Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да избера клавир?


Aurora

Recommended Posts

Здравейте! Сигурно това е хилядната такава тема, но наистина имам нужда от помощ. Съвсем начинаеща съм в музиката, обаче съм амбицирана да се науча да свиря и не мога да си представя по-подходящ инструмент за мен. Искам нещо истинско, а не самосвирка, дори и да е на старо.Моля ви да ми препоръчате някакъв модел. Хората, които питах ми предложиха да си взема миди, или нещо, което не е ПА, тъй като няма да мога да използвам всичките функции в началото.... А що се отнася до това какъв стил музика искам да свиря - метъл (Nightwish), рок. Не искам да съм в група или да стана най-великият клавирист :D, просто ми се свири за удоволствие, със сигурност знаете какво е чувството. ;)

Благодаря! :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 37
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Почваме пак с въпросите - сама ли ще се учиш да свириш или ще ходиш на уроци?

Имаш ли възможност да инсталираш пиано (истинско) в къщи или ще пречиш на съседите?

До каква степен мислиш да напреднеш - за да се научиш да свириш ще трябва да минеш през гами, технически упражнения, етюди, класика - все неща без които не можеш да научиш кой знае колко, готова ли си за такава "скука"!?

Опитай се да отговориш на тези въпроси, за да сме наясно какви съвети да почнем да раздаваме! :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предложиха да си взема миди, или нещо, което не е ПА, тъй като няма да мога да използвам всичките функции в началото

Не искам да съм в група или да стана най-великият клавирист :), просто ми се свири за удоволствие, със сигурност знаете какво е чувството. :)

Благодаря! :)

 

В такъв случай май ще ти трябва ПА

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аврора - отговорът на твоя въпрос е ясен, като бял ден.

Найтуиш свирят на Корг Тритон Класик, той трудно се намира и не е евтин - твоя избор би трябвало да бъде Корг Тритон ЛЕ - цената му е някъде към 1000 лева - втора ръка, Корг ТR (това е осъвременена версия на ЛЕто, с мноооооого малки разлики) цена за него втора ръка - 1200 до 1400 лева макс.

 

Имал съм такъв Тритон ЛЕ- прекрасен инструмент. Същата фамилия, като Тритон Класика, същото сърце (DSP), същите звуци и полифония, орязан е точно от към нещата, които никога няма да ти потрябват (семпъл борд), а цената е точно 2 пъти по-ниска.

Потърси в www.dalavera.net - мисля, че вчера видях да се продава подобен клавир.

 

РА НЕ ти трябва - това е кръчмарски клавир - самосвирка!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо да ви благодаря на всички за хубавите отговори!!! :)

mitkosan, определено не искам кръчмарски самосвирки, ще потърся Тритон ЛЕ. :D

miro2bg:

Сама ли ще се учиш да свириш или ще ходиш на уроци? - Иска ми се сама да се пробвам. Досега не съм ходила на уроци по каквото и да е, по-интересно ми е сама да разучавам нещата. Разбира се, няма да мине без книжки и няколко "консултации" при познати музиканти.

 

Имаш ли възможност да инсталираш пиано (истинско) в къщи или ще пречиш на съседите? - Не мога истинско, точно затова искам клави. А и клавира има много повече екстри от нормално пиано.

 

До каква степен мислиш да напреднеш - за да се научиш да свириш ще трябва да минеш през гами, технически упражнения, етюди, класика - все неща без които не можеш да научиш кой знае колко, готова ли си за такава "скука"!? - Гами, технически упражнения, да. Но искам да разучавам парчета, които ми харесват. Това е и една от причините да не ми се ходи на уроци.

 

Дано е от помощ при съветораздаването

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Аврора,

 

Какво да ти кажа ... ти искаше да свириш "Найтуиш" - те свирят на Тритон. (Тритон е т.н. уъркстейшън, противоположното на аранжорите - самосвирки). Ако искаш да звучиш като тях - изборът е ясен.

Корг слаби и евтини серии нямат, за мен те са най-напред с материала от музикалните производители.

 

От друга стана Тритон ЛЕ, който ти препоръчвам е най-ниския възможен клас (нисък - нисък, но сам по себе си е много професионална машина, прави си сметка по-високите какво правят и могат) от серията на Тритоните и е респективно е и най-евтин като цена.

Ше ги подредя така:

Тритон ЛЕ, Тритон Класик (2 пъти по-скъп от ЛЕ), Тритон Екстрим (30 процента по-скъп от Класика), Тритон Студио (20 процента по-скъп от Екстрима) - говоря при цена, като нови!

Ако посъбереш мнения ще видиш, че съм ти препоръчал нещо, което наистина си струва парите. Имай предвид, ЛЕ-то е поорязан, но само от към неща, които наистина едва ли ще използваш (точно е позициониран, за хора, които не искат да правят компромис със звука, да се мерят с големите, а да не плащат много).

Корг предлага също и "Х" и "М" серия клавири, които се водят по-нисък клас от Тритон, но те понеже са по-съвременни, се продават само като нови, няма да намериш 2-ра ръка и пак купувайки такава серия ще се изръсиш повече от 1000 лева.

