Jump to content
Българският форум за музиканти

Новата ми китара правена от Диката


Recommended Posts

Отдавна исках да пусна тема за най новата ми придобивка (невероятна), правена от Диката.

 

Какво да кажа, китарата е невороятна и което е много по важно за мен, звучи покъртително добре. Да си призная, докато се запознах с новата си дружка, бях доста скептичен, че някой в България може да направи, наистина Хай-енд китара, която наистина не само да е направена супер и да изглежда добре, но наистина да може да се мери и по саунд ( а той е почти единственото, което ме интересува) с най добрите къстъм инструменти. Слагам няколко снимки да говорят вместо мен :-)

 

tialo.jpg

 

tialostrani2.jpg

 

tialostrani.jpg

 

grab.jpg

 

grabstrani.jpg

 

sglobka.jpg

 

crw8709.jpg

 

 

 

 

Китарата е направена изцяло по моя вкус и всичко до най малките подробности отговоря на изискванията ми. Аз доста затормозих Диката с тях, но не мога да не му дам кредит, всичко е свършено точно според желанията ми ( а те бяха 10ки, но то така си е и редно, нали затова си правим къстъм китари)

 

Китарата включва

 

Махагоново тяло / изключително подбран материал, както се вижда на снимките, с дебел кленов топ, размера му е като при ЛП, ако не се лъжа

 

Махагонов гриф ( мисля, че беше от три части, по изришно мое желание, помага за по голяма устойчивост). Конструкцията е сет-нек (очевидно), с подробността, че грифа влиза много по навътре в тялото, минава под първия адаптер и продължава почти до кухината на тремолото.

 

Тялото е с акустични камери, идеята моя, проекта на Диката, като цяло харесвам повече саунда на новите ЛПта, с камери, разликата е че тази китара има малко повече месо така да се каже.

 

Фингър борда е абаносов ( дава много приятен , леко по отчетлив саунд, спрямо палисандъра, което лично аз намирам за готино при китари с махагонови грифове и тела ) Инлеите са дебели плочки естествен седеф, не че помагат за саунда но ме кефят :D :D Аз, по принцип си падам по спартанските китари, не обичам особено резби специални инлеи, жар птици и тн и тн (според мен придават мебелиерски вид на инструмента= разбира се въпрос на личен вкус). Мензурата е Гибсънска (24,75 )

 

Лака е тънък, за да може китарата да резонира по добре, на грига отзад е леко матов по моя поръчка, за да не се затлачва по време на свирене.

 

Електрониката е най обикновена ( важно е да е качествена все пак), отдавна съм се убедил, сега за пореден път, колко малко зависи реалния звук на инструмента от адаптерите ( нямам предвид активни, те вече сериозно променят саунда, но не в посока , която ми допада) и колко много от качеството на изработката и материалите. В случая са Seymour Duncan 59 и могат да се делят , пробвах за идеята и два Гибсънски комплекта (Burstbuckers Pro, 490t 498r). Като звук се спрях на СД, много ми хареса и Бърста на нека, но фазите на СД и на Гибсън не съвпаднаха, а не ми се занимава, не разбирам и не ми е работа да обръщам магнити. Потовете са 500 килоома (Gibson, Bourns Push-pull). На тона сложих PIO кондензатор, а на волума Orangedrop в комбинация с резистор

 

Тремолото е Wilkinson, а ключовете Sperzel/заключващи се

 

 

Това , което най много ме радва в китарата е , че саунда е невероятно добър. Това от което се опасявах, а именно, че китарата, подобно на много други сходни, които съм имал (предимно Gibson и един PRS Custom 24) ще вади безличен, макар и качествен саунд, за мое голямо щастие не стана. Китарата звучи много топло, изключително хармонично, предполагам, че заради качествените материали има много тяга ( на включено и изключено), както и, за мое учудване нито един проблемен тон що се отнася до неравномерни или глухи ноти. Саунда е супер стабилен и звучащият тон си остава отворен докато отзвучава ( а не като някои по евтини Гибсъни, които затварят тона след 2 сек. примерно) Сстейна е съизмерим с този на моя Гибсън ЛП Стандарт ( леко по къс, в рамките на секунда, секунда и половина около и над 15 праг, което няма как да се избегне предвид тремолото все пак )

 

Саунда , сравнен с Гибсънския, макар и топъл е по отворен и с повече презънс, китарата има жестока дефиниция и не размазва толкова на нек адаптера, кото някои ЛПта . Подходяща е за всякакви видове музика ( това ми беше и целта де), разбира се сплитнатите адаптери не могат да изкарат Стратокастерски звук, но при нужда могат да ни изкарат от положение ( за фънки акомп и тн), не бих казал, че с тези адаптери е идеалния избор за тежка музика, с 498R на бриджа вадеше ужасен гейн като за жица, но аз точно затова го махнах и сложих СД59, който си е ПАФ като идея

