Jump to content
Българският форум за музиканти

Преамп за бас китара


Recommended Posts

Здравейте колеги музиканти, отдавна чета форума Ви, но сега имам нужда от малко помощ и реших да се ригистрирам... Така аз съм басист и използвам едни домашно правене техники да се озвучавам(не от мен) като конфигурацията се състой: от баса в нещо което трябва да се пише преамп, от там въпросния преамп има изход за крайно стъпало и от там в крайното стъпало което е с вход за два чинча ако има значение... Та така, но човека който ми го даде каза че ще трябва си го вземе и доколкото знам не бива да включвам баса направо в крайното стъпало.

Та така ако може да ми преложите схема на някакъв прост преамп, защото съм начинаещ и ще се пробвам да си го направя сам, имам вариант да го дам на някой ама не ми се дават пари и затова ще се опитам сам. Говорим за нещо транзизторно разбира се... Ще хубаво да има корекций за средни, ниски... ама не знам дали няма да се усложни схемата прекалено за моите възможности. Но все пак предложете нещо, ако можете да ми дадете и така направена схема то незнам монтажна платка ли как се казва - http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2359/97...YcPsePYmxA7.JPG ще сте златни, ама и да не е ще гледам да се оправя.

Блогодаря на всички предварително, ако има нещо питайте.

 

П.п Знам че има Гугъл, ама не ги рабирам много както казах и можех да почна да правя грешна платка...

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 133
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Чудя се как да го кажа по-меко...

Не мислиш ли, че за това което искаш да направиш е необходимо нещо повече от желание и необходимост? За да се захване човек с някаква дейност, трябва поне малко от малко да е наясно с нея. Всички нямаме пари, но не е нормално поради тази причина да вършим неразумни неща.

Мисля, че е по-добре да изкараш някакви средства с това, което можеш най-добре, и да си вземеш нещо скромно, за да свириш с него.

Доста изгодни предложения има в борсата на форума. Ако и там не се намери нещо подходящо, тогава може да ти направи някой, който разбира от предусилватели...

Ако започнеш да се бориш сам, без както спомена знания по въпроса, най-много да ти излезне по-скъпо. Не изключвам и сериозно разочарование, когато не стане нищо или почти нищо.

 

Много информация има, но както пишеш, и с нея няма да се справиш... Т.е. ако ти бъде подадена, може да ти се направи мечешка услуга - да бъдеш подведен да работиш на вятъра. Имаме подобни случаи във форума, както има и случаи на членове, развили с годините знанията и способностите си в техническата насока.

Нека да видим какво мислят другите по темата :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В борсата не съм виждал наскоро да се продават предусилватели за бас. А и може би не поясних, има човек който се занимава с това и ще ми обясни кое, къде и как. От мене ще остане да се оправя с запояването... само ми каза да му намеря схема, ама не искам да го занимавам много човека, така че нека да е по-проста, защото съм го гледал как прави и може и да мога сам да се справя. Иначе блогодаря че те е грижа за мен, но все пак ако имаш предложение давай. Нали нищо не пречи да пробвам? Или само да видя някоя схема...

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цък

 

Според мен ако ще правиш нещо и ти е за пръв път избери схема с операционни усилватели. Нещо като това да кажем:

 

http://farm4.static.flickr.com/3177/309522...9cebaa1ab_b.jpg

 

Схеми има... наистина е добре да прецениш възможностите си преди да се захванеш. Винаги може да изкопираш някой готов проект разбира се, но... понякога, да не кажа често, нещата не се получават от първият път и тогава вече се опира до знания. Ако все пак си ентусиаст и си готов да пожертваш време и средства, действай :) !

Редактирано от MR_STENCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо време една цялостна конструкция, която е добра, но се опасявам, че е малко сложничка. За сега не успях да намеря проста схема, която да е в завършен проект със платка/монтажна схема.

