Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на пиано - моля за съвет


pebs

Recommended Posts

Здравейте,

 

Изчетох голяма част от темите в този форум, има доста полезна информация, но не намерих точен и конкретен отговор на моя въпрос, затова започвам нова тема.

Свиря на пиано от малка, може би съм била на 7-8 години. На около 12 годишна възраст прекъснах (започнах с други инструменти, гъдулка, тамбура и спрях пианото). В пубертета, зарязах и тях. Никога не съм имала какъвто и да е инструмент - ползвах под наем. Сега ми предстои избор, това е важно за мен. След близо 20 годишно прекъсване (в момента съм на 30г.) реших, че е време да проверя има ли я все още тръпката ми към пианото. Други инструменти изобщо не могат да се конкурират с него, а разни софтуери и виртуални синтезатори още по-малко. Последните години се занимавам любителски с електронна музика и си правя разни ремикси за удоволствие, но нищо не може да замени пианото.

В момента започвам точно оттам, където спрях преди години. Отново чета ноти (това е като четенето на книга на майчиния език, никога не се забравя). Сега обаче трябва да си върна техниката. Като начало загрявам с етюдите на Черни, гами, акорди, арпежи, хроматична гама и т.н. В момента се упражнявам в едно читалище, плащам на час, но по-голямото неудобство е, че трябва да ходя по определен график, постоянно си гледам часовника, чувствам се притеснена и не мога да се отпусна да свиря колкото искам, а колкото времето позволява. Ужасно е! Ще се радвам ако ми помогнете в избора ми на инструмент.

Спряла съм се на Yamaha Arius YDP 140. Бюджета ми е около 1000 - 1500 лв. Мисля че тази Ямаха е добра за моите цели, а именно свирене на гами (важно е да има всички 88 клавиша), класическа музика (важно е да е с динамична хамер клавиатура), композиране (като плюс е това, че има различни инструменти и възможност за запис, а доколкото знам и за прехвърляне чрез миди изход на компютър).

Важно условие също е да не вдигам шум, за да мога да свиря когато искам и колкото искам, точно затова се спрях на дигитално пиано. Не е за подценяване и външния вид.

 

Благодаря предварително за мненията

 

П.С. Страхотен форум !!!

Редактирано от pebs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои колеги може и да ме обявят за луд,обаче,последно като минах през Гема мюзик, на ул Искър , там Невелян продаваше на старо Yamaha motif 8 за 1700 - 1800 лв.

Казвам го,защото има страхотни пиано звуци и невероятна клавиатура,да не говорим колко други неща има в него ... http://gemamusic.net/

въобще , бих те посъветвал и да отидеш ,да видиш там какво има ....

Ако не , може и да отидеш в магазина на Yamaha в музикалното училище , на Оборище 17,там ще те насочат към модел :greenangel:

Дано да съм бил полезен....

Поздрави :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои колеги може и да ме обявят за луд,обаче,последно като минах през Гема мюзик, на ул Искър , там Невелян продаваше на старо Yamaha motif 8 за 1700 - 1800 лв.

Казвам го,защото има страхотни пиано звуци и невероятна клавиатура,да не говорим колко други неща има в него ... http://gemamusic.net/

въобще , бих те посъветвал и да отидеш ,да видиш там какво има ....

Ако не , може и да отидеш в магазина на Yamaha в музикалното училище , на Оборище 17,там ще те насочат към модел ;)

Дано да съм бил полезен....

Поздрави ;)

 

Благодаря на Момчил за мнението. Аз живея във Варна, в Dynacord има в наличност единствено Arius YDP 140 и Yamaha P85. Що се отнася до Motif-а, който си препоръчал, сигурна съм че е страхотен, но аз търся нов инструмент и не е от особено значение колко допълнителни звука има. Поне на този етап не са ми нужни :)

Явно ще се ходи в София, там ще направя избора, а след като се спра на нещо ще поръчам да ми го доставят.

Благодаря още веднъж на всички - отговорили и неотговорили. Явно темата е доста тривиална, за да си направи някой труда да сподели :) А може би YDP 140 не е толкова предпочитан и няма впечатления за него... Все пак ходих с мой познат, който свири на Clavinova да погледне YDP-то. Каза, че са доста "плитки" клавишите. Клавиатурата е с хамер механика, но все пак не се доближава чак толкова до истинското пиано. Това окончателно ме накара да се откажа от този модел и търсенето продължава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да опиташ с Casio CDP 100. Особено ако не си особено взискателна към звука :) За сметка на това пък клавиатурата е добра. Аз като си купувах преди 3 години беше 1100 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да добавя, че липсва механика на електронен инструмент, която да се доближава до акустичното пиано, въпреки подробните описания в рекламните брошури за какви ли не джаджи и елементи, които подобряват и бла бла бла бла :thumbs_up:просто заложените технически принципи са много различни.

За да може един електронен инструмент да има същото усещане на клавишите, то вътре в него трябва да има абсолютно същата механика. Нещо като Yamaha CP 70

Това би направило тези инструменти много по - скъпи.