 

 

Записах и това кратко демо, за ориентировка, що се отнася до саунд

 

 

 

 

Записвано е само с лампов амп. Няма корекции от никакъв род, регулирам гейна на драйва само от волум пота ( много ядове брах докато го подкарах както трябва, но сега бачка супер). Умишлено не съм записвал хайгейн саунд, за да се чуе наистина китарата, що се отнася до динамика, атака, хармоничност и тон. При хай гейн чуваме предимно ампа :-). Но ако някой се интересува мога да врътна и такъв семпъл. Засега записах това, което най вече ще свиря с нея.

 

 

Надявам се да съм успял до някаква степен да дам представа за инструмента и да ви допадне.

 

И искам още веднъж да благодаря на Диката за невероятния инструмент. Много се радвам ( подличко ), че живее в същия град като мен и вече мисля за нова мотичка ( ще се чака на опашка, защото доста зает го дава :( , не че няма защо както видях )

 

 

П.С. Не слушайте саунда на слушалки, моно е, с един микрофон пред ампа, това в името на реализма и дразни заради куцата панорама

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 61
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Страхотно ревю.

С здраве да си я ползваш и поздравления за майстора!

Все повече хора да се хвалят с къстъм инструменти и да има защо.

Включително и аз. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Красота,

Невероятно качество и прецизност, даже да я гледаш само на снимка.

Поздрави и адмирации към Диката, а към Кольо, със здраве да си я ползваш,

ти си човек който заслужава такъв инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кольо, диката си е свършил страхотно работата ,евала....

Това от което се опасявах, а именно, че китарата, подобно на много други сходни, които съм имал (предимно Gibson и един PRS Custom 24) ще вади безличен, макар и качествен саунд, за мое голямо щастие не стана.

 

ама я се успокой с тия реклами малко , че безличните гибсън и лес пол няма да намерят място от яд

 

 

 

Не ,че нещо ама се оля

:(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Tony, ciriljhonson

 

Благодаря за коментарите, радвам с е, че китарата ви харесва. Диката наистина е направил невероятен инструмент.

 

 

@Пионер306ц

 

Наистина целта ми е беше да изкажа впечатлението си от чудесната работата на Диката и като с това му правя реклама, само може да ме радва, не за друго , а защото той си заслужава. Между другото си прав, постът ми не е съвсем коректен като писах за безличен саунд имах предвид ПРС, споменатите ЛПта имаха други проблеми (глухи тонове някои, затворен саунд друга, много среди в саунда и тн), но определено не са безлични, бих си поправил поста в това отношение ( само в това ), но вече късно. Очевидно не мога да сравнявам китара с Тюн-о-матик, с такаква с тремоло. С тази поправка държа на мнението си :D Между другото съм имал 5 Гибсън ЛП (три стандарта и две студио) както и ПРС, ппредвид , че си имам и понятие от свирене на китара, както и от саунд, мисля, че имам право на мнение, а ти на какво се базираш, на нещо конкретно или просто така между другото?

 

И не мога да те разбера, теб какво те дразни това че хваля някой за добре свършената работа. Китарата нито съм я взел без пари , с уговорката да я рекламирам, нито имам далавера ( а между другото май и тов а си е моя работа), а този подраздел е предназначен точно за писане за къстъм инструменти, та не ми стана ясно защо да не пиша каквото мисля, а именно , че китарата е меко казано супер и по добра, правена в България, не ми е попадала (поне що се отнася до личния ми вкус). И ако мнението ми не ти допада, не искам да те разочаровам , но наистина малко ме интересува. Иначе ако имаш коментари по самия инструмент, ще се радвам да ги прочета :D , темата е отворена точно за това, да коментираме :hysterical:

 

Това дали аз намирам ПРС и някои Гибсъни за добри си е моя работа и не те ангажирам да споделяш моето мнение. Всеки си има вкус, а и летвата е различно високо при различните хора

 

П.С.

....Гибсън и Леспол :(

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:rolleyes: Ама такова сладко бисерче изглежда тази китара, а и така чувствено си я описал, че аз дето се отказах категорично от ел. китари преди 18год. лиги ми потекоха, от желание да я "погаля". Надявам се, често да ни я демонстрираш! :thumbs_up:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е*ати красотата и като визия и като звук! Браво и на двамата! С здраве да си я ползваш К_к, а на Диката за изработката - просто No.1 !!

