Jump to content
Българският форум за музиканти

Додо

Буустване на солид стейт амп

Recommended Posts

Защо до сега никога не съм срещал в едно изречение "бууст" и "солид стейт амп"? Когато се говори за бууст, винаги се говори и за лампа, та се питам аз - защо не може да се буустват транзисторните ампове и какво толкова лошо нещо се случва с тези транзистори когато се буустнат?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може-аз така си свирих с Тек21-то, става много готино.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами от това, което пише навсякъде разбирам, че това, заради което лампите най-много са ценени идва, когато се натоварят - а това става с бууст.

За Солид стейт това не е толкова необходимо, но не значи, че не може.

 

Срещал съм в нета мнения, че ефекта е ужасен, но мисля, че са доста преувеличени. Моят амп е хибриден, обаче съм очарован от ефекта и вече само така свиря. Мисля, че и на транзисторен би му се отразило добре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Досега не съм виждал бустнат транзисторен амп, макар, че това , разбира се далеч не значи че няма такъв.

Но може би нямаме предвид едно и също под бустване. Аз го разбирам, като претоварване на и без това започващия да изкривява звука чист канал. А това обикновено не се получава при транзисторните ампове, защото те изкривяват рязко и не особено приятно, при това на много високи нива. А и чистия им канал обикновено не е цвете. Може би става по добре със тези ампове, които се опитват да симулират поведението на лампово крайно стъпало ( примерно Пиви Транстюб)

Но иначе навремето, съвсем успешно съм връзвал последователно, драйв от педал със солид стейт или хибриден амп на драйв канала. Така, че бустването в този смисъл си е съвсем възможно, а и приятно като резултат (поне според мен )

Share this post


Link to post
Share on other sites
boost -

noun

  1. повдигане
  2. тласкане
  3. тикане
  4. лансиране
  5. реклама

verb

  1. повдигам
  2. тикам
  3. подпомагам
  4. лансирам
  5. рекламирам

 

Има транзисторни усилватели с подобна функция (Marshall, HH...). Така се нарича повдигането на усилването. Обикновенно е с фиксирана стъпка, и се управлява с превключвател - в усилвателя или в педал към усилвателя.

Може би се търси друг смисъл на думата. Напоследък често ми се случва да срещам неправилно употребени термини, обикновенно от незнание и от директно употребяване на чуждоезичен термин. Вярно е , че има доста непреводими термини, но най-напред е добре да се знае съответствието в българския език.

Както и да е - същността на ефекта boost няма разлика при транзисторни (solid state) и лампови усилватели. Това, което субективно се възприема по различен начин при двата типа усилватели е породено от различията в изменението на звука при претоварване на двата типа усилватели. Все пак са съставени от различни компоненти, нали?

Мнението на kolio_k, преди един пост, е най-правилно от техническа, а и музикантско-субективна гледна точка.

На специалистите отдавна е известна разликата между лампите и транзисторите, но обяснението на kolio_k е разбираемо (и вярно) за технически незапознатите потребители. Само ще допълня, че лампите излизат от линейната си способност да усилват плавно в широк обхват - така нареченото компресиране, преди да "отрежат" сигнала. При транзисторните решения, това "компресиране" липсва и се преминава директно в "ограничение". Тези разлики са причина изходните честотни спектри да се различават по хармоничен състав, респективно различното субективно възприятие.

 

Надявам се да съм бил разбираем...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.