Jump to content
Българският форум за музиканти

Сглоби си Мак


soundcare

Recommended Posts

И за какво по дяволите ти е МС ОФИС за МАК... МНОГО ТЕЖЪК И БЪГАВ...ХАХА ЗАБИВА!!! И ми напомни за годините с УИН!!!

 

За текстови редактор - една от областите в които мака доста куца. Точно толкова голямо недоразумение, колкото iWork според мен. Хубаво че R и Latex вървят толкова добре заедно :)

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От бедния си опит в текстообработването не съм забелязал кое куца, но щом казвате... СЪс сигурност доста хора или фирми ползват мак и текстообработване тъй че... винаги има решение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос към сериозните ползватели на Мак (за про аудио цели):

понеже си имам едно наум в някакво неопределено далечно бъдеще (като спечеля от тотото :thx: ) да пробвам Мак, я кажете конкретно с какъв аудио софт бачкате на мака?

интересува ме по-конкретно дали има Nuendo и Wavelab за Мак (сори ако задавам тъп въпрос, не знам)...не за друго, но на работното си място ползвам тях (системата е XP), свикнал съм, мисля че доста добре ги познавам и владея и тепърва не ми се учат нови системи - не че не мога да се справя с една нова система, ама малко терсене ще ми дойде вкъщи да бачкам на една система, на работа с друга, че и под различна ОС. Другото нещо е въпрос за плъгините - URS, Sonnox, Waves са ми любимите, а и едни от най-добрите (съдейки по разни впечатления и коментари), въпроса е дали ги има за Мак или пък има някакви на същото/по-високо ниво. Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Аз не се опитвам да те убеждавам, че Лоджик е по-лош софт, но мога веднага, ама веднага да ти кажа най-големия му недостатък - не можеш да си споделиш проекта на всички хора, които ползват за работата си в студиото уин :thx: Ето ти една причина.

 

Аз имам един въпрос - защо всяко малцинство гледа да изкара мнозинството криво :) В крайна сметка едно време ябълката и очилатия са били с равен старт. В една равна среда на развитие надали по-добрият (от масова гледна точка) би изостанал ;)

 

Бих напуснал спора със следната мозъчна дъвка - всичко, което го има стабилно на пазара си има свой дял и за това си има причини - както уиндоус е имало и ще има, и се е утвърдил като адски успешен продукт, въпреки всичките му недостатъци(което го прави още по-успешен, щото кучето уж не бяга от кокала, ми от тоягата ;) ), така и "по-добрият" макос си е заел нисшата жадни за алтернативен интерфейс потребители(щото като инструмент мак вече се различава единствено по фацата - за някои - мега яка, за други - противна), а също и системки като убунту, бсд, соларис, които са също много яки и правят неща дето нито ябълката, нито очилатия могат и да си представят, ама са си заели техните си нишички. Пак казвам- не ми е противна ябълката, но става нещо средно между дразнещо, абсурдно и смешно - "когато открих мак"(цитат от по-горе), "когато открих Бог"(цитат на всеки втори промит фанатик) :slap: Недейте така- да се издига в култ една купчина пластмаса е тъпо :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не издигам куп пластмаса нa пиетдестал. Пак казвам - има неща, които на Mac OS му куцат, но те са пренебрежителни недостатъци на фона на това, което предлага очилатия.

 

А що се касае до Logic - нека кажа, че аз съм почнал да работя на Cakewalk 6 през 1996 г. До 2002 работех на тая софтуерна разработка. После започнах да бачкам на Cubase. Отначало на VST 5, после на SX 1 и нататък - смея да твърдя, че това беше наистина добро решение. Когато минах на мак, отчаяно търсех някакви актуални версии на Cubase. Честно казано, тогава ненавиждах Logic - това поради темерутската си природа и трудноста ми към свикване с нови работи.

В един момент престана да има Cubase за мак и ща не ща - опрях до Logic. Ей сега, ако щете ми вярвайте, но Cubase ми се вижда ужасно дървен и неудобен софтуер, отнесено към Logic. Миграцията я усетих по същия начин, както я усетих от Cakewalk към Cubase.

