Jump to content
Българският форум за музиканти

Педали или Процесор


Judas Priest

Recommended Posts

Ако не разполагаш с особен бюджет, си купуваш процесор, на който ще си играеш дълго време, докато стигнеш до искания звук.

 

Че няма ли скъпи процесори?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 209
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ето един отговор, който никой не спомена, но може да 'има хляб': нито камиончета, нито 'процесор' (в смисъла в който се дискутира дотук). Нито дори скъп лампов усилвател и т.н. Вместо това:

 

Компютър с някой от многото софтуерни симулатори - дава ти всички най-известни камиончета дето никога няма да си купиш, и избор лампови усилватели и кабинети и практически най-богатия избор от най-добри звуци (по-добро е само колекция от истинските имитирани устройства, която би ти струвала 40-50 хилядарки).

 

Ако компютърът е лаптоп (те сега поевтиняват всеки ден, а други почти няма), може даже да се свири на живо с такава комбинация. Е, не можеш да го риташ и трябва да внимаваш с въздушните шпагати и други guitar-hero подскоци.. :D

 

А пък ако свириш повече в къщи, отколкото навън - не се замисляй!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че няма ли скъпи процесори?

Има, но ако ще си купуваш скъп процесор, по моята логика, то ще имаш пари, с които да си купиш педалчета. :D Просто процесорите са по-икономични.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така като слушам оставам с впечетлението ,че от този процесор ще ползваш замо драйва и при това само един от тях и най-много ривърб/дилей/EQ.(може и да греша,поправи ме ако е така).

В този случай камионче би бил по-добър избор,а най-добрия да си спестиш парите за наистина добър усилвател.И най-хубавия дисторшън да си вземеш ако го пуснеш в усилвател за 100 лв. ще звучи отвратително.

Лично аз бих избрал да свиря със Squier включен в Marshall JCM800/да речем/ отколкото с Fender включен във Fender FM15 ,ако усещаш на къде бия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко стандартно мнение на тема как се прави хубав звук:

- Wah/volume pedal/booster/distortion - пред усилвателя

- хубав преамп

- нужните реверби, дилеи, модулационни ефекти и прочее начини да си олигавиш звука се ръгат в loop-a (предпочитам в паралелен loop за да остане и от "чистото месце" след олигавянето но си има и доста смислени варианти с сериен).

- хубаво стъпало + говорител

 

При това положение ако ще вкарваш процесор мястото му е в луупа. Поне за мен само с процесор е доста лоша (и опасна за свиренето) схема (сигурно има и добри решения ама съм си твърдоглав).

 

Ако ще водим войната процесор срещу камиончета в луупа - процесорите май предлагат по-приемливо съотношение цена/качество. Иначе по принцип съм на мнение че колкото по-малко ЦАП/АЦП комплекти имаш между китарата и ухото толкова по-добре, ама си трая за комплектите на процесора и звуковата карта щото и парите не ги печатам аз :D (ако аз ги печатах се сещам за два-три камиона които бих ръгнал в луупа ама заедно биха стрували колкото кадърен лампов усилвател). Изобщо камиончетата са си хубава работа ама трябват хубави камиончета; ако наръгаш един куп нискокачествени пластмаси приличен звук ще има само на bypass.

 

Предвид нещата които си написал: (Не знам защо) но реших че търсиш по-твърд саунд. Не вярвам да свириш на сингли и да имаш толкова голям проблем с шума че да ти трябва noise reduction (е ако нещо шуми много - махай го или го поправяй). По-добре да вкараш микровълнова печка в чейна. Откъм тресня също си мисля че доста усилватели (не непременно на безумни цени) могат да те накарат да изхвърлиш Metal Core-а. Абе вкратце- търси си як амп.

Редактирано от daniel.hristov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, но ако ще си купуваш скъп процесор, по моята логика, то ще имаш пари, с които да си купиш педалчета. :) Просто процесорите са по-икономични.

 

A от какъв зор да си купуваш множество педалчета(ако ще ползваш много), вместо да си купиш скъп процесор, тогава?

