Jump to content
Българският форум за музиканти

Фен клуб на българските китaри


djbnz

Recommended Posts

Мерако беше аз да си я обезчестя(оригинална да бъде)язък за дървесината която съсипваха за да хванат плана за да изпълнят петилетката предсрочно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тя и дървесината не винаги беше добра. Ползваха каквото имат в момента. Аз съм имал бас Кремона (късен соц.) с тяло от чам. Имал съм и Зебра, който тежеше ужасно и никаква смяна на електрониката не можеше да го накара да звукне. Беше направен от слепени парчета светла и тъмна дървесина.

Общо взето и това ни приоизводство беше като повечето други. Съществуваше за да го има, без много да се обръща внимание на качеството. В същото време, чехите правеха Йолана, които бяха на светлинни години от нашите лопати. ГДР-шките Мюзима също бяха по-добри. Поляците също правеха нещо, не им помня имената, но и те бяха по-качествени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

След дълго издирване на информация и снимка ето най-първата ми електрическа китара, която големия ми брат ми подари

Орфей телекастър

http://cheesyguitars.com/orfeus_tele.html

 

нямаше жак, а беще с букса с три крачета

 

нямам вече спомени какво беше да свириш на този инструмент само си спомням, че три дни не спах и не ядох и не пих само с нея се занимавах и накрая баща ми ме цапрдоса по главата и ме извади от унеса

 

отделно имах тази китара за кратко

 

http://cheesyguitars.com/orfeus_gibson.html

 

подарих я на един приятел и до колкото знам той още свири с нея

 

отделно виждал съм и съм пипал ето този

 

http://cheesyguitars.com/orfeus_plovdiv_bass.html

 

Имал съм и още една много стара Кремона акустично електрическа, като намеря снимка ще ви напиша исторята, от всичките ми китари беше най-добрата

 

айде със здраве

 

 

та както съм обещал като намеря снимка ще я покажа

 

ето я кремонката , за която говоря

 

много беше готска и ме е яд, че я няма вече откраднаха я 

 

http://www.sovietguitars.com/e107_files/images/Blgarska_Cremona/Blgarska_Cremona_22.JPG

 

със здраве да си бичите 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

между другото, ако някой я има точно този модел и не му трябва да се обади за преговори

 

http://www.sovietguitars.com/e107_files/images/Blgarska_Cremona/Blgarska_Cremona_22.JPG

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичките соц са някакво много сериозно недоразумение.

Първата ми китара беше yрал - http://s50.radikal.ru/i128/0902/39/c26b6700d317.jpg

Всеки път, когато я погледнех в детайли как е направена, ми се свиваше стомаха и ми ставаше тъжно. Всичките тези снимки в темата като ги гледам и ме свива стомаха...

Никога не бях докосвал или виждал отблизо истинска китара, но вътрешно недоумявах как може да е направена толкова претруфено и глупаво.

А в нея беше вложен приличен материал. Имаше ключове трепач. Хрома и боята бяха върха. Просто беше направена като дизайн МНОГО МНОГО ТЪПО :D.

После един пловдивски майстор ми направи нещо от сорта на копие на ibanez RG, съвсем изчистено и скромно, с тяло от орех от части.

Разликата със всякакви соц боклуци, събрани по разни мази и долнопробни репетиционни, беше милиарди и милиарди светлинни години.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичките соц са някакво много сериозно недоразумение.

...

Разликата със всякакви соц боклуци, събрани по разни мази и долнопробни репетиционни, беше милиарди и милиарди светлинни години.

По-точно е да се каже всичките соц-китари, произведени в НР България и СССР. Полша, ГДР и особено Чехословакия имаха далеч по-добро китаростроене. Що се отнася до българските и съветските боклуци, определено всяка днешна китара, дори и най-евтините Stagg и Behringer са доста по-добри. Който си има носталгия по соца да си ги събира, отглежда, ремонтира... Каквото и да им се бае обаче, си остават боклуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

опс момчета стига с хулите по адрес на соц китарите

 

 в условията на липса на каквито и да било китари всяка китара е била благодат

 

и нека да кажа, че си купих електрическата кремона тип (ибанез гакс) още през 1987г и до 1995г вършеше превъзходна работа и никога не ме предала. на всичкото отгоре беше и удобна

 

благодарен съм , че съм имал и тази китара

 

както се казва за мъртивите или добро или нищо

Редактирано от Acei
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не хулим, просто истината трябва да се каже, независимо дали на някой му харесва или не. И аз съм имал не един, а два български баса, просто защото нямаше друго или поне на поносима цена. В момента, в който имах първата възможност, си купих вносен инструмент и с огромна радост се отървах от българското  соц-производство.

