Jump to content
Българският форум за музиканти

Буустване на солид стейт амп


Додо

Recommended Posts

Защо до сега никога не съм срещал в едно изречение "бууст" и "солид стейт амп"? Когато се говори за бууст, винаги се говори и за лампа, та се питам аз - защо не може да се буустват транзисторните ампове и какво толкова лошо нещо се случва с тези транзистори когато се буустнат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами от това, което пише навсякъде разбирам, че това, заради което лампите най-много са ценени идва, когато се натоварят - а това става с бууст.

За Солид стейт това не е толкова необходимо, но не значи, че не може.

 

Срещал съм в нета мнения, че ефекта е ужасен, но мисля, че са доста преувеличени. Моят амп е хибриден, обаче съм очарован от ефекта и вече само така свиря. Мисля, че и на транзисторен би му се отразило добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега не съм виждал бустнат транзисторен амп, макар, че това , разбира се далеч не значи че няма такъв.

Но може би нямаме предвид едно и също под бустване. Аз го разбирам, като претоварване на и без това започващия да изкривява звука чист канал. А това обикновено не се получава при транзисторните ампове, защото те изкривяват рязко и не особено приятно, при това на много високи нива. А и чистия им канал обикновено не е цвете. Може би става по добре със тези ампове, които се опитват да симулират поведението на лампово крайно стъпало ( примерно Пиви Транстюб)

Но иначе навремето, съвсем успешно съм връзвал последователно, драйв от педал със солид стейт или хибриден амп на драйв канала. Така, че бустването в този смисъл си е съвсем възможно, а и приятно като резултат (поне според мен )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето пример с буустнат драйв канал, (симулация на маршал) на Тек21. Бууста беше Ibanez TS-5.

http://forum.muzikant.org/index.php?s=&amp...st&p=454364

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

boost -

noun

  1. повдигане
  2. тласкане
  3. тикане
  4. лансиране
  5. реклама

verb

  1. повдигам
  2. тикам
  3. подпомагам
  4. лансирам
  5. рекламирам

 

Има транзисторни усилватели с подобна функция (Marshall, HH...). Така се нарича повдигането на усилването. Обикновенно е с фиксирана стъпка, и се управлява с превключвател - в усилвателя или в педал към усилвателя.

Може би се търси друг смисъл на думата. Напоследък често ми се случва да срещам неправилно употребени термини, обикновенно от незнание и от директно употребяване на чуждоезичен термин. Вярно е , че има доста непреводими термини, но най-напред е добре да се знае съответствието в българския език.

Както и да е - същността на ефекта boost няма разлика при транзисторни (solid state) и лампови усилватели. Това, което субективно се възприема по различен начин при двата типа усилватели е породено от различията в изменението на звука при претоварване на двата типа усилватели. Все пак са съставени от различни компоненти, нали?

Мнението на kolio_k, преди един пост, е най-правилно от техническа, а и музикантско-субективна гледна точка.

На специалистите отдавна е известна разликата между лампите и транзисторите, но обяснението на kolio_k е разбираемо (и вярно) за технически незапознатите потребители. Само ще допълня, че лампите излизат от линейната си способност да усилват плавно в широк обхват - така нареченото компресиране, преди да "отрежат" сигнала. При транзисторните решения, това "компресиране" липсва и се преминава директно в "ограничение". Тези разлики са причина изходните честотни спектри да се различават по хармоничен състав, респективно различното субективно възприятие.

 

Надявам се да съм бил разбираем...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.