Jump to content
Българският форум за музиканти

Новата ми китара правена от Диката


Recommended Posts

Честито kolio_k ! Имаш да черпиш (виртуални бири и торти вършат работа :) )

Инструмента изглежда наистина прилично! Винаги съм казвал, че работата е свършена добре тогава, когато поръчителят е доволен. Точно това означава custom made guitar. Не се и съмнявам, че тая китарка в твоите ръце ще предизвика екстаз в публиката ти :) .

 

П.П. Поста ми не е заради...

В интерес на истината не съм си мислил нищо подобно, доколкото знам не правиш китари, но може и аз да не съм разбрал нещо :) , а и никой не трябва да пише постове ни най малко, аз самият много рядко пиша в този раздел...

 

П.П. 2 Защо избра опция тялото с байндинг (целулоид предполагам), а не я остави с натуралния Флейм (макар и тангенциален пак има доста силна шарка)?

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 61
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Много благодаря и няма никакъв проблем с виртуалните бири :godbless:, а и с реалните ако намина към вашия край :D .

 

Избрах да има такъв биндинг, просто защото това ми харесва най много като дизайн и придава на инструмента класически ( доколкото има такова нещо при електрическите китари и разбира се според мен) вид. Аз сериозно не се интересувам от дърводелската страна на нещата и намирам декорациите по китарите за неуместни (личен вкус) ,а неща като шарки и тем подобни не ме грабват ни най малко. Даже исках първоначално топа да е от обикновен клен, а не флейм, Диката ме убеди, че е по естетично да е поне с такъв . Изришно държах флейма поне да не е преигран, защото ми прилича на евтин фурнир, какъвто слагат на Корт примерно, а и оскъпява (излишно според мен) продукцията. Безкомпромисно се интересувам само от качеството на Tone Woods, а те бяха невероятни, което си пролича на по късен етап. Изобщо на тема дизайн съм старомоден и скучен до дупка ;)

 

А иначе, според мен, китарата предвид саунда и, е нещо малко по добро от прилична. От вид много не разбирам, та този и напълно ме задоволява ( а явно и колегите във форума), а изработката е направо ювелирна, но виж, за саунд ухо имам ( мисля ) и съм силно впечатлен от нейния, а това хич не ми е лесно, обикновено намирам бая кусури в тази област, заради които съм се набутвал далеч повече отколкото мога да си позволя. От тази гледна точка обаче Диката е свършил сериозно по добра от прилична работа :D , за мое щастие, и ще се радвам ако за напред виждам и още такива инструменти, досега не ми се беше случвало с родни китари :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След няколко месеца саунда ще се промени и бих искал да те помоля да наблюдаваш това с течение на времето. Можеш да запишеш семпли при еднакви настройки и да ги сравниш - саунд като нов инструмент, и саунд след период Х. После да кажем след перод от време Х, да споделиш впечателения. Считам, че това би било доста интересно и полезно за всичко нас.

 

Още веднъж честито и "прилично" по моите критерии е много висока оценка :godbless:

 

А и още нещо, стана въпрос за Tone Woods, знаеш ли какъв ти е топа - нашенски БГ Явор или внос? Задавам този въпрос, защото Flamed Maple от различните краища света има различни звукови характеристики, доста осезаеми.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахааа ;) , супер, много се радвам тогава, че оценките ни съвпадат :thumbs_up::D . Когато изписвахме топа, Диката ми прати линк, беше от някакъв специализиран магазин в Германия, не помня името, но ако те интересува, мога да го питам следващия път като се забъбрим, иначе чак от звукови качества на топовете не разбирам, това си е работа за вас специалистите, аз слушам само крайния резултат :D . Иначе Махагона той ми го уреди, помня , че сечението на грифа беше направо перфектно, а абаносът е също отвън, първокачествен чисто черен, без интервенции :) .

 

Иначе китарите наистина си променят саунда с времето, ще почакам да видя тази как ще улегне и ще пиша. За сега грифът се държи супер, не е мръднал от месец, акцията си стои както беше преди месец когато я взех(точно един милиметър на 12 праг, на първа струна) и не е необходимо да използвам тръса, както често се случва при много нови китари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Остана само един неизяснен, но може би деликатен въпрос - Каква цена излезе тази сладурана, ако не е тайна? Ако е тайна, поне подскажи диапазона, горе-долу! :thumbs_up:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

O, не е тайна, но не е във форума мястото да се обсъждат такива комерсиални въпроси :thumbs_up: . Написаните неща си остават написани, а на някои хора предпочитат подобни обсъждания в по тесен кръг. Важното е че мен ме устройва идеално. Диката най добре ще даде отговор на този въпрос. Ако те интересува, ще ти дам неговите координати, той ще ти отговори лично. Аз се опитвам да бъда дискретен :)

 

Извинявам се , че няма д абъда по конкретен, но не ми е работа

 

Поздрави

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че беше казал прибилизително за цена в една тема, мисля че беше за 2 x 1000 +6000 / 4 :thumbs_up: Сори, ако се бъркам за цената и за въобще щом не искаш да споделиш, само кажи и ще го едитна :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

eи,4увствам се нов вьв форума направо...отдавна не сьм писал....

мерсииииии голямо на вси4ки за добрите думи!!!!

леко по метлата-аз и колио_к изобщо не ни интересуваше как ще изглежда китарата.нямаше никакви напьни за визия,тя е лесната 4аст.матерялите са семпли,с единственото условие-добьр тон.бяха ми зададени условия ,нямащи нищо общо с визията.просто тия китари носят на такьв имидж.такива-милиони...в подробности за произход и др. на дьрвото са ме интересували дотолкова,колкото,като ги преслушам,да 4уя това,което искам.още в на4алото идеята за топ АААААА беше отхвьрлена.надявам се това да е поредната добре зву4аща китара в rock'n'roll-a.другото е лесно и не толкова важно.ако в темата има интерес-пак ще драсна.

