Jump to content
Българският форум за музиканти

Сглоби си Мак


soundcare

Recommended Posts

за Мак нищо не мога да кажа (не съм имал честта да пробвам), ама работата с Windows изисква железни нерви и излишно свободно време - за рестартиране, честа преинсталация, борба с ъпдейти, настройки и какво ли още не...

наскоро един запален Linux-аджия ме убеждаваше разпалено че минавайки на Linux веднъж завинаги си решавам ядовете...само дето човека само браузва в интернет, ползва офис пакет и толкова...доколкото знам софтуера и драйверите които аз ползвам не са разработени за Linux, хехе

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

 

Особено като човек, който е приключил взаимотношенията си с фашистката организация на Бил Гейтс преди повече от 8 г.

 

Линуксите също ме кефят, но ме дразни това, че и там става дума за постоянно бърникане и донастройване, докато тръгнат нещата, а аз точно от това слугуване на компютъра се опитвам да избягам.

 

С мака сядам, инсталирам и почвам. Без излишно туткане и часове цъкане и писане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много крайни и субективни мнения. Хед е единствения, който май говори без да е пристрастен. Сега хора като мен(хич не са малко!) виновни ли да се чувстваме, че Уиндоуса, особено седмицата ни е удобен и интуитивен далеч над шарениите и СТРАННИЯ интерфейс на мак? И за да не съм голословен - да, бачкал съм по принуда на ябълката и не- не ме кефи - нито за мултимедия, нито за всекидневна работа, нито за дев(програмиране) - може би е в резултат на това, че съм свикнал на уин, но каквато и да е причината - никой с нищо не може да ме убеди, че едната система е над другата. Това, което обаче наистина дразни е фанатичното отношение - както в рекламните кампании, така и в самите продукти - "по-готини сме, щото сме различни" - както се хвалят и повечето "различни движения", напр. вегетарианците(поздрав за знае кого :P ).

 

А това, дето някой го разопаковал от магазина и почвал да си бачка , го каня лично да видим за колко време ще вдигне едно пълноценно IDE и Application Server с всичките му кусури. Казвам го, защото съм го правил.

 

И още един контравъпрос - с какво инсталацията и работата със Sonar или Photoshop е по-трудна под Уин отколкото под Мак? Е те това ако някой успее да ми го обясни, утре отивам да си купувам мак :) Ааа, освен половината плъгини, които не работят под мак, но нали трябва да е изчистен - за какво са му плъгини - така е куул ;)

 

Айде стига с тия глупости :secret: Пишете някое мнение по темата, че ми е по-интересна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По любопитно си остава сравнението на Intell и Athlon.

Що се отнася до Mac-овете, те не се ли ползваха предимно отвъд големия гьол?

 

Я кажете поне нещо и за новата марка Lenovo.Става ли или IBM е далеч напред?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си Lenovo под предлог, че съм работил на ИСТИНСКИ thinkpad и до момента не е излизала машина на пазара, която може да превъзходи по иновативност, дизайн и технология t21.

 

Да, обаче с две думи - разликата е като оригинален Gibson Les Paul и такъв, произведен с максималните усилия на оризоберачите из азия.

 

В кратце, по "екстри" и практичност моя лаптоп(т61) превъзхождаше и все още превъзхожда доста от новоизлизащите машинки - грозен, антидизайнерски правоъгълник с безличен чер матов цвят, в който обаче ВСИЧКО е направено за по-ергономичната ти и улеснена работа с него - от много добрата antishock система, през лампичката за четене на листи, пълната модулност(целия лаптоп се разглобява с няколко болтчета, за разлика от повечето други, при които тая манипулация е АД), едно от най-полезните неща - т.нар. "ibm-ски клитор - touchpoint-a в средата на клавиатурата"...

 

С две думи тва е машина, направена за работа, а не да се фукаш пред 15 годишните пикльовци колко лампички светят по него - за там си има Alienware.

 

Обаче дотук с IBM-ската част. Жълтурите са се погрижили да орежат разходите и затова вече за втори път сменям вентилатор, който всъщност е целия охлаждащ модул направен в едно - удоволствието струва 60лв.

Клавиатурата не е направена достатъчно добре и качествено, благодарение на което едната стрелка вече не ми работи. И разни такива дребни китайски проблеми, характеризиращи всички стоки от тоя регион.

 

Нормално е това явление на падане на качеството, и тва знаете не е само при тази марка, а при всички, но т.к. пак казвам - старите thinkpad-ове просто РАЗМАЗВАХА, разликата при Lenovo просто е твърде голяма :)

 

Ако ще зададеш другия въпрос - не! Купи си Dell(качествена изработка) или Acer(пари, вложени изцяло в производителността на компонентите, в машина, която е по-кекава и която трябва да пазиш, но по параметри ще бие всичко живо в ценовия си клас и отгоре).

