Към съдържанието


Снимка

Чинели


 • Please log in to reply
249 отговора на тази тема

#1 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 16 януари 2006 - 23:04

сега мисля че след като има тема за кожите и педалите никак маловажен е въпроса и с чинелите. предлагам да направим разбор на марките и отделните серии, стилово и ценово ориентирани и т.н. може и всеки да каже кой какви чинели има и какви впечатления е останал от отделният модел . тези дни ще се постарая да направя кратка ретроспекция какво предлагат марките Meinl и Zildjian. не е задължително да се пише за всеки отделен модел чинели,а може и само за отделните серии. абе кой каквото има да каже,така че като някой утре му се прииска да си купи нещо да не почне да пуска тема след тема "кажете си меннието за това и това и .т.н" . очаквам tupoto_kopele и katsko да помогнат ако имат желание. темата да не е насочена в оплюване на някоя марка а точно обратното. всеки си има личен и отделен вкус. надявам се Гарвана да премести темата сред важните теми след като придобие някакъв вид самата тема:rolleyes:

#2 bonzo

bonzo

  I hit things for а living.

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 659 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:drums

Публикувано 17 януари 2006 - 02:03

Аз съм фен на Paiste и ще понапиша малко.
Аз притежавам фус чинели Paiste Alpha Sound Edge
Това:Публикувано изображение
Тегло:Горният чинел е тънък,а долният е средно тежък
Сила:Средно до много силно
Отчетлив при удар с палка,остър и режещ-при удар на двата чинала един в друг,средна дължина на звука(състейн)
Характеристики на звука:Светъл,ярък,пронизващ,топъл.Пълен диапазон.Пълен,светъл и енергичен отворен /режещ ,пълен звук при свирене с крак.Много контролируеми фус чинели,пасват си добре с прецизни барабанисти.
Чуйте патернче.
Следва продължение...

#3 Paliev The Butcher

Paliev The Butcher

  FUGAZI

 • Members
 • PipPipPip
 • 262 Мнения:

Публикувано 17 януари 2006 - 03:57

ZBT plus - Кирливи тенекии, за кирливи пари, за кирливи барабанисти.

They work for me. Дрънчат, имат си и състейн даже. За две години блъскане само са почернeли. Да чукам на тенекия.
Който има пари да не си ги взима. Koйто има пари да свири на сейбиъни.

Публикувано изображение

#4 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 17 януари 2006 - 12:04

така по накратко какво предлага марката Meinl:
1.нисък клас серии:

1.1. Headliner Brass (63% copper+37%Zinc) Публикувано изображение
евтини чинели направени за училища и университети, за напълно аматьорско свирене и нови барабанисти без особени претенции за качеството на звука. средни на тежест чинели, с минимален състейн,но силна атака.

1.2.Headliner FX9 (69% copper+ 15% zinc+ 15% manganese+1% aluminum) Публикувано изображение
почти пълен аналог на чистият месингов вариант,малко-по скъпи. евтини и аматьорски чинели за начинаещи. светъл на звук, със среден състейн.

1.3. MCS (B8 92%copper+8%Tin) Публикувано изображение
добри чинели за цената си, за начинаещи . отчетливи райдове, с чист пинг и среден състейн, крашове с ясна и бърза атака, сплешове - много стветли , бързи с къс състейн.

2.среден клас серии:

2.1.Classics(B8 92%+8%Tin) Публикувано изображение
енергични чинели за обща употреба,леко разливащи райдове с повечко състейн, звънливи и силно реагиращи крешове с ясна и пълна атака, светли сплешове с къс състейн. chinas- силна агресивна атака с чист траш звук. за начинаещи и средно напреднали

2.2.Raker(B8 92%+8%Tin) Публикувано изображение
топични рок чинели , метален и отчетлив звук, крешове с високи обертонове, чист и отчетлив звук от райдовете. чиста и топла атака със среден състейн на сплешове и chinas. подходящи за средно напреднали свирещи агресивна музика.

