Jump to content
Българският форум за музиканти

Самоучител


nCuXaPeTo

Recommended Posts

ми аз по принцип на акордеон свиря незнам от къде можеш да си намериш самоучител. Защо не потърсиш в някои музикални магазини школички има готини неща за акордеон потърси. нали знаеш който търси намира <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 years later...

От никъде. Онлайн поне аз не успях да открия. Търси информация: Що е то акордеон, как работи, как се свири - в youtube и vbox има много хора, които показват, макар и само основните неща. в крайна сметка - акордеон, както и всеки друг инструмент, се учи с практика. Предполагам, че имаш поне 1 познат музикант, който може да те насочи в материята свързана с музикалната теория, но ако се постараеш да потърсиш ноти за акордеони, изпълнения и огледаш някой друг акордеон - ще схванеш принциипа. Остава въпросът за майсторлъка, но той предполагам с практиката и със свикването. Аз лично не знам дали постъпвам правилно, но си търся известни мелодии, свирени на акордеон, How to play нещо си на пиано или акордеон (пиано, защото се намира доста по-често и ми помага с пръстовката. Също така започнах с разни по-лесни парчета - Черно Фередже са ужасно полезни за свикване на по-елементарните неща като синхронизиране на ръце, държане на ритъм, как да си движиш пръстите и не знам какво още може да се иска. Акордите си ги взимам от сайтове за китари и става малко куцо, но като за начало ми даде насока какво трябва да се свири. http://en.wikipedia.org/wiki/Accordion Тук има теория за акордеон. Имаше един човек, който ги разглобяваше и реставрираше и разказваше интересни неща за акордеони в Youtube, но не мога да го открия. Също така: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ystem_chart.png е най-полезното нещо на света за начинаещия акордеонист. Трябва да си засечеш твоят акордеон колко басов е и къде се вмества в Страдела-та.

Та това мога да ти кажа от личен опит...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8 години съм свирил на акордеон и от опит смятам, че понятие "самоучител" за акордеон не съществува.

Има ноти за акорден, когато аз ходех - това беше преди 25 години, имаше доста школи, но имаше едни в 5 тома, които ми бяха нещо, като основен материл - бяха разделени на "народни", "класически", "гами, арпежи и Ханон-и", и още две, които вече не помня - та въртях, сучех, задължително ми даваха от тези материали да уча. В учебниците, които споменавам има някакви "картинки, схеми и прочее" с уж постановки за ръцете, но от опит знам, че само с гледане нищо няма да постигнеш.

Акордеона е доста по-труден инсттрумент за усвояване от пианото (казвам го, защото и на пиано свиря). Голяма трудност ще срещнеш с басите, които дори да ги гледаш, няма как да ги научиш, ако някой не седне да ти постави пръстите на тях - стотици пъти, докато усвоиш пръстовката. Все пак на пианото си гледаш и двете ръце, докато на акордеона лява ръка - басите е винаги невидима за теб, свириш, намираш басите на изуст, по спомен, не може да погледнеш къде са ти ръцете. Наистина има 2 или на големите акордеони по 3 вдлъбнати копчета - по тях се ориентираш само в началото как да поставиш ръката, но без да знаеш кое - как, но без да си изсвирил стотици гами, респективно да си усвоил пръстовката, позиията - няма как да се научиш да ги търсиш. Освен това при басите може да изсвириш само една нота, може да изсвириш цял акорд, може да изсвириш и "5" тона, звука, които се крият зад един клавиш, разбирай един бутон (бас) - там постановката е по-особена, нотите също. Септакорд се свири само с един бутон, докато на пиано ти трябват примерно 4 клавиша.

Давам само един пример: ако искаш да изсвириш една гама, която е До - ре - ми - фа - сол - ла - си - До респективно на пианото, както и в дясна ръка на акордеона са 7 поредни клавиша, в лява ръка на акордеона изобщо пръстите не са така, а са: 4-ти - поставен на средния вдлъбнат клавиш пръст на 3-ти основен ред (до), втори пръст на трети основен ред, 4-ти пръст, този път изнесен на най-външен ред на басите (ми), 5 пръст на 2 ри ред (между основен и най-външен)фа, 3-ти пръст на 4-ти вътрешен ред и прочее да не ги изброявам. При това - това, което описах е мажорна гама (С мажор), ако започнеш с минорна (Ла минор) гама, започваш първо с 5-ти и 3-ти пръст, на най-външния ред... много объкана работа.

Не знам до колко съм бил полезен, но смятам (без да ти убивам ентусиазмът), че без учител на живо няма да стане тази работа.

 

Митко

Редактирано от mitkosan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Не зная дали е правилно да кажа че има.

Тъй като точно формулирано "самоучител" не съм виждал. Но пък школи за акордеон има.

Има и нови издания има и стари. Само човек трябва да иска да намери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

В музикалното училище има колеги.Ама не знам дали дават на външни лица.Може би някой ученик трябва да помолите.Както по-горе е написано "Самоучител" не знам дали съм виждал, но има начални школи, в които съвсем точно и подробно е описано за лява и дясна ръка, за меха, постановка и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.