Най - добрия вариант е да се вгради Silent - система в акустичен инструмент, и по този начин имате 2 в 1. Най - хубавите са на Корг и на Ямаха.

Silent - системата на Steinway&Sons също не е лоша, но като крайна цена е нереално скъпа.

А виждам, че напоследък различни производители са лепнали на дигиталните си инструменти нещо, което наподобява мини-резонансна дъска на пиано, която има 100% оптичен ефект, от колкото звуков :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най - добрия вариант е да се вгради Silent - система в акустичен инструмент, и по този начин имате 2 в 1. Най - хубавите са на Корг и на Ямаха.

 

Korg никога не са имали silent-система, нещо се бъркаш, те са производители само на електронни музикални инструменти, а silent-системи се монтират само от производителите на акустични пиана - Yamaha, Kawai (Bosendorfer и Steinway имат система с MIDI-изход, не е точно silent. Silent системите представляват механика, която не позволява на чукчетата да удрят по струните, но се включва електронен звуков генератор и можеш да свириш със слушалки). Kawai имат и механика на цифрови пиана, която е с дървени клавиши, точно както на роял и усещането е почти неразличимо:

 

Kawai Actions

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Korg никога не са имали silent-система, нещо се бъркаш, те са производители само на електронни музикални инструменти, а silent-системи се монтират ...

 

CyberGene бързам да те опровергая :)..имам сертификат за вграждане на Silent - Системи придобит от европейския представител на Корг, и се отнася специално за Корг - Digital System. Познавам много колеги, които също вграждат такива модули. Все повече хора предпочитат да си инсталират този спасител срещу нервни съседи в старо пиано:)Принципът за блокиране на чукчетата е еднакъв за всички производители. След вграждането трябва да се промени само регулацията на пианото, за да може всичко да си функционира добре. Чувствителноста на датчиците (т.е. разнообразието на динамиката) под клавишите нараства и с цената на системата. Има и обикновени непретенциозни модули, и звуково заложените semple са с по лошо качество.

Случвало ми се е при някои пиана технически да не може да се вгради такава система, понеже има зададени параметри за мястото което е под клавишите, и понякога недостигат няколко мм да се постави това чудо :)

а самото име Silent система мисля че е запазена марка на Ямаха. И всеки друг производител си измисля нещо подобно.

А клавишът от каква материя е направен няма значение, важно е какво му е продължението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, аз мислех, че говориш за конкретен инструмент на Korg, а явно става дума само за система на Korg, която може да се вгражда в различни марки акустични пиана, така може :) Какви са цените на такива системи?

 

А това на Kawai разгледа ли го? Става дума за AWA-PRO II, клавишите не просто са направени от дърво, но са и като в роял - цял дълъг клавиш, който накрая повдига механичния палец, който замества чукчето. По-близо от това до истинската клавиатура е само истинската клавиатура :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, това тихо пиано е много интересно - я раздуйте на какъв принцип работи?

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една добра система от далечния изток с вградени 120 различни инструменти и звуци има крайна цена с вграждането около 2200 лв.

 

 

Корг системата, която има няколко разновидности на пиано и роял, чембало и орган струва с монтажа 3000 лв. Тя е по прецизна при калибрирането, т.е. при напасването на динамиката. Качеството на звука е по добро. Може да се транспонира, има няколко исторически акордирания, компакт диск, възможност за запис, има си качени разни парчета и други джаджи :)

 

Разгледах и тази клавиатура AWA Pro. Единственото общо с рояла е че има дървен клавиш, който е гарниран и до там :) това е повдигащ механизъм с две рамена. Напаснати са грамажите за натиск, както при концертния роял. Дори в басите са с 10 грама по - тежки от колкото при концертния роял на Steinway.

При рояла принципът е много по сложен, има много повече рамена, има разни откати и най - голямото предимство е контрола върху клавиша. Т.е. начините да бъде натиснат един клавиш на роял са хиляди хиляди, а при тази система дигиталното пресъздаване на тона е много по ограничено...т.е. динамиката. Приблизително знам как става разпознаването на динамиката в "изкуствените" клавиатури и тя е доста ограничена. при натискането на "изкуствен" клавиш се случва само едно потъване.

Според мен включването на дървения материал в дигиталните инструменти е добър търговски усет за разширяване на палитрата и едно хитро подвеждане на клиента, че по този начин инструментът се доближава до акустичните му роднини.

Според мен групата хора която ги използва (дигиталните) с любителска или професионална цел, рядко се интересува от механичните качества, а по скоро от дигиталните. Търси се естествно и някакво сходство.

Дилемата дигитално или акустично, се изправя най - вече пред родители, чието дете тепърва започва да свири на пиано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я, това тихо пиано е много интересно - я раздуйте на какъв принцип работи?

 

принципът е елементарен.

под клавишите се монтира един панел с 88 езичета, които се задействат при натиск на клавиш. тези езичета минават между датчици, които отчитат скороста и дълбочината и изчисляват приблизителната динамика. и изпращат сигнал до компютъра - майка, който се монтира под клавиатурата.

Алуминиева лайстна спира чукчетата преди да ударят струните, и така пианото е "изключено".