2.3.Amun(B8 92%+8%Tin) Публикувано изображение
отчетливи крешове, пълна атака и среден състейн,агресивни. райдове с много отчетлива атака и чист пинг. универсални чинели, светли и енегрични. напъулно подходящи за по-напреднали барбанисти.

2.4.Soundcaster и Soundcaster Custom(B12 88%Copper+12%Tin)Публикувано изображение
гладък, богат звук с голямата динамика и израз. Идеален за съзидателният и изразителен барабанист. силна и агресивна атака,енергични чинели за твърда музика.да чуеш някои от чинелите тук и тук

3.висок клас серии:

3.1.Byzance(B20 80%Copper+20%Tin) Публикувано изображение за звука Тук !!!
чинелите са ръчно изковани,всеки чинел със свой собствен уникалне звуков характер.
3.1.1. Byzance Regular finish Публикувано изображение
- топли , гладки и богати на звук чинели със специално матово покритие. много изразителни , пълни и звучни .
3.1.2 Byzance Brilliant Finish Публикувано изображение
чинелите са с полирана повърхност, звучат много богато и ярко, с тъмни характеристики. експлозивни крешове, силна и чиста атака.
3.1.3 Byzance Dark Finish Публикувано изображение
чинелите имат необработена повърхност.звучат тъмно, богато на ниски обертонове и къс състейн.
3.1.4. Byzance Dry Finish Публикувано изображение
Цимбалите имат матова, чистена с пескоструйка повърхност. Техният звук извънредно е сух и земен .

3.2. MB20 (B20 80%Copper+20%Tin) Публикувано изображение
най-новата и скъпа серия на марката Мeinl. звука се опредлеля като изключително агресивен,силен и пробивен. тежки чинели, средно ниво на състейн и много силна атака чуй това

Този пост е редактиран от AccesS: 17 януари 2006 - 12:11


#5 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 17 януари 2006 - 12:36

притежавам 16" thin crash Byzance(regular finish), 18" medium crash Byzance(regular) , 18" medium crash Amun, 10" splash Amun. лично мое мнение че чинелите си заслужават,за мен са прекрасни и много си ги харесвам. Бизанс са по тъмни и разливащи,с по-силна атака, ,Амун по-светли и с по къс-състейн,малко по метален звук. преди притежавах 12" china splash Classics, който мога да определя като много пробивен и ефектен чинел с характерен траш звук. къс състейн и много приятен въпреки че серията не е много висока. свирила съм и на крешове от същата серия Classics които са много прилични за цената си, много звънливи с повечко високи обертонове.

сега за старите и боклучави серии на марката като Meteor,Laser и Dragon. имала съм и от тях. нищо общо със сегашните серии. коментара ми за тях е да се избягват да се купуват, просто си звучат евтино и изключително аматьорско-спор няма. 302 на пейсти си е слънце пред Laser-a . Dragon серията го докарва повече на траш звук, който не търси приличен и истински чинелен звук а му трябва нещо с което да заглушава всичко около себе си,това е чинела за малко пари. имах креш Драгон 16" и на звук е все едно роктагон на Сейбиън(тия осмоъгълните чинели като на илиян от БТР) ,с тая разлика че е много по скапан Драгона:dance:

#6 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 17 януари 2006 - 13:03

малко за марката Zildjian. имам 14" ZXT solid ННПубликувано изображение ,16" ZXT medium thin crashПубликувано изображение,18" Avedis medium thin crash,Публикувано изображение 22" Avedis ping ride , 14" Avedis HH brililiant . по-евтината серия ZXT всъшност има доста приличен фус, много тежък и масивен с адски пробивен звук и отчетлив звук от палка с много ярко и отчетливо отваряне. високи обертонове. 16" -ият краш е с метален звук(но евтин метален) , не ме кефи особено сега на фона на останалите ми чинели, но преди време като го купувах адскиму се изкефих и за кратко беше най-добрият ми чинел, общо взето си заслужава парите стига да нямаш големи претенции. малко ми е тих, но това си има и предимства .
Аведисите са много универсална и разпространена серия чинели. повече разляти крешове с много обертонове,отзвучават по дълго време, подходящи за всякаква музика, тъмен звук. пинг райда е с много отчетлива камбана и точка, има достатъчно състейн и е един прекрасен чинел за метъл музика. фус капаците на Аведис са модел Ню саунд блилянт .красив, къс и отчетлив звук, прибрана и ярка атака. държа ги средно отворени за да звънят повечко една в друга, много ми харесва звука им когато си водя с крак, не е никак заглушаващ. Аведисите са много стари но добри чинели. нямат малката буква А която сега присъства приобновените А ZildjianПубликувано изображение
.

