Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабел за китара


Recommended Posts

Още по простичко да го обясня. При равни други условия кабел с капацитет 300 pF ще подтиска високите честоти по силно в сравнение с кабел с капацитет 100 pF.

 

Tочно така. Въпросът е обаче КОЛКО, което е свързано директно с въпроса дали е чуваемо в този случай. Направи си труда да го сметнеш, избирайки произволно висок изходен импеднс в някакви разумни граници (15-20 кОм) и ще видиш, че не там е ключът от палатката.

 

Опс, докато съм писал, питащият си е решил проблема. Както и очаквах...

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опс...

Импедансът на веригата китара - кабел - усилвател, ако е 15-20К, цялата директно е за изхвърляне....

За качествено съгласуване входният импеданс на Качествен усилвател е 1М, а някои модели имат до 11М !

Защо не хвърлите един поглед на графиките от цитираната от Вайов тема, и да кажете колко е спадът във високите честоти и дали е пренебрежим. При различни товари спадът на 2000Hz е 3.5 до 25dB !!!

А това не са високи честоти, които да не попадат в спектъра на китарата, и на баса също!

На 10000Hz , където е "феерията" от обертонове на една Ovation например, спадът е до 40 dB !!!

При това само с 3 метра нормален кабел. А какво ще стане когато са 10 метра?

 

Въпросът е наистина сериозен. Но повтарям, зависи от човека, дали ще разбере за какво става дума.

 

uO8v.jpeg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е наистина сериозен, както написах и по-горе и аз не го пренебрегвам. Както и предположих обаче, в този случай проблемът се оказа далеч по-тривиален, радвам се, че питащият го откри и отстрани.

 

ПП: В горния пример имах предвид изходен (source) импеданс, като взех най-лошият случай на пасивна, небуферирана електроника и сравнително високи стойности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е наистина сериозен, както написах и по-горе и аз не го пренебрегвам. Както и предположих обаче, в този случай проблемът се оказа далеч по-тривиален, радвам се, че питащият го откри и отстрани.

 

За мен пък , както и за доста такива като мен -посещавайки сайта - музиканти хобисти , а не професионалисти този въпрос не е сериозен . Защото разликата в чуваемоста на два различни китарни кабела с различен капацитет и еднакво дълги е прекаленно малка за да е дразнещо чуваема . Те и човека по горе с проблема, след отстраняване на укъсяването откри това . Защото пък ако бяхме професионалисти и от музиката си изкарвахме заплатата , нямаше да си поиме кабели ,а щяхме да си купим качествени такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На някои може да е интересно, а и бих искал да разпитам евентуално по-запознати със случая хора.

Преди време купих един син силиконов инструментален кабел(няма да споменавам магазини и марки) и си направих кабел с него.

С този кабел, все нещо не звучеше нормално, но накрая(след около година ползване), след като презапоих всичко - пак не звучеше добре.

Измерих с мултицета малко съпротивление(не помня колко, но от порядъка на 10-50К) между оплетката и централния проводник. В началото помислих, че има късо в жаковете или кабела е прорязан някъде, но след няколко замервания и отрязване на няколко къси парчета от кабела се убедих, че материалът приличащ на силикон, всъщност е леко електропроводим, което се потвърди и като измерих съпротивлението на самия катериал. Натъквали ли сте се на подобен странен феномен?

Според мен именно наличието на не особено качествени кабели, както и на такива не много придогдни за титлата "инструментален кабел" са главната причина за маркетинг-митологията със супер-специалните и неповторими кабели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кабелът си е нормален, от по-новите генерации. Освен нискомната оплетка за електрическо екраниране, има и посочения слой с дифузно съпротивление. Това е ефективно за елиминиране на RF - високочестотни влияния. Явно се е наложило да се вземат мерки срещу прекаленото замърсяване на ефира ...

При направата на кабели трябва да се внимава този слой да не допира до активния проводник. Няма да даде на късо, но ще свали паразитното съпротивление към маса. А както ни е известно китарните системи са високоомни и намалението на импеданса се отразява пагубно върху качеството .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно е, че при този кабел рязах парчета, и дори без да запоявам нищо, нито веднъж не успях да измеря прилично високи съпротивления...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, имал съм идентичен проблем с проелски кабел като този който най-вероятно ти си ползвал. Моето съпротивление беше около 15-20к. Реших проблема като резнах от единия край. Изглежда проблемното място е било там при мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 years later...

Извинявам се за глупавия въпрос. Купих си кабел  за китарата на метър (Proel). У дома видях, че до надписите по кабела има стрелки, които сякаш указват посока. Та въпросът е какво указват тези стрелки, има ли значение как ще се включи инстументът и тн, защото за пръв път ги забелязвам на инструментален кабел. Става въпрос за най -обикновен кабел за 1.70 метъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че няма посока и значение как ще го включиш. ;)

Според мен "стрелките" в случая са дизайн елемент Предполагам говориш за PROEL HPC110.

braided_guitar_leads_110.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.