 

И понеже се опря до шорткътите - във всеки софтуер при Mac OS те са едни и същи и смея да твърдя, по логични, отколкото при уин. Ето дори например баналното: Alt+F4 vs. ⌘+Q (между другото тоя ⌘ символ си го извадих от менюто със специални символи, което ми стои на едно цъкване от смяната на кирилица с латиница), кое ви звучи по-логично с оглед на смисъла на думата Quit?

Разбирам аз маниащината на уин-адиктед хейтърите, както и разбирам маниащината на мак-юзърите, ама защо трябва цялото нещо да се превръщя в някаква война?

Който го кефи, да си бачка на уин, който не - да търси алтернтиви.

Що се редят тука някви хора, които да обясняват колко бил гаден мака - ми като не ви кефи, подминете тая тема и толкоз!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз не познавам някой работил с Кубасето да не се е очаровал и изкефил супер много на ЛОДЖИК, когато сме записвали с моя комп. И пак повтарям НАЙ-ВАЖНОТО е аудио моториката. Разликата в звука на уин програмите и мак програмите е осезаема, чуваема и няма как да се подмине.

Правили сме най-ралични експерименти един от които запис на акустик китара в кубасето и в лоджик. БЕЗ коментар! Кубасето звучи гадно.скопено и дигитално в сравнение с топлия, пространствен и изявен, приближаващ се до аналоговия звук на Лоджик. Да не говорим, че при вкарването на екпортнати от ЛОДЖИК УЕЙФ и АИФ файлове от един и същ проект, в уейвлаб за мастериране ИМА чуваема разлика в качеството между отделните файлове.

Друг експеримент:

 

запис в ЛОДЖИК 88.2/24 . цял проект. запис на УЕЙФ за да няма нужда от експорт-> пренос на файловете в кубасе...

 

Резултат: пускаш проекта в лоджик и звучи. Звучи без да е пипано нищо. Звучи натурално. Радва ушите. Слагаш сол и пипер и става супер качество.

 

След преноса в кубасе да не ви говоря каква е разликата.Скопен звук. Беден на обертонове. Студен и някак си гадно дигитален. Каквото и да слагаш не се доближава до суровия звук на ЛОДЖИК. И това при все че е ПО-ДОБРЕ отколото ако И самият запис е бил в КУБАСЕТО. Защото и обратното е правено...

 

Поради тази причина се налага да нося мойта щайга, за да записваме, смесваме, а вече и мастерираме в Лоджик.

 

Разлика в звука има! ТОВА е няй-важното за музиката все пак. Пожелавам от все сърце на всеки музикант по душа, изпитващ нужда да се наслади на хубав звук на записите си, да успее да се докосне до Лоджик и Про Туулс!!!

 

НЯМА война за МАК и УИН. ИМА факти: УИН= БЪГАВИНЯ; МАК = СПОКОЙСТВИЕ И СТАБИЛНОСТ.

НЯМА студио в света, което да е изкарал продукт на "големите звезди" работещо с Кюбеис или СОНАР. Всичко това с артистите по страниците е бизнес манипулация. Артистът отива и записва в студио за 1000 усд или ЕУ на час в което маниака звукоинженер има стена с ракове и ПРО ТУУЛС, защото музикалният продуцент диктува и казва къде да се правят записите, които той пуска на пазара. А когато самият артист има "HOME MADE" да ползва каквот си ще. А на артистът му дреме в кой сайт щесе появи. Стига продуцентите да са одобрили да се покаже в сайта на СОНАР където има много посетители- съответно реклама за артиста- няма проблем. Сонар плаща, артиста получава реклама-сонар също, продуцентите доволни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Аз не се опитвам да те убеждавам, че Лоджик е по-лош софт, но мога веднага, ама веднага да ти кажа най-големия му недостатък - не можеш да си споделиш проекта на всички хора, които ползват за работата си в студиото уин :) Ето ти една причина.