Zildjian A CustomПубликувано изображение
крешовете са с повече агресия и много по пробивни, с по къс състейн. свирила съм на 16,18 медиум крешове,много ярка и силна атака. особено подходящи за по твърда музика.

Zildjian Z CustomПубликувано изображение - серия за яко жица . много твърди и тежки чинели. яко метален звук и разбиваща атака. отзвучават дълго но не разлято . старата Z серия по-думи на запознати е по-красива от новите Z Custom. разпознават се по това че старите Z-ове са издълбани със звездички ,а новите са маркирани в спираловидна форма с кръгове.

Публикувано изображениеза К серията няма да говоря понеже никога не съм пипвала. мисля че това са прекрасни чинели, като се има в предвид това какви барбанисти свирят на такива чинели.

#7 tupoto kopele

tupoto kopele

  Low Battery Thinker

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1671 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:софия
 • Инструмент:barabani

Публикувано 17 януари 2006 - 14:46

ами аз преди време имах два краша Paiste 2002 thin crash 14 и 15
Публикувано изображение
страшни чинели много им се кефех. Идеални за по-нежни барабанисти понеже са тинове естествено. Много готин, богат, bright звук, яка атака, бърз отговор при удар, с не голям състейн. Моите чинели бяха 15 употреба мноооого стари, сигурно по на 15 години. При условие че не съм от най-нежните свирих с тях яко rock'n'roll почти две години докато счупих единия и след това ги продадох. Много хубави чинели, ако ви попаднат купувайте струва. Особено старите 2002-ки, щото Paiste ги бяха спрели от произвоство и сега са пуснали някакви нови 2002, но лично според мен въпреки, че не съм притежавал от новите, старите са по-яки, а и по-издръжливи.
Свирил съм и със Sound Edge Hit Hat 2002, но не беше мой. Доста як фус, но аз лично си падам по друг звук. Иначе 2002 SE е доста твърдичък, със характерните кривинки на долният чинел, който оказват особено влияние при свирене с крак (чува се доста по-силно). Както казах на мен не ми допадна този фус, малко тромавичък и не много красив звук при отворено свирене.
Публикувано изображение

#8 tupoto kopele

tupoto kopele

  Low Battery Thinker

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1671 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:софия
 • Инструмент:barabani

Публикувано 17 януари 2006 - 17:42

Между другото бях също притежател на чинели с марката Alchemy. Имах 18 medium crash Profesional, 16 rock custom crash Profesionalи 13 medium hi hat Profesional, който още си ползвам.

Значи това са едни доста интересни турски чинели от така да се каже малко над средния клас. Лично на мен крашовете от серията Profesional доста ми харесваха (счупих две 18-ки:greenball:), доста странен звук....яка атака, добър отговор при удар като се има предвид, че са 18 инча, доста силнички чинели и най-якото имат състейн силно наподобяващ China, което всъщност е характерно за Alchemy. Фуса с който не мисля да се разделям скоро (дано и той да е на същото мнение) е доста пробивен, с много фокусирано звучене когато е затворен, много бърз отговор при отваряне (и доста пробивен звук) и отново чайна състейн...общо взето много як фус, но просто трябва малко време за да му се свикне. При него интересното е че горният чинел е малко по-малък от долният за да се постигне по-силен звук при свирене с крак. Това от своя страна е тотален мор за всякакви палки...решението ако не ви се дават пари за палки за всяка седмица е да обърнете чинелите обратно (звукът си остава супер).
Rock Custom краша не ми допадна особено и го продадох, но аз по-принцип не си падам по толкова дебели чинели.

