Jump to content
Българският форум за музиканти

Уважение


Recommended Posts

7thString,

като оставим настрана, че се произнасяш противоречиво (!?):

 

Никой няма никакво право да слага каквито и да е определения за каквато и да е музика или стил.

...

И да - класическата музика и джаз/рок/метъл музиката - са най-висшите стилове, всичко останало са компютУри, клишета и ксерокопия.

 

?!?

 

Дядо Мраз да не би да е пропуснал да те "уважи" тая Коледа?!?

 

Джаза, скъпи ми 7thString, е неуспешен опит за популярна музика след I-та "Световна" война, дошла от американския юг (New Oreleans)... нали се сещаш - негри, секс, буги-вуги, разни такива генг-бенг задявки.

А, и този неусшпешен опит е имал известен подем с т.нар. swing и раг-тайм, като разновидност на модерните танци тогава... разни чарлстон, куийкстеп, слоу-фокс, фокстрот и всевъзможни такива (виж по немите филми, голямо е забавление).

Нали знаеш, по време на т.нар. Сух режим в Хамериката, създаден, за да забогатеят тези, които търгуват с алкохол (мафиоти от "еврейските" и италианските общности), джаз се е свирил в разни съборни клубчета на гореспоменатите.

Разбира се, джаза е негърска музика (като повечето модерна музика и в момента, а и през целия 20-ти век), но популяризирана и за печалба предимно на "евреи". В кавички го слагам, щото същите евреи имат толкоз общо с онези от Библията, колкото ние с монголците (?!?... ?!?... училище, смях).

 

Сега да не се спирам подробно, ама джаза не е по-юисша музика, дори за мен е леко противна, но това си е мое мнение.

Сега останалите печалбари се опитват всячески да крадат правото на негрите да застанат начело на музиката си (примери: Армстромг - Гудман, Елвис - когото и да е от блус-рок негротата тогава, Майкъл - когото и да е от поп придворните му, Еминем - всичките чернилки сега, дето знаят какво се е случило и по времето на Елвис)...

Майкъл го освиниха... щото не могат да го победят по друг начин. Тва си е мое мнение...

 

Просто за мен "най-висшите музики" са 18-те вида фламенко и българския фолклор с многото му области на прозход (пак мое мнение). Останалото са процесори, усилватели, кампютури, транзистори, лампи, камиончета, медии, бизнес... малко те перифразирам, ама то е за да ме разбереш от твоята камбанария.

С една дума - занимавки!

 

Мале колко бълвоч изсипах... ама нали е за уважението...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 59
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

С една дума - занимавки!

За пръв път ще се съглася с нещо написано от теб в тоя форум:)

 

Ама то без занимавки по-добре да ходим да се гръмнем;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой няма никакво право да слага каквито и да е определения за каквато и да е музика или стил. И за такъв човек, който говори такива глупости не бих си променил мнението.

 

 

 

 

Да, ама за чалгата редовно се казва, че е глупост, и никой не възразява(не че много ми харесва, но гледам да съм обективен).

 

 

А метал vs чалга, мисля че е смешно да се говори- виж значението на метъла за СВЕТОВНАТА култура.

 

Ако се поотворят границите, и чалгията и сръбското излязат навън, пак ще си говорим за световна култура.

 

Сега само остава да ми кажеш с какво толква е допринесъл метала за културата и ти правя евала. Пък и в доста чалгийки има наши народни мотиви, които ги няма почти никъде в метала. Примерно песничката "Бяла роза" според мен е доста по-стойностна от Sеек and Destroy, Fear of the dark, Breaking the law и т.н. Да не говорим че и певицата си пее народно.

 

И пак, факта, че не можеш да приемеш, че има хора, които смятат метала за глупост, си е неуважение към тях.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно негрите: много е интересен факта, че повечето хора като им кажеш за негърска музика, се сещат за рап, а всъщност тяхната музика е блуса - основата на рокмузиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна, Евтиме:

 

Примерно песничката "Бяла роза"

Беше отворил една тема за песни НЕ ЗА ПАРЧЕТА. Доста съм съгласен с нея, обаче чуй пак текста на въпросната "Бяла роза" го постави в контекста на това, за което говориш в онази тема.

