Jump to content
Българският форум за музиканти

hotreks

75 годишен кавал- реставрация?

Recommended Posts

Изрових го от един шкаф, не е пипан поне 20 години. Въпросът ми е как да го поддържам и нужна ли му е някакъв вид реставрация, защото е много лепкав и не могат добре да се сглобяват отделните му части. Има леко сцепване във свръзката между втората и третата част. Разбрах, че се маже с мас и се пристяга с конци. Мога ли да го трия със спирт или нещо друго, с което да избегна тази лепкавост?

Много бих искал да се науча да свиря също така на него- може ли да се намери нещо като бейзикс на свиренето на кавал в интернет и да видя там как се слагат пръстите и коя дупка за кой тон отговаря.

 

Мерси предварително на всеки откликнал да отговори на многото ми въпроси! :metalist:

 

Ето и снимки, там ще видите всичко гореопоменато:

SSL20894.JPG - 2.55MB

SSL20909.JPG - 2.97MB

SSL20901.JPG - 2.82MB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Опитай следното: Залей цепката с епоксидна смола и силно стегни спукания рогов пръстен (напр. с тел). На другия ден свали телта и полирай мястото. После хубаво намажи кавала отвън и отвътре със зехтин, оостави го да попие и след това го излъскай с вълнен парцал...Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей!Аз също си намерих кавал в окаяно състояние.При мен не излизат твойте снимки,само фон ми дава.Но щом е лепкав,това е огранена мазнина.Зехтин ,олио....аз го почистих механично със много финна шкурка,и със кореселин.Итогава го лепих(и то със секундно лепило )Но моя беше сух(обезмаслен),и в момента 7 години по късно свири,но го модифицирах....ако при теб пукнатината е само под роговата набивка няма страшно ,това е нормално Само не го натягай много с конци.Ако ли е надлъжна цялостна пукнатина ,и цилиндъра с запушване на дупките не уплътнява-обезмасляване и лепене.Но звука е по рехав вече.Чак след като е залепен и уплътнен можеш да го мажеш с бадемово олио(almond oil),или зехтин и оцет.2към 1(разбъркано)Конците,ако не е на конус-можеш да ги намажеш с восък ,нагряваш и пак мажеш да се уплътнява мазнос втулките.(егати и простотиите написах,ама.....това от мен) :) аА това е само учител за кавала http://www.robertsnider.com/Kavals/Samouchitel.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.