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси.Тази информация ми е полезна.

Само, че аз ще взимам станция, а не лаптоп.

Иначе да, спрял съм се на DELL или IBM.

HP Compaq нещо ги поизключих от списъка, а за Acer не се бях сетил.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Трябва ли да е марково тогава? В смисъл, за парите, които ще дадеш за етикетчето, можеш да вземеш още малко производителност :secret: Все още сме достатъчно интелигентна нация, че да можем да сглобим една щайга, за разлика от задокеанските събратя :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В смисъл, за парите, които ще дадеш за етикетчето, можеш да вземеш още малко производителност

 

Съгласен съм с теб, само че аз ще купувам система втора ръка и тогава нещата си идват на мястото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хед наистина говори безпристрастно, не разбирам защо всички му се нахвърлихте така. Просто каза някои кусури на мака, а не е като да няма.

Аз вече имам от известно време мак - почти 6 месеца и в началото бях много очарован, но с времето ентусиазма си спадна и наистина почнах да намирам много неща, които просто са направени глупаво. Целият този hype колко е интуитивен се оказва горе долу рекламен трик и всъщност всяко нещо трябва да се настройва, за да си го направиш да работи по твое усмотрение. Има изключително дебилни решения и самият МакОС бих казал, че е всичко друго, но не и интуитивен. Повечето програми са, като изключим това недоразумение iWork и MS Office за мак. Добре, че можех да си свърша работата на Latex, който си върви перфектно, иначе щях да съм го върнал буквално. Бях много близо, когато пействайки папка на име Music с един албум, на харда с папка Music с 80 Гб музика и то ме пита: "do you want to replace all files" мене и през ум не ми мина, че някой глупак би решил да заменя една папка с друга-буквално replace, вместо да merge-не съдържанието й. Добре че Itunes е също толкова проста и се оказа, че като "интуитивно" драг и дропнеш музиката си в нея, тя ще реши да направи пълно копие на музиката ти, вместо да я импортне просто за свиене.

 

И двете си имат предимства и недостатъци, доволен съм от мака си и си го ползвам с кеф, но се радвам, че си имам и ПЦ, с което нямам никакви проблеми всъщност, а преинсталация със backup на твърдия ти диск от прясно инсталирана система отнема около 15 минути и всичко си е като ново.

 

та не му се нахвърляйте на човека, само защото е казал нещо негативно за мака :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не твърдя, че мака няма кусури - има естествено. Просто на мен лично ми е по-удобна тази система, не ми създава ядове, пък и определено не мисля, че е по-шарена от новото творение на чичо Бил.

 

Това за инсталациите и настройките го написах по линия на тунинговането на Линукса - да, той си бачка по чудесен начин, но мен ме напрягат такива занимавки и затова предпочитам да си бачкам на мак.

Естествено, всеки може да си сглобява каквото си иска и както намери за добре - аз просто споделям моята гледна точка.

 

Ето например аз преди има-нема месец си взех MacBook Pro на старо за 900 лв. Лаптопа е в чудесно състояние, не е стар, няма никакви забележки и работи по перфектен начин. Знам, че това е машина, която е сметната добре и чарколяците вътре работят по достатъчно добър начин помежду си, макар и сигурно някой хардуерен специалист, продаващ компютри в гараж в Надежда 6 да не смята така.

 

За настолен компютър сигурно е по-изгодно човек сам да си сглоби машина от бюджетна гледна точка - там не мога да споря, защото никога не съм бил чак толкоз навътре в хардуера, че да изказвам високопарни мнения и в този ред на мисли смятам, че съм по-близо до представителната извадка, отколкото хората, които са прекарали години наред запоявайки платки и мерейки капацитети на всякакви компоненти.

 

Както вече споменах - за мен компютърът за мен е инструмент, който аз ползвам, за да работя. И като такъв, за мен е надопустимо аз да му слугувам, наместо той на мен. Ето това са причините, поради които работя на мак и не бих се върнал нито към уиндоус, нито към линукс (макар и към него да съм по-склонен).

