Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да избера първи бас?


IgniteAll

Recommended Posts

На първо място трябва да уточните ценовия диапазон на този бас. Той може да варира от 300лв. до 5000лв., но може и да е в по-нисък ценови клас, в зависимост от възможностите, които имате. Това ще определи и качеството на инструмента, който ще закупите.

Имате доста варианти. В момента в магазини се продават стартер пакети, които включват бас китара и кубе на доста приемлива цена, но имайте предвид, че когато давате 200-300лв. за бас и кубе, то те ще звучат като инструмент и кубе за този ценови клас. Не се заблуждавайте, че закупувате нещо невероятно. Колкото и да ни разпитвате за тези инструменти, ние можем да ви казваме само едно - Това решение остава ваше и е единствено и само ваше. Тук има хора с много различни предпочитания към апаратура и инструменти и нашето мнение не е ваше :ph34r:

Можете да закупите баса си и втора ръка. В този случай цената ще е по-ниска от инструмента закупен нов, но в този случай трябва да вземете предвид факта, че този инструмент е използван и ТРЯБВА да го изпробвате задължително преди да го платите. Проверете инструмента за повреди като измятане на грифа, което определено се вижда, спуквания по гриф и тяло, неработещи или счупени ключове, прекъсвания при входа за букса и за неработещи/пукащи потенциометри.

Ако тепърва прохождате като басист е добре когато купувате първия си бас да помолите някого, който има опит да ви помогне при тестването на инструмента. Задължително чуйте инструмента! Повечето магазини дават тази възможност на клиентите си. Уверете се, че баса, който сте харесали ви допада не само на външен вид, а е удобен при свирене и звучи добре! Това важи за нов бас и за такъв втора употреба.

При избор на първи бас личният ми съвет към вас е да не се хвърляте на бас с повече от 4 струни. Редно е да свикнете с инструмента бас китара, да си изградите правилна постановка и да се уверите, че това е вашия музикален инструмент. Чак след това мислете за "ъпгрейд" към бас с 5, 6, дори със 7 струни в зависимост от стила и нуждите си при свирене. Насочете се към по-скъп бас когато се почувствате сигурни, че имате такава нужда. По-високият клас бас китара е много по-скъп и има смисъл от него ако имате реализация в музикално отношение. Запомнете, че високите класове бас китари не свирят сами :D

Когато купувате бас китара, обърнете внимание на това колко тежи. Прекалено тежките басове няма да са ви удобни ако тепърва се учите. Ако свирите в изправено състояние един прекалено тежък бас ще ви умори физически и много вероятно е да си изкривите постановката поради този факт и да се откажете. Грифът не трябва да е небалансиран. Той трябва да седи горе-долу на равнището на очите ви и не трябва да провисва надолу, така че да го крепите изправен. Това е характерно за некачествено произведените басове, ако мога така да го нарека, които не са изработени с правилно изчисление на тежест на материалите на тялото и на грифа.

Тази тема е с цел да се помогне на начинаещите басисти да закупят с минимално питане и почти максимална сигурност един добър стартов инструмент, с който да се учат да свирят. Моля, не обръщайте темата в спор кой инструмент е по-добър и защо точно той трябва да бъде закупен. Тук би трябвало да покажем качествата на един бас, които трябва да накарат прохождащия басист да го закупи.

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Викторе! :godbless::cheers: На последно време гледам си се активизирал и доста полезни работи направи :godbless: 1000% Съм сигурен, че нещата ще са полезни на много хора :cheers: На следващата басистка сбирка имаш няколко бири от мен :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако помагам с този тип теми се радвам. И това ми е целта в този форум, не само да банвам наред. :icon_shithappens: Сега е ред да миксирам това ми удоволствие и с малко информация. Моля, придържайте се към темата. Всеки, който има да допълни нещо като съвет, което е обективно, да го направи. Ще се радвам на още ентусиасти. Тук сме, за да си помагаме в крайна сметка :icon_shithappens: Похвалите в темата не са необходими, защото те не помагат на начинаещите, а само чешат егото ми, което е приятно, но не е полезно :girl_witch:

 

