Jump to content
Българският форум за музиканти

Bottleneck


checho

Recommended Posts

мара

от известно време се навивам да си купя ботълнек и да си свиркам слайд волно като птичка ;)

сдобих се с известно количество уроци по темата, погледах, почетох и се впуснах на обиколка по магазините за да си купя въпросното приспособление

но...греда...при Капъша нямаше, във Фактор имаше само един стъклен и прекалено голям, а в РФ не успях да пробвам нищо, защото нито един от 20те им ботълнека не е отворен и предвиден да се изпробва...

 

въпросите ми - има ли магазин в София, където да има повече от един вид и където мога да ПРОБВАМ преди да купя?

 

ако няма такъв - ще сподели ли някой конкретни практически наблюдения относно:

материал - доколкото знам стъкления се използва по-лесно и съответно би бил по-подходящ за начинаещ, но предполагам има разлика в звука между стъклен и метален;

 

размер - много са ми тънички пръстите и този, който пробвах, ми ставаше само на средния и безименния пръст, на кутрето трябваше да го придържам с друг пръст за да е стабилен; какво обаче бихте казали вие - може би е по-добре да е малко по-големичък, защото вероятно много се поти пръстът вътре?

 

като стана дума за пръсти, дайте акъл с кой пръст да се уча да го ползвам - с безименен пръст ще ми бъде много по-лесно, но от друга страна това ще ми ограничи пръстите, които мога да ползвам за стандартно..."фретване" до два(освен ако не се науча да ползвам първи, втори и четвърти, докато трети стърчи :thumbs_up: )

 

размер2 :thumbs_up: - в РФ видях едни малки ботълнекчета(сякаш от 200мл бутилчица :D), които не покриваха всички струни, някой има ли опит с такива - практични ли са или стандартен размер е по-добре?

 

общо взето - това е, ако някой се сети за друго, което би ми било то полза - да сподели :D

 

 

мерси :D

 

 

 

пп поздравче по темата:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в РФ не успях да пробвам нищо, защото нито един от 20те им ботълнека не е отворен и предвиден да се изпробва...

Аз така се прецаках там, защото си взех неразпечатан(Dunlop Pyrex Glass 211small i.d.17mm, Heavy Wall 4.0mm, 14лв) и се оказа тесен за мойта ръка дори и за кутрето. Дал съм го на един приятел да си свири и ако си го взема скоро, би могъл да го пробваш.

ще сподели ли някой конкретни практически наблюдения относно:

материал - доколкото знам стъкления се използва по-лесно и съответно би бил по-подходящ за начинаещ, но предполагам има разлика в звука между стъклен и метален;

Стъкления(Pyrex Glass) като моя, има по-мек тон, а металния, по-звънлив. Трябва да имаш и от двата вида. Аз ползвам и метален

размер - много са ми тънички пръстите може би е по-добре да е малко по-големичък, защото вероятно много се поти пръстът вътре?

Ако е тесен като моя(Small), спира кръвта и пръста изтръпва, но за теб може да е подходящ. Трябва да се изпробва.

като стана дума за пръсти, дайте акъл с кой пръст да се уча да го ползвам -

ета два различни примера

http://www.youtube.com/watch?v=6XpV-EAlFYw...4A3&index=5

размер2 :thx: - в РФ видях едни малки ботълнекчета(сякаш от 200мл бутилчица :D), които не покриваха всички струни, някой има ли опит с такива - практични ли са или стандартен размер е по-добре?

късите(малките) са за бързи пасажи(ликове), защото са по-леки. Всичко зависи от стила ти.

общо взето - това е, ако някой се сети за друго, което би ми било то полза - да сподели :)

От зад на обложката на моя има подробно описание за видовете и кой за какво се ползва(не ми се описва), но те съветвам да ползваш за начало тежък и къс, който не обхваща всички струни и най-добре на кутрето. А като напреднеш си купи и други модели и размери. Успех :cheers2:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В РФ дават да се пробва - просто ги попитай учтиво. Слайдовете на Dunlop се отварят без да се наруши целостта на опаковката. Аз си взех моя от там и пробвах поне 2 преди да намеря този, който ми е удобен. Не препоръчвам купуване без проба освен ако не знаеш точния размер, който ти трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря на всички за коментарите

ще отида и до динакорд тези дни, два пъти вече уцелвам като е затворен, а може и да направя още един опит в РФ :D

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редакция: докато пиша дълъг ферман, вие сте 'затворили' темата : )

 

Разбира се, че всеки читав търговец осигурява възможност за пробване - ако някой те кара на сила да купиш 'слепешката' - гласувай против него с краката си (излез от магазина му) и с портфейла си (купи от конкурента му).

 

Иначе не очаквай идеално прилягане на пръста, защото пръстът никога не стои вътре 'надървен' прав, а е огънат, при което опира в няколко точки и обира по-големия диаметър. (Трябва да е по-голям: иначе (а)ще ти изтръпне пръста и (б) не можеш бързо да го слагаш и сваляш, особено по средата на пиеса, както поякога се налага). Някои слагат слой меки материали за обиране на луфта, но лично не съм фен на това (убива състейна, поне подсъзнателно имам такова чувство).

 

На който и пръст свириш, често ще си помагаш със съседния (дори в началото е задължително докато се учиш). Това дава по-голяма стабилност на постановката (слайдът да е перпендикулярен на струните и успореден на плоскостта на фретборда). Дори някои печени майстори винаги си помагат със съседен пръст (напр. Chris Rea, един голям майстор).

 

На кой пръст - също не е от огроно значение и е до голяма степен въпрос на предпочитание. Най-популярно е на малкия, защото ти оставя достатъчно свободни пръсти за свирене без слайд. Малкият пръст е най-слаб и най-нестабилен, обаче - затова всички си помагат със съседен пръст. То и много рядко (само в определени стилове) се случва едновременно свирене със слайда и другите пръсти. Повечето време и в повечето стилове редуваш пасажи само със слайд или само с пръсти. Оттам и най-популярната постановка: слайд партии се свирят с малкия пръст, плътно подкрепен от безименния.

 

Не е грешно и поставянето на безименния пръст, дори е по-удобно и дава по-голям контрол. Пак си помагаш с още един, но дори сам, този пръст вече дава увереност. Особено е подходящо за партии и стилове само със слайд, (почти) без пръстови пасажи. Също за стилове дето непрекъснато се слайдват интервали и акорди (а ла Elmore James), особено в отворени настройки (на акорд, напр. DGDGBD).

 

Виждал съм Jeff Beck да го слага дори на средния пръст, но може би той не е подходящ пример (той не е човек: може и без слайд да изсвири всяка слайдова партия сякаш е изсвирена на хавайска китара). Общо взето - на който пръст ти "иде отръки".

 

Не търси слайд, който да покрива всичките 6 струни (не дай боже- 7,каквато мода е излязла :D ). Такива стилове и партии практически няма и само ще ти тежи и ще се пречка. Съвсем късите са също за особени случаи. затова най-универсално ще ти служи слайд, който покрива 4 (макс 5) струни. (И се хваща на безименния ти пръст - но можеш, както описах горе, да го слагаш и на малкия. Обратното не става.)

 

Стъкло или метал? Пак въпрос на вкус - не е задължително (без да споря с Лими) да имаш и двата, ако не търсиш да си универсален китарист и да свириш всички стилове под слънцето. Има и такива. Аз лично си падам по стъклото: и като звук, и като усещане на пръста и в допир със струните. Ако все пак, от звукови предпочитания, отидеш на метал, избягвай такива с хромово или никелово покритие: (а) имат по-малък състейн и (б) уж са по-лъскави и се плъзгат, но покритието се износва и става обратното, стържат. Избирай между неръждавейка (stainless; най-издържлив метал) или бронзови/месингови сплави (най-музикален метал; по-рано се надрасква, но пък лесно се пре-полира и става като нов). Дори когато свирех редовно, стъклените ми караха с години преди да се надраскат забележимо (и дори това не дочакваха, ами ги счупвах на циментовия под на някоя кръчма :) )

 

И последно - аз съм се учил когато още нямаше Интернет: от грешки, по-късно от някакви книжки. Сега има тонове информация - намери си с Гугъл някакви уроци, за да напреднеш по-бързо.

 

На слука!

:thumbs_up:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

напротив, напротив, "ферманът" е много полезен и съм благодарен, че си си направил труда да изпишеш толкова :D

 

аз от уроците започнах - почетох и погледах преди да хукна да купувам, но все пак без пипване няма как...

 

за материала - металните, които намерих, май бяха само хромирани, ще гледам за други

 

за размера...за трети път след твой пост се чувствам...тъп :) ама какво да направя като не може да ми се сети главицата, че с широк слайд ще мога да свиря и с кутре и с безименен, а с тесен - само с кутре... :thumbs_up:

 

благодаря още веднъж за отговора, вече съм с много по-ясна представа какво да търся :virtuoz:

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят металния ботъл е от stainless тръба от български душ 198...г (нали сме си отвсичкоправещи българите) и вече 20 години е в страхотна форма, въпреки че съм го намирал в чаща с бира :cheers2: сутринта след купон. :cheers: Периодически го шлайфам и е като "купешки". :ok: Тежък, къс и много "сладък". :rolleyes: Удобен за кутрето ми! :dance: Така че и това е вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!Колегите гледам са те посъветвали,но наистина трябва да пробваш преди да го купиш.Има три вида материали до колкото знам и те са метал,стъкло и кост.Аз имам този който ползва Джо Пери и наистина той вади по-матов тон,както и стъклените впрочем.Имам и на Дънлоп хромиран който вади по-ясен и звънлив тон.Можеш да го поставяш на който пръст ти е удобно.Аз го ползвам на средния и безименния и много рядко на кутрето.Има различни стилове и различни строеве на китарата за слайд/ботълнек.Например Ерик Сардинас го ползва през цялото време като с другите свободни пръсти свири акорди :rolleyes:

Ричи Блекмор пък използва слайда само за сола и то не цилиндричен,а парче метал удобно за хващане.

Dunlop_Lap_dawg_slide.jpg

boneyardintro.jpg

dunlop_slide_chrome1.jpg

370131.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, забравих да спомена керамичните :rolleyes:

 

Този Joe Perry не е от кост, а е порцеланов - има и на други фирми такива, но са малцинство в сравнение със стъклените и металните. Boneyard е просто търговска марка ("гробище"), свързана с черепа на картинката. На някои други модели съм виждал да пише 'bone china', но това пък е вид порцелан. (От него се правят най-фините китайски чаени сервизи; много е здрав, а е по-лек, защото под гланцовия слой глеч е микропорест. В модела Joe Perry порите са оставени отворени отвътре на цилиндъра, без гланц, зада попиват потта и да не се изплъзва от пръста).

 

Аз намирам порцелановите за много близки по усещане и звук на стъклените. Някои 'спецове' ги чуват като по-'топли', други като по-'резливи' (което би трябвало да е обратното на 'топли'?) но това са прекалено тънки нюанси. Като се има предвид какво още влияе на тона (струни, адаптери, педали, амп) може и тези нюанси да са във въображението (и в маркетинга).

 

Решението на Лими от душ си е първокласно - и не е нашенски патент. По цял свят (и в земята на Jim Dunlop) се правят самоделни решения - не защото им се свиди някой лев, а защото всеки се кълне, че неговата самоделка дава уникален звук. Виждал съм и полиран гранит, но най-масово се правят от 2 достъпни материала:

 

- стъклени: от бутилка. Буквално bottleneck, откъдето си е и произлязло. На шмиргел (стъкларски) се срязва гърлото на подходяща бутилка, шлайфа се фино да не наранява кожата и накрая се близва шлайфаната част с газова горелка да се остъкли и гланцира. Даже някъде бях видял да продават фабрично направени такива отрези от (разпознаващи се по форма) бутилки от култови питиета.

 

- метални: всякакви тръби и цилиндрични чаркове от неръждавейка или бронз с подходящи външен и вътрешен диаметър се подрязват до желаната дължина и полират. И всеки стругар може да ти направи по точно зададени размери, но е 'краста' да си го направиш сам :cheers2:

 

Също не споменах, че има модели, които не са цилиндрични, а с вдлъбната повърхнина (по-тесни в средата) - специално за китари с по-малък радиус на грифа (изпъкнали, джазови или подобни грифове), където струните също са по дъга. Но и това не е чак необходимо, защото скалйдът почти никога не ляга на всичките струни. И понеже слайд се свири (обикновено) с по-високи струни (екшън), и правият цилиндър ги подравнява при допир с лек натиск...

 

Но в крайна сметка важното е да хванеш първия попаднал и да почнеш да жулиш - голяма зарибявка е и няма отказване :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, забравих да спомена керамичните :cheers2:

 

Този Joe Perry не е от кост, а е порцеланов - има и на други фирми такива, но са малцинство в сравнение със стъклените и металните. Boneyard е просто търговска марка ("гробище"), свързана с черепа на картинката. На някои други модели съм виждал да пише 'bone china', но това пък е вид порцелан. (От него се правят най-фините китайски чаени сервизи; много е здрав, а е по-лек, защото под гланцовия слой глеч е микропорест. В модела Joe Perry порите са оставени отворени отвътре на цилиндъра, без гланц, зада попиват потта и да не се изплъзва от пръста).

 

Така е объркал съм се.Керамични са,а на мен май ми се спи :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз използвам за слайд обикновена запалка -лесно се вади от задния джоб и не губиш време да я нанизваш на пръста :rolleyes:

Това ако ползваш слайда рядко,няма такъв тон като метален или стъклен,ма с драйв става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам истински, метален, понеже колегата Hillbilly ми подари :D

 

Преди това ползвах тръба от кормило на колело Балкан :happy: и/или част от бутало от Москвич.

Понякога все още ползвам бутало от камион за баса (но те имат дупка от едната страна).

 

За кухарка винаги съм си правил от гърло на бутилка (вино, ракия...).

 

Във всичките изброени случаи, слайдът е по-тежък от купешките, което за мен е важно (тръба от душ няма толкова "пауър", в крайна сметка - не, че не съм пробвал и с медна и алуминиева тръбичка).

 

За електрическа китара държа да свиря с метален слайд, че да не се ангажирам с мисли дали замасявам струните или не (при стъклото това изисква внимание, особено ако си напържен или с кривене).

 

DIY форева ;)

 

Относно пръстите - безименният се оказа най-подходящият за мен (пробвал съм всички) и когато слайдът е по-широк, го уплътнявам със салфетки отвътре :)

 

За дължината - не съм свирил с малък, който да не обхваща всички струни, но не ми е и хрумвало. Само веднъж хванах един и не знаех какво да го правя...

 

Относно запалките - вижте тази баба с ел-крушката какво прави -

:pray:

 

едит:

Някъде бях срещал поръчкови слайдове, които се правят по отливка от пръста ти, но това за мен е малко рисково, понеже дебелината и състоянието на пръстите са променливи и зависят от много неща - климатични особености, физическо състояние, психическо здраве - алкохол, храна, сън...

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не търси слайд, който да покрива всичките 6 струни (не дай боже- 7,каквато мода е излязла ;) ). Такива стилове и партии практически няма и само ще ти тежи и ще се пречка. Съвсем късите са също за особени случаи. затова най-универсално ще ти служи слайд, който покрива 4 (макс 5) струни.

 

Бицев, супер много те уважавам, но ще те репликирам.

Не съм спец по слайдовете, но съм посвирвал, и една школа за слайд съм минал и уроци от разни списания.

Демек не съм и ненаясно.

Пред погледа са ми два слайда - на Дънлоп или Ал партс не си спомням, единият покрива 6, другият 3 струни.

За мен определено по-удобен е покриващият 6 струни. Понякога използвам и другият.

Значи до човек е. (бях ги купил в една опаковка, тест старта е бил равен)

А и се чудя защо за дребни неща се пишат теми, в смисъл тези слайдове не струват "майка си и баща си".

Човек може да си купи от всеки тип по един, да пробва и да реши кой е неговият.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Moже, но темата е информативна - да не говорим за разликата в моделите, материалите, начина на изработка и тежестта на предлаганите слайдове от всяка една компания. Не че ако ги разчоплим това ще помогне кой знае колко, но пък не е поредната тема за Скуайър Булет срещу Скуайър Афинити ала бала ;)

Аз сега последно действам с един по-къс с две дупки, меден с някакво ултра мегъл спешъл (според PlanetWaves) покритие, което на мен ми мяза на обикновен хром. И съм доволен, макар че е доста тежък. Звукът е дефинитивно по-звънтящ и рязък от стъклен слайд, но ми върши работа за това, за което ми трябва. Ако ми потрябва стъклен ще си взема няк'ъв, който ако не върши работа ще го сменя с друг :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.