мерси на вси4ки!!!

п.с днес забелязах,4е някои ми е докопал паролата слу4аино и ми стана странно....ако има неадекватни коментари-не са от мен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега грифът се държи супер, не е мръднал от месец, акцията си стои както беше преди месец когато я взех(точно един милиметър на 12 праг, на първа струна) и не е необходимо да използвам тръса, както често се случва при много нови китари.
Ей,много нисък екшън бре :),не ти ли звънка така?

Всъщност аз го гледам от моята гледна точка,защото бендвам "хамалски" нон-стоп и с дебели перца.

Грифа едва ли ще мръдне,както е от 3 парчета,не разбирам много,но си представям,че е по устойчив на усуквания и подобни проблеми.

Може би това имат предвид лютиерите под "улягане" на инструмента,но аз поне не съм чувал стара китара да звучи по-зле от нова,даже е обратното,естествено говорим за добре направени инструменти.

Остана само един неизяснен, но може би деликатен въпрос - Каква цена излезе тази сладурана, ако не е тайна? Ако е тайна, поне подскажи диапазона, горе-долу!
Абе Лими ,що не питаш Диката направо?Според мен тази китара е по-добра от стандартните ЛП и ПРС и трябва да струва Поне толкова,като се вземе предвид,че е правена от много кадърен лютиер,а не на конвейрна линиа от разни мучачос и др. работници или в мебелна фабрика по соц-времената :) .
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хилбили

 

Акцията наистина е прекалено ниска, Диката като я правеше ми каза, че съм метъл тн. :) . В интерес на истината и на мен не ми е много удобно така и скоро ще я вдигна, просто исках да видя на колко най ниска акция носи. Но китарата, не звъни, поне при моя начин на свирене, а и аз вдигам доста. Просто по този начин, саунда не е оптимален. Ще взема днес да я сложа на 1,5 както са другите ми китари.

 

Иначе си напълно прав, идеята на гриф от повече парчета, както и подбирането на материал със съответното сечение и качество е точно такова. А , инструментите наистина улягат и започват да звучат по различно след няколко месеца по сериозна експлоатация и в този период е възможно грифът да дръпне или да отпусне в някакви минимални граници, това обикновено се случва още на следващия ден след като сложим струни, а след това периодично се проверява докато китарата е по нова . Но понеже грифът е доста дебел ( аз такива харесвам, една идея по тънки от 50ски гибсънски гриф - страшен саунд), струни от тип стандартни 10ки не могат сериозно да го опънат, вероятно ще мина на 11 или хибридни 10 проба.

 

А ти добре знаеш как звучи качествен стар и улегнал инструмент, стоял на стайна температура 30тина години ( визирам ти Фендера, много е як ), там вече говорим за един супер благороден звук, но той идва само с времето. Моят Фендер се отпуши доста рязко откъм звук преди около 2 години, а фингърборда много леко му се сви, та трябваше минимална корекция на драскащите прагове отстрани, това в резултат на редовно свирене и 7 години на стойка на стайна температура. Всички гадни среди изчезват и китарите стават едни такива меки, пък прозрачни, просто мечта, а лака от бял ( в моя случай), започва да прилича на сметанов крем- красота. Но за тази китара много чакане ще иска (20тина години).

 

Колкото до цената, наистина не е коректно да се обсъждат такива неща във форум и най правилно е да се пита Диката. Но искам да вметна, че инструмента като ниво на изработка, далеч превъзхожда нормално ЛП СТандарт , като саунд са различни, но ЛП са супер добри, на тях проблемите им са другаде ( глухи ноти, среди понякога и тн) и просто ако се избере добро ЛП, много повече не може да се иска от към звук, а един познат има 1959 Les Paul Reissue, там вече компромиси няма, а саунда му е смъртоносен ( а цената е към 12000 в български кинти, не за живи хора, на мен колата ми е по евтина :) ) Колкото до ПРС, имал съм един Къстъм 24 и съм свирил сериозно на още един, не съм специалист, но това не е моя саунд ( тънък гриф, малко дърво- няма много тяга, но пък звучи много гот с драйв, за всеки влак си има пътници), но доколкото си спомням, изработката им беше също далеч над тази на Гибсън и на ниво на Къстъм китара ( поне на вид)

 

Но цената на Диката в никакъв случай не е може да се мери с тази на Гибсън или ПРС, там си плащаме за име , за реноме, традиция и тн, а име се прави дълги години и си е капитал, то е това което продава най много. В България се правят някои наистина хубави китари, но лошото е, че на снимка трудно се иска цена, човек иска да види и да пипне ( а и да чуе), така, че българските китари са си предимно за БГ, а тук стандарта не е като в Германия , примерно, макар и за щастие да не е такъв какъвто беше преди 5 години. И все пак се радвам, че даже в Швейцария има няколко китари на Диката и собствениците им са супер доволни и от цената и от качеството. А новата ( която обсъждаме тук) предизвика сериозен интерес всред някои мои колеги тук ( в Берн) и ще си има сестричка до края на годината

 

п.п. Диката ме кефи, ей това е да си лаконичен, вкара историята в три лафа :pray: :pray:

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе Диката е Голям ..,тоя стар Стратокастър ,за който се сещаш му го пратих по куриер (тялото) за лакиране,освен че го направи брилянтно беше изкарал всички следи от удари (нали боята се набива в дървото така),то стана като нова китара..

Лошото е,че ни заливат с евтина азиатска продукция и малко хора оценяват майсторската изработка..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.