Забравих да допълня за колана за бас китара. Този колан не случайно е по-широк от китарния колан. Това е с цел удобство при свирене в изправено състояние. Ниско свален или прекомерно високо качен колан е признак за ексцентричност и имидж. Един наш съфорумник, познат в подмолните дебелострунни среди като Гого(rudibass), ме светна за един тънък пиниз. Сядате на стол, така че краката ви да са под прав ъгъл или поне в положението, в което свирите седнали. Така настройвате дължината на колана си. След това ще се учудите колко е удобно да се свири прав. Коланите ги избирайте да са здрави. Има едни джвъчки наречени Strap Lock. Ако цените инструмента си, купете си едни. Комплект струва от 18-20лв. и нагоре в зависимост от марка и вид. Лично аз използвам едни на Дънлоп, които са просто пластмасови скобки, които се щракват над колана и му пречат да падне. Двата Strap Lock-а ми струваха 8лв. сумарно. Пазете инструмента си, за да ви служи вярно :girl_witch:

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей да не те похвали човек :greenangel:

Малко и от мен(не само :greenangel: ) По скоро би свършило работа при покупка на бас втора ръка, ама не пречи и за новия да се погледнат тези неща...

 

1. Чуй ги първо "на сухо" - как звучи самият инструмент, а не електрониката му.

2. След това изпробваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в усилвател - първо с всички корекции на 0, после на едни и същи, а накрая се опитай да направиш за всеки бас звук който ти допада.

3.Посвири на набелязаната тояга, а после (ако пазаруваш в магазин) пробвай най-скъпия бас в магазина или някой които струва поне 2 пъти повече от "твоя". Опитай се да си отговориш на въпроси като:

- по-добре ли звучи

- в какво е разликата в звука

- по-удобен ли е

- как изглежда като сравнение "хардуера" - ключове, адаптери, струнник

4. Провери всяка струна на всяка позиция дали има неравни прагове (обикновено се чува как струната допира в позицията докато вибрира)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с вибрацията на струната не е много удачен пример, защото при нисък екшън на струните ще има леко дрънчене на струна в праг, особено ако струните са тънички. :greenangel: Ако басът е с точни тонове при пуснато състояни в кубе и това дрънчене не се чува, а басът е с нисък екшън видимо, тоест струните са много ниско над позициите, то не би трябвало да има причина за голямо притеснение. Ако праговете са издълбани от свирене помислете дали си струва да се купи инструмента, защото ще ви струва поне още 100лв. за рефрет на баса. Задължително вижте дали грифът не е изметнат! Това няма лесна оправия, не и без намеса на лютиер, което струва пари.

 

Лека нощ от мен :greenangel: Форумната среща ме ококори нещо и се разписах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно да, ама да се гледа тогава, като се пусне през амп това бръждена да го няма. Поне при мен е така, защото съм с нисък екшън и и при свирене "на сухо" има леко бръждене, ама през ампа не се чува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с 2 изключения:

- смятам, че 5 струнен бас е по-добре за начало, защото после преминаването от 4 към 5 е по-трудно, а от 5 към 6, 7 и т.н. не толкова (мое мнение)

- не вярвам на леките китари! Това обикновено означава, че нещо не е "тамън" с дървото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оп, Иване, мерси за коментара :greenangel: Всеки сам избира с какъв бас да започне, спор няма. 5 струнен бас ти дава повече възможности и това е ясно :greenangel: Идеята е, че ако човек тепърва започва е по-добре да не мята състояния за 5 струнен бас, или да купува такъв, който е евтин и е прехода към лъка на Робин Худ, защото леко грифчето върви след струните. Колкото хора, свирили години на бас да попитах навремето, преди да си купя първата бас китара, толкова отговори получих да си запазя парите и да купя 4 струнен. Това са хора с опит и аз до ден днешен първо им звъня, питам ги на ЛС-та тук във форума и им вярвам. Не са ме подвели нито веднъж, затова аз предавам техните думи и това, което са ми дали като знания дотук в тази тема.

Лек бас наистина не е бас, но бас, който тежи 9 килограма, за мен се води щанга :yes: Моят бас тежи 5кг, а е масивен бас и никак не ми пречи. Старият ми бас беше леко по-тежък и сега оценявам облекчението на рамото си. Ти можеш да носиш тежък бас и да ти е гот, но си свирил години и си го създал като лично предпочитание. Не е казано да се купува най-лекия бас. Просто да не тежи като гюле и все пак да е балансиран, както обясних по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак съм съгласен с теб наполовина, Викторе, 4 или 5 струни е въпрос на вкус, но аз добавям- 5стр е и по-правилната инвестиция, за тежеста, да прав си , че не трябва да тежи 100 кила, при положение, че моите 7 струнки са по 5,5-5,7 кг, но съгласи се, че бас тежащ 2-3 кг е несериозен. А колкото до опита и моя не е за подценяване...

