Jump to content
Българският форум за музиканти

Tочни упътвания за Дранье ?!


daozealot

Recommended Posts

Здравейте,

нека всеки, който може да се дере да се опита да обясни как го прави.

В една от темите видях как "negthorn" се е опитал и ми хареса. Искам още такива обяснения

структурирани така :

 

.. 'ми ... Ей-го-'е ...

 

първо се пробваш да изкараш ефекта на "котешко" (френско) Р...

тва се случва изцяло със вибрации на езика ... и малко повечко въздух ....

 

втория етап - все едно че се опитваш да се изхрачиш ... тоя тип "вибро" иде от гласни струни и частично от диафрагмата ...

(тука вече се появява проблема "иде ми да повърна")

 

третия етап е да се опиташ да издаваш звуци като дарт-вейдър.... е те-там е вече почти изцяло със диафрагмата ....

 

(^ тва може да ти помогне за усетиш какъв ефект от коя част на дихателната система идва и съответно когато се опитваш да изкараш някаф ефект откъде да го изкараш)

 

.... и още малко глупости:

 

сети се за идеята на възникването на стиловете....

 

-траш (впоследствие изписван като "thrash" за да се прави разлика от боклука) - изкарай някви "мръснишки" вокали. В началото може би ще звучиш като Леми, но тва е няква пътечка(ако не път) ...

 

-дет (възниква като по-тежък траш) - тука вкарваш по- ниски тонове и тембър като на свиня/прасе ... к'вото щеш - само да е животинско ...

 

-блек - Один --> Гарвана на Один - тука се набляга по-скоро на вокал тип "креслива птица" ( в часност врани, гарвани) ...

 

Каквото и да захванеш първо трява да започнеш с най-елементарното - гласни звуци ... "а", "о" ... за тях се изисква значително повече въздух при произнасянето им, поради което именно при тях ще си личи ефектът който се опитваш да направиш.....

После иде наред някви нечленоразделни фрази и чак тогава почваш със думи и изрази ...

 

Оооооп!! ...Нещо важно!!

Напук на всички които са (ми/ви) казвали, че да грухтиш,квичиш и т.н. е голяма и досадна глупост, ще кажа, че човек, който не може да пее чисто не може да се научи да пее с ефекти в гласа...

 

И моля ви ... не ми казвайте да гледам The Zen of Screaming ... вече го гледах и там не казват как да се дерем.

Само общи упражнения по пеене има и обяснения как работи гласовия апарат и как да дишаме - ДА това е полезно, но не беше това, което търсех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zen of screaming не е манна небесна, нито панацея! Но много добре са показани и обяснени общите постановки за дрането! Изгледай го пак... "above the pencil/below the pencil" е доста простичко, но безкрайно точно обяснение как да се включва/изключва ларинкса, а дрането трябва да става само през ларинкс! Иначе рискът да се "предобриш" е доста голям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zen of Screaming (ако говориш за първата част) е само дишане и чисти вокали. Но това е основата и трябва да се знае. Има едно бонус CD с кратко обяснение как да се дереш. Също така на мен например тия Warm Ups дето са, ми действат чудотворно. Също така Zen of Screaming 2 има дране вътре и ми помогна доста с някои елементи.

 

Не съм от най-пеещите, но правя разни бек вокали и доста помагат нещата които съм научил от Мелиса.

Извинявам се ако не съм помогнал, просто реших да споделя. Все пак някой друг може да се възползва от информацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чисто и просто за да се научиш да се дереш слушай много песни с дерене, от който тип дране ти харесва. Разбери какъв тип вокали докарваш от всичкото тва дерене сортирай и наблегни върху тях. Самото дерене е както прочетох по горе добре описано от колегите, използва се яко свиване и отпускане на гърлото и постепенно започваш да усещаш различни сектори от гърлото ти (така да обясня), които са ти по-лесни за използване на теб самия - наблегни на тях като за начало после пробваш други и т.н. С една дума дери се и напипвай къде кво ти пасва докато не го осъвършенстваш, обаче внимавай че ще ти пада гласа много отначало. Колкото и видеота да гледаш, колкото и пояснения да ти се дават на думи сам трябва да действаш докато не си докараш личния маниер на деренето. Много е важно чувството за тоя тип "пеене" иначе се получава некво странно. Успех дано съм помогнал с тия писания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... използва се яко свиване и отпускане на гърлото и постепенно започваш да усещаш различни сектори от гърлото ти ...

