Jump to content
Българският форум за музиканти

Двуструнен бас


gearhead

Recommended Posts

Здравейте ,

 

в нета попаднах на интересни самоделно направени едно , дву ,три и т.н. - струнни басове , които ми се сториха доста интересни.Представляваха един гриф (и по-точно - най-обикновена дъска) , на който са опънати струните , без тяло , без глава.Обикновено за адаптер се ползваше пиезо елемент и в редки случаи оригинален адаптер от бас китара.С всеки изминал ден в мен назряваше желанието и аз да си произведа едно такова чудо и преди 3 дни се реших , намерих малко свободно време и започнах "проекта"

Първия проблем ,с който се сблъсках беше намирането на дървесина...а втория - обработването й.Никога не съм работил с дърво ,нито имам нужните машини и за това решението ,като че ли дойде от само себе си-да го направя от метал.С обработката на метал съм добър.Имам всички нужни материали и машини (че дори и повече ) , все пак това ми е професията.

Реших да ползвам правоъгълен стоманен кух профил 30х40(все пак трябваше да стане сравнително лека китара , взех две парчета , отрязох ги на размера който бях вече решил (мензура 560мм) и ги заварих в "Т" образна форма.Мисля снимките обаче говорят много повече от писмените обяснения :

 

Все още е в незавършен вид ,но идеята може да се схване :punk_guitar:

 

IMGP8000.jpg

 

 

захващането и настройката на струните е изцяло мой дизайн

IMGP8002.jpg

IMGP8003.jpg

 

горното и долното магаренце са единствените дървени части (те за това и са толкова зле обработени :)

Както се вижда и аз ползвах пиезо елемент.За сега го включвам в един външен преамп ,но мисля да направя един малък FET буфер и да го вградя в тялото , като изведа само една 1/4" букса и един TONE потенциометър.

IMGP8005.jpg

 

Не ме питайте за струните , хахахахахаха , ще ви кажа : нямах струни за бас под ръка и за това взех последните две струни от една много много стара акустична китара (на около 50 години) , настроени са в Ми и Ла , една октава над басовите такива.

IMGP8006.jpg

 

Захващането на струните е "стринг тру" , хехехехе

IMGP8008.jpg

 

Интересен е материала за фингърборда - гетинакс :) , изглеждаше ми точно като твърдо дърво , естествено предполагам звуковите му качества са под всякаква критика , но говорим за желязна китара все пак , хахахаха :)

IMGP8009.jpg

 

IMGP8011.jpg

 

Тук се вижда и как съм захванал струните от долната страна.Стана доста стабилно

IMGP8013.jpg

 

IMGP8014.jpg

 

Позициите са тестови - с молив :)

IMGP8015.jpg

 

Открих ,че пиезото звучи ДОСТА по-добре ако не е поставено на твърдо желязо а лежи върху нещо по-мекичко.Исках корк , но се задоволих с парче бял дурафон :)

IMGP8018.jpg

 

Височината на струните стана около 2.5мм , което доста ме радва.Дано като сложа басовите струни да нямам проблем с дрънчене и жужене....

IMGP8019.jpg

 

 

 

 

Като заключение мога да кажа , че звучи прилично :) , радвам се ,че вобще звучи :).Страшно неудобен е защото няма тяло и е някак си...терсене , но мисля че ще се свикне:) Мога да кача и семпли , но те ще са много "семпли" семпли , защото свиря на бас китара едва от 3 месеца :) Не знам обаче къде мога да кача.Кажете някой сайт за качване на ЕмПеТройки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=33272&hl=

 

;)

 

П.П.:

Между другото, точно тези дни го правя на 6-струнен - с по два подгласника, настроен на квинти, отново само слайд-бас.

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В ТвойтаТуба съм виждал едни от алуминиеви летви, но имат истински ключове и адаптер от бас. Също много интересни!

