Jump to content
Българският форум за музиканти

Травма на пръст


minimalistic

Recommended Posts

не съм сигурен дали темата е за тук, така че съжалявам ако се налага да я премести админа

 

Предполагам, че поради прекалено интензивно свирене на пианото (средно по 2-3ч практика на ден в последните месеци) успях нещо да си прецакам показалеца на дясната ръка. В момента при сгъване има някакво триене в ставата на пръста (2рата, броейки от върха на пръста) и съответно ако свиря 30на минути, след това 2-3 дни наболява. Според мен триенето идва от някакво сухожилие, което минава над ставата и при сгъване го виждам как се прихлъзва от страни.

 

Проблема е сериозен, тъй като не мога да свиря, а това ми бърка... да не казвам къде.

 

Исках да попитам, тъй като форума е клавирен, има ли някой дето е имал същия опит и знае как това се оправя? Ако пък знаете някой наистина добър доктор, който разбира от подобен вид травми - моля дайте контакти, тъй като не се търпи без инструмента :headbang:

 

Благодаря на всички отзовали се!

 

Поздрави,

А

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм специалист. Но мисля че такива травми се получават, когато свириш грешно. Трябва да спазваш позицията на китката и линиите на пръстите, защото иначе ще ги увредиш и ще получиш паркинсон. Но са ми казвали - щом боли, значи правиш нещо грешно. Така че се консултирай с някой пианист, защото иначе може да стане много страшно. Аз свиря отскоро и понякога даже много повече часове на ден и ми се е случвало да ме боли цялата ръка, когато съм си стягал китките. Така че внимавай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма страшно това е музикантската болест и аз съм страдал от нея както и доста колеги повечето се отървават само спочивка но в малко случаи се налага и инжекции

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не свиря на клавири и не знам за лекар, просто исках да ти дам няколко съвета докато успееш да се видиш с професионалист. Пробвай да си правиш масажи, много помагат при такива проблеми, особено много могат да са ти от полза разтривки със свинска мас, може също и някакви упражнения раздвижващи да правиш през деня, защото понякога тези проблеми идват от дългото седене в една поза на пръстите съчетано с натоварване. Успех! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е добре бе, как ще получи паркинсон (който е заболяване на нервната система) от свирене на пиано.. Този форум стана подобен на teenproblem.net.. Където питат дали от простиране на дрехи се забременява..

До автора - ползвай гелове за стави.

Редактирано от Stoyko Lisichkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Паркинсън не, но тендовагинит - ДА.

Колега, прочети това: http://www.google.bg/search?q=%D0%A2%D0%B5...lient=firefox-a

 

Виж дали не описват твоята болест и как да се предпазиш и излекуваш от нея.

Аз не съм доктор, но както го описваш - на тендовагинит ми мяза.

 

Дано бързо се излекуваш,

 

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, извинявам се за грешката. В крайна сметка споменах, че съм новак и не съм много наясно с опасностите. Просто исках да бъде от помощ. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека и аз се изкажа. Първо - 2-3 часа свирене според мен не само че не са много, но са дори малко. Но все пак пианото не е лесен инструмент и трябва да не стягаш ръцете. Опитай да потопиш ръката си в колкото се може по-гореща вода и трай колкото се може повече. Гледай все пак да не се изгориш. Аз така си реших този проблем преди време, но той не изчезна. Поради лоши съвети на познати си прецаках още повече ръката - веднъж по време на свирене мускула на китката ме заболя и една "приятелка" ме посъветва да стисна с пръсти болното място, от което проблема се задълбочи и ръката започна да се подува - не много, но достатъчно. От тогава минаха 2-3 години и ръката ми все още не се е възстановила както трябва и не мога да правя това, което бих със здрава ръка. Наложи се да отида на лекар, започнах да ползвам Диклак. Това е едно много ефикасно мазило, между другото, но не лекува напълно и веднага ако проблема е сериозен. Просто трябва да се внимава повече с постановката и режима на свирене. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси на всички за коментарите. ще ходя на лекар скоро, ще видим какво ще излезе... :/

 

засега си направих шина да си обездвижа пръстите, белким помогне. мажа и с репарил профилактично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
мерси на всички за коментарите. ще ходя на лекар скоро, ще видим какво ще излезе... :/

 

засега си направих шина да си обездвижа пръстите, белким помогне. мажа и с репарил профилактично.

 

Привет :rolleyes:

Ходил ли си на уроци по пиано някога?

ако си (и ако си попаднал на преподавател който разбира и му се занимава да ти обясни-малко са )

би трябвало да си разбрал ,че свиренето на пияано не е нещо толкова лесно ....има страшно много неща свързани с постановката които са жизнено важни и в звуково и в здравословно отношение :rolleyes:

а по отношение на часовете-имал съм дни в които съм свирил класическа музика-етчди шопен,пиеса рахманинов,лист и т.н. 13 часа на ден,периоди в които съм свирил поне по 5часа и то продължително време, примерно 2-3- месеца и не съм имал сериозни проблеми с ръцете...

Обаче преподавателката ми по Пиано в НМУ " Л. Пипков " е завършила в Русия.знае много и има желание да ти го предаде ....

Така че каквото и дча правиш сега,след като починеш мисли с главата си и намери някой да ти обясни като хората постановката ....

Ако си в София или имаш път насам -обади се,пък може и да съм ти полезен ;)

Поздрави ;)

Редактирано от momchil atanasov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

доообре, аз съм абсолютно неграмотен в музиката и хич не ми е мястото тук, но все пак да попитам от чисто любопитство? как тогава трябва човек да си държи ръцете (позиция, напрягане на мускули, ъгъл на китки и т.н.) при свирене на клавишен инструмент? ако има някаква нагледна форма (учебник, картинки из някакъв чуждоземен сайт или каквото и да е)? може би в недалечно бъдеще ще ми попадне някой синтезатор (с друга цел, но какво, няма да прашасват клавишите, я!!! ) и тогава би ми било от полза докато образовам немузкалният си слух, пък току виж съм се предпазил от неоправдана беда :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина 2-3 часа на ден не са нищо.

 

Обездвижване, мазила - рискуваш - иди първо на лекар преди да правиш каквото и да е, дотогава просто се пази. Ял съм дървета с травми на пръсти и китки, нещата се оправят, но в никакъв случай със самолечение, което включва и пълно обездвижване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е, че проблемът идва от неправилна постановка на свирене - например стягане на ръката и/или пръстите. Винаги е добре лекар да види какво е положението, но съветът ми обобщава горните:

 

1. Загряване на пръстите преди свирене - аз правя елементарен масаж на пръстите на едната ръка, като един по един ги трия и помачквам с другата;

 

2. Самонаблюдение по време на свирене - когато усетиш стягане спирай веднага, а не продължавай още 15ина минути, за да видиш какво ще стане!;

 

3. В острата фаза на тендовагинита /не е венерическо заболяване, както някои мислят:greenangel:/ част от лечението задължително е обездвижване. Но не смятам, че си в такава фаза - изповедта ти щеше да звучи другояче. Мазилата вършат работа за отстраняване на болката, но тя е само симптом, че нещо не е наред.

 

4. Както те посъветва Момчил - иди на консултация при клавирен педагог! Ако имаш проблем със стягането /каквото е моето мнение/ свири упражнения в бавно темпо - гами, скали, арпежи и т.н., като си поставиш за цел наблюдение на постановката.

 

5. Ако нищо не помага - препикай болното място:girl_witch: И се насочи към по-лек спорт:hysterical:

 

Влад

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.