а имам и сплеш 8 и той доста интересен...леко като малка чайна
Публикувано изображение
Публикувано изображение

повече инфо

#9 jerry

jerry

  Ослушващ се

 • newbies
 • Pip
 • 17 Мнения:

Публикувано 17 януари 2006 - 17:58

свиря с фус paiste 602 14" heavy HH, много добър и повече от приличен фус за смешните направо 170 гроша които платих за него. реално според мен струва много повече, но явно имам късмет. значи тази серия е непроизвеждана много отдавна, но е адски добра,поне мен ме кефи много. имам 18" тънък краш от същата серия и е адски звънлив с ярка атакаПубликувано изображение
. много бързо и силно се "възбужда" ,абе с две думи трябва да се чуе за да се усети. м,ного се кефя. фусът е страшно отчетлив при отваряне и затваряне. освен това много лесно и удобно се свири на него,палката отскача сякаш като по часовник. нещо което не ставаше при по старите ми боклучави фусове. имам райд чинел paiste 3000 . много добър и отчетен звук от палката, много чист. тази серия също не се произвежда отдавна но пак е много добра, аз съм фен на старите и непроизвеждани серии чинели на марката paiste. имам и два 16" и 17" 2002 от старите швейцарски серии. тъпото копеле е споделил менние за тях, аз радушно го подкрепям напълно. имам и 2 китаеца 18"Meinl Byzance брилянт и 14" Meinl X Generations filter china Публикувано изображение (access пропуснала си да пишеш за тази серия). много приятни китайци byzance е адски добър чинел,много пробивна атака, вторият е много странен,звукът му е повече от "бял" звук ,има доста състейн . адски много траш звук
Човек и добре да живее, все някога се жени

#10 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 07 февруари 2006 - 10:02

след сериите ZBT иZXT ,марката Zildjian е пуснала нова серия от средният клас чинели - ZHT, сплавта е популярната последните години B12 (88%cooper+12% Tin) .серията трябва да е по-звучна и добра=>по-скъпа от познатата ZXT . впечатление прави ето този модел Публикувано изображение , по харакетристика трябва да е с изключително нетрадиционен звук.

#11 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2006 - 16:03

PAISTE


302 series -BRASS(63% copper+37%Zinc)
new 302 plusПубликувано изображение& old 302Публикувано изображение
евтини чинели, средни на тежест, със среден състейн, средна атака ,за всякакви стилове, средно ярки до средно тъмни, звучат кофти,изглеждат кофти, но са евтини и здрави. някой казват че фусовете са прилични .серия за напълно начинаещи барабанисти. серията през 2005 е спряна от производство.


502 series CuSn8(92%copper+8%Tin)
502 plusПубликувано изображение &old 502Публикувано изображение
ниска серия чинели , не много красиви, но и не много скъпи. с две думи задоволителни качества за евтин чинел. средни на тежест, силна атака, умерен състейн. на мен 16" китаец най-много ми хареса от тази серия. за барабанисти аматьори, училища, университети. стартата серия 502 е доста по звучна от новите "плюсове" . и тази серия я спряна от производство през 2005, но още се намират нови по магазините.


802 plus CuSn8 Публикувано изображение
за цената си доста добри чинели, звучни , светли с високи обертонове, средни на тежест, отзвучават дълго и богато и мелодично. за средно напреднали барабанисти търсещи добър звук на поносима цена. отчетливи райдове и лесно поддаващи се крешове. през 2005 серията е спряна от производство

101 Brass Публикувано изображение наследниците на 302 серията, най-вероятно пълен техен аналог. средно тежки чинели, средено продължителен състейн, светла и ярка атака, ниска до средна сила на звука. евтини тенекии за непретенциозни или "бедни" барабанисти.


201 Bronze Публикувано изображение новите 502 , евтини чинели, малко-по прилични от 101. средно тежки, ярка и силна атака, топъл и пълен среден състейн. за аматьори до средно напреднали барабанисти.


