Jump to content
Българският форум за музиканти

Emg + Sg


Pwnzorafied

Recommended Posts

Здравейте

 

До сега много рядко съм виждал да слагат на SG EMG 81/85 etc адаптери,и не мога да си обясня защо?Има ли някаква специална причина,или не?И защо почти винаги ги слагат на LP?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щото кои са едни от най-известните китарни идоли свирещи на SG? Ангъс и Айоми... Нито един от двамата не е хай-гейн-монстър, та хората, които им се кефят (съответно които си купуват такива китари) не ги копират с EMG.

 

От своя страна, метъл-машини свирещи с Лес Пол - бол. Един от най-популярните метъл музиканти свирещ на ЛП е Зак Уайлд, та не само много хора ги слагат на ЛП, ами дори има сет адаптери с неговото име.

 

Ако се появи нов китарен идол свирещ с SG и EMG ще видиш, че ще зачестят и тези, които използват комбинацията :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок мерси.

 

А с какво точно се различават активните от пасивните адаптери (освен , че искат батерия и се дълбае в китарата)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много китаристи обаче смятат, че активните адаптери звучат по-електронно, стерилно и синтетично, поради което не можем да заключим, че те са по-добри от пасивните, само заради по-малкото им шум.

Един от най-известните производители на активни адаптери е EMG:

 

Звука на адаптера зависи и от магните. Срещат се главно адаптери с керамични магнити(черните магнити, които сме виждали) и такива с АЛНИКО-2, АЛНИКО-3 или АЛНИКО-5 магнити. Алнико е сплав от алуминии, никел и кобалт и е светла, сивкава и матова, прилича на алуминии - не блести, както блести никелирания метал. Много от китаристите, свирещи тежка музика предпочитат хъмбъкери с керамични магнити. От друга страна, китаристите, които свирят по-чиста китара често имат предпочитания към адаптерите с алнико магнити, които според тях имат по-красив и богат звук с повече нюанси.

Съществуват много различни производители. Както при всичко останало, когато говорим за звука на конкретен адаптер, всичко опира до ВКУС.

 

Eто това успях да намеря във форума.И на мене ми е много интересно каква е разликата :greenball:

 

Весели празници на всички!

Редактирано от Malcolm_Young
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въобще не се дълбае китарата, има си достатъчно място да се съберат дори 2 батерии, така че тва да не те притеснява :greenball: Да не те притеснява и това, че трябва да се сменя батерията, просто защото е толкова рядко, че по-скоро ще забравиш, че я има, отколкото да ти досади смяната.

 

В звука и да ти опише някой разликата няма да можеш да си представиш точно резултата, затова е най-добре да пробваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Извинете за офтопика, но трябваше да попитам защото ми се иска да получа "по-добра" информация :greenangel: Решил съм да взема Les Paul, който е с пасивни адаптери. Трябва ли да се сменя цялата електроника ( пасивна-->активна) ?

 

Извинявам се отново, но сметнах за ненужно да поствам нова тема :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок мерси.

 

А с какво точно се различават активните от пасивните адаптери (освен , че искат батерия и се дълбае в китарата)?

 

При пасивните адаптери са нужни силни магнити (които съотвтно имат силно магнитно поле) за да може да се индуцира достатъчно ток (май това следваше от закона на Фарадей, ех вземам да забравям нещата от часовете по физика в даскало :greenangel: ) при трептенето на феромагнетичните струни. При активните, допълнителния "бууст" идва от батерията и затова тези адаптери са с по-слаби магнити и поради тази причина (поне така съм чел, нямам личен опит) не забавят трептенето на струните толкова, колкото пасивните и от там се постига по-голям "състейн".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
При пасивните адаптери са нужни силни магнити (които съотвтно имат силно магнитно поле) за да може да се индуцира достатъчно ток....

 

Не точно. Първо защото адаптера така или иначе не е източник на ток, а апаратурата се управлява с напрежение. Това е и причината повечето китарна апаратура да има входно съпротивление >= 1 мегаом.

Не е необходимо пасивните адаптери да имат много силни магнити, даже е нежелателно, защото дърпат струните.

Главната разлика между пасивните и активните адаптери е, че активните имат в себе си предусилвател, който има ниско изходно съпротивление и по този начин сигналът е доста по-защитен от смущения, причинени от кабела, а също така допълнителният бууст позволява намотките на адаптерите да са по-малки, което пък често увеличаса честотата на LP филтъра, който се получава, т.е. чуват се повече високи честоти.

Разбира се, не винаги това е целта, а и не можем да кажем еднозначно, че активните адаптери са по-добри.

Има хора, които никак не ги харесват. Всично е въпрос на вкус.

Един от недостатъците е, че при много активни адаптери, самия предусилвател не е безкрайно безшумен, и на практика, с дисторшън се чува един шум, като от касетофон. Иначе и с активни адаптери, акозастанете пред CRT монитор, пак ще брумят. Макар че са екранирани, и за тях не можем да кажем, че за защитени от източници на електромагнитни смущения.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.