезна, в края на краищата, това и беше идеята.

Що се отнася до китарите, искам да подчертая, че имам ограничен опит и строго определени вкусове. В смисъл , харесвам китари с винтидж тип звук, но далеч не съм свирил на всякакви възможни (нямам средства за такива неща). Но съм голям фен на звука на Гибсън ЛП ( направията им не е върха, в смисъл изпипването на детайлите, но това пък няма никакво значение за мен) имал съм доста и в момента това ми е най предпочитания тип китара.

 

Та като хвана една подобна китара, дори и без да свиря, усещането е , че държим инструмент в ръка, а не играчка. Опира по скоро до баланс, отколкото до тежест (новите ЛП не са кой знае колко тежки), както и до удобството на грифа. Нито един хубаво звучащ винтидж звучащ инструмент няма тънък гриф, тънкия гриф скапва саунда от всякъде и се използва само на китари за хай гейн приложения, при които натуралния саунд всъщност не е особено важен, за сметка на добра електроника и ниската акция (предполагам), позволяваща бързо свирене, както и изравнеността на звука. Но спекулирам, защото не разбирам, а и не се интересувам от такива китари B) . Имал съм доста от тях, но съм харесвал само една две и то от части, просто ми звучат бедно и без характер, като ги използвам за това , което свиря, а не свиря това, за което те са направени ;)

 

Колкото до саунда, там разликата е много голяма, но за съжаление, най добре се усеща, като се свири с един инструмент, а не като се слушат семпли. Просто защото, колкото и реалистично да са записани, при семплите играят още поне 3 много важни фактора.

Първо хората свирят по съвсем различен начин един от друг и това променя изцяло саунда на една китара. Това съвсем лесно може да се види, ако всички запишем и постнем една и съща фраза, записана без дисторшън/ една с една няма да си приличат, разликите в звукоизвличането, атаката на перото, изравнеността на свирене и тн, са нещо като личния ни подпис в свиренето

 

Хората имат различно оборудване и не могат да си представят, точно как е звучало нашето, докато записваме семпъла.

 

И най вече, хората (в случая) имат различни очаквания за ЛП и много неясни за Корт (което е напълно разбираемо, защото Корт не са известни с характер :) )

Някои искат да чуят от ЛПто мазен среднист тон и го харесват. От друга страна, аз винаги търся дефиницията в саунда на една китара и с времето се научих, че ми харесват китарите, които имат изразен дървен отенък в саунда , както и един естествен V shaped EQ така да се каже, в саунда. Тоест, средите им са поорязани, този звук е типичен за по новото производство ЛП СТандард, особено изразен при VOS ( поне при двете, с които съм имал удоволствието да свиря) както и за доста Фендери(по съвсем друг, техен си начин) и който води при свирене с мидъл гейн, до невероятна хармоничност и прозрачност на тона. Та това е, което ми харесва и моето ЛП го докарва много достойно (според мен, разбира се).

 

На семплите Корта звучи с много среди в сравнение с ЛПто и на много хора, това допада повече явно. Така, че всичко си опира до вкус в края на краищата

 

 

В този семпъл сравнявам два Фендера, единия с палисандров, а другия с кленов фингърборд. На семпъла ясно се чуват разликите между двете китари и кленовата чуваемо има по малко среди в саунда, което я прави да звучи по ясно, с много повече дефиниция при свирене с драйв, но и с по малко пауър в саунда. Понеже имам и двата грифа на белия Фендер (кленов и палисандров) , при въртенето се убедих, че грифа е основно определящото звено за саунда , поне при Стратокастера и се явява един вид неудобно и бавно за настройване EQ. На мен лично , палисандровия ми идва чудесен за рок и поп, а кленовия цепи за блус, фънк, както и за малмстенизми, а дефиницията на саунда на 4тя,5та и 6та струни , е невероятна

 

Та личния ми извод от наблюденията ми е, че харесвам китарите с по малко натурални среди в саунда,

Плюсовете са/ супер отчетливост и хармоничност на инструмента

Минусите/лекото усещане за по немощен звук поради поради по малкото количество среди

Най добрият (за мен) инструмент, трябва да е балансиран някъде по средата, с леко отклонение в посока по малко среди)

 

Предполагам че за по тежка музика, китара с нормални или дори леко вдигнати среди би била супер, защото ще има много тяга и маса в саунда.