 

Леко ще вмъкна и веселата версийка на въпросната тъпня:

Бяла роза ще закича,

на капака на москвича,

'щото съм еба си пича :P:godbless:

 

Пич по дебилна история рядко изплува (говоря за "оригиналния" текст) :

 

Снощи вечер на чешмата

срещнах момък във позлата,

с черни очи кат маслини

яхна черно врано конче

чудни думи той ми рече

във любов ми се обрече

 

 

Вече съм мома голяма,

много лесно се недавам,

дали туй не е измама,

малко хитро ще опитам,

този момък ще изпитам,

с бяла роза във косата.

 

Бива, бива - ама бивол курбан не бива!

Все пак в романтичните ни младини и ние четяхме стихове, преводи на стихове и пр. Дори пишехме стихове (естествено посредствени), но за разлика от тя глупост - римувани и ритмични...

 

По тоя повод се сещам как опиянен от собствената си горест Висусалий Лоханкин започва да говори в петостъпен ямб. :godbless:

 

Иначе музиката си е едно нормално, тракийско, право хоро.

Нищо черезвичайно. Даже е приятна.

 

 

Естествено е един умен човек е нормално да притежава едно що годе умерено чувство за самооценка. На 20 години имах текстове и песни за поне 5 албума. На почти 29 знам със сигурност, че топлата вода идва от ТЕЦ-а...

 

Относно хеви метъла:

Оставил е следа в световната култура и това е безспорно ясно. Просто трябва да се поогледаш и поослушаш.

 

Относно блуса:

Не обсъждайте тази музика, без необходимата подготовка!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що, бе съвсем човешко си е текстчето. Представи си какво е минавало в главата на едно селско момиче преди 100 години. Пак доста по-добре от "Заведи ме в някоя квартална кръчма", " Ти си само осми клас", "I got something to say, I killed your mother today" и други подобни.

 

Кажи каквото имаш да казваш за блуса.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да посоча хиляди примери в хеви метъла и още повече в блуса, където текстовете са си меко казано зле, но има и гениални (мога да посоча и тях)!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бяла роза ще закича,

на капака на москвича,

'щото съм еба си пича :P  :godbless: 

A знаеш ли варианта :

...Вече съм мома голяма,

Нося прашките на мама

и се... (е тва няма да го напиша)кат' разпрана :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм... народна музика казваш- съгласен съм- имаме произведения, които са просто велики. Обаче се замисли откога не е създавана СТОЙНОСТНА народна песен?

 

А приноса на рока и метъла? Не бе- нищо стойностно няма :godbless: Само има две-три групи, които са дали началото на няколко революциики в модерното общество, нали :godbless:

 

Пък и не съм съгласен с това за отварянето на границите- щом разни мисюлмански държави, дето още мятат камъни по жените, успяха да наводнят поп-пазара с ориенталски ритми, кой ни е виновен? :P Това, че в България няма нито едно професионално студио? Е не е извиниение. Иначе примери за групи, които се опитаха да пробият- колкото щеш- БТР, Ахат, Азис. Последният единствено успя да засенчи някаква чалгарка Пепа в сърбия или нещо подобно май, което, според статиите във вестниците трябва да ни кара да се чувстваме по-българи :P

 

Знаеш ли- вземи си няколко диска с концерти на велики рок и метъл групи. Вземи си и няколко диска с концерти на Еминем, Бритни Спиърс, Сашка Васева и т.н. Изгледай ги един след друг и си направи изводите. И не гледай ония на сцената, а публиката.

 

П.П. adxok- кое е противоречивото само да попитам? Да не би да е противоречива мисълта, че има ТЪПИ и УМНИ хора, но всички са ХОРА? Но за да кажеш, че нещо е велико, добро, уникално, стойностно и т.н. означава, че му се възхищаваш и го уважаваш, а да го оплюеш означава, че с нещо си по-добър от него. Е нека онзи пич да напише с какво е по-стойностен от нещата, които оплюва.