добре, това ми хареса. :punk_guitar:

Хайде сега подскажете още малко.

Колко въздух ползвате ? ... много, малко ?

Ларингса къде се намира спрямо Clean Vocal ? качвате ли го, сваляте ли го ?

Нещо боли ли ви ? къде изпитвате напрежение ?

Нещо да вибрира някъде ? около носа примерно ?

Може ли да се възпроизведе със съвсем малко въздух ?

... и последно да попитам - ако някой има възможност да запише как изквичава нещо, да чуем :punk_guitar: би било от голяма полза ако повече хора го направят.

... и нека да сподели как го е направил.

Благодаря предварително :thumbs_up:

 

P.S. обяснявайте като на дебил, така най-лесно се разбира за какво става въпрос :)

Редактирано от daozealot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ский мъспейс - http://www.myspace.com/prayforalle (извинявам се предварително ако нямам право да поствам такива линкове тука). Определено има вибрации при носа, според мен дрането моя стил дето ти поствам е много близко до говорене - просто имам ритъм и тук таме си попявам малко.

За тва как съм постигнал точно това дране в тая песен - много чувство влагам докато пея и постоянно си представям за какво точно пея, щото текста който измислих специално за песента е мноо як, както и не се дера на макс тука ами си вкарам и от моя си глас известна доза, и най важното - дера се от сърце :punk_guitar:.

Иначе спрямо клийн вокали ларингса немога да ти определя - спрямо клийн вокали тва си е друга техника на "пеене". Докарвам годсмак до голяма степен редувайки клийн и дране, обаче това много трудно го постигнах. Самото чувство в гърлото е едно такова много специфично - намръщваш се и стискаш гръдния кош и просто се поядосваш малко и напъваш силно и става леко дране не тежко а после тряя се поуспокоиш и да отпуснеш гърлото за да почнеш пак с клийн - нещо такова :hysterical:.

За болежки и напрежението - като се подготвях за един концерт се раздавах много на репетиции и след това си ме болеше гърлото та след 1-2 седмици се оправи.

Незнам сега за въздуха сам тряя си видиш, аз лично правя едни зловещи вокали с малко въздух, но като цяло незнам какви точно количества използвам.

PS: Пробвай с яко стискане на гръдния кош мисля че спомагаше за дране ако не се лъжа. Have fun :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми ский мъспейс - http://www.myspace.com/prayforalle (извинявам се предварително ако нямам право да поствам такива линкове тука). Определено има вибрации при носа, според мен дрането моя стил дето ти поствам е много близко до говорене - просто имам ритъм и тук таме си попявам малко.

За тва как съм постигнал точно това дране в тая песен - много чувство влагам докато пея и постоянно си представям за какво точно пея, щото текста който измислих специално за песента е мноо як, както и не се дера на макс тука ами си вкарам и от моя си глас известна доза, и най важното - дера се от сърце :).

Иначе спрямо клийн вокали ларингса немога да ти определя - спрямо клийн вокали тва си е друга техника на "пеене". Докарвам годсмак до голяма степен редувайки клийн и дране, обаче това много трудно го постигнах. Самото чувство в гърлото е едно такова много специфично - намръщваш се и стискаш гръдния кош и просто се поядосваш малко и напъваш силно и става леко дране не тежко а после тряя се поуспокоиш и да отпуснеш гърлото за да почнеш пак с клийн - нещо такова :).

За болежки и напрежението - като се подготвях за един концерт се раздавах много на репетиции и след това си ме болеше гърлото та след 1-2 седмици се оправи.

Незнам сега за въздуха сам тряя си видиш, аз лично правя едни зловещи вокали с малко въздух, но като цяло незнам какви точно количества използвам.

PS: Пробвай с яко стискане на гръдния кош мисля че спомагаше за дране ако не се лъжа. Have fun ;)

 

Готино да ... ти си го можеш.