не вземам страна в спора (и не виждам смисъл), обаче колегата тук е споменал нещо доста важно което лично мен (предполагам и други) ме касае много. Без значение коя система е по-добра, уиндоус (и софтуера за него) е много по-разпространен в България, и не само в домашни системи, но и в професионалната сфера, вкл и много студия. На мен лично ми се налага да ръчкам някои проекти, както вкъщи така и на местата на които работя - така се получава че имам достъп до 2 звукозаписни студия работещи под Windows XP и Nuendo, в ТВ студиото също съм под XP и там работя под Sony Vegas Pro. Когато ми се наложи да довършвам нещо в къщи, там съм под XP (май скоро ще тествам седмицата) и същия софт. Ако реша да мина на Мак, възниква проблема със съвместимостта, аз и затова по-горе питах (досега никой не ми е отговорил) дали има Nuendo и Wavelab (и Vegas, ама той не е толкова фатален) за Мак...тоест аз питах най вече от гледна точка на какво съм свикнал да бачкам, но го има и този момент с възможността да ръчкам едни и същи проекти на различни места...наистина ми се налага да го правя, а нито има начин, нито зависи от мен системите на работните ми места да минат на Мак и съответния софтуер...

 

martist, сигурен съм че Logic e як софт, щом всички казват, въпроса не е в това (а има ли Logic за Windows или задавам тъп въпрос)

и въпросче - с каква звукова карта си правил пробните записи (с Кубасето и Логик)

 

p.s. абе защо никой не споменава Nuendo - само аз ли съм убеден че е един доста добър и удобен за работа софтуер (и да, предпочитам го 1000 пъти пред Cubase - много по-удобен, функционален, за звук не мога да кажа-никога не съм си играл да сравнявам, просто допреди няколко години бях на Кубасе и когато открих Нуендо моментално минах на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече многократно стана ясно - и двете системи си имат плюове и минуси, проблемът е в това, че потребителите на едната ОС имат потенциала за видят това, а тези на другата не, и започват да заместват минусите с "по-различно", "абе трябва да усетиш магията" и т.н. Дори ти сам се чуй - "Разбирам аз маниащината на уин-адиктед хейтърите, както и разбирам маниащината на мак-юзърите" - защо едните трябва да са адиктед хейтъри (да не говорим че всъщност е точно обратното). Просто макаджиите - защо сте толкова крайни? Аз бачкам на Мак, а вкъщи съм на ПЦ - нямам драма след Мак ОС да седна на Уин-а... Не ми е дървено. Просто две различни системи, всяка с особеностите си, какво толкова се пените? Всичко би било наред ако макаджиите не бяха толкова агресивни и крайни и ако не се налагаше Мак ОС да се вкарва насила в рамката Амейзинг и Феноменал... Това е целия проблем. Дори рекламните послания на Епъл са на базата на плюене по ПЦ, да не говорим колко глупости има изписани на сайта им... Всичко е написано като за малоумни хора, които виждат компютър за пръв път и обоснованията им защо да си купим Мак са трагични. Защо Епъл толкова подценява потенциалните си клиенти? Защо след като Мак ОС е много сполучлива за професионални приложения и работа, целият им имидж и кампания не са адресирани към тази група хора и професионалисти, а към дебилите, които просто искат да включат компа и да не се занимават с нищо, не защото системата е по-стабилна и по-добра, а защото нямат капацитета да извършват настройки. И ако има проблем - непременно се обърнете към Епъл центровете и техните джиниъси. Цялата ОС е направена така че да бъде в улеснение на потребителите само на пръв поглед, всъщност много бързо се забърква страхотна каша, лек пример: когато iTunes на нищонеподозиращия МакОС потребител копира всичко което минава през него някъде си и се окаже че имаш едни и същи парчета на сто места и дори не знаеш къде са (но винаги можеш да провериш и да се изненадаш с опцията view in finder)... iPhoto прави същото със снимките - един вид ги сейваш в програмата което е велико като концепция и т.н.