 

Идеален клавир - ако имаш 1000 лева - взимай го.

 

Ако нямаш - тогава изборът ти става много ограничен, защото попадаш в класа на самосвирките.

 

Ямаха имат също нещо подобно на Тритон Серията това е Мотиф, специално на Тритон Ле - отговоря Ямаха "МО", но тя със сигурност е по-скъпа от ЛЕ-то (непонятно за мен защо), а по-трудно се намира също така.

Някой може да ти препоръча и "ММ" серията на Ямаха, ама според мен такава покупка не си струва, много се отдалечава от целите, които си си поставил/а.

 

И най-последно, ако изобщо не можеш да свириш, не знаеш как ще ти тръгне (може да ти мине мерака бързо) тогава защо изобщо трябва да даваш такива суми? Опитай се на какъвто и да било клавир, изкарай една година на него и после скачай високо.

 

Поздрави,

 

Митко

Редактирано от mitkosan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За рок и метъл определено най-подходящият вариант е Workstation! Според възможностите вече се определя колко нов/скъп да е!

Има възможности и за под 1000 лв - през 90-те години хората също са свирили рок и метъл и тогава пак са ползвали синтезатори! И Корг и Роланд и Ямаха имат модели от средата-края на 90-те години, които имат достатъчно възможности и способности за нужди подобни на твоите! Тези синтове се намират на старо единствено, разбира се!

И когато има някакво финансово ограничение, лично за мен, много по-правилен е избора да си вземе човек синтезатор, който е на 10-15 години... , но който преди 10-15 години е бил последна дума в технологията, отколкото да си вземеш нещо ново, което обаче не разполага и с половината възможности и функции на върховите свирки отпреди 15 години...

Rock on!

Редактирано от Yiwigi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за страхотните съвети! Може би наистина е по-добре първо да се вземе нещо по-просто, пън после да се целя към Тритоните..., но какво? Роланд?

Иначе, за Тритонв бих дала над 1000 лв без да съжалявам, понеже е наистина качествен!

Някой има ли някакви наблюдения върху клавирите на Норд?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е да се съсредоточиш върху KORG. Разбрах какво са ми казвали хората тук чак когато го докоснах. Вярваш ли в любовта от пръв поглед? Ако не, купи си KORG, ще те промени. :greenangel: Преди бях фен на YAMAHA. Сега вече знам, че съм обичал "погрешната"... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако питаш мен имаш два варианта. Или решаваш, че скачаш на нещо сериозно от твоя гледна точка и си взимаш нещо от фамилията тритон не зависимо дали ще е ле, тр, класик или каквото в крайна сметка ти изпадне на старо

 

ако не просто си слагаш една горна граница и си копуваш най-доброто, което намериш за тия пари. особено в този случай, въпреки че харесвам най-много корг, не те съветвам да си избираш марка предварително. по-скоро разгледай нещата, които се предлагат на старо и си избери най-доброто. спокойно може да е роланд или ямаха, въпреки че примно аз не мога да понасям последната марка нито грам...

 

а норд директно мога да ти кажа, че не е за теб. техните неща са силно профилирани и стават за втори клавир, но не и за основен... има неща, които могат по невероятен начин, но има неща, за които просто не стават...

 

успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mitkosan, разбирам че си доста запознат. Можеш ли да обясниш какво е това "уоркстейшън" и какво са сериите PA? Искам да кажа, че съм все още на първи впечатления от KORG PA 500(буквално десетина контакта) със свирката си и нямам никаква идея до колко ще ми е от ползата, да си композирам и аранжирам песни в къщи. Лично за себе си не мога да нарека моята свирка кръчмарска. Поради единствената причина, че ръцете си ще счупя, но няма да ходя по кръчми с чалгата напред, да търся петте лева сред полутрезвени "майстори" на късата мисъл.

Чудя се типично по новобрански, това уоркстейшън ще рече, че си купуваш своево рода някакво домашно записващо студио ли, кво ли?!... Защото мисля (не съм сигурен още), че ПА сериите май го могат тоя номер с композирането и аранжировката до някакъв завършен вид на някоя идея. Плюс това смятам да го прикача към компютър и, уверяват ме, "работата в комбинация с компютър става сериозна". Каквото и да значи....

Обаче наистина имам един дявол за гонене. Уоркстейшън?! В него раздел са "тритоните". Какво е един синтезатор уоркстейшън и какво събрата му - ПА?!

Благодаря предварително!

Редактирано от SOLO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще отговоря вместо колегата!

 

Уъркстейшън(работна станция), се състои от база данни бленди, няколко контролера за модифициране в реално време (на звука), и секвенсер. Като бонус може да има арпежатор или филтър борд и т.н.

 

Аранжер(гадната кръчмарска самосвирка)-СЪЩИТЕ ФУНКЦИИ + аранжер

 

:thumbs_up:

 

 

П.П.(гледайте сега какво става. Жив ще ме изядат :godbless:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.