Jump to content
Българският форум за музиканти

Окачестяване гайда - годна или не за свирене?


Recommended Posts

След година-две - развитие. Гайдуницата на гайдата, за която е темата, е в Сол; ручилото, разбира се, си е триставно. Гайдата е правена майсторски, но така и не успях да разбера от кой майстор. Смениха се мяхът и двата пискуна, гайдуницата се вкара в строя с восък, смени се мъромреца с метален, че беше от пластамаса ( вероятно от перо). Имах проблем и с клапата на духалото, която също беше сменена. Намерих чудесен потомствен майстор в София, който се занимава с изработка и рехабилитация на гайди, кавали и други "свирки". Джура и каба гайдите при него към днешна дата ( Април 2015 г.) са от 300,00 лв.за непретенциозен учебен инструмент до 450-500 лв. за професионална гайда - с рог, дърворезба, ставни пръстени и т.н. Цените варират от материала (разл.видове дърво, текстолит, други) и изработката. В последно време явно е навлязла модата да се правят мяхове от материала гортекс, по примера на шотландските гайди.

 

Вече съм абсолютно убеден, че няма народен инструмент, на който можеш да се научиш да свириш добре и да полагаш правилни грижи, без да ходиш на уроци. Що се отнася до нотната и друг вид музикална грамотност - народната музика е чудесна школа.      

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.