:thumbs_up::recourse::rolleyes::recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми, много се радвам, че Диката много последователно си спазва политиката да прави най-добре звучащите къстъм ел. инструменти у нас(както и че е придобил съответното ноу-хау). Винаги съм мислел, че добрите лютиери трябва да свирят добре на китара, и това е един пример в подкрепа на моята теза. Респект!

 

Кольо, да ти е честита китарата и с много кеф да си свириш на нея! Аз останах впечатлен от звука й. Външният вид също е много добър.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поклон пред нашия майстор! Диката ме изумява всеки път...

Китарата е чудесна и наистина звучи супер от това което чух във видеото! Има много дефиниран тон през повече гейн, а това е супер за мен като почитател на този звук.

Ползвай я с здраве!!! :rolleyes::thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито! :thumbs_up:

Няма такъв майстор като Диката..,сглобката гриф-тяло е много интересна,така по-удобно ли е на високите позиции за свирене?

498R на бриджа вадеше ужасен гейн като за жица, но аз точно затова го махнах и сложих СД59, който си е ПАФ като идея
СД59 имат ли модел за бридж или е един модел само,защото обикновено на нек ги слагат? Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво на Диката за готината изработка. Знам, че се измъчи много, но поне получилото се е радва и очите и ушите :thumbs_up:

 

А на Кольо пожелавам да си свири на новата китара с любов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятели, много ви благодаря за коментарите. Аз наистина много се кефя на инструмента и то определено най вече заради саунда ( не че не ме кефи на вид, просто ако една китара не свири, разбира се стриктно от моя гледна точка, визията има значение само за стената :D . Между другото не съм единствен, един мой колега в Берн я пробва за 5 минути и вече реши да си поръча същата, та моята машинка ще си има близначка, само че синя , доколкото разбрах. А това ( да си призная ) и мен ме кефи , защото инструмента е правен изцяло по мой вкус и спецификации и се радвам, че и други, напълно непредубедени музиканти го намират за супер добър.

 

 

Иначе понеже доста съм говорил с Диката и споделяме някакви доста еднакви възгледи както за добрия саунд ( поне що се отнася до определени стилове ) знам доста добре неговите възгледи за това как се прави добър инструмент. А и то, тайна май няма. Подбират се наистина качествени материали, не каквото дойде ( сечения, слушане на дърво, тежест и тн ), прави се един смислен проект без да се изпада в някакви крайност ( рецептите за това как се прави хубав инструмент са известни отдавна), като в същото време се търси и идеалнио съзвучие (и трудно се намира, особено с каприз като мен) с идеята на клиента и най важното, бачка се с много внимание към детайла и без компромиси, като се мисли най много по възможност за това, кое какво отражение ще даде върху саунда в бъдеще и как да се оптимизира ефекта. При това Диката има една много добра страна, когато (аз) измисля някаква глупост ( аз съм аджамия в тези неща и се случва, макар и да се старая), той обикновено казва, ...да може да се направи, но ще е тъпо защото.... и тн, вместо примерно ....няма проблем бе майна и после,.......мче нали ти така искаше...... :)

 

Между другото той ( Диката) има един дефект за който не мога да не го наклепам :) , прави нещата да пасват прекалено точно, а аз след това откачам ( мърляч съм и много обичам да бъзикам ) Кутията на електрониката и на капака на пружините пасват толкова точно, че не щат да изпадат като махна болтовете и това ме вбесява като бързам :D

 

@ Евтим

 

И аз мисля, че е много важно лютиера да е и свирач иначе просто същия няма как да знае какво прави и всичко ще опира до външния вид на инструмента (което е важно но не е достатъчно) Диката посвирва доста сериозно, ако някой успее да го накара, което хич не е лесно и това си личи и в инструментите които прави

 

 

Поздрав за вички с едно парче записвано от него ( единственото май последните 10тина години, поне на китара, той свиреше повече на бас)

 

http://www.myspace.com/dikata

 

Единственото парче в плеъра е :) . Жицата по към края е много сериозна :punk_guitar:

 

 

@Хилбили

 

59ките са във вариант за нек и бридж, като нека 7,3 килоома, а нека 8,2 май. По принцип ги слагат най вече за преден в комбинация със заден по мощен (над 10 килоома ), но аз точно това исках да избегна, защото вдигам задните адаптери адаптерите високо (така се стеснява малко честотната лента, нямам обяснение защо, но на практика това се получава ) и затова обичам такива с винтидж аутпут. Точно и затова Gibson 498T не ми допадна в случая, макар , че иначе ме кефи много, беше прекалено силен на тази китара (13,нещо килоома) и ампа повече да криви прекалено рано на чистия канал, като за мен. Иначе сглобката наистина е супер и определено помага да с е свири по добре на високите позиции. Това си беше негова идея, аз си свиря много удобно и на ЛП между другото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.