Jump to content
Българският форум за музиканти

Сглоби си Мак


soundcare

Recommended Posts

Явно ще трябва наистина да събираме парички и съгласно темата да си сглобим поне един "MAC" за да се ползваме и ние от "мекият", "аналогов" саунд, че с тези дървени PC-та се измъчихме :icon_shithappens: ........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подигравайте са вие :girl_witch:)) ама има разлика. Ако имаш на какво и със какво да я чуеш, разлика има! И това съм го установил не само аз. Но няма да убеждавам никого в нищо. Който го чува - ок. Който не пак - ок. Да не навлизаме в излишни караници, спорове и подигравки. Че наскоро се подиграха жестоко с мойта личност и ми стига толкоз. При мен фантазии няма... ама иди доказвай, че нямаш сестра...

 

Black bird. Записвал ли си едно и също нещо в двата софтуера едновременно? Само запис - суров звук.

 

Както и да е. Може да съм фанатизиран, може да си въобразявам. Само ни ми съ карайти шва замола!!!

 

Човек никога не може да бъде накаран да се убеди в нещо. Разглеждат се всички мнения и се избира едното, което за дадения човек е правилното.

 

Аз съм се убедил в това в което вярвам и, повярвайте ми, ако нямаше смисъл да се занимавам, нямаше да премина на ЛОДЖИК.

 

MR_STENCH - Темата няма за цел да те накара да събираш парички за МАК. И да вече бих се измъчил ако се върна на "дървено" ПЦ, но това е след като ми е харесало МАК и ЛОДЖИК. Все едно да оплюя ПРО ТУУЛС, защото ми е адски странен за работа, а по-големите студиа смесват аудио на ПРО ТУУЛС. Ако има тема ЛОДЖИК VS. ПРО ТУУЛС ще настане същата олелия :jazzband:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз разлики съм чул по линия на експортването - при Cubase и Nuendo нещата си звучат ок в проекта, обаче като се експортнат и вече стават някак плоски. Има явно нещо с енджина на софта ли, кво ли, обаче това нещо го наблюдавам отдавна и то на всякакви системи с тия софтуери. При Logic и Pro Tools го няма тоя проблем.

 

@hed - израза уин-адиктед хейтъри го използвах именно защото повечето уин потребители не желаят и за секунда да погледнат настрани - не конкретно към мак, ами към каквото и да е. Те си живеят с мисълта, че думата компютър е непременно свързана с уиндоус и всичко останало е опит за наподобяване нему, и като видят операционна система, в която липсва Start бутон долу вляво и си казват, че това за нищо не става, неудобно е и какво ли не още. Това са все неща, с което аз хич не съм съгласен и затова се изказвам така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:popcorn: - а, що го няма този толкова важен смайл за подобна тема?!?! Модераторите, включете го, моля!

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плюс за BlueZone

(ползвам Cubase 4+ )

Миксдаун-ът и неговия резултат не наподобяват 100 % мултитракът, който току-що ти се е струвал перфектен; промени в баланса усещам, не чак толкоз за "плосък" звук.

Определено, обаче, има разлика.

--

бтв Сонар юзерите, ако ги пита човек- те са все доволни.

Като собствениците на Трабант едно време.

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е това си е тъп коментар... поразтърси из нета, информацията е безплатна - би се изненадал от ранга на студиата, които използват "трабанта". Но те сигурно са по-невежи от теб :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.

--

бтв Сонар юзерите, ако ги пита човек- те са все доволни.

Като собствениците на Трабант едно време.

:thumbs_up:

 

Да ти кажа за 10 години работа от cakewalk 8 до sonar 7 наистина си бях доволен.

 

Всъщност започвам да си мисля следното... Като едитинг и (може би) начин на работа,

 

Сонар = Лоджик. А именно по-добра МИДИ интеграция и МИДИ обработка. Еднакво куци са в Аудио обработката. Макар, че на Ложика му свикнах и вече ми е по-лесно от колкото в Кюбейс.

 

Кюбеис = Про Туулс - По-добра интеграция за аудио обработка ( по-лесно става някак си), но еднакво куци в МИДИ-то.

 

За това всъщност би било добре, когато някой каже СОНАР!!! или КЮБЕЙС!!! или ЛОДЖИК!!! да каже защо.