 

През пролетта 2002 (ако не ме лъже паметта), работех по няколко проекта за музики. Тогава ползвах все още PC. Компютъра ми беше десктоп система, чисто нова и напилена. В един момент цялата система се срина и една седмица не можах да я оправя - то не бяха разправии с драйвери и какви ли не глупости. Забавих се и със срокове и със всичко. Държа да отбележа, че това не е прецедент, що се касае до microsoft. В момента, в който предадох проектите, на секундата го продадох тоя компютър и си взех PoweBook G4. Докато го ползвах (около три години), никога не съм имал никакви драми, с изключение на точно две забивания поради претоварване. Не съм преинсталирал никога и не съм страдал от вируси и всякакви подобни гадости. След това (2005) си взех iMac, защото ми трябваше вече по-мощен компютър. Единствената забележка, която имах към него е, че преди месец му изгоря дисплея. Поради тази причина си купих MacBook Pro и съответно до момента нямам забележки.

Редно е все пак да отбележа, че се занимавам с компютри от 1993 г. и съм работил на всички възможни уиндоуси от 3.11 насам. Работил съм и на немалко дистрибуции на Линукс. Работил съм също така на всички версии на Mac OS от System 7 насам (в момента съм с Mac OS X 10.6.4), поради което считам, че имам що-годе обективен поглед върху тия неща като юзър.

Крайното ми заключение е, че като тегля чертата и взема предвид всички предимства и недостатъци на изброените системи, за мен остава един избор и той за момента е Mac.

 

Туй то, моето мнение. Който каквото желае да смята, разсъждава и сравнява. Не налагам на никого това, което мисля. Просто споделям един 17-годишен компютърен опит като потребител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Което още веднъж води до "заключението".... Който търси стабилност и компютър за работа с определена насоченост да си взима MAC :greenangel: . Ако става въпрос за удобство, универсалност, ползване на "благинки" :P PC. Всички ние останалите... кой за каквото има парички ;) . Иначе по темата... аз лично не смятам, че си струва главоболията по сглобяването на специфична конфигурация заради една операционна система... а и в крайна сметка полученото винаги ще си остане PC. Но пък... експериментът е интересен и ще следя с интерес ще подкараш ли Хакинтоша :greenangel: Успех!

Редактирано от MR_STENCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това съм го писал точно на Fenix като мислеше да си взема Мас. Тъй като доста пот излях съм си го сейвнал и го пускам тук за другите, защото имате генерален проблем с разбирането на материята... tongue.gif

Генерална насока е да спреш да си Уин-мислещ. Това е съвсем откровено. Нещо като в Матрицата - вземаш бялото хапче, после има едномесечен период "free your mind", след това следва скилл мастъринг процес и след това вече си неизлечимо болен.

Кракнати версии има за 99% от софта; софт има за 99% от нещата, които ти трябват; 99% от софта е много по-як, отколкото същия или аналогичния за Уин. Има РАЗМАЗВАЩО яки софтове!!! Липсват разни супер специфични софтуери като 3Д Макс (но има Мая 3Д), Алтиум Дизайнер (има други подобни софтове, ама не съм спец там), Корел* пакета (но има тия на Адоби) и разни други такива. Ако бачкаш дълго време и САМО на Корел, сигурно ще е кофти да трябва да учиш друг пакет, ама при мен такива неща нямаше. Игри също има малко, но аз вече не играя.

Паралелс бях сложил и аз. Оказа се, че не ми трябва и само ми пречи и досажда. Не препоръчвам. Имам една виртуална машина с ХР за кракове и едно софтче за каталогизиране на дискове. Ей тъй, да има. Ползвам за целта Sun Virtual Box. Доста лека и безплатна програмка, която върви и на Уин и на Лайнукс и на мен най-много ми допада от всички подобни софтчета.

Най-важно (и трудно) е да се отърси човек от Уин мисленето. "Ама защо с Ф5 не е Рефреш, ама защо с Ентер не се стартира, ама защо т'ва и онова..." Аз бях същия, всички са били същите. Да, нещата са различни, но в 99% от случаите са много по-добре премислени и реализирани. Който е минал на Мак, вече едвааааам понася Уин-а и това не е случайно. В Уин има само 2-3 неща, които са по-добре направени и това са: поддръжката на мултисешън ДВД-та (в МакОС има само за СД, нямам идея защо), ресайза на джамовете от всички страни**, имаше още нещо, което открих скоро, ама забравих. Всичко друго е много по-добре при Apple. МНОГО! С Уин7 М$ свалиха изоставането си на 29 светлинни години. След като откраднаха малко идеи от МакОС, ама още мнооооого хляб има да ядат. МНОГО!

