Jump to content
Българският форум за музиканти

Окачестяване гайда - годна или не за свирене?


Recommended Posts

Здравейте и весели празници на всички.

 

Наскоро ми подариха гайда. Затворена в неразтварян плик, с номерче и име на майстора. Гайдата е на двайсетина години. Изглежда ми в добро състояние, тези дни ще пусна снимки.

 

Гайдата не е декоративна, защото е правена за музикант.

 

Доколкото разбирам от двата основни типа гайди в България, това е странджанска гайда - малък мях, с малко ручило, съставляващо се от две части - едната сглобяема, другата фиксирана; мундщук и другият пискун, върху който се гради мелодията чрез пръстите. Извинявам се, че не съм запознат толкова със специфичната терминология, във форума малко е писано по темата.

 

Свиря си често на дудук - самоделка (pvc :) ), справям се добре - една октава, 6 дупки. Мислех, че ще е подобно свиренето с гайдата. Разбира се, че не е.

 

Имам три основни проблема засега при опитите ми за свирене с гайдата :

 

1. Мяхът се празни изключително бързо - пискуните са безупречно свързани към мяха, който е здрав. Усещам струя въздух от ручилото и покрай пръстите си, които поставям....

2. ..малко нескопосано, според пръстовката на дудука. Виждам, че отзад на пискуна има дупка за палеца - поставям го там, разбирам че този отвор участва в граденето на мелодията, поради промяна на звука на гайдата при натискане/отваряне. Отпред на свирката има 6 дупки - две групи по три дупки - за мелодия. Но има и една мъничка дупчица, точно над последния анатомичен отвор. Не мога да усетя, докато се пробвам да свиря, за какво служи този малък отвор. А и нормално ли е сглобяемото ручило да изпуска така бързо въздуха?!

 

Третият ми проблем, е че кучето ми иска да изяде гайдата! :) Аз не я давам, но като (се опитвам да) свиря на нея, Чара пее на пълнолуние :greenball:

 

С една дума - пропускам нещо, издиша ми гайдата :greenangel: и не мога да сколасам да издокарам някаква мелодийка върху баса на ручилото.

Пропускам нещо съществено и не мога да си го обясня, моля за малко помощ. Е, нямам амбицията да се научавам да свиря повече от колкото мога да си позволя като отделено време, затова задавам въпроси тук, а не пред някой учител по гайда :)

 

Също ще съм благодарен, ако някой запознат сподели способ за поддръжка на подобен инструмент с ... биологичен произход?! :)

 

Благодаря предварително,

 

Поздрави

 

Ачо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравей. Абе човек ти ме разсмя макар и да не смешно за теб.20год.чисто нова гайда то1-ва смешка.А сериозномога да ти по могна с видео в skype-или ако нещо др. измислиш.аз свиря на каба-гайда.много е фина настр. на пискуните -смазване-мяха нормално издържа по 3-4 год.това е супер максимум,и се сяжда.И-нов.Но има и добре обработени с мл.киселина и др.те са яки.Гайдуницата(свирката)свири като се запушват 8-те отвора.като почнеш от кутрето на дясната ръка примерно,и ги нареждаш на средните фаланги на пръститеостаналите пръсти. другата ръка я нареждаш от безименния средния,показалеца на мърморката(малката) дупка,и палеца отзад .ако не си разбрал нищо -вината е в мене ти дерзай.Но за начало ,не слагай ручилото, а го запуши с тапа корк.тоналноста му е като на гайдуницата без долна ръка(отворени 4-те отвора отдолу на горе).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахах :cheers2: смешно си е, колега :) Но гайдата ми дойде изневиделица, предполагам, че е на толкова години, съдейки по номера на майстора, който съдържа и година, мисля. Някаква комунистическа номенклатура вкарана хаха B)

 

Както и да е. Ще я снимам и ще пусна снимки, за да видиш за какво иде реч.

 

Мисля, че си се изразил достатъчно разбираемо. Ще пробвам с корка, но първо ще си намеря поляна за свирене и говеда за събиране ;):)

 

И разбира се, ще разгледам видеата.

 

Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както обещах малко снимки на гайдата :

 

1aedfc7557231cc462cd6be07cfb0c75_120x90.jpg

 

f5b9c9a9260480a37acea162a9062d48_120x90.jpg

 

ff43ab47c886f7b4f7379c9ca78ef1e8_120x90.jpg

 

И една егоцентрична снимка, с която мога да заблудя само такива като мен :

(пфу!, не съм се усетил и не спазих пръстовката на снимката :D )

 

