Jump to content
Българският форум за музиканти

Малко домашно студио


mitaka kj pld

Recommended Posts

От малък се занимавам с музика, но мисля че сериозно погледнах на нея от скоро - последните 4,5 години. Започнах сериозно да композирам, но не професионално (за сега) и просто се усъвършенствам и трупам труда си в личната си библиотека. За съжаление съм принуден като много хора като мен да го съчетават с работа и т.н., а и да си финансово ограничен също не е много добре. Е вече смятам да инвестирам, дори малко повече от колкото мисля, че мога да си позволя.

Ще поясня с какво работя и бих работил, за да стане по ясно какви са ми мотивите за вашите коментари и съвети:

Работя със Sonar и други на Cakewalk, Reason, ( Cubase малко ) , но смятам от любопитство да опитам и с Pro Tools M powered, който работи с M Audio и така да си работя с тях.

Като апаратура съм се ориентирал към следната техника:

звукова карта - M audio Prodject mix i/o

монитори - krk rokit8 g2 + krk 10 s new subwoofer

слушалки - ultrasone pro 900

мидиклавиатура - korg kontrol 49

нов компютър -

procesor i7 920, gigabyt x58-ud5 ,hi end охлаждане и т.н.

така ако може за мнение: компа ми казват да е с 2 физически харда (защо), хората бягали от про туулс (защото е скъп ли) , давам ли повече пари за техниката като все пак доста съм ги разучавал, колоните да не са много големи за моето помещение( 23 куб.м. ) , принципно държа на слушалките ultrasone, акустиката сте оправям със самоделни пана и бас трапове, но ме гложди съвеста че в края на краищата проектите ми после сте минат през професионално студио и дали тази инвестиция е прекомерно изхварляне или инвестицията си заслужава, защото ми осигурява един истински комфорт за работа.

имам и проблем на стария комп, като инсталирах нова версия на сонар8 + китар риг3 ми блокираха почти всички стари vst. след деинсталация и рестарт на китар риг3 нещата се оправиха. въпросът ми е на един компютър работят ли без проблеми Sonar, Native instrument, Pro Tools, Cubase.

аз лично съм виждал Sonar да работи с Native instrument от интернет, но тава пречи ли на други по-малки програми от Cakewalk или на друг какъвто и да е софтуер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бре,че то само едното говорителче е 250$ ,а сигурно ще ти трябват две....ццц.За домашно студио това не е ли изхвъргачка?Нали спомена,че ще минаваш после през професионално студио,де... монитор

Аз се ориентирах към нещо такова.

Редактирано от sardaesox
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ че толкова ли са зле krk rokit8 g2 , като гледам замерванията на честотната характеристика в този сайт ако е истинска трябва да са верни. - ЦЪК

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вместо 8ци + 10ки събууфер от Rokit серията по-добре вземи от VXT серията на KRK.

 

Аз имам RP5, други познати са с RP6 и RP8, но този уикенд слушах в един приятел VXT6 и ми идеше да завра моите нейде, където слънцето не огрява! :punk_guitar: Разликата е доста сериозна, VXT6 свирят в пъти по-чисто и вярно.

 

Пък и на мен лично не ми харесва идеята за събууфер, особено ако правиш рок музика. Все пак повечето хора си слушат музика в стерео конфигурация. А комбинацията от 8ци + 10ка, ако помещението не е много добре третирано, ще ти даде прекалено много ниски, особено като се има предвид леко мътния звук на RP-тата, и това може да доведе до бедни на бас миксове.

 

И по-добре не взимай интерфейс на M-audio. Ползвал съм два такива и звука не е особено по-добър от на Creative X-Fi примерно. Сега съм с TC Konnekt 8, бих ти го препоръчал, а и има и други по-добри решения от M-audio в този ценови диапазон.

Редактирано от Angermeans
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VXT със сигурност са по-добри от RP, но имай предвид, че има разлика между 2-те поколения RP. Доколкото съм чел, новите не са зле.

При всички случаи RP 8 + sub, не е смислена комбинация. Ако ще се взима sub, по-добре с 6-иците (5-иците предполагам, че са прекалено малки за какъвто и да е качествен звук, не само за ниските).

 

Subwoofer-ите са нож с две остриета, но аз лично съм за, въпреки че се занимавам главно с тежка музика. Стаята може да изиграе лоша шега, както и неправилното калибриране, но ако послушаш и се адаптираш известно време, поне за мен е от много полза, за пръв път чух наистина какво правя в ниските регистри след като си взех съб. (BTW и Andy Sneap и James Murphy и куп други имат субуфъри въпреки, че са в метъл сцената)

 

А за M-audio-то...има M-audio и M-audio. Prodjectmix-а наистина не е от сполучливите, но за 2626 има добри отзиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Сравнявахме VXT6 точно с RP6G2 , които са втората генерация, и разликата си е налице. А че G2 са подобрени - може и така да е.

