Jump to content
Българският форум за музиканти

Импеданс


euphoriaburn

Recommended Posts

Здравейте,

все повече и повече почвам да се чудя каква роля играе импеданс параметъра за слушалки или колони.

 

Какво значение има в случая, само знам че е някакво съпротивление, но какво определя то?

 

Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определя какъв ток ще мине през колоната/слушалките, когато приложиш определено напрежение на говорителите.

Демек - съпротивление на колоните/слушалките.

Това, разбира се, е твърде опростено обясбебие, но върши работа практически. Иначе импеданс не е същото като съпротивление за прав ток, тъй като говорителя не е резистор, а реактивен товар.

За транзисторни усилватели, колоните трябва да имат равен или по-голям импеданс от този, за който е конструиран усилвателя.

При ламповите усилватели, озвучителното тяло трябва да има импеданс, точно равен на избраният от усилвателя импеданс.

Ако импедансите не са съгласувани, могат да се получат сериозни повреди.

 

При слушалковите предусилватели(транзисторни и интегрални), по-рядко би се получила повреда, но е добре, все пак, да се има предвид с какви импеданси може да работи предусилвателя.

Иначе, много хора си включват слушалките директно в линейния изход на звуковата карта и апаратурата, което е погрешно и води до много посредствен и изкривен звук, понеже линейните изходи имат изходно съпротивление най-често над 5-10 килоома, което е просто несъвместимо с около 20-омовия товар, който повечето евтини слушалки представляват(около 500 пъти по-нисък).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

и аз имам затруднения с разбирането на импеданса... това, че трябва да се съгласува, ми е ясно, но от какво се получават, тъй да се каже, входният и изходният импеданс?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Импедансът е комплексна математическа величина, която даже не зависи само от конкретни елементи, а от взаимодействието на много различни компоненти, схемотехника и конструкция.

Например изходният импеданс на един усилвател (примерно лампов) се определя от: правотоковото съпротивление на намотките на изходящия трансформатор, приведеното вътрешно съпротивление на изходните лампи, индуктивностите на изх. трансформатор, загубите в магнитопровода на трансформатора, преходните съпротивления на контактите, дълбочината на обратната връзка, честотните компенсации, качеството на захранването и още много други неща.

Импедансът на един високоговорител ( явяващ се входен такъв) се определя от: правотоковото съпротивление на звуковата бобина, стойността на магнитната индукция в магнитния процеп, от тежината на трептящата система, от площта на излъчващата мембрана, от еластичността на окачване на трептящата система, от акустическото оформление в което е поставен високоговорителя, от съотношението на тежините на звуковата бобина и мембраната и още един куп други условия.

 

Импедансът не се получава, това е параметър който отразява определено качество. Понеже не мога да го обясня елементарно (защото не е елементарно) давам връзка, където е обяснено както трябва.

ИМПЕДАНС

За да се разбере обаче, е необходима основа, на която да се стъпи. Ако тя липсва, не знам как ще бъде разбрано обяснението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.