 

Ето аз казвам СОНАР!!! защото съм се занимавал повече с МИДИ и ми е трябвала добра миди интеграция. Намирам я в СОНАР и казвам СОНАР!!!

Кюбейс е адски неадекватен за МИДИ, но наистина що сеотнася само за записи е по-добър.

 

После преминавам на ЛОДЖИК и там намирам същата (даже по-добра) миди интеграция. Следователно казвам ЛОДЖИК и продължавам да "плюя" Кюбейса

Тези впечатления ги казвам от личен 12 годишен опит. Няма война нали знаете?!? Пийс маафака! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седма струна- без коментар.

.....

Мартист-

почнал съм от Кейкуолк Апрентис и бях заклет фен. И нямаше жив човек да ме накара да ползвам Кюбейз.

Впоследствие-

Наистина в мидито Сонара води.

Но като ДХИ-ВСТ хост същият е много кекав и нестабилен- лично се убедих след тестове на едната и другата.

Не помня колко версии пробвах- е, това, от което имам нужда- не работи в Cakewalk, както в Cubase.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има нещо вярно в казаното за Cubase след експорт. Ползвал съм и Sonar, симпатичен ми е, но опитните ми резултати до момента сочат, че най-малкото Cubase ползва по-рационално ресурсите на системата. И аз намирам Sonar за много по-клатещ се при работа с VST. Например основен дразнител ми е бъгавата му неадекватност при работа с KORG Legacy.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"бъгавата му неадекватност при работа с KORG Legacy."

 

 

...най-малко и най-скромно казано.

Не е ли по-важен крайния резултат? Продукцията?

Ако щете- ползваите Roland MC 50+Canvas+... т.н.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз това искам да ви кажа.

Със всичките софтове съм чувал ПРО продукции.

Затова ви пожелавам повече творчество и успешни резултати! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

С риск да се изходя на метеното, щот единствения смислен коментар тук е горния, все пак ще възродя темата, макар фокусът и да се измести и от сглоби си мак, да мина в "коя е по-по-най-пишман ОС"!

 

Като въведение, ще спомена, че съм горд собственик на следната конфигурация:

 

AMD Phenom II 925 x4

4 GB RAM A-data DDR2 800 MHz

Gigabyte GA-MA790FX-DS5

Asus ATI Radeon HD4350 1 GB DDR2

 

На въпросната сбирщайн машина се мъдрят два физически дяла, единият е с Windows7, другият със Snow Leopard 10.6.2. Двете операционни системи се държат адекватно и оправдават целта, с която са инсталирани.

 

За какво ползвам РС-то си? Мисля, че това е най-важният въпрос, който всеки трябва да си зададе преди да тръгне да си сглобява/купува компютър. Защото ако ще се ползва за браузване и текстообработка - първо, не му трябва мощна конфигурация и второ, най-разумно (и легално) е да си сложи Линукс с произволен графичен интерфейс, който да му допада.

Позлвам компютъра си основно за три неща - игри, гледане на филми, аудио обработка. С първите две се занимава Уиндоуса. С последното СЛ-а. Защо, ще кажа след малко... Сега ще направя кратък анализ на пет страници бомбастични изказвания, някои от които откровено фанатични и не много адекватни.

 

На всички защитници на Apple и подръжници на версията, че човек трябва да си купи оригинален Мак, щото иначе не е същото и защото Mac OS не забива, не се омазва и прочее глупости, (за разлика от Windows) ще кажа следното - ХОРА, в дълбока заблуда сте. Стабилността на една операционна система не се определя само от гения на разработчиците и, а на 90% от задклавиатурното устройство, което я управлява. В работата имаме 10-ина графични и монтажни станции МакПро с Файнъл Кът. Не е толкова рядко явление да се срещне спечен монтажист по коридора, който тича към стаичката на сисадмина, ръсейки попръжни към всичко дет мърда, щото Файнъл къта забил и човека си затрил 4 часа работа. На сисадмина, обаче, мака му не забива. Защо ли?