Точно такава получих като спонсорство за един проект в който започвам да свиря (ПРС Маккарти), никак не ми допада, но пък наистина пълни страшно с драйв и понеже предстои да бъде включвана в Triple Rectifier, който също не мога да трая поради агресивния му звук, мисля, че крайния резултат ще бъде много гот в рамките на рок естетиката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Ако знаеш колко разлика има между Гибсъните..,Кольо го е обяснил де,мойта примерно е тежка и с повече среди - на мен си ми харесва. :wacko:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за изчерпателния отговор, Кольо.

Що се отнася до звук - да, винаги ще бъде въпрос на субективни предпочитания и стил на музиката, която се свири. Мисълта ми беше - каква са обективните разлики между двете китари в качеството на изработката, освен тежестта, дебелината на грифа и звука - примерно - хардуера на по-скъпата спомага ли за по-добра инотация и за по-трудно разстройване? Грифът, освен, че е по-дебел и с друг тип фингърборд - може ли да се каже, че създава предпоставки за сваляне на струните по-надолу от Корта, без да бръжди? Такива работи.

Между другото си спомням, че тоя модел Корт - KX5 - беше един от най-евтините Кортове - струваше 330лв. За okolo 500лв имаше същия - KXQ1, само, че с лепен гриф, махагоново тяло и по-добри адаптори, който вероятно би извадил звук, още по-близо до Гибсъна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ам, такова, само да питам - някой дали може да постне (ако има под ръка) подобно сравнение между палисандър и абанос? <_<

Че май никой не си е правил труда, поне в тубата, а ми е интересно как ще звучат сходни инструменти при едни и същи условия с фретборд от двата различни мат`ряла. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сещам се ,че Джемовете на Вай имат такива грифове и съм свирил и с двата ,но не успях някаква разлика да доловя освен в допира на грифа.

В групата имаме такива китари и мога да пробвам да запиша Джем с абанос и Джем с палисандър .

 

Относно загадката и на мен в началото чистата китара ми се стори че първата е Гибсън , но после с драйва си личеше разликата в красотата на тона и в последствие си смених мнението.Свирил съм на китара Корт за малко /от около500лв/ и мисля че е добра за тези пари...

За китарите Гибсън се каза от Кольо каквото трябваше.

 

 

 

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

1.Cort - Това не звучи като китара от тип Les Paul ,ами като Superstrat

2. Gibson - Les Paul-а е втори защото звучи по-чисто,а и звучи като да е със такива

хъмбъкари

 

Не съм специалист ,свиря с Epiphone Explorer и има огромнна разлика с Gibson Les Paul,

никога не съм свирил на Cort, така че не е нещо усобенно ако съм сбъркал. :cheers2:

 

пп:бавно писах,не видях края на темата

Редактирано от bustard
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В групата имаме такива китари и мога да пробвам да запиша Джем с абанос и Джем с палисандър .

 

Това би било интересно. :cheers2: Кольо_К описваше разлика между двата типа фретборд, но при подобен на неговия тест мисля че ще се чуе ясно разликата. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за изчерпателния отговор, Кольо.

Що се отнася до звук - да, винаги ще бъде въпрос на субективни предпочитания и стил на музиката, която се свири. Мисълта ми беше - каква са обективните разлики между двете китари в качеството на изработката, освен тежестта, дебелината на грифа и звука - примерно - хардуера на по-скъпата спомага ли за по-добра инотация и за по-трудно разстройване? Грифът, освен, че е по-дебел и с друг тип фингърборд - може ли да се каже, че създава предпоставки за сваляне на струните по-надолу от Корта, без да бръжди? Такива работи.

Между другото си спомням, че тоя модел Корт - KX5 - беше един от най-евтините Кортове - струваше 330лв. За okolo 500лв имаше същия - KXQ1, само, че с лепен гриф, махагоново тяло и по-добри адаптори, който вероятно би извадил звук, още по-близо до Гибсъна.

 

Да , по добрият хардуер спомага за по добра интонация и настройване, до колкото при Корт, хардуерът е една от най лошити неща. Колкото до акцията, ако Корта е добър, то акцията може да бъде точно същата като на Гибсън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.