Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно настройка


scum

Recommended Posts

Здравейте,

 

съжелявам за глупавия въпрос,но не успях да намеря тема подобна на моята.Та от скоро реших да сменя настройката на китарата(ibanez rg320pg)с половин тон надолу.И оттук изкочиха големите въпросителни:

-какви струни ще са подходящи(веднъж вече пробвах с 9-ки в тази настройка,но определено не беше изобщо удобно и приятно за свирене с тях).10-ките са ми страшно удобни,но с тях съм свирил едниствено в ре и си нямам представа дали китарата ще я "заболи" в исканата от мен настройка.

-Мензурата на китарата(25.5(648мм.)) дали е подходяща?

-Тремолото(EdgeIII система) би ли правило проблеми?

Ясно ми е че със смяната на струните и настройката трябват да се правят различни манипулации по китарата(като настройка на тръс рода и интонацията и т.н),но има ли смисъл да напрягам китарата и да рискувам да я повредя или няма за какво да се притиснявам.Благодаря ви за вниманието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти щом искаш да я настрой с половин тон НАДОЛУ, би трябвало да отпуснеш струната, което би трябвало да не напряга китарата, а по скоро да отпуснеш напрежение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжелявам за объркания пост,който съм пуснал,за което моля да ме извините.

Имах предвид,че искам китарата да я настроя с половин тон надолу от стандартната настройка.Но просто не знам кои струни биха били подходящи за това.9-ки вече бях пробвал,но бяха прекалено отпуснати и въпроса ми е дали 10-ките са подходящи и биха ли направили някакви поражения по китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да имаш проблем. Последните струни, които смених бяха 10-ки (тъй като 13-ките бяха свършили навсякъде) и свирих с тях около 2 седмици. Свирим в ДО. Нямах никакви проблеми, но принципно е добре за по-нисък строй да си с по-дебели струни. А иначе, дали е опасно за китарата, ако не бараш тръс рода (което не би и трябвало) не мисля, че ще е по-опасно с каквито и да е други струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да има проблем да свалиш китарата с половин тон надолу, нищо няма да и стане.

 

Първо ако 9ки ти е удобно да свириш стандартно, то може би 10ки за бемол да идеи идеално с тази мензура мисля, че ще бъдат пак достатъчно меки.

 

Най вероятно ще ти се наложи да направиш настройки на флойда, интонация и тръс род.

 

Сложи десятки, сетъпни рода, провери интонация, виж си разстоянието на струните между грифа на девето прагче, ако не се е мръднало то няма да има нужда и от настройка на тръс род.

 

Аз това упражнение го направих преди 7 месеца и всичко си е наред.

 

И чакаме кавъри на Protest The Hero и Alexisonfire :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Китарите са доста издържливи животни, ако човек знае как да се грижи за тях и знае кога може да има проблем. От години практикувам агресивно сменяне на строя : от drop D във стандартна във drop C на една сесия със струни с дебелина 10 и не съм имал икакви проблеми с хардуера (освен естественото'заминаване' на интонацията).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

честно, не знам как може да свирите с толкова хлабави струни.на мен ми е крайно неудобно, но все пак не съдя никой, всеки има индивидуални предпочитания, аз свирих с 11-52 в стандартна настройка, но сега свалих с един тон надолу в Ре стандарт и ми е екстра.

към автора - според мен не пипай сам тръс рода, по въпроса ти съдя, че не си много наясно и е по-добре някой да ти покаже поне първия път как да пипаш там, защото от това наитсина можеш да си повредиш китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.