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иване, точно това се опитвам да кажа :no: Басът не трябва да е перо, защото това говори за некачествено дърво, ако е от дърво въобще :D За броя струни го оставям на новобранците да го решават. Техни са си парите, няма да споря с теб, защото и аз съм любител на многото струни както добре си личи. Просто разликата в цените е голяма, както като нов, така и като втора ръка, да не говорим за резервен комплект струни, който струва масата пари за едно хлапе. Не искам да обръщаме темата към това аджеба колко струни е добре да има един бас, защото това си е въпрос на вкус(както казахме много пъти) и въпрос на умения да използва тези много струни. Всеки може да си купи един Конклин ако има парите, но да не може да свири на него и да поплясква една струна на празен ход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Удобен ли е инструмента.

 

Има няколко фактора които правят един инструмент удобен за свирене.

 

А. сет ъп. Бас китарите в по глолямата част от БГ магазините не са сетнати правилно което създава впечатление за неудобство при свирене и е почти не възможно човек да си направи правилните изводи при хващане и проба на подобен инструмент. За да сте сигурни в избора си помолете да сетнат баса в магазина. Как се разбира дали не е сетнат правилно един бас.

- струните се натискат супер трудно и са много високо над грифа и праговете.

- струните са много ниско над праговете чува се неприятно бръздене при свирене дори при свирене на бавни и нежни пасажи.

 

Б. дебелина на грифа. Дебелите грифове са като цяло по-неудобни от тънките такива, но трябва да се има предвид че един дебел гриф резонира по-добре. Като цяло за първи инструмент лично аз препоръчвам тънко грифче.

 

В. баланс на инструмента и форма на тялото. Формата на тялото е леко индивидуален момент който няма да коментирам. Баланса от друга страна е много важен особенно при свирене с много свален бас (тип Филди от Корн). Постоянното повдигане на грифа пречи ужасно много при свирене, Дори и елементарни фигури стават много трудни или невъзможни за изсвирване. Сменянето на позиции също се превръща в ад и т.н.

 

2. Електроника.

 

А. позиция на адаптерите.

 

Тук вече е изцяло въпрос на вкус. Трябва да се има предвид, че различните позиции на адаптерите оказват различно влияние върху тона на инструмента.

 

Б. шум. Колкото по-малко толкова по-добре. Тук е мястото да спомена и екранировката особенно ако планирате да свирите с дистъри. Може би някой от колегите биха се включили по-добре от мен по въпроса. Микрофонията от бас си е доста дразнещо нещо.

 

 

4,5 или 6 струнен бас.

 

Почнете с каквото мислите да свирите, така ще избегнете момента при смяна на инструмента да променяте постановката си. Имайте предвид че стандартно 4 струнните басове са с по-голямо разтояние между струните което ги прави по-удобни особенно що се отнася до слап и поп техниката. 5 и 6 струнните басове са с по малко разтояние между струните и ако не сте свикнали ще ви се наложи да промените постановката си. Мислете в преспектива с други думи. Трябва да спомена че има 5 и 6 струнни бас китари с голямо разтояние между струните в зависимост от производителя, има производители които предлагат и двата варианта. Според мен оптималния вариант тук е 5 струнен бас, трудно ще намерите модерна банда в която басиста да не е с 5 струнен бас. Повечето струни позволяват по-голямо разнообразие от неща които ще можете да изсвирите без да се налага да променяте строя си. Мнението че повечето струни ще ви пречат не мисля, че е много валидно в случая тъй като тепърва ще изграждате техниката си, разбира се повечето струни струват повече пари.

 

Още веднъж МИСЛЕТЕ В ПРЕСПЕКТИВА. Това може да ви е първи инструмент, но едва ли ще ви е последния

(закрастите ли се веднъж отърване няма :metalist: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иване, точно това се опитвам да кажа ;) Басът не трябва да е перо, защото това говори за некачествено дърво, ако е от дърво въобще ;)

Абе ти остави шегата. Ама на скоро се пробваха да ми пробутат един бас, като го преставиха "Най-новия модел който е супер лек и е с отлично качество на звука...(нещо от сорта беше)" Добре де, тва чудо нямаше и 2 килограма, незнам едва ли не беше от картон(може всъщтност някой по твърд, не съм запознат)Надявам се да не се лъжа, ама бас дето не е и 2 килограма за мен не е бас :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.