Мак ОС за мен има 3 основни преимущества и те са - по-бърз стартъп, по-лесна инсталация на програмите и индексирана търсачка на файлове, която вади файла който търсиш, още докато го пишеш. Тези неща не са застъпени изобщо в рекламните им материали. За сметка на това ето малко цитати от apple.com:

 

It’s designed to be a better computer.

When you buy a computer, you want it to last. And a Mac will. That’s because a Mac is designed and built to be as reliable as it is beautiful. (Много силно и фактически обосновано твърдение)

 

A Mac comes with a software you'll love to use. All the software you need is built into every Mac.

Mail

iCal calendar

Address Book

Safari web browser

iChat video chatting

Preview PDF and image viewer

iTunes

iPhoto

iMovie

GarageBand

(Не изпозлвам НИТО ЕДНА програма от тези, освен iTunes, просто защото нямам избор)

 

It comes with award-winning support. (Епъл центровете са под всякаква критика. Ама наистина пълна трагедия, за сметка на това на космически цени.)

 

It works with your existing PC files. If you make the move to Mac, rest assured you can bring your PC files with you. Mac OS X comes with built-in support for the most common file types, such as .doc, .xls, .mp3, .jpg, and .pdf. (Това с какво помага да минем на Мак?)

 

Because Apple makes both the hardware and software, we know the Mac inside and out. A Mac is fully equipped with the latest technology. Intel multicore processors, latest NVIDIA or ATI graphics. (Кое от трите точно се прави от Епъл?)

 

В заключение: It’s made from strong, beautiful materials like aluminum and glass. It comes with the latest technology — powerful processors, advanced graphics, and fast memory. And it has features you won’t find on a PC(???). So from the outside in, a Mac is designed to be a better computer. (Поредното безмислено изказване)

 

Пак казвам - Мак-а си има своето, Уин си има своето. Защо са нужни тези глупости и цялото това хвърляне на искри срещу нон-Мак юзърите? Нещо което е характерно и по западните форуми, не е за сефте тук...

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич така е аз си работя и на двет есистеми супер успешно. Прехвърлям проекти от всякакви на всякъкви софтуери и т.н.

ама си пропуснал т.н. iDVD (примерно).

Кажи ми друга програма която ти разърта касета, изчислява битрейт, енкодва и пече диск с едно натискане на бутон на който пише (one step dvd)

Мога да изброявам десетки малки хватчици, които правят живота лесен и не те карат да мислиш за ебем ти кодека, инстлацията и т.н.

Просто е правена за дебили и е точно толкова функционална. всичко с единия пръст.

Иначе аз съм с ХП отдавна но все по малко имам нужда да работя с него

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе какво стана с единия ми отговор? Изтрит ли е. Написах, че има КУБАСЕ 5 за МАК а нюендо няма май. И разни други неща....Абе по дългичък беше...ма защо го няма...

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой път като се засечем ше ти разкажа за трансверите, ама бирата от тебе ;)

Протоколите са измислени отдавна ама кой да гледа текстови файлове :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз специално си работя на това, което ми създава най-малко занимания с проблеми (освен когато целенасочено не си ги причинявам ;) ). Това в едно далечно минало за малко е било Мак, след Уиндоус, Линукс, (и един куп екзотики, но не свързани с музика).

Това за аудио......, както го наричаш martist, да кажеш, че е най-добро при Лоджик и ПроТулс леко навлиза в отново извечен спор.

В Топ 40 (за какъвто и да е стил) има парчета с всякакви софтуери и хардуери така че проблема не е в средството определено:crying: (не съм фен на Кюбейз, така да се каже да се разгранича:) използвам Самплитюд ;) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам никаква разлика между звука на софтуерите.

НЕ заблуждавайте хората!

Лично съм експортвал едни и същи неща в Лоджик, Кюбейс и прочие.

Първо си вижте pan-law настройките и дали всичко е с правилен gain staging и тогава си фантазирайте " аналогов " "мек" "дълбок" или "стерилен" и прочие.

Редактирано от Black Bird
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.