PST3 BRASS .Публикувано изображение месингови чинели уж по добри от 101 серията. по евтини от 201. малко по добър вариант на 302+. средни на тежест, с балансиран средно дълъг състейн, бързо реагиращи на удар. от леко до силно ниво на звука.

PST5 Bronze CuSn8 . Публикувано изображение
опредлеят ги като наследниците на 802 серията. звучни чинели и добри за цената си. средно-тежки до тежки чинели. средно до дълго отзвучаване, леко разляти райдове, бързи и силно реагиращи при удар крешове. за обща употреба от начинаещи и средно напреднали барабанисти.

Alpha CuSn8 Публикувано изображение
"полу-професионални" чинели, подходящи за всякакъв тип музика. одбри за цената си. богати на звуци , от леки до тежки чинели, средно до силно ниво на звука, къс състейн на сплешовете, ярка атака на крешове и отчетливи райдове, китайски чинели -много приятни с типичен траш звук. за средно напреднали и професиналисти. новият финиш на чинелите много мекефи
Публикувано изображение


Innovations CuSn8 Публикувано изображение професионални чинели, леки до средно тежки чинели, средно до силно ниво на звука,много звучни и доста по прецизни от Alpha. бързо реагращи "екслодиращи" крешове , доста звънливи и "красиви", отчетливи райдове и ясен и чист пинг звук и ярка отчетлива камбана, сплешове с къс състейн , агресивен china със среден състейн. много добри чинели за цената си и за ценителите на марката.в зависимост от конкретният модел са подходящи за всякакъв стил музика. серията обаче я спряха в средата на 2005г, (типично за Paiste.)

Dimensions CuSn8 Публикувано изображение универсална серия чинели в зависимост от стила за който ще се ползват,общо взето са подходящи за всичко, доста богат звук, средни до тежки, средно-силно ниво на звука, , доста нежни и бързи крешове със среден състейн. много як фус пробвах преди време, беше 13"-ка, точният модел не се сещам какъв е,но беше просто прекрасен. звучеше адкси яко средно отворен,нещо което принципно не мога да забележа при доста сериии марки,но беше убийствено скъп и ме отказа да го купувам. в началото на 2005г и тази серия е спряна от производство,но все пак се намират както нови така и секъндхенд чинели

.... следва продължение

Този пост е редактиран от AccesS: 13 февруари 2006 - 17:01


#12 AccesS

AccesS

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 500 Мнения:

Публикувано 15 февруари 2006 - 11:30

еми точно сериите Мейнл Рейкър лично не ги харесвам много, просто не е моят звук, но е вярно че дръмърите на много метъл банди си ги ползват, както писах по горе това са си типичните чинели за този стил, със всичките нужни характеристики,освен това май са и доста здрави и отнасят ако тупаници с големи точилки, а и не са много скъпи - нова 16"-ка е до около 200лв в динакорд, а 18"-ката е 250лв. все пак някой ден мисля да си взема един креш да си поиграя по обстойно. :ph34r: а за това че няко0й си бил рекламно лице мен това не ме трогва изобщо, той Ули Куш рекламира и фус Класикс серия, ама лично менние е че фуса изобщо не "професионален"


а ето какво"new" са пуснали Meinl

MB10 B10 Alloy(90%copper+10%Tin+ Traces of Silver) Публикувано изображение
"олекотената" и по евтина версия на MB20, полирани чинели с красив финиш. фусове с крив долен капак, срязващ, бърз и висок отчетлив звук, ярки енергични крешове с много пауър, звънливи и уравновесени с богат обхват и динамика. отчетливи "пинг" райдове, балансирани със среден състейн,ярка камбана, универсални бързи сплешове с контролирана атака, ярък и топъл звук. агресивни чайни, избухлива атака с максимално къс състейн, подходящи за водене. серита по цена се нарежда м/у Amun и Soundcaster

тия немци още повече взеха да ме кефят, доста серии изкараха, за всеки по нещо. при това повечето са доста добри

Този пост е редактиран от AccesS: 15 февруари 2006 - 12:11


#13 aladin

aladin

  bratov4et na spashtata krasavitsa

 • newbies
 • PipPipPip
 • 364 Мнения:
 • Инструмент:drums!

