Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Di Box


vais

Recommended Posts

Здравейте, четох из форума и най-накрая разбрах, че за да си свържа ел. китарата към PC-то ми трябва DI box.

Единственото което не разбрах е дали трябва да е активен или пасивен. Гледам в amazon.co.uk няколко модела, моля ви да споделите дали ще ми свършат работа. (свиря напълно непретенциозно и в домашни условия)

 

Ето кутийките:

 

http://www.amazon.co.uk/Soundlab-SDB40-Pas...0092&sr=8-3

http://www.amazon.co.uk/Active-DI-Box/dp/B...0092&sr=8-7

 

Горната е пасивна и по-евтина. Ако ми върши работа, бих си взел нея.

От многото неща, които прочетох, останах с впечатлението, че вместо DI box може да се използва и предусилвател или разни други работи.

Кой е най-подходящия вариант за мен?

 

П.С. Sound картата ми е вградена, някакъв Realtek, но имам и Sound Blaster Live! 5.1, по-добре ли ще е ако сложа нея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл :)

 

Няма никакъв проблем да свържеш китара с компютър без DI-Box устройство.

Всичко обаче много зависи от звуковата карта.Realtek не е подходящо решение, както и всички вградени карти по принцип.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо.

 

За ел. китара е прието да се използва активно DI-Box устройство.

 

Сложи си я тази Sound Blaster Live.Със сигурност е по-добре и то не заради пет-те канала.Преимуществата й за твоите нужди са по-други.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо. :greenangel:

 

п.с. Има много хубава и обширна тема за DI-Box устройствата в този форум, но ме мързи да я търся вместо теб.

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи няма проблем и при директно свързване, но е много вероятно да има шум и разни такива неприятни неща. Имам само още едно въпросче: До колкото разбрах, изхода от DI box се свързва към микрофонен предусилвател (или микрофонния вход на звукова карта на PC), ще мога ли да свържа DI box-а директно към входа на стерео hi-fi усилвател (който няма микрофонен вход)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. DI-box-ът може да бъде с трансформатор и без. Последното трудно може да се нарече DI-box въобще, но понеже е често срещан, не може да се пренебрегне. Има рзлични "пинизи" при конфигурирането на изходната част на DI-box-а, но в общи линии са два типа.

На XLR-а pin1 винаги е екран/маса/земя/нула. Но не е същата като на корпуса на куплунга, разделени са. Тук може да ти помогне линкът към RANE.

На XLR-а pin2 трябва да е "положителният" извод, т.е. този във фаза с оригиналния сигнал.

На XLR-а pin3 трябва да е "отрицателният" извод, т.е. този във противофаза с оригиналния сигнал.

Свързването на двата основни типа изходни конфигурации се различава по това, че при трансформаторната, 3-ти крак се свързва на SLEEVE/маса на изходния жак. При другия вариант обикновенно, но не винаги не се свързва въобще.

2. Входната част на евтините звукови карти има следните входове:

-Микрофонен, който е моно, с невисока чувствителност, понеже е за електретен микрофон, и най-важното - от него по сигналния проводник/активния се подават 5 волта постоянно напрежение през резистор за захранване на електретния микрофон. Този вход не може да се ползва коректно нито с динамичен микрофон, нито с трансформатерен DI-box. Обяснявал съм го много пъти във форума, сега ще го пропусна.

Може да се използва по принцип, но с "custom"решения, което не знам дали е това, което търсиш.

-Линеен, който е СТЕРЕО, със сравнително ниска чувствителност, за сигнал от източници с ниво 0.1...1 волт. Не винаги е ясно доколко различните карти позволяват едната или другата граница.

Това е нормалният вход за свързване на трансформаторен изход, но от DI-box-а и чувствителността на звуковата карта зависи дали ще може да се постигне задоволително ниво на сигнала.

Особеното тук е свързването на стерео жакчето към DI-box-а.

--Ако картата ще се използва в моно режим, трябва да се използва или TIP или RING, не заедно, за активния положителен сигнал от XLR-а - pin2. Тук вече има значение софтът който се използва и възможностите на картата за "routing"/пренасочване и комутация на отделните канали, за да се използват отделните канали за подадения сигнал.

--Ако картата ще се използва в псевдостерео режим, трябва да се използва TIP и RING, свързани заедно, за активния положителен сигнал от XLR-а - pin2. Тук вече значението на софта, който се използва е по-маловажно, но ще се подава сигнала на двата канала (L,R) и може да се загуби възможността за ползване на допустимите канали ( стават два пъти по-малко). Но пък от друга страна, при смесване се повишава отношението сигнал/шум с 6 dB.

Остана накрая свързването на 3-ти и 1-ви крак на XLR-а. Тук вече трябва да се експериментира, защото неяснотата относно данните и параметрите на двете устройства - DI-box-а и картата ще окаже своето влияние. Нормално би било и двата пина да се свържат заедно към sleeve/маса на жакчето към картата. Има случаи, обаче, на паразитни свързвания, довеждащи до така наречените "ground loops"/земни вериги(кръгове), които са причина за брум, обикновенно с честотата на мрежовото напрежение. Компютрите са "а-звукови" създания, при които маса и корпус по закон са на едно, и са отвратителни за оправяне на тези проблеми. Обикновенно се прибягва до по-сложни решения, едно от които са по-скъпите звукови карти, при които са въведени необходимите мерки за елиминиране на подобни проблеми.

 

Не знам дали всичко написано ще се смели лесно и бързо, но както се казва "не стреляйте по пианиста, той толкова може" :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма никакъв проблем да свържеш китара с компютър без DI-Box устройство.

(Стига да нямаш нищо против китарата ти да звучи глухо)

Всичко обаче много зависи от звуковата карта.Realtek не е подходящо решение, както и всички вградени карти по принцип.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо.

(То и Live няма хардуерна асио поддръжка, а Asio For All никак не замества добре наличието на съответния хардуер, понеже е драйвер, който емулира ASIO, къде по-успешно, къде - не. Някои high definition кодеци на дъното са по-безшумни от AC97 конверторите на Live платката).

За ел. китара е прието да се използва активно DI-Box устройство.

(Някои DI-Box устройства не са много подходящи за целта)

Сложи си я тази Sound Blaster Live.Със сигурност е по-добре и то не заради пет-те канала.Преимуществата й за твоите нужди са по-други.Като научиш повече за функцията на ASIO драйверите сам ще разбереш защо. :cheers2:

(Както вече казах, Live не поддържа хардуерно ASIO)

п.с. Има много хубава и обширна тема за DI-Box устройствата в този форум, но ме мързи да я търся вместо теб.

(Можеш да ползваш просто едно педалче, примерно на Boss, което Е С ЕЛЕКТРОННО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ, между китарата и компютъра, включено на байпас режим. Така китарата няма да звучи глухо.)

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, мисле си за нещо такова:

 

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000KUA...8-1&seller=

 

Ще ми свърши ли работа? И трябва да се включи в line in, а не в mic in, така ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

(Можеш да ползваш просто едно педалче, примерно на Boss, което Е С ЕЛЕКТРОННО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ, между китарата и компютъра, включено на байпас режим. Така китарата няма да звучи глухо.)...

 

Какво точно означава електронно превключване? Каквото и да е педалче, пуснато на байпас, в което е включена китарата в ин и аут към към звуковата карта ли? Може ли да дадеш пример за такова педалче?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.