Браво за реализацията, кефи как е станало, само бас струни иска! :punk_guitar:

 

П.П. А колко инча е мензурата? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В ТвойтаТуба съм виждал едни от алуминиеви летви, но имат истински ключове и адаптер от бас. Също много интересни!

Браво за реализацията, кефи как е станало, само бас струни иска! :punk_guitar:

 

П.П. А колко инча е мензурата? :punk_guitar:

отрязох ги на размера който бях вече решил (мензура 560мм)

това за алуминиевите летви цепи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алуминиевите изпълнения в тубата са много яки, дори и на мен ми се иска да си направя, но нямам идея откъде да взема плътен алуминиев профил с подходящи размери. Ето малко линкове:

 

 

 

 

Иначе по проекта на колегата gearhead и аз бих коментирал Т-образната форма. Тоя "напречник" наистина не виждам защо трябва да го има. Ако се изреже профила по подходящ начин дори можеш да извиеш част от него и да направиш струнника от същото парче стомана. Щом казваш, че това работиш едва ли са нужни повече обяснения :punk_guitar:

 

Як проект!

 

Поздрави,

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Настройвам го ,като въртя гайките на ръка , но като сложа бас струните вероятно ще ползвам цилиндричен ключ (т.н. "камък")

 

мензурата е 560мм.Трябваше да се съобразя с парчето гетинакс което имах - 420мм.Мисля обаче по-дълга мензура нямаше да е зле...

 

...taka li e? - a taka. , супер яко се е получило! :greenangel:Задължително да пуснеш снимки след като сложиш и другите струни. Даваш ми добри идеи върху които ще помисля при следващия проект :):)Железен слайд бас ми звучи добре,само мисля да използвам истинско дърво за фингърборда , а не този гетинакс.

 

Веднага обяснявам за Т-формата.Реших я след като сметнах , че FET буфера ще бъде вграден в тялото.Това означаваше ,че ще трябва да оставя профила с още 120-130мм по-дълъг за да събере 1/4" буксата, платката ,батерията , потенциометъра,ON/OFF ключето и светодиода.Като сложих това парче перпендикулярно , спестих малко от габаритния размер.Също така то е малко по-широко от профила на грифа (50х30мм) и по-лесно ще монтирам джаджите вътре. Другия плюс е това , че продават точно такива пластмасови тапи за затапване на профил 50х30 и просто буксата ще я монтирам на долната тапа а ключето и потенциометъра на горната.Монтажа ще е супер лесен - завинтвам всичко на тапите , окабелявам и ги набивам от двете страни :)

 

MaPuHcKu , и ти ми даваш супер идея за следващия път!Дори имам CNC машина за газопламъчно и плазмено рязане на която мога да изрежа най-различни интересни форми ;) Проблемът е обаче ,че мога да режа само стомана (черна или неръждаема)...и ако ползвам минимум 8мм ламарина то не знам колко тежко ще се получи всичко.Ще направя една сметка.Но пък за слайд бас , на кой му пука колко тежи:)

Редактирано от gearhead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ме вдъхнови да си направя Горедесен бас (Upright имам в предвид де)

Ще го направя с 2 или 4 струни и дълга мензура

само трябва да помисля за матриал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами ти си спестил 10% от габарита на дължина и си добавил 200% на ширина ;) Като гледам горе, където си пробил отвори, за да вкараш краищата на струните ги имаш тия 120-130 мм. Само на око го преценявам, де. А ако беше го направил целия от профил 30х50 щеше да можеж да си ползваш стандартните тапи и в двата края, но дали нямаше да е много тежък? А идеята за "ключовете" можеш да я доразвиеш като им сложиш крилчати гаийки за по-лесно въртене на ръка :)

 

Поздрави,

Марин

 

P.S.: Сега гледах пак снимките и това с крилчатите гайки май няма да стане, защото са наблизо двата болта. Май ще остане да се настройва със звездогаечен ключ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кретения, батка, кретения :thumbs_up:

 

Смени дървения нът на нулевото прагче с гитенаксово. Така ще имаш еднакъв тон при свободна струна и натисната.

