Jump to content
Българският форум за музиканти

Amp In Can


Recommended Posts

За сега мисля да го направя усилвателчето да е с 2 захранвания едното е 9V Varta дето пише, че е с много по-голяма издръжливост и с ключе да се превключва от батерия към адаптер :slap:

То може при вкаран моно жак на входа и при наличие на батерия да си работи на батерия, а като се сложи адаптер батерията да се изключва и да работи адаптер.

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kalata23, добре е да сложиш по-мощен говорител с по-голям магнит. Разликата с малкия е в чувствителността. Иначе всякакъв високоговорител с мощност четвърт ват ще издържи. Най-добре е да ползваш най-мощния, който влиза в дупката.

Кенчетата от Загорка и Хайнекен са на практика еднакви. Ако имаш вариант да ги тапицираш отвътре с нещо тежко и звукопоглъщащо ще подобриш звука.

 

От 9 волта батерия на 4 ома високоговорител можеш да изкараш и по-големи мощности с други интегрални схеми. С 2 интеграла или стерео чип може да се направи мостова схема с двойно по-голяма изходна мощност.

 

Ето една схема, която ще изкара минимум 8 вата от 9 волта захранване. Батерийката, разбира се, ще свърши доста бързо в такъв режим:

 

tda2005-bridge.gif

 

Ще се наложи да ползваш кенчето за охладител на интеграла.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз имам един 3 Ватов говорител от колонки Genius за компютъра. Недостатъкът му е, че ако го вкарам, за да влиза както трябва, трябва да изрежа дъното, и при свирня да обърна наобратно кутийката и така ще ме е яд за гледката.

Другият вариант който съм обмислил е да пробвам говорителчето да е на земята, което може да заглуши звука, или да ползвам някаква кутийка/консерва. Вторият вариант беше Nescafe Classic кутийките, които ми харесват, като визия, но са с по-малък обем.

Също така с какво може да се тапицира кенчето ?

ПП: Имам една кутия (от тези цилиндричните, в които се прродава алкохол) от Узо. Която е висока и е от картон.

И като гледам май май ще трябва да си направя усилвателчето и после да го тествам в различни кутии.

Иначе ако искате мога да ви снимам кутийките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще се придържаш към външния вид на кенчето не бива да го режеш освен в горния край.

 

Не се сещам с какво можеш да го тапицираш. Ако аз го правех щях да пробвам с разни материали, но не се наемам да ти ги препоръчвам като готов и изпитан вариант.

 

Няма нужда да снимаш кутийките - навсякъде са едни и същи ;)

 

Докато си приказваме братята китайци пуснали реплика на X-mini за 26 лева:

 

Натиснете тук!

Не става за бас китара, защото почва от 100Hz. В линка пише за горна честота 200kHz, но явно е грешка.

 

Ако си вземеш едно такова можеш да го напъхаш в каквато си искаш кутийка с диаметър не по-малък от 40мм. Може и в китарата да се вгради стиг ада не се самовъзбужда. Може и на колана да се върже.

Вероятно ще трябва да му се добави някакво преампче с 1-2 транзистора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за информацията, която е полезна, но така или иначе съм, дал пари за частите имам и кутийките, няма смисъл да захвърлям всичко. Пък и с купуване на готовото, няма как да се доближа до схемата, защото кучето като гледало месаря, не станало касапин.

Пък и дружко си е аз да съм си го направил вече по-нататък може да мисля за някакви корекции, било по схемата или по дизайна.

 

ПП: Колкото до тия колони, не ги знам колко са 6 Вата, защото имах навремето едни подобни с литиум-йонна батерия зареждащи се от 220 V или USB, и единия им говорител беше 2 W ;)

Иначе за тапицерията какъв трябва да е материала в смис фолион някакво или ?

Редактирано от kalata23
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колкото са по-толеми консервата и говорителя, толкова по-басов и плътен е звука (в рамките на нормалното де, все пак е кен..) . моя кен с размери на кутия от блажна боя и съм сложил едно голямо говорителче отгоре, не знам колко инча около 20 см е. преди това бях сложил цялата платка в кен от бира с едноватово говорителче и така пърдеше, че се бях ядосал, че съм се занимавал въобще с целия проект. когато замених кутията и говорителя с по-големи усетих доста разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така или иначе на повече от 1 ват трудно ще разчиташ заради изкривяванията, особено ако търсиш клийн тон. За драйва може и повече да засилиш. Когато говорим за тези кутийки не бива да мерим с мерките за комбо, кабинет или HiFi. Примерите с купешкит етонколонки ги давам за някой друг ентусиаст, който ще прочете темата.

 

За тапицерия бих пробвал с естествена кожа дебела 5-6 мм или кече към 1см дебело. В тези материали ме привлича и теглото им.

По-слаби резултати бих очаквал от микропореста гума (неопрен).

Като цяло ме притеснява ниската обща маса на цялата система. Тя с инерционния си момент трябва да противодейства на мембраната на високоговорителя, да поема и обира вибрациите в корпуса.

Даже си мисля, че една порцеланова чаша или дебела халба за бира ще звучат по-добре.

 

Няколко неща ме спират да си събера един Amp In Can:

-в последните години ползвам ел.акустична кухарка с микрофон;

-имам си кубе в къщи;

-купоните ни са unpluged.

 

В миналото за туристическо свирене сме ползвали разни батерийни транзисторни радиоприемници, на които е изведен вход за китара.

 

Ето! схемата на фендерския АмпКен - кофата, тежаща 6кг с акумулатора.

Крайното стъпало е с TDA2005M, свързана в мостова схема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...
Отговорено (Редактирано)

Това е китарна глава с мощтност около 8 вата и дължина на устроиството колкото 2 левчета.

Захранва се от класическа букса от китарни ефекти.Включва се с слагането на захранващата букса(вижда се на клипечто)без ключ.

Входен жак за инстромент и изходен директно към кабинет(говорител).

Потенциометър (тример) за усилване.

Усилвателчето е направено за директно включване към кабинет и използва ефектното 9волтово захранване.

Ако такова отсъства може да се използва всякакво което дава напрежение от 6 - 18 волта като поляритета е стандартния за ефекти.

Използвал съм го със 8 инчов 4 ома средночестотен (китарен) говорител.Пробван с 12 инчов басов при което му идва в повече товара и се получава естествен "овърдраив" и бързо загряване на интегралата.При използване на обикновен 8 или 6 инчов загряването е минимално при 50%усилване.

ето и малък семпъл на усилвателчето:симпъл (на клипчето съм влкючил говорителя на кубето чрез кабелче с жак към изхода на усилвателчето)

 

 

 

 

 

 

019339508.jpg

 

 

 

 

019339537.jpg019339540.jpg

Редактирано от никс
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Хареса ми как е направено. Звучи доста интересно :cheers2:

 

OFF:

Някъде из старите издания на "Млад Конструктор" имаше схема на усилвател с мощност към 5 вата, който работи на 1.2 волта. Реализираната схема е по-малка от кибритена кутийка. Значи може и по-малко да се направи :D

Редактирано от sasli
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.