 

За Уиндоус... Да, съгласен съм, че е голяма мазня с тия регистри и прочее. И версиите, че Уин7 се справя с чистенето и подръжката на регистъра в добро състояние, за разлика от предшествениците си, са въздух под налягане. Ама това не е проблем, ако човек знае как да си администрира щайгата. Мечтата на всеки юзър е да си вземе компа да си инсталира операционната система, да даде всичко на AUTO, да натиска само ОК и после да си цъка спокойно и безгрижно (Apple са перфектни в това да създават именно тази илюзия в крайните потребители). Да ама не винаги трябва да се цъка ОК и не всичко трябва да се ъпдейтва автоматично. Старата ми машина изкара 6 години без преинсталация на Уиндоус ХР, за което време заби два пъти - веднъж като ми изгърмя видеокартата и веднъж като се скапа харддиска (слава богу хората и за това са измислили решение). За сравнение за това време съм правил преинсталация на компютъра на майка ми минимум 8 пъти, просто защото тя успяваше да докара нещата до необратимо сговнено състояние. Поне се научи да си пази важните неща на отделен диск. Причината мисля е явна - за разлика от майка ми, аз знам как да си подържам операционната система в добро състояние. Между впрочем това е валидно за всички устройства и оръдия на труда. Ножовете ви ще спрат режат ако не ги точите, нали?

 

Така сега да премина към "защо"-то от началото на поста. Колкото и странно да ви звучи реших да захвърля стария комп и да си сглобя нов(от стария останаха захранване, видеокарта и хардовете), защото ми се скапа DVD-записвачката. IDE записвачки няма никъде - та оттам ново дъно, нов проц, памет и те така. Като рабрах, че ще сменям компа си казах, ами що да не боцна и някое по-ново DAW-че, че Sonar 6 вече доста одъртя. В бачкането се бях зарибил по саундтрак про и реших да сглобя Интелска платформа, че да се пробвам с Mac OSX инсталация. С бюджет от 400 лева обаче(в тия пари трябваше да се вмести и ДВД-то) спретнах конфигурация, която даде с 30% по-ниска производителност от настоящата. Това натежа в полза на АМД и Феном. Междувременно бях хвърлил око на SonarX1 - първоначално останах очарован. Съпорта на фирмата доста се е вслушал в потребителите какво да направят/оправят, спрямо старите версии. И между другото, новия Сонар доста е заприличал на Лоджик и Про туулс, ама още нещо му липсва. И тук влизаме в изцяло субективния елемент при избора на DAW. Всичките вършат работа, всичките са много добри, ама тая ме кефи повече. Оказа се, че "тая" при мен се казва "Logic Pro Studio 9". Не знам как да обясня защо ми харесва повече от останалите - дали заради това, че си идва с всичко необходимо, дали заради 40-те гигабайта библиотеки с аудио и миди семпли, дали заради интерфейса, в който всичко ти е на една ръка разстояние. И така се почна с инсталирането на Мак на РС-то ми. И сега към бъдещите Хак ентусиасти:

 

Mac OSX може да се инсталира на всякаква платформа с процесор подържащ SSE2\SSE3. Но... Предварителният избор на подходящи компоненти би спестил серизно ходене по мъките, както се случи при мен докато направя успешна и стабилна инсталация. Познаването на UNIX би ви било особено полезно (това е което се крие зад Мак-а, така както DOS, зад Уина).

 

От тук на сетне, ако нямате сериозни ограничения в бюджета, както беше при мен - ориентирайте се към интелска платформа.

Препоръчителни, да не кажа задължителни условия преди да се захванете с подобен проект са:

 

1. Дънна платка на Gigabyte - цялата пауър мениджмънт архитектура е особено приятелски настроена към MacOSX.

 

2. Видеокарта на Nvidia. Като цяло е по-добре да е карта от висок клас, макар и старо поколение. Можете да използвате и АTI, но трябва да са 5-та или 6-та серия, които се подържат от OSX без допълнителни драйвери. Като цяло подръжката за бюджетни видеокарти е плачевна, така че ако решите да минавате тънко гледайте да е Nvidia и се въоръжете с търпение и време. За хората, които се занимават с графична обработка, знам, че обикновено се ползва яка ATI карта, заради по-добрата картина и евтина Nvidia заради physx и cuda. Това става под Уиндоус, не знам дали обаче тоя номер минава и при Мак-а, щото не се занимавам с графика и видео и не ме интересува ;)

 

3. Отделете време да попрочетете по форумите, как точно става цялата магия. Добро място за начало е http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

 

4. Ако имате достъп до компютър с инсталирана MacOSX, купете си 8 или 16 GB флашка и си направете bootable USB инсталация - отнема 15 минути да се направи, а спестява поне час при инсталирането.