Естествено има и разлика в цената - чифт RP6G2 са 791лв, а VXT6 са 1482лв, т.е. почти двойно по-скъпи, но така или иначе мониторите не се сменят редовно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, и аз бих препоръчал от монитори да не се пести, проблема е, че само с монитори можеш да миксираш, но не можеш да записваш. Ако няма да взима заем човека едва ли ще може да си позволи каквото и да е друго, ако си купи чифт Barefoot монитори :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^O йе, най-доброто, което можеш да си позволиш в момента. Даже и малко над това, което можеш да си позволиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, босоножките....

Само добри неща чета за тях, но, за съжаление, още не съм ги чувал на живо. Ама и с Клайн-Хумелите си ми е добре, нищо, че са старички...

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави сте за колоните, ще мисля по въпроса за VXT6., за SUbWoofer си мисля че ще мие от полза за моят тип музика - имам силно изразяване на ниски и ритмични групи, но все пак е важен целия диапазон. Един преподавател по тонрежисура от Пловдив ми препоръча преди време да си взема такъв (SUbWoofer).

 

Да и други ми препоръчват КОНЕКТ 8 или КОНЕКТ24Д на TC Electronic. Идеята ми е че се чудя дали да не инвестирам в М АУДИО-то, защото искам да разуча ПРО ТООЛС. Друг вариант е да игнорирам про тоолс и да си работя със СОНАР ИЛИ КЮБЕЙС. МИСЛЯ, че най-важно е какво ще се получи в крайна сметка като резултат и песента да е хубава от чисто музикална гледна точка, софтуера е средството с което да си покажеш труда.

 

Иначе като МУЗИКА обичам да е с ПО-ТВЪРДО звучене. До мен най-близка е алтернативната, поп, денс, диско, рок, електронна. Харесват ми и Класически произведения. Това силно се усеща в моята музика, като хармонически е обогатявам доста.

 

Моля, ако някой знае нещо по следният въпрос: могат ли да работят на един компютър и без да си пречат виртуални инструменти с различни формати VST, VSTi, Dxi, и RTAS защото при мен стана засечка наскоро. При инсталирането на нови виртуални инструменти от Native Instruments старите vst-та не отговаряха дори и след рестарт и скенирането им. Сигурно е нещо от моя компютър. Някаква настройка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще даваш 1500+ лева за монитори, заржи КРК и си вземи Genelec. Фен съм на КРК заради съотношението цена - качество, което предлагат, но за мен те не са удачен избор за професионално смесване на музика. Вършат работа за постпродукционни монтажи, дублаж, ефирно миксиране, но за музика не са подходящо решение.

 

Също така, смятам, че подхода ти към избор на монитори е грешен. По-големия бас говорител на монитора може да се окаже излишен разход, ако се сглобява система със субуфер. Обикновено големината на ниърфийлд мониторите се съобразява с обема на помещението, в което са поставени.

 

Genelec имат препоръчителна табличка за съвместяване и начин на употреба на техните продукти на сайта си - ЦЪК. Ако смяташ, че техните продукти са извън финансовите ти възможности, потърси подобна информация и за марките, на които си се спрял.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Genelec стъпват на по-големи парички обаче. Моят съвет е пича да отиде на http://www.tweakheadz.com/studio_monitors.htm и да разгледа препоръчаните модели - има инфо за Adam A7, Dynaudio BM5a, KRK VXT6, Yamaha HS80... все модели в ценовия диапазон около 1500лв.

 

Аз лично също така съм харесал Fostex PM-1 MKII, пишат много добри ревюта за тях, а струват колкото KRK RP6 G2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Абе не са чак толкова скъпи... Чифт 8020В излизат около 1100 лева. Вярно е, че прилежащия им суб 7050В струва 1400, ама нищо не пречи човека да си вземе мониторите и да събира пари за суб, за да завърши системата.

 

С VXT6 нещата биха излязли даже по-солени. 1400 за мониторите и още толкова за субуфера. Dynaudio са добро решение, макар че аз съм почитател повече на цифровите им монитори, но дори и бюджетните BM5a са по-скъпи от Genelec с поне 500-600 лева. От Адам нямам преки впечатления и не мога да коментирам, от изброените Ямахите са най-евтини, само че от NS-10 насам не са правили нищо свестно и честно казано новите им продукти са "да хванеш единия и да удариш другия".

 

А каквито и монитори с ууфер по-малък от 8" да се вземат, ще имат нужда от суб, така че трябва да се слага и той в сметката.

 

Между другото сега се сещам, че някой май продаваше NS-10 във форума. Ако са в оригиналното си състояние, си е оферта да се вземат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8020B са съвсем друго нещо - 4". Те са по-скоро нещо като компактно решение за малки, нетретирани помещения. Аналог на VXT6, Adam A7 и Dynaudio BM5A е 8040A, чифт от които струват 1430 евро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.