В компютъра майка са запаметени semples на различни инструменти. В по - добри модели има и запаметени мелодии за съпровод. За разлика от е - пианото липсват ритми и други подобни.

Обикновено има два изхода за слушалки, един за преподавателя по пиано и един за ученика. Някои модели имат, CD записвачка и USB.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А няма ли система, която просто добавя MIDI OUT на акустичното пиано, защото мен например по никакъв начин не ме интересуват вградени от Korg (или която и да е друга марка) звуци, ефекти, рекордери, сикуенсъри и т.н.? Нещо съвсем елементарно, което просто да дава изход, от там нататък аз ще си го вържа към компютър.

 

Всъщност като се говори за клавиатури често се забравя едно основно нещо - клавиатурата на едно дигитално пиано не е задължително да изкопира цялата механика на един роял или пиано. Дигиталното пиано е музикален инструмент и като такъв за него е необходимо да бъде експресивно и динамично. А днешните електронни пиана са достатъчно динамични и експресивни. Потъване имат клавиатурите на синтезаторите. При повечето електронни пиана има тежест, която се изхвърля и позволява доста прецизен контрол над динамиката. Макар и да не е като на роял Steinway. Между впрочем колко хора могат да си позволят роял Steinway? :) И колко хора от тези, които имат руски или дори немски пиана, ги поддържат поне веднъж на 6 месеца, за да са в оптимално състояние? Честно казано предпочитам да свиря на дигитално пиано, отколкото на неподдържано акустично пиано - с гадни и нерегулирани клавиши, с паднал строй на 1/4 от тона...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А няма ли система, която просто добавя MIDI OUT на акустичното пиано, защото мен например по никакъв начин не ме интересуват вградени от Korg ..

 

 

прав си, дигиталния клавир е практичен, нарамваш го, буташ го в багажника и сменяш адреса ;)

а системата на корг е най - опростена. Тя не е натоварена с различните излишни звуци. ориентирана е строго практично, по евтината и елементарна разновидност струва около 2200 с монтажа. Има изходи и копче за силата на звука.

при тези системи концептуално всичко е сведено до минимум. и без това струват колкото едно хубаво дигитално пиано ми се струва.. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От обясненията за Silent системата ми става ясно че когато се ползва тя единственото нещо което ползваш от акустичното пиано е клавиатурата иначе звука се дигитализира струните не играят роля там...следователно все тая е как ще натиснеш клавиша когато имаш "тиха" система пак всичко зависи от компютъра който възпроизвежда звука,така че няма какво да се говори за динамика.Вярно е че при акустично пиано един тон може да се изсвири по 20 начина,но това е така защото при различното натискане на клавиша чукчето удря струната по различен начин.След като системата изолира струните тогава единственото предимство пред е-пиано е че ползваш реална клавиатура.Минусите пък са доста според мен поне...както каза CyberGene като вържеш е-пиано към комп има доста сполучливи прграми които пресъздават звук семплиран от най-добрите пиана в света(естествено всеки би предпочел да свири на рояла от колкото на дигиталния му еквивалент).Ако сложа такава система на моето пиано примерно просто ще е уникална история с такава неравномерна клавиатура(чайка ми е пианото).

В крайна сметка технологиите напредват и да се надяваме че скоро ще видим дигитален инструмент който да се конкурира по звук и пипане с най-добрите пиана

 

Поздрави :]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От обясненията за Silent системата ми става ясно че когато се ползва тя единственото нещо което ползваш от акустичното пиано е клавиатурата иначе звука се дигитализира

 

така е;) дори когато тази алуминиева лайстна блокира чукчетата, се променя усещането, защото липсва отблъскването на чукчетата от струните.

 

иначе се запазва усета на механичната клавиатура. а когато пианото е добре регулирано, клавиатурата е изравнена както по хоризонтал така и в дълбочина, всичко си работи добре и на хората им харесва ;)

Вече сме 2010..има страхотни машинки, ако сравните звученето на първите системи..покъртително е..разликата е огромна, да не говорим за това, че има системи където са използвали семпли от зле акордирани инструменти. почти скандално и леко чаровно изпълнение:)

 

а в момента на много концерти е за предпочитане да се използва е - пиано. няма по ужасно от това да слушаш музика от зле озвучен акустичен роял. Осакатяване! :)

сигурен съм че при сляп тест със случайни хора, повечето няма да могат да открият разликата между много добър семпъл и различни акустични рояли:)

въпрос на тренирано ухо :)

 

досега случаите, които съм имал за монтиране на подобни модули обикновено са следните.

Семейство купува за детето си пиано, по препоръка на неговия учител. В детската стая всеки сантиметър е от значение. Може да се наложи да се вади някоя и друга мебел. Пианото е вече в стаята. Истинско събитие :)детето скача от радост. Но не и съседите..положението става напечено..това със сурдината (средния педал) не изглежда много сериозно, като решение на проблема. Акордьорът взима думата и казва "има Silent'. Постигнато е съгласие, стискаме си ръцете. Системата е монтирана, и в критичните часове се ползва. Отново има мир :)

 

п.с. 99% съм сигурен че всички подобни модули имат изход за компютър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.