Повтарям, който изпитва носталгия по времената на тези инструменти, нека да си ги харесва, но обективно трябва да се признае, че бяха с много лошо качество, несравними с който и да е днешен  инструмент .

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема е бил в системата - да се произвежда повече и да се пести(икономисва)масивен дървен материал!

Е затова цената е била толкова ниска спрямо западните. Та сега каквото и да коментираме ,това  са основните причини!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата, че нищо не пестяха. Особено в Кремона съсипаха хиляди кубици качествена дървесина, проблемът беше в това, че нито веднъж не направиха опит да изкопират 1:1 някой истински инструмент. В Орфей бяха почитатели на парения бук и якия шперплат. През 80-те започнаха да влагат клен за някои грифове, на пък телата бяха от чам и отпадъчен махагон (известните "тигри"). Пак по това време се появиха и адаптери с отделни магнити за всяка струна, преди това имаше само два модела, слагаха ги и на китарите, и на басовете.
А като стена дума за цената, съвсем не беше ниска в сравнение с нормалните заплати по това време. Първата ми ел. китара струваше около 120 лв., някаква Кремона с един адаптер и гриф като сап за мотика. В същото време баща ми, който работеше във Военното министерство получаваше бруто около 150 лв. Говоря за далечната 1967 г. На черно долари се намираха по лев-лев и двайсет (с огромен риск и на практика не можеше да се купи нищо с тях у нас, Кореком работеше само с бонове). А един Стратокастер по това време струваше около $160-170, напълно достъпна цена за някои наши музиканти, които се промъкваха по чудо на работа в Западна Европа или Близкия изток (по това време Бейрут беше нещо като азиатския Лас Вегас). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с почти всичко написано от Fats. За качеството си (или по точно липсата му) социалистическите дъски съвсем не бяха евтини, струваха цяла месечна заплата.

 

Относно цените на Stratocaster през 60'те, объркал си се. Цените в САЩ към началото на 60-те са около  250-300 долара. В Европа са били чувствително по-скъпи заради митата и транспорта (както тогава, така и сега).

 

Към втората половина на 80-те с много зор и връзки по концертна дирекция, можеше да се внесе инструмент. Спомням си, че един приятел си купи така японски Страт, струваше 750 ДМ.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 През 80-те започнаха да влагат клен за някои грифове, на пък телата бяха от чам и отпадъчен махагон (известните "тигри")

Зебри,бе деа,така им викахме на Орфендерите..,реално всички по стари тук сме започнали  с подобни пръчки и Спасокастера го гледахме като куче кокал..

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През 80-те не беше кой-знае какъв зор да си купиш "западен" инструмент. А с малко повече търпение и упоритост можеше да се сдобиеш с точно какъвто си искаш. Много музиканти работещи в чужбина (а те не бяха никак малко) купуваха инструменти и после ги продаваха в БГ. Можеше и да се "открие" човек със 'законна валута', който да извърши операцията по за купуване. Единствената ми БГ китара (ширпотребна ... 'шото и сега имам БГ китари) е от 1975г. , а от 1978/9 съм имал само "вносни" (и то не соц.) инструменти, без да съм имал някакви по-различни финансови и логистични възможности от всеки средностатистически музикант. Не си спомням и хора занимаващи се (по-сериозно) с музика, да са използвали БГ инструманти по това време.   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,внасяха се,основно японски китари,оригинални американски също,но по това време аз поне съм бил пубер и не можех да изкрънкам от майка с мизерната си учителска заплата да ми вземе нещо по-добро,та повечето сме проходили с Орфей "зебра" и кремонки като първа ел. китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.