 

5. Добрите познания по английски и руски са сериозно предимство, защото в нета има тонове инфо за това как се прави хакинтош и доста потребители, които могат да ви помогнат ако ударите греда някъде.

 

6. На хората, които смятат, че имат слаба компютърна култура им препоръчвам изобщо да не се захващат с подобна работа или да си намерят "гуру", който да ги напътства.

В заключение ще кажа още няколко неща:

 

-към заклетите Мак-фанатици (и най-вече Цецо) - за съжаление, няма как да не се взема предвид цената, iMac с производителност на сглобената от мен конфигурация струва 2500 лева, аз мойта съм я спретнал за 400, айде сумарно 500 със старата кутия, захранване, видео и хард. Все още чакам от теб адекватно и добре аргументирано обяснение на това какво точно в повече ми предлагат Apple за 5-пъти повече пари, освен невъзможността да си ъпгрейдвам хардуера. :rolleyes:

-към Анти-Лоджик фанатиците - Logic 9 е най-добрата DAW на пазара, точка. Струва колкотo Sonar X1, по-малко от ProTools (а тия щом вече са собственост на Avid, хич и неща да ги знам), по-малко от Ableton Live 8, по-малко от Cubase (да не говорим за Nuendo), а предлага в пъти повече откъм интерфейс, функционалност, библиотеки. За мен това е единствената програма, която инсталираш и почваш да работиш. Няма нужда да се ровиш в нета за ВСТ-та, семпли и тем подобни. Logic си идва с всичко необходимо, а ако и това не ти стига, винаги можеш да наслагаш още без проблем (стига да го има за Mac OSX, разбира се). Всеки работил с друга DAW може да се ориентира в Logic за отрицателно време, обратното е доста по-трудно. :wallbash:

-към защитниците на Уин7 - не се заблуждавайте, че това е върха на сладоледа. Да - Майкрософт най-накрая изкараха стабилна 64-битова операционна система (за разлика от бъгавото ХР и тоталния провал Виста). Но все още има какво да се желае. Може би някога ще изкарат версия с вграден registry cleaner, или ще сменят изцяло ядрото. Дотогава, внимавайте къде и кога цъкате ОК и Cancel :greenangel:

 

И така - ако Logic имаше версия и за Уин, а Мас-а не струваше колкото лека кола, нямаше да се занимавам с това да правя хакинтош. А и ако се занимавах повече със свирене и по-малко с писане на такива словоблудства по форумите, сигурно щях да съм суперзвезда :hysterical:

 

Хайде сполай ви и мир! Да живее рокендролът!, пък всеки да си го смесва на к'вото му е кеф! :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бравос, много готин пост си заформил! Респект!!! :thumbs_up:

 

На питанката към мен ще отговоря накратко. Много от хората всъщност не гледат реално на нещата. Сравнява се цената на целия Apple комп в магазина (в случая iMac) с нек'ва си щайга. Да, частите са кажи-речи същите и перформанса също. НО!

  • Първо - в БГ цените на Apple са неразбираемо по-дебели спрямо в САЩ.
  • Второ - за тия пари ти получаваш пълна, работеща, перфектно сглобена и "калибрирана" (ако щеш) конфигурация заедно с невероятни мишка и клавиатура на светлинни години пред тия "жълтите".
  • Трето - имаш легално закупен перфектен и супер функционален ОС.
  • Четвърто - имаш гаранция и обслужване/сервиз.
  • Пето - имаш уникален монитор, който няма нищо общо с LG/Samsung за 300 лева, а за такъв със сходни качества трябва да се бръкнеш поне 1000-1200 лева.
  • Шесто (но най-важно) - кеф, който не се измерва в нищо. На много хора им е безразлично, че компа им е грозен, заема много място, вдига 40 дБ и т.н. Имал съм, работил съм с, правил съм и на други хора хакинтош машини и съм фен на идеята. Но винаги ще твърдя - няма нищо общо усещането! Бърза аналогийка - китара Cort Single cutaway свири също толкова, колкото и Gibson LP и 99% от хората я направят разлика я не, обаче питай свирещия дали е така. :)

Сега ако калкулираме и споменатите от мен неща, картинката ще придобие съвсем друг отенък. И разликата в цената (която ще си остане, но ще е в много по-тесни граници) за мен специално е пренебрежимо малка и винаги ще избера да я платя и нея!