 

П.П.2- за да се заям и аз както правите вие досега, ще ви дам една гатанка- разгледайте какви личности влизат във форума. Никъде не пише, че е форум за МЕТЪЛ музика, нали? Ама нещо присъствието на другите стилове ми се струва слабичко... както и присъствието на други инструменти освен китарата в Авторска музика.. що е то... народна музика- айде де- що няма никой, дето да пише "Търси се кавалджия и гайдар да правим народна музика"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

откъде почна тая тема,къде стигна...:godbless:а тва че нема про-студия е спорен въпрос,тва е все едно да кажеш че нема про-музиканти у нас :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В един форум имаме подфорум "Интриги", където се преместват подобни забрали и инфектирани теми. :bravo: За да може после се(и)ролюбците да зяпат, когато им скимне, из тоя подфорум и да се кефарят. :D

 

Хора... Тук като влизам всеки го чувствам малко по-близък от всички останали непознати само защото се занимава с музика. И съм доста по-приятелски настроен, и ми е непонятно, как не е тъй при всички?

adXok е разсъдлив, 7thString (който и ми е съгражданин) - любознателен, Evtim - също, той пък има един усет към някои неща. Всичките сте си готини. ;) Я земете дракащите се да се хванете за ръце. Излагате се. И то тая изложба няколко галерии стана. :P

А за това, коя музика става и коя не, кое е помия и кое ще попия - критериите, дори да не си го признаваме, се дължат на личен вкус и до това, доколко определена музика ни помага да сме такива, каквито сме или искаме, доколко виждаме творците й като наши съмишленици... За мене мъдростта у подписа ми е един от критериите. ;) Но що се отнася до слушане и ако трябва да споделя аз как приемам музиката - вчера, примерно, слушах Хайдн, после Пол Хиндемит малко, днес - Dire Straits, ELO, FSB, Jarre, Conventional се мярнаха. ;) Къде е едното, къде е другото... Аз не слушам рок или поп, или джаз, или класика, или електроника, аз просто слушам музика - приемам я като актьор, дето харесвам и дето се превъплщава в различни роли, уважавам всяка музика и всеки опит... Интересно е да чуеш кой в какъв стил каква идея е сторил, как я вмества стилово и доколко прави някаква малка стилова модификация, как се е изразил, да го анализираш. Композиционно също, никакви ограничения - правил съм и по-електронни неща преди време, а сега тия дни оформям една идейка за саксофон и пиано, ама после реших да си я преоркестрирам и раздам на струнен квартет (по някое време ще цъфне у Авторска, сега е леко замръзена). Врътка ми се и идея за полифонична творба. Та тъй... Това, което всъщност искам да кажа: Дадена музика повече ми се вписва в същността, друга - по-малко, но никоя не е боклук/помия, защото не си спомням да съм вадил някоя от контейнера, влизайки в ролята на клошар-пират (да се чете МР3-клошар или CD-клошар, при това ROM). :godbless: А че България няма професионални и качествени студия - ами то май най-доброто тук звучи като висококачествен демо запис в чужбина. И то защото, според мене, не само че нямаме перфектна техника, а и защото един човек иска да прави много неща, т.е. измежду това, дали да е добър в едно-две неща или среден в повече, той избира второто по-често (или по-скоро, налага му се да го прави). Гаражна работа!

По изказванията: Ще цитирам един познат, учител по китара. Преди време прочетох у форума кофти и пошло изказване за ФСБ (които мнооого дълбоко уважавам и ценя), споделих с него. Той се изказа много намясто така: "ФСБ са наистина много високи професионалисти. И казалият нещо подобно сам си го набива, даже да има по-висок авторитет от тях." Що - ясно е: когато фактите говорят, и боговете мълчат (в случая, боговете свирят ;)) (Извинявам се, ако някой се е познал в това изречение, нищо лично :P) Тъй че... :godbless: Сега, надявам се, няма да се втурнем в офтопици за ФСБ или каквото и да е друго... :bravo:

 

Уф... :) Наздраве и музика ви желая. :violin:

Редактирано от Craig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та... Горенаписаното цели да каже, че дори да не съзнавате, вие правите тия оценки и спорове пристрастно. "Боклук" за мене значи непотребен; нещо, което не може да полужи на някого. До написаното вляво има един ник, който показва за кого то не може да послужи (автора на мнението). :godbless: Което не значи, че то не може да послужи на друг, и авторът е помолен единствено да има впредвид това, тези други възможности и да е по-толерантен. Само в плюс може да му е, май. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.