Jump to content
Българският форум за музиканти

Завършването на един проект-китара


Recommended Posts

Здравеите, тва е моя първи пост, от скоро пак малко започнах да се интересувам от китари повече от това да завърша мойта китара. Преди около 10 години от липсата на пари и желанието да имам хубава китара аз се захванах да си правя такава. Бях впечатлен от една китара с която свиреше Пешо от Тирамуси, тогава не помня в коя група в все още съществуващия клуб Устата(сегашния клуб Калигула) бях на около 16-17 години тогава. Той излезна с една черна китара която беше различна и ми се наби в учите. Нямаше ги грубите ръбове на стандартните Ibanez и облите рогове на Fender. Първата ми мисъл и определения като я видя беше че е като усмукан бонбон тип теменужка. Позледвствие разбрах че тва е китарата на Светльо който преподава уроци по електрическа китара към нов музикален център в Пловдив. разбира се някоко месеца по късно и за бях сред учениците му. Дойде и момента в който реших че ще си правя китара по подобия на неговата. а това е един от моделите на Joe Satriani, който и почнах да случаш след това.

С някви връзки(познат мой доктор ортопед, който беше прваел операция на някой си който работил в орфей) се сдобих с гриф, който не очаквах да е това което е, от Орфей, който все още същестуваше по онова време и правеше някви поръчки за износ ми изнесоха заготовка за гриф, смисал без набити прагчета и с няква огромна глава която смалихме, до материалите които бяха позвани са добри. сами гриф е от Явор с фингър борда е от ... ей сега пак изключих, палисандър или нещо ото сорта, дървото е доста тъмно кафяво с по светло кафяви кладери и леко на шупли седи. Тогава бях запознат от мои приатели с Пламен(познат на доста майстор на китари-доста несериозен) Който ми даваше напътсвия и доиспипваше детайли не посилни за мен, като: преглеждане на грифа за кривини, и лек проблем с шиша вътре, нарязване и набиване на прагчетата до залепянето на фурниче на глават от Куекмейлъл, за по джиджано. Тялото разбира се взех шаблон от на Светльо китарата(Joe Satriani model) и пренесох на заготовка от череша, сглобена от мен и бащами който се занимаваше с мебели по онова време. Нанесих някой мои промени, като направий по изтънение роговете и уформих бодито. Направихме отвори за адаптерите( там малко се издъних, малко са по големи от оклкото трябва) изградих как ще е конфигурацията потинциуметри, суичове и прочие и я боядисахме черна с няколко ръце лак, оборудвах я тогава с един адаптер отзад, който беше свален от модела ми за подражание От китарата на Светльо оригиналния Ибанешки адаптер който той замени с ДиМарцио. И така доста време свирих с нея на някво полузавършено ниво. Мой съученик с който делихме един чин Алексадър Леков изрева като я видя че иска и той бас да му правим, Така създадохме неговия фретлис бас от орех, разбирасе само бодито мебеше правено от мен другото от Ванкиша от Пловдив.

След като китарата ми седя няколко години, защото ме повяха други ветрове реших да я завърша, защото и мога да си позволя сега да си купя някой неща и ги купих. потенцуиметри на Димарцио, като тон коректора го взех pull-push защото искам да деля хъмбъкара. 5way swich някъв Амеркански, купих от ебей едни адаптери, които не са върха но предполагам са по добре от нищо, сега имам 2 сингъла оригинални от Фендер стратокастър и 2 сингъла от Ибанец Дункан дезайн. Като тук ще искам ако има някой запознат да ми каже кои как звучат за да направя избора кои ще монтирам, И още един хъмбъкър за бриджа взех на димарзио/ибанец.

След като четах една тема тук за FloydRose за който бая се колебах дали да е тая система или да е на твърдо окачване отзад реших че ще е първото след като ми Изпадна в ебей един Ибанез ZR tremolo.

Също така си купих и пълен кит за екраниране на китарата: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?Vie...e=STRK:MEWAX:IT

 

Преди да се регна около месец бях попаднал на една тема на един колега в която показва как си екранирал баса медно фолио, сега не мога да я открия, ако някой я знае къде е да ми даде линкче ще съм много благодарен.

Имам и друга молба, Нямам схема или чертеж с размерите да дупката и формата която трябва да докарам за да монтирам тремолото, някой ако има идея дали е идентично с други Floydrose и от къде да немеря някъв чертеж с размери на отворите и прочие.

Схема за връзване на електрониката не съм оточнил до сега , но мисля да последвам съветите и схемите от сайта на сеймор дънкан.

 

Ето малко снимков материал на китарата и на електрониката която имам.

 

dsc2230.jpg

 

dsc2232e.jpg

 

dsc2235h.jpg

 

dsc2238y.jpg

 

dsc2239.jpg

 

dsc2240.jpg

 

dsc2241.jpg

 

dsc2242.jpg

 

dsc2244.jpg

 

 

SC101-M

dsc2248.jpg

 

Fender standart fited

dsc2250.jpg

 

dsc2251.jpg

 

dsc2252.jpg

 

 

Sorry някой ото снимките са леко размазани, ама бях доста уморен и ме мързеше да вадя статива да обездвижа апарата и съм ги размазъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ето ти чертежи за AutoCad на по-известните модели китари.

