Jump to content
Българският форум за музиканти

Driving Rain


james-assya

Recommended Posts

Това е вокален кавър на една песен страничен проект на Джаймс от Металика с вокала на Gov't Mule, слушайте и коментирайте, надявам се да ви хареса, беше интересно да запиша два типа вокал. :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз чух и оригинала.

Пеенето е безкомпромисно - маса и сила!

 

Ето няколко препоръки от моя милост:

Не си стягай гърлото.

Не разпявай ъ в remember и на i в rain, защото гласът ти трепери и става жестоко мазало. Стреми се да пееш на e и едва накрая произнеси -in Разпредели си дишането така, че след n в края на фразата да ти остане въздух. Дори се упражнявай целенасочено да изпееш фразата точно и да издишаш оставащия ти въздух накрая, така че да се чуе.

 

Много интересна бленда имаш и постигаш техниката на така мечтаното от много тукашни форумисти "дране" (което аз не мога).

Но в останалата част от пеенето имаш доста да си поработиш. Научи се да пееш просто и точно - мелодиите на тия парчета не са с академична сложност. И после, като пуснеш и другите техники "за ефект", те наистина ще изпъкват и можеш да направиш страхотни неща!

 

А сега ефектните фрази, на които гласът ти "дере", не изпъкват с особена сила, а стоят като спасителен пояс, за който бързаш да се хванеш, защото останалите "движения" те уморяват... и почваш да се давиш.

 

Аз също (в свойта буйна младост :butcher: ) можех да пищя едни височини като Марая Кери. И доста разчитах на този ефект, но си игнорирах остатъка от диапазона. Докато една вечер не пях в кръчма с температура, ама с вироглави намерения. И оттогава загубих тези тонове (те пък и не ми липсват :godbless: ).

 

Но ти вземи се понаучи да пееш и не се напъвай, когато си с болно гърло. :)

Чула съм ти всичките неща и до този момент и пеенето не е добре (според мен), обаче е интересно - и като подход, и като стил. И има накъде да се развиваш.

Редактирано от Angelina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за мнението, доста коректно и точно е както забелязах, да знам че това са ми слабите места и се опитвам да работя над тях, уви нямам много време за репетиции, но се опитвам да подобрявам техниката със всеки следващ път. Радвам се че ти допада стила ми и благодаря за препоръките. Аз имам една трудност, която съм забелазала, имам проблеми понякога с по-силното изпяване на "а" и затова имам тенденцията да пренасям силата на други букви които го следват като и или е , това защото просто сякаш имам спънката да отпусна гласа си, но се старая да опитвам все повече и повече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е да имаш подобен проблем в началото. Това са отворени гласни и на тях се издишва повече въздух - оттам и тенденцията да си 'помогнеш', като пренесеш трайността на тона върху съседната или близка по звучене гласна (и или ъ). Не дишаш добре - това също е фактор.

 

Единият вариант за справяне с проблема е уроци - но тук съм гола вода с препоръките. :) Другата възможност, обаче, е да опиташ с пеене на някаква по-различна музика - дано не ти е скучно. Даже трябва да ти е интересно. И да си я тананикаш тихо, без да се натрапваш никому. Може в трамвая, в автобуса или в метрото. И докато го правиш, неволно ще си представяш как би си я изпяла, ако няма толкова народ наоколо. Това настройва целия гласов апарат. И накрая се получава ефектът, който искаш.

Редактирано от Angelina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да с тананикането нямам проблем, често си тананикам, но проблема е че когато започна да пея силно и сякаш се спирам да се отпусна,оже би точно защото в по-голямата част от времето се налага да не вдигам шум и да дразня околните, и после когато се наложи да викна.... Но определено колкото повече песни различни при това изпея, толкова повече ми помага, онзи ден изпях на Рейнбоу Can't Let You Go, не стана кой знае колко добре но пък ми помогна доста с викането и освобождаването на гласа. А за уроци, не мога да си позволя в момента, но пък не е зле да видя може би някои техники за разпяване поне, или просто да си припявам по тонове с отделните звуци. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха Ха да не стане като с Can't Let You Go :) :). Макар WhiteSnake да са ми някак по-близки, но бих опитала с усоволствие при повече време. Аз бях намислила друга любима песен с вокала на Coverdale- Blindman. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ася.

Ето моето скромно мнение (на човек който не е професионален певец).

 

Гласа е музикален инструмент. Много инструменталисти се опитват да имитират гласа. От друга страна много певци имитират инструменти. След като гласа е инструмент, той следва всички правила на музикалната теория.

Певеца пее мелодии. Мелодията се състои от отделни последователни тонове подредени по различна височина, изпети с определен ритъм.