 

С уважение:

Старши сектант Цецо. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

iMac с производителност на сглобената от мен конфигурация струва 2500 лева, аз мойта съм я спретнал за 400, айде сумарно 500 със старата кутия, захранване, видео и хард.

Пацо, това е несериозно :)

Иди в някой магазин и пипни, виж от какво се състои един iMac и после кажи дали за 400 лв. ще намериш такива компоненти. Айде 500 ;)

Аз не съм хард епъл фен като Цецо :ph34r: обаче наистина разликата е в кефа. Монитора ти е монитор, шум няма никакъв, целия компютър заема място колкото един монитор... просто ти е кеф да седнеш и да правиш нещо. НО!

Тая тема я обсъждахме на скоро някъде и там казах, че има още едно предимство да си купиш мак пред това да си сглобиш нещо като мак и това е внимателно подбраните компоненти. И естествено драйвърите за тях. Ти сам си се убедил в това като си видял, че не всяка конфигурация става. А тези проби също са ти стрували пари, както и време ( което също е пари ). Ами познанията по линукс? Който ги няма какво прави?

Ето за това за мен лично цената е абсолютно оправдана до последната стотинка. С едно уточнение - на американските цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Цецо, приемам единствено довода, че кефа няма цена... :thumbs_up: Това, което ти изтъкваш като предимства на Мака, обаче, на мен ми е безразлично, щот не съм много претенциозен по отношение на ергономичност. Колкото до оригиналната ОС - ами струва сто лева - бих си я купил ако можеше да се инсталира на РС. Ама това противоречи на юзър агриймента, така че като ще го нарушаваме - да е докрай.

 

^ Рафо, първо едно уточнение - ако не е станало ясно - в работата си работя на истински Макове, така че не е като да нямам представа, какво представляват. iMac-овете като ги натовариш повечко направо пушат. Погледнете над монитора и ще видите нагорещения въздух. И в това си състояние при 70+ градуса на процесора, хич не са безшумни. На практика iMac не е нищо повече от стационарен лаптоп и като компоненти и като функционалност. Няма да се впускам в обяснения колко е дълъг живота на подобна машина и защо. Но фактът си е факт - като се скапе или остарее го изхвърляш и си купуваш нов - съвсем в крак със съвременната пазар-на-икономика... Извинете ме, че се опитвам да мисля зелено (не че това е основната идея зад хакинтоша де).

Ако ще е Мак - трябва да е МакПро - а той си заема също толкова място колкото и моята щайга. А въпросната щайга хич не е шумна. Видео с пасивно охлаждане, качествено безшумно захранване, процесор с нисък TDP - мърка като котенце.

Компютър с добре подбрани компоненти може да сглоби всеки, който има средно ниво познания по хардуер, така че това за мен не е довод за по-висока цена. А времето прекарано в намирането на начин да подкарам OSX на моята машина не го считам за загубено. По-скоро смятам, че това беше време отделено за самообучение. Пробите не ми струваха пари - само време и то от онова дето иначе щях да прекарам в лежане.

И не - не смятам, че логото и марката заслужават такава надута цена, дори и по американските цени. Тук ще влезем в една отколешна конфронтация на тема марково срещу евтино. Аз винаги ще подържам тезата, че не всичко скъпо е качествено, както и че не всичко евтино е боклук.

Ама... "Всеки има право на вкус! - казало кучето и си облизало задника." Така че всекиму според желанията (е и според възможностите), но аз винаги ще изповядвам философията "Максимум резултати с минимум средства".

 

П.П. По отношение на софтуерната ми грамотност. Нищо не разбирах от UNIX преди да се захвана с тоя откачен проект. И сега не мисля, че имам познания дори на начинаещо ниво. Знам точно толкова, колкото да знам къде да търся причините за евентуални проблеми и как да ги решавам...

 

 

 

Та докато пишех този отговор, не щеш ли на нашия сисадмин МакБуукПро-то се издъни - той каза, че не било за сефте, но мистерията зад тези ненадейни хенгвания още се обследва. От сервиза на Apple му казали, че на компа му няма нищо. Толкоз относно легендите, че Маковете не забиват и че имат читава сервизна подръжка. Лошото е, че като забият не знаеш защо... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.