А можеш ли по-високо да го правиш ? Така че да звучи като Phil Anselmo :)

Тогава може да се появи доста повече болка ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как другите го правят но при мен мисля е изцяло от гърлото, в началото преди години когато само си мечтаех да искарам някъв по як вокал (аз съм момиче и до ден днешен много хора намират за ненормално жена да се дере, така че някаква вътрешна спирачка ми пречеше да се опитам, но решех да не се съобразявам с някакви си правила) просто излизаха някакви нецивилизовани звуци от устата ми които трудно можеха да се нарекат песен, но постепенно пеейки много заедно с Джеймс ( той ми е любим ) пробвах тук там да вкарвам по някой по як звук докато накрая стана съвсем естествено и лесно за мен,сега нямам проблеми да искарам някои хубав здрав звук, не говоря за дет но все пак достатъчно. С една дума усещането трябва да е се едно се опитваш да си продереш гърлото. Така че не мога да дам конкретен съвет то стана естествено при мен и постепенно просто се опитвах да наподобя Джеймс и в началото е неконтролируемо и е по скоро грубовато и чак после си способен да го вкараш в песен но миля че всякакъв вид крясъци спомагат в един момент да намериш твоя начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фил е много труден вокал :) опитвал съм се да се дера като него, но определено той си е уникален. Мисля че него може и да го докарам някой ден ама няма да е скоро, плюс това той нали скъсва гласна струна и става още по интересен звука (поне за мен). Иначе като за болка винаги като се дереш по различни начини си има болка, но постепенно чрез имитация на някой любим вокал би трябвало да ти свикне гърлото. Ако неможеш да изкараш този звук дето го изкарва той значи пробваш други вокали :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само като апел към колегите, които си мислят, че могат да се дерат - помислете много внимателно преди да пишете по темата. Псевдо-познанията на лаици или не добрите обяснения могат сериозно да скапят гласа на някой, който им се върже.

 

Относно моя опит в областта - започнах с дране без да знам как да пея - голяма грешка. Резултат - скапан глас. За щастие беше обратимо и се оправих. После се научих да пея (с даскал го направих). Резултат - и дрането ми се подобри, сам открих как да постигам различни видове звуци (благодарение на това, че се научих да пея преди това).

 

Поука от поста - научете се да пеете и после задълбайте в дране.

 

И още нещо - не се опитвайте да подражавате на крещящи певци. Не става, а и не е полезно. НАУЧЕТЕ СЕ ДА ПЕЕТЕ и сами ще видите, кое как става.

Мислете за дрането като за висш пилотаж.

Редактирано от Termy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Солидарност с Терми! Ако някой си мисли, че пеенето и дрането нямат общо...значи е в голяма грешка! Същото ако някой си мисли, че правенето на някакви неща (например да се дереш) през гърло е ок! Могат да се получат жестоки повреди на гласни струни, гърло и какво ли не... Потърсете педагог, той ще ви научи да пеете, а после и как да правите разни пинизи като това да се дереш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко бележки и от мен, неща които наистина трябва да имате предвид.

 

Така нареченото дране е изменящ се тон който се хармонизира с музиката, като при пееенето!!!!

Второ научете се да дишате с диафрагма.

Ако те боли гърлото докато го правиш, значи правиш нещо много грешно и трябва да спреш. Потърси помощ.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко бележки и от мен, неща които наистина трябва да имате предвид.

 

Така нареченото дране е изменящ се тон който се хармонизира с музиката, като при пееенето!!!!

Второ научете се да дишате с диафрагма.

Ако те боли гърлото докато го правиш, значи правиш нещо много грешно и трябва да спреш. Потърси помощ.

 

Успех

 

 

Спокойно навсякъде ги чувам тези работи...

(то е ясно че ако ме боли няма да го правя ... )

Кажи сега по темата. КАК се дереш ??? Дай някое записче !?

 

P.S. Ти също Yiwigi ! Сега като си се включил в темата дай по същество.

Стига с тея Warning-и все едно ще гледам пиратски филм. :)

Редактирано от daozealot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е трудно да се каже, каквото и да било по темата. Като цяло е доста трудно да се обяснява, как се пее каквото и да е. Затова се ходи на уроци при вокални педагози, а не при певци. Доти и да се намери някой, който да обясни нещо смислено по смислен начин - като няма обратно връзка между него и тебе, едва ли ще ти е много от полза. Аз лично не бих се доверил на никой, който пише по форуми за пеене (поне не по тази тема. Иначе има полезни неща, които може да се прочетат тук). Съжалявам, че най-вероятно ще останеш разочарован.

 

Давам себе си като пример за човек, който се дере, но наистина ми е много трудно да обясня, какво точно правя. :)

 

Успех все пак, де, макар че не бях особено полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.