Не ми харесва, че се виждат болтовете по грифа. Гитенаксът, както знаеш, е доста здрав. Можеше да пробиеш дупки отдолу на желязния профил и с навита предварително резба на гитенакса да завиеш болтовете от долната страна. Така нямаше те да се виждат отгоре.

 

Не ми харесва системата за настройка на струните. Помисли за по-добро решение.

 

Дебелината на целия гриф ми се вижда малко голяма. Мога да ти предложа решение с тънък гитенакс. Можеш да го залепиш с канаколит. Там натоварването е надолу, така че едва ли ще се разлепи.

Ако имаш цнц, се опитай да направиш радиус на гитенакса. Ако ти се занимава с правене на програма де.

 

Ще видиш трудност с промушването на 4та: ми струна на баса през тези уши на струнника. Пак помисли за по-добро окачване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@MaPuHcKu ,проблемът с профил 30х50 не е толкова до тежестта ,колкото до неудобството при свирене.В началото мислех да е точно такъв , но като го хванах ми се видя доста широк и неудобен.30х40 също е неудобен , като добавя 12мм гетинакс и става 42мм дебел.Мисля че 20х30 щеше да стане най-добре ,но нямах в момента такъв.За настройването пробвах с крилчати гайки , като им резнах малко "крилата" за да се съберат една до друга, но настройката става трудна на ръка ,а няма възможност за гаечен ключ и за това върнах пак гайките.

 

@Nikifena , кретенията е пълна - вярно е! :)

 

дървените магаретата ще ги сменя наистина!Не ме кефи как станаха.Щях да ги правя метални , но сега като казваш , май ще ползвам гетинаска.Идеята за външния вид на целия инструмент трябваше да крещи "Направи си сам-бързо и лесно с подръчни материали" и за това оставих болтовете по фингърборда да се виждат.Специално си купих неръждаеми такива-да са лъскави :).Струнника също е неръждаем , както и болтчетата , които го държат за тялото.Само обтяжните болтове са обикновени , защото не мога да заварявам неръждаема стомана.Системата за настройка работи доста добре.Има няколко недостатъка , като това че обтегачите са от обикновена стомана и ще ръждясат и другия (по-важен) недостатък - резбата е "нормална" , което означава , че е доста едра за такава фина настройка и малко се озорвам докато настроя струните "да цепят".Замислил съм се да намеря бронзови болтове и гайки със ситна резба ,така ще се настройва доста по-плавно а и ще мога да ги запоя.

Дебелината на грифа е наистина доста голяма...както казах по-горе искаше ми се профила да е 20мм дебел защото имам само този 12мм гетинакс а да пускам фреза да му отнемам дебелината не ми се занимаваше честно казано.CNC машина имам само за разкрой на ламарина дебела от 3 до 100мм.Нямам CNC фреза.

Това за МИ струната обаче ако се окаже вярно ще е проблем...довечера като се прибера ще сваля от баса ми и ще я пробвам.Отворът на ушите е 12мм а малкото отворче през което излизат струните е 3.5мм.Мерих Ми струната на моя бас -около 2.7мм , та реших че 3.5мм ще е добре.Ще пробвам , обаче..

 

Като цяло ,винаги след сгобяването на какъвто и да е прототип изскачат проблеми.Определено има над какво да мисля когато започна следващия.Благодаря ви много че изказвате мнението си в тази тема , за мен е СУПЕР полезно!Изскачат неща ,които вобще не са ми минавали през главата ,а мислех че съм помислил за всичко :) ,хехехехехе

 

@Fortissimo :"хора без работа"....за жалост си прав...но от друга страна човек все някога трябва да отдели време за хобито си :)

Редактирано от gearhead
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Супер е ,на братовчет ми преди няколко месеца или по скоро месец някаде му хрумна такава идея .Надявам се да качиш някакви семпли ,поне да му чуеме звука. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.