Контрол на гласа означава да можеш да изпееш вярно тоновете и ритъма на мелодията.

Въпреки , че си голям фен на Металика, опитай се да откриеш и развиеш собствения си уникален глас. Добър учител ше ти помогне да минеш през този процес.

 

Ето няколко полезни линка които биха ти помогнали да си изясниш нещата концептуално. Надявам се че разбираш английски.

 

 

link 1

 

link 2

 

link 3

 

Link 4

 

 

Успех! Ако има нещо - питай :)

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, благодаря за линковете първо, когато имам време утре ще ги разгледам по-подробно. А колкото до гласа ми, мисля че вече съм открила себе си (макар да пея зле все още), но само няколко кавъра няма как да го покажат уви, защото те в края на краищата включват само необходимото за конкретните песни. Пак благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

избери друг път на търсене на собственното ти /АЗ/. не с металика... ти пак си ги обичай.

 

най важното е способноста да усещаш кога пееш невярно и неправилно.

наблегни на ритъм на пеене, произношение, изпяване (не изговаряне) на думите и разбирасе на вярно пеене.

вслушвай се и от време на време, какъв цвят/тембър притежава гласът ти, по точно казано, с коя звезда можеш да го сравниш. потърси подходящи песни. един глас да развиеш е много по трудно от колкото да го разбиеш.

 

дано да съм разбран правилно

 

вс. добро ти желая

Редактирано от Amphibia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи като фен на Металика,мога да те посъветвам да не имитираш Джеймс защото ще си прецакаш гласа.От това което чух ме заболя гърлото недей да се опитваш да пееш като него.Ти си момиче и не ти трябва да пееш с такава дрезгава бленда,защото това ти убива целия вокал.Пей свободно без напрежение и може да звучиш далеч по-добре.Джеймс след толкова години дране сам ходи на вокален педагог след като изхаби гласа си,за да може да пее.Така че моя съвет е пей като себе си не като някой друг.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

>Amphibia - не благодаря, избрала съм си път и съм намерила собственото си аз, да за другото си прав усещам , че звуча неправилно и знам че има много още да уча но това не ми пречеи да опитвам, просто повечето опити ме стимулират за повече размисъл и работа и затова ги публикувам и така нататък, не защото си мисля че съм някаква кой знае каква певица и съм тръгнала да се хваля без дори да се чувам какво правя. :surprise: И не смятам че човек трябва специално да търси някой изпълнител който да му пасва, а трябва да потърси наистина себе си, точно това и направих, ако се загледаш ще разбереш че дори дрането ми не е точно като на Джеймс, може би като изключим отделни фрази, когато правя кавър особено, за които няма как да отрека че са ми навик от пеенето на негови песни, но иначе то си е съзнателен мой избор защото винаги съм харесвала такъв тип мужки вокали, но просто не вчрвах че могат да се изпулняват и от жена, след това реших че щом ми харесва трябва и мога и аз да го направя. :) А иначе имам доста различен като цяло от неговия стил, което все пак при кавъри е трудно да проличи а засега уви нямам ресурсите да запиша собствените си неща. :)

 

>Heartman - няма подробно пак да ти отговарям за имитирането, да има какпка вдъхновение, но има и доста доза мои си възприятия. А колкото до това за гърлото, да сигурна съм че си прав, даже преди време доста прекалявах и естествено по цял ден бях с паднало гърло, което хич не е оферта на тази възраст и то при толкова малко пеене. Иначе по принцип гледам да се старая да е в рамките на нормалното дрането ми толкова че да не ме изморява, само колкото да ми е приятно. Защото не си мисли че съм някаква тъпачка която едва ги изкарва тия звуци, с риск веднага да си скуса гласните струни, а дори в нормални количества ми е приятно, стига да не прекалявам и далеч дори не влагам напрежение вече в него. А колкото до това че съм момиче еми момчетата ще трябва да преглътнат че аз мога да се дера а те не ;) ( това беше шега) , но искам да кажа че не се ограничавам дали съм момиче или не, знам че някои не го намират за особено очарователно, други пък направо си умират от кеф, а аз протсо мисля че не съсипва останалото впечатление от гласа ми, а дори напротив приятно подчертава по-нежните места и добавя известна пикантност на звученето, като съчетава две видимо не толкова съчетаеми неща, ефект който обичам. :)

 

 

 

Благодаря и на двамата за мнението и съветите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Tozi, гърлото се оказа ебати порноргана! :-( Сега разбирам защо някои мъже звучат като жени... :crying:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми хареса. Макар,че не пея и не разбирам много от вокали...

Харесваш ли пънк?Ако пробваш някоя песен на Милена примерно, дали няма да ти пасне?

Или Take me away на Christina Vidal?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.