Мислиш,че педалчетата са специални с нещо ли? Или просто за да можеш да си скапеш повече звука от множеството навързани(най-често електронни) байпас схеми, както и да трябва да мислиш слециални захранвания, за да се избавиш от граунд лууп проблеми и брумове?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако между "да имам или да бъда" приоритет е свиренето :) а бюджета не е достатъчен за добър амп, тогава хорус, дисторшън и дилей са достатъчни за най-използваните бленди.Еквалайзер, изпълнен като камионче е безсмислен, при наличието на толкова дистъри с паметричен еквалайзер.

 

Аз свиря с процесор (чудесен процесор), но ако бях богат щах да го заменя с лампово кубе и уа педал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Лично аз бих избрал да свиря със Squier включен в Marshall JCM800/да речем/ отколкото с Fender включен във Fender FM15 ,ако усещаш на къде бия.

Абсолютише!!! :)

 

...Еквалайзер, изпълнен като камионче е безсмислен...

Как, бе?!?!? Чудно е, за да ритнеш до 11. Ей го на Том Морело... :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Процесора сигурно е добър за домашно свирене,за на живо е мазня,е повечето тук си свирят в къщи - всеки си прави сметката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си кажа и аз моето:

 

Имам процесор, който е по-скъп от кубето ми, което е Marshall с чудесен драйв и вграден аналогов (spring) reverb.

Това, което мога да кажа, че процесора го ползвам само за репетиции или за непретенциозни лайвове, когато не ми се мъкне кубето.

 

Вкъщи може и да звучи прилично тоя процесор, обаче в банда, особено когато се състои от 9 човека, китарата просто изчезва, освен ако не се набичи на макс, така че да пречи на всичко останало.

 

Така че, ако човек ще свири сериозно и не ползва кой знае колко ефекти, най-добре да си инвестира в един читав амп и да не се занимава с глупости.

Ако ще си свири вкъщи - да си купува един Guitar Rig с педалиера и тва е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз понеже не съм го изпитвал на свой гръб и не мога да си го представя защо се получава така, някой би ли пояснил на какво се дължи това потъване в микса при цифровизирания звук?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Сигурно има начин да излезе,защото всичко е все пак въпрос на еквализация и ниво.

 

За или против процесорите и камиончетата е интересна тема,но според мен един добър процесор е доста скъп.С евтини няма смисъл освен ако не си чешеш вкъщи,но пък за вкъщи е готин и софтуера.Иначе след като разкарах процесора и като си накупих готино комбо с готини камиончета,се накефих най много на звука си въпреки че не свиря с някви много маркови и скъпи китари.Дори вкъщи на тихи нива е по-яко от процесор и софтуер.Процесора е готин,за китаристи които свирят разнообразни парчета или с различни формации и им трябва версателност и много ефекти.Ако обаче си свириш в определен стил не ти трябва повече от уа,драйв,чиста бленда и най-много хорус и ривърб/дилей.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карай, няма нужда от обяснение.

Може всеки да каже нещо и да е прав за себе си.

Може да опрем да динамика при единият и при другият тип, това, че едните изкарват четни, а другите нечетни хармоници.

 

Някои пък си правят добър звук с процесор.

Аз бих свирил с проц - примерно на Ямаха ДГ, Дигитек Велв, Корг Ремс, Бос.

Поне в момента съм с педалиера на бос, единият драйв ми е по Кийли моднат, другият сток(звучи на 6 и не виждам смисъл да се модва, аржентинеца, китарист на Стинг и той го ползва немоднат).

Флейндж, хорус и дилей и захраващо-байпасващо педалче.

Всичко на Бос и в падалиера на Бос - вкл към Пиви Джо Сач глава на клийн

и съм супер доволен. Другият китарист е с Корг 1500 проц и пак звучи ОК.

(пуснал е семли и записи във форума)

Значи, кой както го кефи и с каквото разполага.

 

Освен тези варианти има още, но излизаме от питането на темата.

 

Имам и гитар риг в компа - общо взето ми е забавление.

Но предпчитам да свиря с амп , с или без нещо вкл към него ( ефекти или проц)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.