Jump to content
Българският форум за музиканти

Педали или Процесор


Judas Priest

Recommended Posts

Кое е по-добре за един китарист според вас....Да използва процесор или да изпозва някой и друг педал..?Мнения ме интересуват,Не приказки от сорта"много е относително"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 209
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами кажи за какво ти трябва, за живо свирене, или за запис? Попринцип аналоговия звук на камиончетата е по-добър, ще ти трябва и кубе, за запис вкъщи ще е турдно, ако нямаш хубав микрофон и изолирана стая, от друга страна процесора е перфектен за домашно студио и може да се пусне директно в пулта, ако имаш уши обаче да извадиш звук от него, иначе става голямо мазало. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е много относително :)

И въпреки, че има доста теми по този въпрос, ще се опитам да ти отговоря:

 

Процесорът е някакси по-мултифункционален, има по много и от всичко.

Друг е въпросът дали е с необходимото качество, динамика, звук и тн.,

но пък за сравнително малко пари (500/600 лв. на старо) получаваш почти цялата палитра от звуци и ефекти.

 

Предимства:

Носиш цял чейн в един сак, няма кабелчета връзки и др от сорта, директна връзка в пулта, чрез разните му там симулации

 

Недостатъци:

Поне за мен седи изкуствено, някакси дигитализирано, но това е мой проблем не общо приет.

 

Педалите(не онези) пък позволяват на човек да изгради сам звученето си имам предвид, че чрез комбинация от различни фирми и производители можеш да постигнеш характерно за теб звучене.

 

Предимства:

Бавно но славно, стъпка по стъпка можеш да събереш впечатляващ чейн с който да рушиш стени, мазилки, мивки и

друг фаянс.

 

Недостатъци:

Нека не забравяме обаче, че за да се чуе истинският звук и красота на една хубава настъпи китийка, трябва човек първо да е инвестирал в себе си, в апаратура(качествено кубе,комбо или глава/кабинет), както и в добър поне,

а ако има възможност в качествен инструмент.

 

След всичко казано до тук бих добавил, че няма точна панацея по въпросът.

Кое е по-добре за един китарист може да определи само той самият, така че дерзай и колкото повече опит придобиваш, толкова повече ще си наясно точно от какво имаш нужда.

 

Надявам се да съм ти бил полезен.

Поздрави, Кирил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип аналоговия звук на камиончетата е по-добър....

 

Това нито важи за всички камиончета, нито за всички процесори, защото:

 

1. Една немалка част от по-популярните камиончета звучат сухо, дори грозно, когато не са включени в скъп, хубав усилвател. Други пък(като МТ-2, детметъл и други) по принцип не звучат много гобре и не са особено тачени.

 

2. Много от процесорите имат в себе си аналогова част, в която е дисторшъна, т.е. драйва НЕ на всички процесори е цифров. Освен това, при наистина скъпите и хубави процесори, симулацията на камиончета, според мен, е напълно достатъчно добра.

 

3. Много камиончета са цифрови. Разните пък аналогови дилей/хорус/реверб педалчета ползват закъснителни линии, като силно ограничават честотния спектър на "повторения" сигнал и въвеждат значителни изкривявания.

 

4. Има(макар и малко) аналогови процесори, които в общи линии представляват няколко педалчета в общ корпус, с възможност за удобно управление и превключване.

 

Съгласен съм, че педалчетата звучат по-добре от Zoom707, но нека не говорим наизуст... има и процесори за стотици, а и такива за хиляди...

Освен това, когато навържеш много педалчета, започват да се появяват неблагоприятни ефекти, граунд-луупове, стеснявания на честотния спектър, бял шум от байпас електрониката или ефекта, изкривявания и др... които са съвсем чуваеми.