 

bass preamp

PCB

Layout

preamp05.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блогодаря и на двамата! Parni_Valjak прав си малко е сложничко, но това не е най-големия проблем, просто за сега не ми трябва нещо толкова добро на фона на другите ми работи, а и парите... Иначе правилно си се насочил, схемите ги разбирам ама после без монтажна платка нещо не ми се получава и това е лошото и аз нaмерих по-лесни схеми, ама нямат монтажни платки (никога няма пълно щастие) Просто без монтажната платка си нямам и на идея кое, къде... Все пак тенкс дано да немеря нещо по-просто с монтажна платка, а ако някой има, няма да откажа :)

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да е пълна информацията за преампа от поста на Parni_Valjak ето и схемата на двуполярното захранване, което колегата едва ли може да измисли/съобрази сам:

Линк

Схема

Платка

Разположение на елементите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да попитам, да не се тормозим излишно. Само така ли си мисля, че ако включа баса директно в усилвателя ще има проблем? Доколкото съм запознат може да няма импедансно съгласуване. Може чинчовете да са линейни, а моя бас е с пасивна електроника и ... става лошо. Има ли някакъв начин да разбера дали тея чинчовета са линейни, или дори и да не са е хубаво да си има преамп?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преамп си трябва:

За усилване по напрежение

За импедансно съгласуване

За регулиране на ниво

За тон контрол

И за много други неща, ако се отиде още по-нагоре по стълбицата.

 

Може да опиташ директно в мощния усилвател, нещо ще се чуе, но ще е тихо и грозно... Няма да се повреди нищо (ако няма проблем с усилвателя, разбира се.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да е пълна информацията за преампа от поста на Parni_Valjak ето и схемата на двуполярното захранване, което колегата едва ли може да измисли/съобрази сам:

Линк

Схема

Платка

Разположение на елементите

 

Тука на схемата са дали че трафа е 2X15 волта а и след стабилизаторките са 2X15 също ... а има загуби в тях . Захранващия да е с няколко волта по висок -примерно 2X20 волта .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко да променя въпроса. Стана ми ясно, че няма да се намери по-проста схема с монтажна платка. Ако може дайте ми някаква по-проста схема, а аз неска поразпитах и ще намеря някой който да ми направи монтажна платка, ако се разберем може и направо да го сглоби, да не объркам нещо(ако се разберем за цената де...) Като напиша бас преамп схематик в гугъла излизат доста по-прости схеми, ама както ви казах не съм запознат коя е добра, а и не изключвам да има и грешни схеми... Така че това е...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука на схемата са дали че трафа е 2X15 волта а и след стабилизаторките са 2X15 също ... а има загуби в тях . Захранващия да е с няколко волта по висок -примерно 2X20 волта .

 

15волта ефективна стойност има максимална стойност 21волта. Като извадим 2 волта спад от диодите, изправеното ще е 19 волта. Това е максималната стойност на изправеното напрежение. Ако пулсациите са примерно 1 волт, остават 18 волта минимална стойност на входа на стабилизаторите. Последните имат изискване между изход и вход да има 3 волта минимум за правилна работа.

При така осъщественото захранване всичко е на ръба. Ако се сложат шотки диоди (с по-малък спад на напрежение) и по-сериозни електролитни кондензатори (за по-малко пулсации), може да се допусне , че захранването ще си върши работата...

До момента в който мрежовото напрежение спадне под допустимото... Тогава стават непредвидими събития, в зависимост от това, какво се захранва.

При аналогови устройства започват брумове, шумове и други хубавинки.

Обаче... при цифровите чудесии става по-интересно - към горепосоченото се добавят нови благинки - изчезват програми, променят се сетинги, явяват се нови комбинации, самоволно се " композират" звукове... изобщо шаш и паника.

 

Затова е добре едно захранване да се проектира правилно ( не, че мастити фирми не икономисват и например CD Player-ите им спират , когато се включат отоплителните уреди в стаята!).

 

Предложението за 20 волта е обаче малко пресилено, защото трябва да се предвижда топлинното натоварване на стабилизаторите. 20-те волта дават изправено 28 волта (когато няма пикове по мрежата от които да изгарят включените апарати). Това може сериозно да се отрази на сигурността на работа на регулаторите при по-силен ток или недобро охлаждане.

Един добър избор е напрежение 17.5V AC, което дава 25 волта DC, и тогава се намираме в златната среда.

ПП

gost: Не си написал местоположението си в профила.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.