Jump to content
Българският форум за музиканти

Сравнение между две китари


kolio_k

Cort VS Gibson  

250 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Много се радвам, че темата ви допада.

 

Иначе Корта е най обикновена, евтина китара и в действителния живот, далеч не може да се мери с ЛПто, предполагам, че повечето други китари в този прайс рейндж няма да много звучат много по различно. Това, което прави разпознаването трудно, са по скоро нашите собствени представи за това как дадена китара би трябвало да звучи. Тоест, всеки си има някаква собствена идея(съобразена с личния вкус и опит) за това какъв саунд да очаква и подсъзнателно иска да го чуе. Аз например не обичам дебел замазан саунд и при свиренето на китари с Хъмбъкър, правя всичко възможно да го елиминирам

 

В случая от Гибсъна се очаква дебел, мазен, леещ се саунд ( той без съмнение се справя чудесно с това), а от Корта нещо плосичко като за 400 лева примерно :cheers: . Но реално погледнато, по добрите материали на Гибито, както и класните адаптери, водят до саунд, в който няма толкова много среди (и е прозрачен, без да има брутални режещи високи на чисто), което при тази настройка на ампа , с честоти 12 часа и при сравнение с нормално носово и се не особено добра атака звучащ Корт ( относително де, той не е толкова зле, даже напротив) създава впечатление за по тънко звучене. Ако направя саунда така, че да е балансиран като за Гибсъна, Корта би звучал запушено и прекалено басово на нек адаптера. Но това би означавало да манипулирам достоверността на семплите. Предполагам, че повечето хора се подведоха именно, по чистия саунд в началото, както и от факта, че така и не изсвирих нищо типично лесполско :hooray: . А и да не забравяме, че адаптерите на Корта са много по силни от тези на Гибсъна, коита са си с винтидж аутпут.

 

Както и да е, благодаря ви за участието в темата :hysterical: , много забавна се получи, надявам се и да е полезна за някой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази ли е китарката http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_23...rt_KX5_BKM.html . Ставам й фен. Kolio_k може ли да кажеш нещо повече за адаптерите, какво означава Motherbucker Zebra BKHD (H-H) ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз познах, въпреки слушалките ми за 20лв. :):greenball: :greenball:, но аз не оценявах по това кое ме кефи повече, а това което ми звучи като LP.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много готина тема, но ако ние китарджиите не можем да разберем коя китара е скъпа и коя евтина, какво остава за обикновения слушател, фен и т.н. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно би било и сравнение с евтино лес пол копие в диапазона 400-700 лв - Vintage,Epiphone,Cort,Stagg или друга,но махагонова и с лепен гриф.Предполагам разпознаването би било дори дори по-трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

O, когато свиря на съответните, чудесно разбирам коя китара е скъпа и коя евтина. Но все пак даже и на записа съвсем ясно се чуват разликите в саунда между двете китари, друг въпрос, че половината хора повече харесаха Корта :) , но това все пак си въпрос на вкус. Според мен, Корта спрямо Гибсъна звучи глухо и му липсва атака, но пък много хора, какво стана ясно, разглеждат това (като и по силните адаптери работят в тази посока) като по плътен тон и това им допада. В края на краищата, личният вкус си остава най важният фактор

 

п.п. Максим 09

 

Нямам никаква информация за адаптерите, само мога да споделя, че звучат прилично като за толкова евтини и са доста силни ( да не кажа прекалено за моя вкус). Иначе китарата е точно същата

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе те и два Гибсън-а не звучат еднакво ,моето Студио е като това от клипа по-долу (9 clouds конструкция) и разликата със Стандарт е осезателна-

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, то наистина няма две китари, които наистина да звучат еднакво. Иначе не мога да разбера защо пича от демото твърди, че Студиото има по малко гейн спрямо Стандард, предполагам, че просто си е свалил адаптерите по ниско. Факт е че бридж адаптера на Студио (498T) е много по силен от Бърсбъкъра на Стандард. Но иначе, доколкото мога да преценя от записа (предвид стайния микрофон и липсата на чист саунд) мисля, че неговия Стандард звучи много подобно до моя, а доколкото съм имал 2 Студио досега, мога да кажа, че те наистина звучат с много повече среди в саунда и са по малко прозрачни, но по плътни от Стандард. Аз лично харесвам звука на китарите с акустични камери, новата ми (в подписа) също е такава

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста полезно инфо за почитателите на Гипсън. Продължавам да слудя с интерес. Сори за :)

Редактирано от Fashion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да кажа, че на моя KX5 адаптерите не са Zebra, а са целите черни. В първия момент ми се стори, че и формата на тялото е различна, защото не се виждаше добре "издяланото" по краищата (не знам как се нарича), но всичко си е така.

Другото, което установих е, че можах да позная Корта от Гибсъна и това, че докато не се науча да свиря като Кольо нямам нужда от друга китара... :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И като пропуснеш момента в който се научаваш като мен (защото аз едва ли ставам за еталон :thumbs_up: по скоро обратното, а и е най готино и удовлетворяващо като свирим като нас си) , постът ти най точно отразява и моето мнение. От една, общо взето евтина китарка, може да се изкара много звук и ако някой, в момента няма бюджет за Gibson или PRS или кой за каквото си мечтае, това не трябва да го кара да си презира и отхвърля, скромната си мотичка. И на тях може да се свири прилично, а на останалото му идва времето. А и както се вижда от анкетата, разликите между китарите не са космически и далеч не са толкова важни за свиренето, както много хора се заблуждават :) . Просто кефа е по голям със готин инструмент, но пък от друга страна, не бихме го оценили достатъчно, ако не сме помечтали за него, както си му е реда.

 

Лично мнение, разбира се

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обожавам такива теми, защото ни карат да погледнем отвъд цената, ревютата в нета и общите представи за кое е добро и кое не.

Реших да съм супер честен със себе си и да го слушам, да гласувам, и чак тогава да видя и се оказа, че съм познал. За мен лично, това, което наклони мнението ми беше 5-тият семпъл (този с многото гейн). Там втората китара имаше "гибсънски тон". По чистите китари сигурно нямаше да се ориентирам.

 

Иначе евала на Кольо :thumbs_up:

Имаше преди време тема сравнение на Peavey Vypyr и някакво лампово Peavey, която беше доста полезна. А пък много преди това имаше едни с една талашитена китара, които избиваха рибата. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.