 

Мнения ме интересуват,Не приказки от сорта"много е относително"

 

Относителни неща няма. Много са си абсолютни! Обаче са различни за всеки педал или процесор. Демек - без ровене и интересуване за всеки конкретен ефект, еднозначен отговор няма. Освен това, нещата често са свързани с бюджет, който също е нещо абсолютно! Затова гледай ревюта, гледай цени, събирай пари и си преценявай!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече съм избрал едната страна....Имах и от двете..И процесор и сега съм с Boss Metal Core от който съм доволен,защото е хиляди пъти по-добър от Metal Zone.....Просто мнения ме интересуваха и ги получих.....Благодаря !!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно за живо свирене ставаше въпрос...Все пак ако правя записи ще е в студио....Някакси така и не ми допадна докрай процесора...!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, ако говориш за процесор за 200-400лв... правилно не ти допада.

Но и цял огромен чейн с педалчета за в студио на мен не ми звучи много добре :).

Моя личен избор, ако не искам да се оплитам в кабели и захранвания, би бил скъп процесор, който ми е по вкуса.

Слушал съм и свирене на живо с Vox Tonelab(мисля, че live версията с голямата педалиера беше) и ми звучеше много добре(за моя вкус).

 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм с огромен чейн,но и да бях в студио е важно само звука да е як...Пък и за 400 лева процесор наистина не е нещо кой-знае....ама за 400 лева педали Е нещо кой-знае :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....ама за 400 лева педали Е нещо кой-знае :)

 

E, какви толкова педали можеш да си вземеш за 400 лв?!?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен много ме кефи line6 pod x3 live обаче е много скъп.......Там отиваме на някакви цифри близо до 900.....За по-натам може и да е удачен...... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, имай предвид, че за малко пари много як звук не се продава, ако това търсиш, особено ако вземем предвид хубав амп. Именно затова ми харесват процесори като Tonelab LE, защото за не чак толкова много пари получаваш цялостно решение, подходящо за много ситуации. В комбинация със солид стейт амп, чийто чист канал му отива, може и на живо да звучи ако не съвсем като лампов амп, то поне прилично.

 

Иначе... в педалите едва ли ще откриеш по-хубави дилеи, хоруси или реверби, отколкото в по-хубавите процесори.

Даже "аналоговите" времеви ефекти на педалчета, които лозват закъснителни линии, не са нищо особено. Обикновено обработения сигнал не съдържа нищо над 3-4 килохерца. Ако пък не са със закъснителни линии, педалчетата - времеви ефекти са също така цифрови, както и процесорите.

 

Само че като ги навържеш повече педалчета, получаваш повече изкривявания, докато при хубавите процесори, сигналът се цифровизира само веднъж, обработва се със всички ефекти и след това обратно се превръща в аналогов сигнал.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, какви толкова педали можеш да си вземеш за 400 лв?!?

Ми стабилен педал за Distortion/Overdrive.Graphic Equalizer.Някакъв Noise Reductor.....И евентуално някакъв Wah....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лайв е по-добре усилвател, за рок и метъл - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Проца ако не вади гаден звук, то кляка в микса гаранция!

Педалчета зависи дали искаш още типове драйв. (Уа/Уами/Хорус/Дилей и т.н. ефекти не смятам, че представляват предмет на питанката в случая)

 

Оттам насетне всичко зависи какъв клас е апаратурата, качеството пък е свързано с цената и т.н.

 

П.П. На Кръстопът фестивала имаше прекрасни примери за гадно и добре звучащи процове, както и АМР-ове. Примерно End Of Pain свирят супер яко, но звука беше яко шит. Метъл с процове не моля! Едното момче от Прогрешън също, макар че беше по-добре. На Liquid Pension китарджията беше също с проц, звучеше по-добре от ония, но... В същото време китаристът на 7едем свиреше само клийн хавици и предвид стиловата насоченост на групата, звукът си беше ОК. Ама едно е клийн, друго як метъл с хай-гейн драйв! В това отношение фенът от Maze с с това Peavey ValveKing просто измете всичко живо откъм саунд!!! :)

 

П.П.2. Горните разсъждения НЯМАТ общо с качествата на китарджиите, всички изброени според мен свириха страхотно и много ми харесаха!!! Но звукът е също много важен, не само да изкъртиш инструмента от свирня. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.