Публикувано 04 май 2006 - 05:25

Ами да Зилджан е което на турски ще рече Душа камбана :dance: или камбана душа Зил - камбана
и Джан - душа ... то от там идва и Джанъм - демек "абе душата" :)))

Така става като живееш уЖ!! в България ;))

Първо да кажа 4е се произнася Зилджян!!!! оригинала е:Zildjian със И на латински за да може да се про4ете на англиски като Я!
След това името на компанията идва от фамилята на собственика /и основател/
на компанията Аведис Зилджян!
Съответно Avedis Zildjian, kоито е арменец преселил се във Турция и основал малка работилница за 4инели която по късно се разраства и придобива вид на модерна компания.
Наследниците на Аведис докарват компаниата до сегащния и статут на световен лидер в производството на 4инели със филиали в USA и Турция.
Педвид произхода на Аведис Зилджян се разбира 4е фамилята е с ян на края логи4на за пов4ето арменски фамилии например Сиркисян,Бабаджанян,Одаджинян и т.н.
Както във България на занаят4иите едно време са им прикрепвали като фамилия занаята които упражняват за по-лесно например Бояджиев,4ешмеджиев,Налбантов така и във Турция е имало подобна практика./нещо като приякор,nickname/
Зил- от турски зна4и звънец,или малък 4инел /от там идва и зиловете при даирето както казваме на тракащите крък4ета по средата/
Джян -традиционното окон4ание при арменските фамилии което според тях зна4и "син на".

/Маистор на 4инели; примерно:Звън4аров или 4инел4ев/

Няма никакъв секрет във прозхода на името или произнасянето му.
Все пак това което казвам не е моя измислица ето го и в оригинал :

" The first cymbals were formed in 1618 in Constantinople by one Avedis, who, while looking for a way to turn base metal into gold, created an alloy combining tin, copper, and silver into a sheet of metal that could make musical sounds without shattering. Avedis took the surname of Zildjian, from Turkish "zil+ci" (cymbal-maker/seller) and the Armenian suffix "yan" (son of), and began an industry in 1623 whose main product remained secretive for generations. It became family tradition that only the oldest son of the company's head would know the manufacturing process. "

Този пост е редактиран от aladin: 04 май 2006 - 05:33

nepip-4e plias!!!

#14 aladin

aladin

  bratov4et na spashtata krasavitsa

 • newbies
 • PipPipPip
 • 364 Мнения:
 • Инструмент:drums!

Публикувано 22 май 2006 - 04:41

а бе какво точно зна4и sustain ?

:D Sustain на кое???
за 4инел,барабан или просто като звук.

Sustain- е параметъра на звука за еденица време.
Тоест продължителноста на тона-при музикалните инструменти.
Например цигулката и тромпета имат възможност за продължителен Sustain,барабана кратък Sustain.

За 4инел ще озна4ава продължителноста на звука след като си го ударил без да ползваш тремоло./Често в проспектите за 4инели ще видиш sustain като една от тех.характеристики./

Някои китаристи използват инструменти със така наре4ените sustainer systems.
При синтезаторите става вапрос за sustain педал. ;)

Този пост е редактиран от aladin: 22 май 2006 - 04:42

nepip-4e plias!!!

#15 боби

боби

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 57 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Извън София
 • Инструмент:Барабани

Публикувано 20 декември 2006 - 14:20

ае хора, да попитам за почистването на чинелите. понеже съм си невеж по темата и съм ги чистил с кви ли не простотии в повечето случеи неуспешно. баща ми чатка металознанието и ми поднесе гасена солна киселина :stop: и доста добре се получи наистина. чинелът, които исках да почистя беше/е султан и го експлоатирам като краш и от доста време не беше пипван. какво ви е мнението за ползването на тая химия?
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни