Jump to content
Българският форум за музиканти

Какви колонки за синтезатор да избера?


KaRaM

Recommended Posts

За много години "колеги"!

Първи пост ми е във форума, но го следя от години и се ограмотявам по малко.

След дълго мислене се реших да си купя Roland GW8. Мисля, че най-точно отговаря на моите изисквания за любител музикант.

Въпросът ми е, с какви колони за домашно ползване да го оборудвам, така, че да имам читав звук.

Бюджетът ми е до 150 лв. Добре би било колонките да са достатъчно компактни за да могат да се местят при необходимост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Колега,

 

Колега, защото минах по този път, като вървенето и търсенето ми беше няколко години.

То не бяха смяна на слушалки - смених какво ли не, докато намеря слушалките, смених и какви ли не колонки (монитори), докато намеря мойте. Голям ресърч направих, голямо четене падна, но накрая намерих най-доброто нещо за парите си.

 

Истината обаче е следната - слушалки или колонки за 150 лева не можеш да намериш, читави, кой каквото и да говори!

 

По въпроса за мониторите - задължително е те да са активни (да се захранват с ток). Задължително е и да са 2 - да имаш стерео звук, защото някой монитори се продават и поединично.

 

Моя избор е това: http://www.zzounds.com/item--BEHMS40

 

Можеш да прочетеш и ревютата на потребителите.

 

Цената в БГ е 216 лева. Златен баланс между качество/екстри/тех. възможности/цена.

Голям плюс на тези колони е, че имат както аналогов, така и дигитален изход - аз лично използвам цифровия и качеството на звука е една идея по-добро от колкото по меден кабел. Честотните им характеристики също са върховни за цената, която плащаш. В БГ се предлагат от "Динакорд".

 

Съвета ми е да събереш още 60-70 лева, за да не правиш компромис със звук, че много "боли".

Последно ще кажа, че преди тях бях с Креатив Инспаър 3100 и новите колони са в порядъци по-добри.

 

Честина Нова 2010 година!

Митко

 

Поздрави,

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви колеги!!! :cheers2:

При такъв стегнат и ясен отговор как мога да не ви послушам.

Ето от такова нещо имах нужда. Нека стане 9 часа и веднага ще звъня в динакорд.

Нека пристигне моето "бебче" и ще изкажа непрофесионалното си мнение за фийлинга от първия допир :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тая връзка, каква е разликата от два такива монитора и две hi-fi колони, свързани към hi-fi усилвател? Ще получа ли разлика в качеството, ако си купя такива монитори?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Роланд'а дойде и не мога да се осъзная на кое небе съм. Не предполагах, че ще получа такова качество: стегната клавиатура, хубав звук (през слушалки засега) ... но все пак съм любител и не съм се докосвал до много клавири (имах Yamaha QS300), свирил съм малко на ПА 500, Yamaha S700.

Изказвам строго субективно мнение , че за 1600 лв GW8 дава много възможности.

Сега отново по темата за колоните: клавира има ляв и десен изход за жакове, а колоните имат чинчов вход. С какъв кабел се предполага да ги вържа? Жак към чинч? Моля ви за последни съвети относно свързването им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, ако твоя клавир има цифров изход - не се двууми нито за минута , купувай един SPDIF кабел и си щракай с пръсти - качеството на пренос е значително по-добро от колкото по мед. Освен това, ако недай си БОЖЕ, дойде гръм по ел.мрежата и мине през колонките, това няма да изгори синта ти, който струва майка си и баща си, а това не е маложавно. (Предполагам, че си се погрижил за синта и си го включил в разклонител с предпазител за пренапрежение и пикове по ел. мрежата - ако не си - търчи да купуваш такъв, докато не е станало късно)! Цифровите кабели са оптични и по тях няма ел. импулси, абсолютно безопасни са, освен другите си предимства.

 

Хубаво е също така да монтираш колонките, някъде на нивото на синтезатора, да не ги сложиш под масата, защото има разлика в звученето.

