Jump to content
Българският форум за музиканти

колко пари струва издаване на албум?


Recommended Posts

Случайно попаднах на темата и въпреки, че е от 2006 реших да се включа понеже изчетох куп глупости и излишно усожняване на темата.

Значи за записването на албум няма да коментирам, защото там цените са различни и зависи от много работи.

Но за издаването не виждам защо трябва да търсиш продуценти, музикални компании и други  (освен ако не правиш някакъв гаден поп тит Графа)

Когато имаш записах албума се свързваш с една от двете лицензирани печатници, които печатат матрични дискове и поръчваш. Цената зависи от бройките. Минималната бройка е 500 диска, но трябва да си много наивен за да решиш да правиш повече от 500-1000 диска. Цената на запис плюс печат върху диска е 50-80 ст. за бройка, цената за обложката зависи от типа обложка, но не мисля, че ще излезе повече от 50ст. за по-обикновена обложка. И така грубо за 500 лв. издаваш 500 диска, които са ти напълно достатъчни. Според това как мислиш да ги продаваш може да ти потрябва и баркод, но не мисля, че е задължително. Ако ти трябва отиваш в търговско-промишлената палата и ти издават. Ако случайно продадеш 500те диска (много се съмнявам) цената вече е по-малка да направиш други, защото имаш вече готова матрица. Кви са тия хиляди левове и сложни схеми дето обсъждате не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам защо се занимавате с отживелици от миналия век като печатане на дискове.

Ако ще е за продажба по концерти си правите 100 диска без матрица в кварталния копишоп и пускате албума през дигитален дистрибутор в интернет за да получи IRSC кодове.

С тези кодове се регистрирате в Профон и Мюзикаутор, за да ви се отчитат пусканията (дай боже всекиму), продажбите и ползванията.

Вече ако ще се прави клип, PR (рекламна) кампания и пр., всичко се трупа, но това зависи от потенциала на продукта. На запад компанията издател/продуцент реално плаща за тези неща от (предполагаемите) приходи на бандата, т.е. ги вади авансово от вашите пари. Естествено в управлениета на компанията има хора които знаят (или усещат) какво се търси за да направят подобни решения. Там се решава дали да се похарчат 10000 или 3 милиона за промоция.

Така че освен за запис, микс и мастеринг, просто трябва да направите акаунт с дистрибутор, с моя дистрибутор имаме 90/10 % от цената от продажбите на едро, т.е. ако Itunes взима 99 цента и дава 70 на парче на дистрибутора, аз получавам 63 цента преди данъци.

Това е самиздат подхода, ако пък имате компания зад гърба си, те могат да дадат бюджет авансово (но и няма да дадат 90% royalty).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.