Jump to content
Българският форум за музиканти

Класическа китара


W_A_R

Recommended Posts

Значи може темата да ви се стори изключително тъпа, но вече почват да ме хващат бЕсовете. :punk_guitar: Значи от няколко часа свиря едно и също нещо и постоянно го бъркам всеки път по един и същ начин и вече изпуших. Та искам да питам по-опитните нормално ли е тва нещо. Имам чувството, че абсолютно никакъв напредък няма. сигурно трябва да съм по-търпелив или вече и аз не знам. Се едно тъпча на едно и също място. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно и при мен е ставало така :punk_guitar: , но не се нерви, защото когато се ядосаш, още повече ще сбъркаш. Продължавай спокойно да пробваш, а ако много се изнервиш спри за малко, почини си и прави нещо друго, и после пак започни. :thumbs_up:

Редактирано от ianev_94
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

a guitarist's guide to better practicing - много полезен урок

съветите може и да ви се сторят очевидни, но едва ли много хора се упражняват толкова методично и целенасочено

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и на мен ми се случи така онзи ден - свиря си го с нотите, ама има точно едно проблемно място! За щастие го оправих, чрез:

-работа над точно този проблемен момент;

-свирене на нещо друго и после пак връщане на това.

 

Успех! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е...Аз затова като взема нещо ново, го деля на малки фразички(от около 3-4 такта, попринцип си личи г/д как трябва да се разделя), правя всяка една поотделно докато станат сигурни и после ги сглобявам. Пробвай така! И да...прави си почивки от време на време.

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е-е-е-х !!!

А при мене от годините ли от какво не ми е е толкова проблем изсвирването , а запомнянето!!! :thumbs_up:

Нема да се пуашиш, има и по-лошо!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, днес е пак същото ама гледам да съм спокоен и започва да става по-добре. Класиката е хубава, но е 2 пъти по-трудна :):excl:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, с този проблем и аз постоянно се боря. Има моменти , в които повторението не е достатъчно.

Аз бих те посъветвала да анализираш трудното място, което бъркаш. Тъй като движението на пръстите и разкодирането на нотния текст са дело на мозъка, помисли кое те обърква (пръстовка, схема в дясната ръка, технически трудности и т.н)

След като си анализирал грешката, много по-лесно можеш да я поправиш:)

 

От опит мога да кажа, че повечето причини за подобно зацикляне са психологически. Човек си казва - "Оф трудно е, все го бъркам. Като стига там, пак ще се объркам."

Бъди спокоен, търпелив и ако не се получава мястото - остави китарата за 10-15 мин. Почини си психически. И после започни да свириш с мисълта, че ще стане!

 

Успех! Всичко ще стане!:))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, има един пиниз дето върши чудна работа, но си се иска търпение. След като си анализирал трудностите в пасажа, да го свириш с такова темпо, че мисълта ти да тече непрекъсната. Винаги да знаеш какво следва и така, като почувстваш сигурност в едно темпо да качваш. Друг номер е да си имаш опорни точки в самите фрази, за да може музиката ти да не е статична. И така...много свирене си трябва, ама не безцелно. Давай си по петнайсетина минути за пасаж и се концентрирай максимално. Ще видиш как ще почне да се получава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Всички съвети по-горе са полезни, но може проблема да е от съвсем друго естество. В самата китара. Ако, има много високи струни, нестандартно широко разстояние между тях или просто неудобен гриф поради лоша изработка. Аз се обучавах на китара с дебел нек/кютук и дълга мензура(660мм) и се скъсвах да упражнявам техники, които въпреки труда ми, не се получаваха. Но когато ми попадна удобна за мен китара и о, чудо!... всичко ставаше по-лесно. При нестандартно дългите мензури, пръстите трябва да се разтягат много жестоко и това затруднява свиренето. Освен това при дълга мензура струните стават по-твърди от по-големия опън, което също затруднява свиренето. Но на същата китара, мои колеги с големи ръце се чувстваха прекрасно и тогава и те разбраха, защо не са могли да изсвирят някои неща на техните им китари(648мм). :greenangel:

 

П.П. Освен китарата, важно е и дали постановката на ръце и тяло е правилна.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Китарата си е наред :) С постановката също нямам проблеми. По-скоро проблема е както се изрази колежката психологически. Има моменти в които съм спокоен, ненапрегнат и всичко се получава. Обаче когато съм уморен и денят е бил дълъг ръката ми просто сякаш не иска да изсвири дадения пасаж и естествено аз започвам да си късам нервите и ми е идвало да ударя китарата в стената :) Изглежда този проблем просто се преодолява с течение на времето. :) Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.