 

 

Относно връзването - може да подходиш по 4 начина.

Ако нямаш цифрови изходи - остават също 2 начина - жак към чинч, но може и жак към жак - стерео 2,5 към стерео 5,25 - дебелия в изхода за слушалки на синта, тънкия в колонката-майка.

Митко

Редактирано от mitkosan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЧЕСТИТО! :greenangel:

жак към чинч

жак-жак е стандарт при клавирите - за да не взимаш 4 отделни кабела (в случай, че ти се наложи да пуснеш клавира в миксер), може да си вземеш само два моно жак-жак кабела за евентуално живо свирене и 2 обръщача (жак-чинч) за да ползваш същите кабели към колонките.

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Преди малко си взех и аз Behringer MS40. До няколко дни ще ги закарам вкъщи и ще ги пробвам как звучат при използване със софтуерно пиано (Synthogy Ivory), за което всъщност съм ги взел, иначе за момента са в офиса, вързал съм ги с оптичен цифров кабел към звуковата карта и слушам албума Wish You Were Here на Pink Floyd, звучат доста прилично и чисто, макар че при силен звук корпусът на дясната започва да вибрира леко, но това е при наистина голяма сила на звука, а монитори не се ползват за дискотека в крайна сметка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eвгени, много сайтове и рецензии изчетох, докато си купя точно тези колони.

Хората са си го написали по ревютата - колоните имат минуси, но са най-добрия избор в този ценови сегмент. Даже "бият" колони за 2-3 пъти по-високи суми.

Аз лично съм доволен от колонките - мога да заявя от първо лице, че са доста по добри от Креатив Испаяр 3100.

Като минус мога да кажа, че синта ми има голям рендж от честотна лента и често "излиза" от възможностите на колонките, но когато са намалени, като бас и ниски - се държат прилично.

(аз също съм се вързал с оптичен кабел към синта)

 

Дано да си доволен, сподели после какво ти е мнението за тях.

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евгени, като цяло мониторите трябва да вадят по-чист и верен звук в смисъл на недоукрасен от самата Hi-Fi колона. Това е важно за точно долавяне на детайлите. Разбира се, има и средно положение. С моя върхов модел ресивър от 80-те години изобщо не смятам да вземам активни монитори, а едни колони от типа на Wharfedale Diamond 9.3, които също имат доста читав и верен звук, та стават и за смесване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми слушам в последните два часа различни неща - Massive Attack, ФСБ, Брукнер, Pink Floyd,... Прекрасно чист и ясен звук, няма изкривявания, може би единствено проблемът с тях е, че ако звукът се засили доста, започват да кривят, но отново подчертавам, че идеята им не е да се бичат силно, а да се слуша балансиран звук, от който не болят ушите. Като за монитори и за тези пари, особено като се има предвид че имат цифров вход, просто наистина си заслужават. Взел съм ги единствено за да ги ползвам към софтуерните пиана, на които свиря и вярвам, че ще свършат перфектна работа. Вече за електронна музика с много бас може и да издишат, нямам представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За креатив изобщо не може да става въпрос.. Вкъщи имам 2 модела, които от 5кХц има спад надолу, а след 10 кХЦ няма никой. Нямам идея как се справят тези колонки, бая хора виждам, че са си ги накупили ;) В Динакорд пробвах около 10 модела монитори сред които и Behringer, но от Truth серията и изобщо не ми харесаха.. Е, вярно, че сред другите колони имаше Genelek, Yamaha, KrK.. но мисля, че няма да си купя монитори на Берингер или Алесис.. просто звучаха много мръсно и нелинейно. В тази връзка има много добри hi-fi, да не говорим за hi-end системи, който в повечето случаи звучат доста по-добре от ниските класове колони и имат относително добра възможност за линейно свирене. В момента слушам музика на колони Elac EL 75 II и звучат доста реално, предполагам е и от режима на усилвателя "direct", който прави пълен "by-pass" на тон-контролите. Абе кефете се на квото имате !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.