Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за Midi Keyboard и звукова карта


Данчо

Recommended Posts

Здравейте, това е първия ми пост в този форум и се нуждая от съвет за моята първа стъпка към домашното студио.

 

Имам компютър - Intel 2 Core quad 2,4, 4 gb RAM и вградена стокова звукова карта с която латенцията която KONTAKT 3.5 ми изписва е 52мс с АСИО драйверите настроени на 2048 семпъла ( което е максимума ).

 

когато си заредя някой патч и го пробвам на клавиатурата на компютъра, не усещам ниакаква латенция или забавяне - звука си се чува на "мига" както се казва. Съответно в моето развитие аз искам да си купя МИДИ клавиатура 88клавиша и съм си харесал на м-аудио ( най ефтината дето има само mod wheel i pitch bend ).

 

Въпроса ми е около това че много хора ми казват че над 5мс буквално не им понасяло да свирят на МИДИ клавиатурата а пък на мен на 52мс като "разцъквам" с клавишите на компютара си ми е супер и никакво забавяне не усещам ( да не би да има някаква грешка при калкулирането или изписването от страна на KONTAKT ?.

Защо така ? и

Като си взема миди клавиатурата нали няма да се прояви тогава латенциата ?

И да питам МИДИ клавиатурата задължително ли с миди кабел се свързва с компютъра ( че нямам миди ин на компа ) или може с USB ?

 

ето линк към миди контролера който съм си харесал - http://www.m-audio.com/products/en_us/Keystation88es.html

 

Благодаря предварително.

Редактирано от Данчо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1во е супер тъпо тва,че никой не ти е отговорил на елементарният въпрос!!!???Доста тъпо от страна на всички които са видели поста и са го подминали без да драснат 2-реда и да ти дадът начален старт и то за доста важна тема- "1-вата покупа!"

Аз не съм от професионалистите във форума,но ще споделя мнения и наблюдения....

 

Мисля,че добре си се насочил към избора ти с м-аудиото - 88 клавиша....просто и евтино->здрави са(на мен лично са ми малкоооо по твърдички клавишите спецеялно на тея серии,но това от една страна е добре.......сигорно ще дъджат по2ече време .Едината ми клавитура е oxygen 49 и съм доста доволен.Сложил съм я м-у монитора и клавиатурата и доста бързо се бачка.(няма въртене и усукване)Ако бях на твое място бих си взел клавиатура с нобове и фейдъри - това вече си зависи от работата ти естествено,но винаги са голям плюс.Аз лично не мога без тях на клавиатурата.....само се пресягам насам натам да върта нобове в другата част на стаята,а като са ти на клавиатурата са ти под ръка и всичко лети.Това мнение най-вероятно е доста относително,но аз казвам моята гледна точка.

 

А за световната борба с латенцията ти е от саунд-а.100% съм сигурен,че няма да се оправи само с 1 клавитура.....просто няма логика.......тя е доста по-голям източник на латенция,от пц клавиатура.Компа не ти е зле....тъй,че пичга взимай клавиатура и си прави сметка в близко бъдеще за саунд карта......Поне аз така го изиграх преди извесно време.

при мен "изчезна" когато си взех соунд картата и сега определено не трая над 3мс латенция.Абе щом не я усещаш -свиркай си.

 

УСБ-то и Миди връзките ги има на повечето нови клавиатури(да не кажа на всички) и е опция-има ги и 2-те и със сигорност мидито е по добре от юсб,затова като си взимаш саунд карта не би било зле да си вземеш със миди .......дотогава ще си позлваш юсб-то.

Редактирано от soundcare
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Така е - всички са абсолютно длъжни да отговарят. Как не сме се сетили да го сложим в правилата на форума ми е просто непонятно.

Но нали ти си тук и затова не са счели са необходимо, може би.

 

Освен, че пишеш с интересна комбинация от българска транслитерация на английски думи и свободна интерпретация на кирилица на български думи и препоръката за "пичга взимай клавиатурата" (цитирам), другото не го разбрах. А и с това изпитах затруднения.

 

Към оригиналнията питащ:

В описанието на контролера е записано, че може да работи през USB. От гледна точка на компютъра, който използваш - USB контролерите на всеки един модел дънна платка са относително различни като поведение. Тези, които се препоръчват от повече производители на музикални устройства (било то клавишни контролери, аудио интерфейси и т.н. са Texas Instruments).

 

В заслуга на горния пост наистина няма да е лошо да се замислиш за по-добър модел аудио интерфейс (има достъпни модели на M-Audio, EMU и много други), който има MIDI входове/изходи, защото ще работи по-добре клавиатурата. Не поради това, че ще е МИДИ изхода от нея, а поради това че конверсията и синхронизацията на аудиото и мидито се извършва от едно устройство - един аудио интерфейс, а не с интерфейса аудио, през USB миди и т.н. Чисто емпирично моят опит показва, че варианта с един интерфейс много по-добър, от гледна точка на латенция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен, че пишеш с интересна комбинация от българска транслитерация на английски думи и свободна интерпретация на кирилица на български думи и препоръката за "пичга взимай клавиатурата" (цитирам), другото не го разбрах. А и с това изпитах затруднения.

 

НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ ;) Поста ми може да обърка човек,но като го прочетеш 2 пъти се разбира...............Отивам да облека костюма на СЪРДИТИЯТ НАЧИНАЕЩ НА КОЙТО ВСИЧКИ СА МУ ВИНОВНИ и веднага се връщам ...................................

............................

........и ето ме пак тук........