Най-важните предимства на МакОС: 90% от софта не се инсталира - копи/пейст и тръгва на 6 (като портабълите в Уин, но тук си е така по дефолт!); няма регистри и не се омазва; няма .ДЛЛ и не се омазва; ОС-а няма почти нищо за туикване, за да върви по-добре (при Уин може да върви 3-5 пъти по-добре/зле), а и той се грижи сам за повечето неща; няма вируси; софта, който иде с МакОС е на 90% супер готин и използваем (в Уин няма едно приложение от вградените, което да кефи); за 2 години е забил 1 път, а рестартирам ако ми е кеф на някой и друг месец за разнообразие; управлението на паметта е в ПЪТИ по-добро***; интерфейса е много по-як; шорткътите са унифицирани (99% еднакви за всеки софт) + това могат да се променят както ти е кеф; вградена поддръжка има за хиляда неща - FTP, HTTP, PHP, VNC, имиджи на дискове, етц. - дреболии уж, но в един момент се оказва, че Уин няма нищо почти, а МакОС да не кажа всичко, ама...

В общи линии това е...

Двете забележки:

* Вече има Корел за МакОС, скоро може би и 3D Studio. wink.gif

** Във версия 10.7 Lion вече има ресайз отсекъде.

*** Уин7 има добро управление на паметта (най-сетне!)

 

Не можеш да седнеш на Мак и 20 часа само да псуваш защо не е както ТИ си мислиш, че трябва да е. А то има защо, гаранция! Мислено и направено! wink.gif

Бачкам с компоти от 1990-та, имал съм всичко и съм пипал всичко. На работа имаме само РС-та и всеки ден пипам и двата ОС-а.

 

Едит: М$ не са откраднали мишката от Епъл. Просто Епъл са я откраднали преди тях (от Xerox). Всички крадат и това не е странно. Но няма нищо лошо, защото е в наша полза - нека да крадат добрите идеи едни от други и да правят по-яки OS-и всичките. Да си върви яко, без грижи и така... wink.gif

И не, аз не искам Apple и MacOS да става по-популярни. Ще почне куцо и сакато да прави железа и драйери и ще стане като на Уин - 1 читаво, 45 проблеми и ще се осере всичко. Затова - мъчете се с Уин и не се занимавайте с Мас!!!

Благодаря! wink.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това вече съм го чел, мерси за което, както ти казах още тогава :)

Но все пак някои от нещата са си дебилно направени, каквото и да си говорим, както и на уин. Това се разисква тук :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И още един контравъпрос - с какво инсталацията и работата със Sonar или Photoshop е по-трудна под Уин отколкото под Мак? Е те това ако някой успее да ми го обясни, утре отивам да си купувам мак :) Ааа, освен половината плъгини, които не работят под мак, но нали трябва да е изчистен - за какво са му плъгини - така е куул :)

 

Айде стига с тия глупости :rockon: Пишете някое мнение по темата, че ми е по-интересна.

 

Първо - СОНАР няма за МАК. ИМА далеч по-добри програми. След 7 години работа със СОНАР и мислейки си че тва е всичко което ми трябва, открих ЛОДЖИК. За 1 седмица така се натъманих и свикнах...че да не говоря по-нататък!!!

 

Второ - За пореден път се убеждавам в закостенялостта на така наречения "уин юзър"...Добре де фотошоп на уин, ама на МАК има бая софтове, които са като фотошопа (ама с различно име), а и инсталацията под МАК наистина е по-лесна :D Изобщо съм забелязал, че софтовете които имат нужда от инсталация под МАК се качват по-лесно. Говоря за начина на инсталиране.

 

А това с плъгините не го схванах... Сичко си работи. Гигастудио няма за МАК, но за това има друг софт дето отваря .гиг . И всички ама ВСИЧКИ про плъгини се разработват за МАК и УИН, но ако си забелязал се представят само на МАК машини с ЛОЖИК или ПРО ТУУЛС...

Звука на аудио моториката на МАК не я обсъждаме... На черното не мож каза бяло!!!

 

Освен всичко ЛОДЖИК има бая добър набор от плъгини, които ако ти потрябват със СОНАР или дърения кюбейс, трябва да ги дириш при братята руснаци.

 

И за какво по дяволите ти е МС ОФИС за МАК... МНОГО ТЕЖЪК И БЪГАВ...ХАХА ЗАБИВА!!! И ми напомни за годините с УИН!!!

 

Това е де. За всеки влак си има пътници.

 

Признавам, че никак не ми беше лесно да премина на МАК. И съм седял и съм псувал. Обаче след 2 3 месеца просто нервността и агресията останала ми от УИН изчезна и всичко се нареди на мястото си. Имах 1 година виртуален УИН за да не изпитвам носталгия, след което го затрих, защото се оказа, че не ми е полезен с нищо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.