Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка на Equalizer


Tim1

Recommended Posts

Здравейте,Честита Нова Година,

нова Година-нов талант в мое лице.Започвам да творя музика,с Adobe Audition .Видео-уроците от You tube ми помагат много,но има някои въпроси на които не мога да намер отговора там.

1.Как и защо се настроива еквилайзера-

2.Всеки път ли се прави мастреринг на записаното-интрумент или глас ? Или накрая се прави общ мастеринг.И скои функции се прави мастеринга.

Благодаря за мненията

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така аз работя също с тази програма и ще ти отговоря според моя засега малък опит.

1. Аз си настройвам еквалайзера според нуждите на всяко нещо, което записвам. Искам да докарам определен саунд и започвам да работя с еквалайзера, например липсват ми ниски - добавям ги, или нещо ми е в повече или искам да подчертая някакъв звук. В тази програма има два вида еквалайзери - единия е графичен другия е параметричен. Графичния просто местиш отделните нива в зависимост от звука който търсиш, той е по-подходящ, когато искаш да правиш по фина настройка, като можеш да избираш между 10, 20 или 30 bands тоест, ако са 30 можеш да направиш още по-фина настройка. Другия също е лесен за използване, той дава по-общ резултат между ниски и високи, но пък е по силен като ефект според мен, и прехода при него е плавен.

2. За мастеринга едва ли съм много полезна, аз не правя мастеринг на всеки мой запис. ;) Работя докато не докарам максимално звука който ми трябва независимо какво използвам по пътя. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Тим, прочети тази тема за честотните корекции на инструментите честотни корекции и тази в която колегите са обобщили важни правила от практиката си правила за смесване и доста неща ще ти станат ясни :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря,

аз по принцип настройвам еквилайзера на апаратурата по заучения метод-дигам от двете страни,да се получи едно "U"-образна форма.Обаче на тази звукозаписна програма има акуилайзер някак-"на вълни",с много повече входове.Каква логика да търся при настроиката на "големия" екулайзер-ясно е,че да търся подобрение на саунда,но каква е логиката.Кой-кой е в големия еквилайзер,ако мога така да се изразя.На еквилайзера на апаратурта е ясно-дясно и ляво са ниски и високи

 

Благодаря за графиките,вероятно са много ценни-но малко си ме надценил,малко си надценил моите познания в ауди-индженерството.Ще трябв вероятно да се образовам с основните понятия и параметри на аквилайзерите,на музиката.....Благодаря-ще ги зачета задълбочено,надявам се " да вдяна"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еквалайзера служи за нещо много по-важно от това да си ойдисаш съответния саунд! Ползва се да постигнеш една завършена и пълна честотна картина. Т.е. Като си запишеш всички инструменти, в крайния микс ще има честоти, които се бият, такива, които избиват, такива, които потъват и т.н. За да не става така се ползва еквалайзер на всеки инструмент. Пример: искаш касата да има обем така, че като удари да те блъска в гърдите. Да, ама тая хубавата честота я има и при баса и в крайния микс като я усилиш, вместо да блъска касата, се чува едно буботене от баса. В този случай, пускаш един еквалайзер на баса и му режеш 80Hz(примерно) с малко Q. В касата, пък, ги вдигаш МАЛКО!(В повечето случаи е по-добре да махаш честоти, а не да прибавяш!). Експериментирай - така се учи човек най-добре! Няма строги правила и закони!

 

Относно мастеринга - мисля, че е несериозно да се говори за мастеринг в домашни условия! Едно добро мастеринг студио има апаратура за стотици хиляди долари, да не кажа милиони! Дори и за любителски мастеринг е задължително да се ползват много качествени мониторни колони! Да не говорим, че е адски пипкава работа и много трябва да се чете и пробва!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плюс това се прокрадват мнения, че ако си МНОГО добър в микса, мастъринга е само протокол и козметика... :P

 

Изгледай малко туториали в ТвойтаТуба, точно тия дни гледах за миксиране. Обясняват хората как се слага EQ, Compressor и други хавици на всеки инструмент, защо се слага, чуваш и как се променят нещата. След това експерименти и така.

 

BTW, с недобри аудио интерфейс/слушалки/монитори е все едно да смесваш с памуци в очите или 3 диоптъра очила, ако не носиш такива... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса с баса и касата мисля,че е генерален. Мисля,че ако се направи там сполучлив баланс-това е 90 %.От дискотека,от минаваща кола....се чува само баса и касата.Благодаря за съвета.

 

Тези дни поклошарствах в Интернет,и си дръпнах и инсталирах по метода "налучкване"-Cubase 4 ".Само не знма дали това е демо версия,или е действаща.Бихте ли ми казали как да се ориентирам в обстановката ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От дискотека, от минаваща кола...се чува само баса и касата.

Да, но ако си в тоалетната на дискотеката! :)

Иначе високите честоти (5-10kHz) изпадат в някакъв мулекулен резонанс със стените или материалите, от които са направени, като се абсорбират от тях.

За това по-ниски (а и по-високи) честоти преминават по-лесно през тях.

 

А щурците (ония зелените) чуват до към 100kHz - представете си кви "тъъъънки" им стават гласчета, като викнат по-нависочко... :)

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм максималист,мога да се примиря и с първите модели.Та имам тази програма-обае не знам дали да и се радвам ? Извинявам се за прозаичния въпрос.

Редактирано от Tim1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм максималист,мога да се примиря и с първите модели.Та имам тази програма-обае не знам дали да и се радвам ? Извинявам се за прозаичния въпрос.

Днен си изтеглих и една програма FL Studio 7,crack.Бихте ли ми казала каква последователност,какви са стъпките при инсталирането на програмата.Вътрешно нямм познания и сигурност,че ще го направя.pls

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако още се чудиш, аз ползвам Reaper. Много е добра, малка е 5 MB обаче ще ти върши супер работата. Тук видях и тема за Reaper, но там линковете не бачкаха, но май трябва да има уроци даже на български в YouTube.

FL Studio е добра за денс музика, ако правиш. Има и друга, която се нарича Ableton Live, тя е повече за семплиране и за жива клубна музика. Cubase e с последна версия 5.1.2 - също много добра програма, но е адкси голяма, ако е цялата с всичко: 6 GB !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В темата за reaper/на KURT UVASH-Искаме амнистия за него!!!/,още в първия му пост линковете в туба бачкат.Ако не си работил с други програми/хостове/,най-добре се учи оттам,това засега е най свестния видео урок/на бг/ за един доста добър хост като REAPER.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш гледай уроците на Andy Vax за смесване в Cubase. Има го в Youtube:

 

не е за съвсем начинаещи и е на английски с доста руски акцент, но дано да ти говорят нещо картинките. успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.