 

http://www.guitarbuild.com/modules/mydownl...leA&show=10

 

Твоята китара може да се оформи както искаш, въпреки големите отвори за единичните адаптери. Но Човече, моля те поработи и върху правописа и граматиката, че щях да получа мозъчно увреждане докато четях темата ти! :)

Редактирано от dandilov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10 пъти ги броих...... :)

23 позиции...хм....странно....ама като ти харесва така .... :drummer:

И колегата е прав за правописа........

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми бие на "Хранов".

 

 

Кое в нея ти бие на Хранов.

 

Иначе сори за правописа, ама си ми е проблем от ученик, не ми е в кръвта. # пъти се явявах на пустата матура в 12 клас до като препиша като хората.

 

 

 

10 пъти ги броих...... smile.gif

23 позиции...хм....странно....ама като ти харесва така ....

 

Мммм да толкова са, когато трябваше да определяме мензура попитах дали не става за 24. но се указа грифа по къс, мисля е направен за 22, но Пламен каза че може да я направим на 23 и ми хареса, Дава голяма индивидуалност.

 

 

Ето ти чертежи за AutoCad на по-известните модели китари.

 

http://www.guitarbuild.com/modules/mydownl...leA&show=10

 

Опитах се да се орентирам, ама не намирам китара със ZR tremolo. Интересува ме, дали отвора в който влиза тремолото е същия като на други видове трмолота от типа FloydRose. Ако е така, мога да се ровя и да намеря на FloydRose тремоло чертвеж на отвора и да направя него, проблема не е как да е оформен визуално а какви да са отворите под него и отзад на гърба на китарата. Някой ако има снимки под ръка че аз се ровя и свалям но нищо без капаци не намира за сега.

 

Това ме спира за сега да изкарам оберфрезата и да започна копаенето на дупката за тремолото.

 

Тва ми е на първо място за сега.

 

Екранирането ми е ясно вече то е след като мине процедурата с дълбаене и боядисване на дупките и пораженията след оберфрезата.

 

Идва момента кои адаптери какъв звук вадят, и ако има някой с китара с такива или е свирил да си даде мнение да си реша кои ще монтирам.

 

Малък проблем е и nutlock на грифа, на каква височина да е монтирано, хубаво е че продават пластини за тях и ще си купя.

 

Идея да ида на майтор не ми давайте, искам първо сам да я завърша, второ не съм в бг и не мога да ида до някой от познатите майстори да ми свърши работа ли да ми даде идея и отговори на вапросите ми.

 

В краен случай ще падат импровизации с оберфреза и тялото на китарата ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря колега Dandilov, нещо такова търсехм тва ще ми е от полза частично.

 

 

А някой хора да не се взимат на много сериозно, верно българи сме но не на всички ни е лесно д апишем правилно.

Вместо да правите забелжка кой допуснал някви правописни и граматически грешки гледайте къде си хвърляте фасовете от цигарите и опаковките от вафлите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля да не се обвързват българщината, правописа и опаковките от вафли, без да са проведени необходимите експерименти и да са събрани достатъно статистически данни за тяхната неразривна връзка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано това ти свърши по-добра работа.

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2770/75...rEiVR1jUbBb.JPG

 

Успех!

 

Случайно да ти се намира такава снимка и за Ibanez JS?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега dandilov Този чертеж колкото и да ми се искаше не ме урежда, от това което видях на него, разтоянието от център до център на 2та болта които държат тремолото е 74мм а на мойте е около 79.5мм.

 

Иначе днес отделих няколко часа на главоблъсканици и сваляне на някъв шаблон на самото тремоло.

 

Разбира се след няколко часа умуване измислих един куп въпроси, на които ако има кой да ми отговори ще е много добре.

Първия ми въпрос е каква трябва да ми е мензурата, или по точно минималното разтоятие от нута на главата до бруджа отзад на първа струна, минималния размер ми трябва. за да знам колко напред мога да сложа тремолото защото в момента е настроено така от този който е свирил с него на крайно предно положение, което означавач е мога само на зад да регулирам.

Давам някой пояснения за този който може да ми отговори: от нута (0 позиция) до последното прагче(23), разреза където е набито разтоянието е 475мм, от нута(0позиция) до някогашното положение на стария бридж на първа струна е 645 мм, като на 6 струна е 652мм.

размета от нута до 1во прагче(нареза в който е набито) е 36.2мм а на послдното 23то прагче е 10.5мм.

Според тея данни ако някой ако може да ми даде размера на мензурата средно статесточески, защото не съм сигурен че китарата ми беше много вярна, но беше добре, в краяен случай мога да гоня същите размери но искам да чуя от някой знаеш и който е наясно , за какво иде реч.

 

В момента това мие основен проблем и пречка пред започването на дълбаене на дупката за тремолото.

 

Ето и малко снимки до къде и какво съм стигнал:

 

dsc2286z.jpg

 

dsc2289fs.jpg

 

54824931.jpg

 

56126259.jpg

 

76638946.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.