Jump to content
Българският форум за музиканти

Я маха - я не маха...


Fallenblood

Recommended Posts

попаднах на темата за midi bee и се сетих да питам следното: значи намира ми се един клавир ямаха psr-r200, от тия, дето са с панел на руски. самият инструмент е на съвсем любителско ниво, но всъщност хич не е лош. иска ми се да му измисля примерно някакъв контролер (педал), с който по-лесно да се сменят програмите. или пък да запиша в него някакви други песни и барабанчета, а защо не и нови звукови банки (ех... размечтах се, това последното вероятно няма как). въпросният синтезатор е оборудван с миди вход и изход, както и с една TRS букса за състейн педал. интересува ме конкретно:

 

1. дали контролер от рода на midi bee ще работи с това чудо, т.е. дали то разбира стандартните миди съобщения за смяна на програма и прочие (има вход, ще ги разбира, де ще бяга, но все пак)

2. а дали пък банките не могат все пак да се сменят?

 

поразрових се из гугъл, но не намерих нищо конкретно по въпроса, та, ако някой има с какво да помогне, ще бъда благодарен (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Банките няма как да ги смениш, защото са РОМ, а не РАМ :rocker:

През миди входа по принцип можеш да направиш program change с абсолютно всяко миди устройство, което може да генерира миди сигнал за програм чейндж! Не знам миди бее какво е, но по всяка вероятност би свършило работа...

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм, сега съм се зачел за микроконтролери и ми се върти в главата план за една приставчица...

а дали има такъв сигнал, който да накара клавира послушно да върне през midi out номера на програмата? и дали ще отбира от modulation wheel, pitch wheel, ако й направя външни такива? modulation - малко вероятно, ама pitch поне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което питаш за "миди аут номера на програмата" би следвало да стане по следващия начин - устройство 1 (изходното което подава сигнал) пуска миди сигнала към синта, и на синта влиза не в midi in, ами в "midi thru"!!! После си връзваш кабел от миди аут на синта към миди ин на другото миди устройство...и при правилните настроики на мидито на синтезатора, сигнала който е подаден от устройство 1 ще стигне и до последното устройство. Зависи от настроиките на синта на мидито! В общи линии би трябвало да има няколко възможности:

- синта приема сигнала, но не го пропуска нататък

- синта приема сигнала и го пропуска нататък

- синта не приема сигнала и не го пропуска нататък

- синта не приема сигнала и го пропуска нататък... Зависи какво се цели!

 

 

За другите ти въпроси относно модулацията и пича - миди сигнала съдържа информация за всичките тези неща! Т.е. ако устройство 1, което генерира миди сигнала му зададе тия стойности...всяко устройство което приема миди ще ги разбере! Има един доста обширен списък с контроли, които могат да се предават през мидито - питай чичо Гошо (гуугле) за повече инфо. Помня, че 07 - е volume и тн...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами... дупка миди тру няма. списъка на сигналите го прочетох и ми е ясно, че ако подам тия сигнали, клавирът няма да изгори, ами даже ще разбере, че имам нещо предвид, ама пък дали ще реагира на тях? щото какво разбира psr-r200 от модулация не е ясно... ами, значи остава ми да попрочета за микроконтролерите, да направя схемата, пък нататък - ще видим...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.