1262e185212f9e9feacf38cc222764a1_120x90.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Абе много странно че никой се не включва!Ама те са гайдарите свират.Хм...тая гайда е интересна.Да не би да е от Жечко М.Жечев (ако има надп.Ж.М.Ж.)А гайдуницата е сигурно РЕ(ручило ЛА) .Трябва да има надпис долу отзад.Но не се виждат пискуните .Дали са текстолитови с платък или са цепнати тръстики.Ако са дървени тела ще трябва леко да ги смажеш с бадемово масло(almond oil)и настроиш.Ако е РЕ гайдата пискуна трябва да свири ми (Е5)е около него де!Аз не мога да разбера и главините дърво ли са ,кокал ли е....абе всичко дървено трябва да се намаже с маслото-духалцето,руч. и гайд.Ти ако я засилиш вън на студа засъхнала да свири може да се пукне нещо,от конденза.Като гледам братче как си я турил на парното!Не я суши на толкова топло.А като запушиш с тапи отвора за гайдуницата и отвора за ручилото я надуй й стискай да видиш изпуща ли въздух,и от къде.на окото се усеща лесно струята въздух.ако отпред на главината изд. се оправя също може да се върже наново и ако изд. озтад .но ако издиша лекичко около духалото примерно--сори!Инече изгл.добре мяха (ма дали мирише?) :) ха-ха.за 30-тина леваще си вземеш нов .Ма за свирене трябва си и мелодии в главата да имаш -любими,може и шотл.На снимката не си я хванал добре.изпускаш мапката дупка(мърморката)на нея е показалеца на горната ръка. После среден и безименен от същата лява ръка и стават 4-ри отвора за дясната ръка долу и за това ще трябва да наредиш дясната ръка по към средата на пръст., на средните фаланги.То обяснението си едебелашко ,но ако погр. свикнеш е ужасно! успех!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, ние си лафосваме - та да кажа набързо - парното :recourse: всъщност е маслен радиатор, който не е пускан от месеци. Просто го ползвах за плот за естествена светлина :D Както виждаш на снимката с мен - отзад изгрява слънцето - надух гайдата в 07.30 сутринта. :godbless: Имам някаква бегла култура и не бих излязъл навън с нея, шегувах се :D Ще следвам стъпките, описани от теб - да видим какво ще стане :)

 

след НГ пак ще пиша, като имам време да се позанимавам :) И ще отговоря на въпросите ти.

 

Весело посрещане на празника.

 

По-здрави

 

Ачо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте,сега се регистрирам поради факта,че имам желание да си закупя гайда и да опитам да се науча да попосвирвам на нея. :-). Нямам музикално образование, но мисля че това не е проблем.Вчера си поиграхме с една гайда/не декоративна/,опитахме да свирим с един приятел,но спада прекалено бързо.Меха е здрав,незнам в каква степен трябва да изпуска от гайдуницата и ручилото,но няма вариант да се свири.Според мен клапана на духалото изпуска.Има ли в София някой който да я погледне и да ме посъветва,и също така,някой от който да купя нви части ако се налага.След това идва и въпроса за начални уроци,но,първо гайдата.

Редактирано от vaioaladin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

^ЗДРАВЕЙ, аз също съм новорегистриран. Майстор съм на гайди и кавали .Живея в София и мисля, че мога да ти помогна.

Моят мейл е ejkobeshko@abv.bg.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, свиря на гайда и правя гайди от дълги години. Гайда,която 20 години е стояла в плик, няма как да просвири без сериозна "рехабилитация". Трябва ти човек с опит, който да я постегне. Иначе няма смисъл да

се мъчиш с нея...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ачо, добре дошъл сред нас-гайдотерористите! аз пък чак сега виждам темата-но виждам и че вече си получил наистина ценни съвети-поздрави на колегите за което. почти няма какво да добавя.гайдата изглежда неупотребявана, но ако мяха наистина е на 20 год вероятно не става за нищо. това е кожа- ако не се съхранява правилно лятото изсъхва, зимата мухлясва , смърди/има и поговорки/, заселват се разни бактерии. отделно от това при яко налагане и свирене мяха се раздува с времето и дупчиците през които излизат космите от миниатюрни стават вече не толкова и въздух се губи дори всичко друго да е ОК. затова мяхът се сменя сравнително често /при всеки различно и както реши-някои на 6 месеца/. ако има проблем обади ми се да се видим за по бира и да пробваме новата придобивка. добре дошли на новорегистрираните колеги! особено се радвам на madison9- в София майсторите на гайди са рядкост и досега ходех до Сунгурларе и Котел/ако може телефон/. Ачо може направо да се обадиш на майстора/madison9/ и хем да я диагностицира,хем да я реанимира! поздрави и таз година на Карандила с гайдата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хехех пич браво :hysterical: ! Много си готин с гайдата, честно :cheers2: . Аз яко ти се кефех :cheers2: . А иначе, инструмента си е за майстор според мен.... няма как да е годен, като не е пипан толкова време.

 

Отделно мога да ти кажа две неща: едно хубаво и едно лошо. Лошото е, че си се хванал с може би световно най-смръдливия, претенциозен и непостоянен инструмент, а хубавото е, че в теб е всичко нужно за да станеш ако щеш и магьосник гайдар - волята.

 

При каквито и да е колегиални въпроси ще се радвам да ти отговоря, а защо не и да си поприказваме на скайп: vladi_sagittarius :unsure: . УСПЕХ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бре, какво развитие в темата! :thumbs_up: Съжалявам, че изпуснах месец, два.. :drummer: проблемът е в липсата на време, но! гайдата ми е сериозна слабост, а и искам да просвиря.

Ще се свържа постепенно с всеки, пожелал това. Накрая - обща гайдарска сбирка насред София :drummer: Бири и гайди - неочаквано добра комбинация хахаа :cheers2:

По-здрави и не изоставяйте миризливия инструмент :drummer::drummer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Привет, народееее! Аз съм похващал гайда също. Но инструментът е много капризен. Едно че иска много търпение само да се научи човек да я надува... и това май е достатъчно да се откаже човек. Засега се задоволявам само да ги продавам. Решил съм обаче да си взема сакс и и да науча да свиря поне summertime...

 

Facebook джура гайди

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...
  • 2 years later...

Приятелчета,

наскоро се запознах с младия каба гайдар Йълди ( мисля беше името?!) от Смолян ( учи в Свищов) и той ми разказа, че в София се събират момчета родопски гайдари някъде и дават уроци или правят образователни сешъни. Някой знае ли повече за тези сбирки?  

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.