 

synchu в думите ти усещам подигравка .......говоря спецялно за началото:

Така е - всички са абсолютно длъжни да отговарят. Как не сме се сетили да го сложим в правилата на форума ми е просто непонятно.Но нали ти си тук и затова не са счели са необходимо, може би.

Еми да ....чудно ми е??? В форума -теми за микрофони ....монитори и не знам кви си неща имат по 10 отговора.....а тук няма нито един цяла седмица!!!!!!!!Момчето търгва да се интересува от някакъв си инструмент,как седят нещата около....и т.н и т.н. --->НАКРАТКО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА и вместо някой да му покаже накъде да тръгне.......->МЪЛЧАНИЕ-една седмица......Той пича сигорно се е отказал и не гледа темата вече.

Плюс това винаги съм гледал,като реша да споделя мнение(което става рядко) да спомена моите все още непълнени музикални знания -

Аз не съм от професионалистите във форума,но ще споделя мнения и наблюдения....

 

И някрая... Евала synchu,че даде компетентно мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един бърз прочит на темите, които са малко по-назад в този раздел и в раздел Други, отговарят на доста въпроси, като зададения по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, искрено ви благодаря за лоялната подкрепа която ми указвате. Моля да ме извините, но съм наистина доста начинаеш със устройствата и на базата на изписаното от вас ще се опитам да направя няколко заключения за да видим дали съм разбрал правилно.

 

1. "свирейки" или по-скоро просвирвайки някои звукови банки чрез КОМПЮТЪРНАТА клавиатура ( посредством КОНТАКТ 3.5 ) не усещам никаква латенция, но ако си взема и сложа МИДИ клавиатура, има вероятност сигнала да се позабави и латенцията да се прояви ?

 

2. веднъж имайки МИДИ клавиатура е за предпочитане да се свърже чрез МИДИ in/out а не чрез USB, тъй като USB-то ще даде по голяма латенция ?

 

 

Зная, че хубавата звукова карта е задължително нещо и съм се ориентирал вече към марка и модел ( PreSonus FireBox ) само че ми се искаше да закупя клавиатурата и картата една след друга поради чисто финансови причини. И за това в момента най-живо ме интересува дали има смисал да си взема клавиатурата на М-Аудио и да я свържа с компа чрез USB-то - дали ще същото като на компютърната клавиатура. Тоест ако сега на компютурната си дрънкам без проблем, да не се окаже че като свържа м-аудио-то ще се прояви от някъде латенцията и да се окаже че не мога да си ползвам миди клавиатурата.

 

Благодаря още веднъж за подкрепата и търпението към бавното ми усвояване на "материала"

 

П.П. - Харесах си този модел на м-аудио, по простата причина че е най евтиния с 88клавиша и не искам нищо повече от mod wheel.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
2. веднъж имайки МИДИ клавиатура е за предпочитане да се свърже чрез МИДИ in/out а не чрез USB, тъй като USB-то ще даде по голяма латенция ?

 

Това, не мисля че е вярно.

В нас съм пробвал на една и съща звукова карта, и с миди кабел и с USB разлика в латенцията нямаше.

Ако има такова нещо то няма да е от кабелите като кабели, а от драйвъри или от самата звукова карта и нейните ASIO драйвъри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравей!!! :hysterical:

Мисля че щом сега започваш със разработките си е удачно да се насочиш към нещо което е

относително нескъпо.Като добра възможност за покупка бих ти посочил MIDI клавиатурата

Behringer U-control UMAX61 която е с 61 клавиша и 8 потенциометъра ,2 колела(контролера за височина на тона и за вибрато) и със 3 различни начина за захранване(чрез адаптер,батерии или

през USB-то от компютъра като последния е най-удобния) множество копчета и възможности за контрол.Освен всичко изброено по-горе се предлага и със аудио интерфейс(външна USB аудио карта). MIDI клавиатурата спокойно можеш да си я вържеш към компютъра чрез USB-кабела

като освен това се и захранва от него. MIDI-потока преминава по USB-кабела по същия начин по които би преминавал и през MIDI-кабелите ,което прави изолзването им излишно.

Латенсията не се изменя.Аудио интерфейса работи с WDM/KS драйвера за Уиндоус системи.

Продава се за около 280 лв. като за пакета MIDI клавиатура+аудио интерфейс(USB аудио карта)

като единствено USB кабела се купува отделно.

Аз имам въпросната клавиатура и със аудио интефейса (UCA200 се казва) включени към 2 USB порта на компютъра и си работя при 12мсек. латенсия което си е доста добро(направо мигновенно) като се има предвид че работя на слаб компютър(AMD Sempron LE-1150 2Ghz.

RAM-1Gb.800GHz. WinXP 32bit) а относно това ,че на някои над 5мс буквално не им понасяло да свирят на МИДИ клавиатурата е направо нелепа шега ,тъй като разлика от няколко милисекунди

едва ли би могла да се долови от нормален(пък дори и ненормален) човек.

1мсек.=1/1000 от секундата=0,001секунда :topicsux:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е USB аудио интерфейса.Всъщност този на YOUTUBE е UCA202 ,но разликата м/у

него и UCA200 e ,че първия има оптичен S/PDIF изход ,копче за усилване и изход за слушалки.

Иначе всичко друго е същото ,UCA200 си има само LINE IN и LINE OUT (линеен вход и изход).

 

и

http://www.youtube.com/watch?v=5z2cZbOKmAI

и

и

http://www.youtube.com/watch?v=6Rqmd-oupRA

 

Това са демота на Behringer UMX61 midi keyboard. :hysterical:;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.