Jump to content
Българският форум за музиканти

Уча се да записвам и смесвам в домашни условия


Recommended Posts

Хванах се напоследък да записвам малко нещица на компа, но понеже никога не съм се занимавал сериозно и съответно всичко ми куца (нормално, де). Решил съм да понапредна малко и се надявам на помощ и от ваша страна. За съжаление нямам нито кой знае какъв хардуер за запис, нито за слушане (а ЗНАМ колко е важно), но малко по малко смятам да се оборудвам. Приемете това като начална точка в миксинг кариерата ми... за надолу. :P

 

Ето това е записа, който направих днес:

http://babythomas.name/Audio/ChernataOvca-DemoMix.mp3

Прехоруса и припева на Черната овца на Ахат. Избрах нея, защото е сходна с другите неща, които се опитвам да записвам и смесвам. Няма много тракове, нито кой знае какви дивотии наслагани, но пак е мътилка, особено кое е каса, кое бас... ужас... :)

  • Китари - изсвирен с Ibanez JS1000 и с лампов преамп от Metalhammer (вълшебен :P ). Записвани директно, два канала пан-нати на по 17% в ляво/дясно, без EQ, само импулс има сложен. Имам хиляди импулси, но засега съм решил да използвам само този, за да ми звучи максимално еднакво всеки път. Нещо като референтна точка.
  • Бас - изсвирен с Yamaha RBX-370А (активен), записан директно и после с един пресет на Лоджика, който включва леко EQ и бас AMP симулация.
  • Дръмс - програмирано МИДИ, след това е озвучено с Toontrack Superior 2.0 с Metal Foundry екпаншъна. Някакъв готов пресет използвах, който включва както сета, така и камара EQ-та и други настройки в миксера на самия семплер. Експортнати са 10-тина моно канала, нивата после съм ги гласил "на ухо", няма слагани допълнителни джвъчки след това.
  • Мастър канал - има сложен един пресет от Лоджик, който се казва Final Master Rock, включва много леки EQ, мултикомпресор и още 1-2 дреболии дето не правят нищо. Ефекта, който най-много оказва влияние е един Adaptive Limiter - напомпва микса и го отваря, като някой път ми става даже прекалено "стъклено".

Слушам и смесвам на вградена саунд карта (не чак гадна, ама нищо особено), Хай-Фай ресийвър и колони вързани през оптика и включени в Direct Stereo режим, който е максимално линеен. Чеквам и на режима ми за слушане на музика, както и на едни студийни слушалки, които също не са скъпи и не са предназначени за смесване точно. Не е ОК, но е и далеко от трагично... :P

 

П.П. Имам супер яки туториали за Лоджик, които учат не само как се работи с програмата, но И как се смесва, но са ползвани някакви електронно-хипхоп-денс-блабла песнички, дето нямат нищо общо с рок/метъл и за съжаление не мога да открадна много неща оттам... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.mixingwithyourmind.com/

мисля, че може да се "намери" по някои от "нашите" сайтове. страхотен ресурс за изучаване!

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Верно-дръпнах го,обаче микса ти не ми харесва,а аз не съм от претенциозните.Всъщност,по-скоро основния "кусур" е че ти липсва панорама-всичко е в средата,ост'ъй само баса и барабаните в центъра.Иначе саунда е 6 точки,особено баса, стоя метален звук на моменти.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитвай се да ги вадиш инструмент по инструмент и най-важното, първо разучи мастър плъгините как работят, тествай ги вземи си и реверб импулси от наще сайтове, по същия начин се научи да работиш с тях както и с мастър плъгините, знам че на теория знаеш за какво служат, ама бая ще направиш 10-тина микса и чак 10тия ще заприлича на нещо. Тука записа звучи мн гаражен, много са сухички барабаните а баса има много над 100 херца касата е мн суха има един малак пик над 50 а трябва отпред да удря яко много е рязана, тя се реже само през средата много баса малко, ако е с каб симулация си влиза на местото, но пак трябва малки леки козметични работи, а за записа на китари, запомни те най-добре за да се слеят с бас китарата трябва да започват примерно от 40-50 херца, зависи от нивото им тази е точно в средата, като соло китара, а не като ритъм.. ритъма за да звъкне добре два канала(два микрофона с различни позиций ляво, дясно pan: L R) за широк стерео тон, може още малко да я разкрачиш, като изместиш малко дясната примерно... какво друго питай какво те интерсува, че сега говоря на изуст някой неща... а и най-важното здобий се с най-хубавия плъгин VOXENGO SPAN и го слагай най-накрая на мастер изхода като гледаш честотите и пиковете... ако не беше той, нямаше да се науча да си правя записи, ако ще да имам и най-яките монитори, смесвам на евтини слушалки, но вече съм свикнал, знам кое как и къде трябва да звучи и така... ако има нещо пиши, ще помагаме

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 За панорамата на китарите... разшири ги още. Ако "отънеят" много може да запишеш още един китарен трак в средата с по-нискичко ниво. На касата наистина и липсва Presence. Mоже да и подчертаеш слап-а с EQ между 2 и 3Khz. Kато цяло не звучи никак зле :P Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Запиши де що можеш с максимален сигнал и възможно най-добре (добра апаратура, ясно е че сме домашни герои, но както може). Барабаните са препъни камъка, особено ако си ги записвал живи. Ако си със софтуерен барабанен модул започни на чисто. Махни ревърби, EQ, автоматизации... всичко. Остави си само close микрофонните сигнали.

 

Подреди си клиповете и започвай винаги отначало. Продължавай на вкус. Не слушай, че касата трябва да е на 60 Hz с пик на 8000 Hz. Слушай си сам и си "рисувай" спектъра сам. Ако нагодиш баса и барабаните, останалото е чиста проба вкус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз сега се уча. Тамън си свалих една книжка от едно доста известно място с име на измислена държава.net....

 

казва се Mixing Audio Concepts Practices and Tools. Изглежда много много детайлна и доста обемна 581 страници. Все още не знам какво е съдържанието...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.