Jump to content
Българският форум за музиканти

Стабилизирано и филтрирано 9-волтово захранване за китарни ефекти


Recommended Posts

Отдавна се каня да пусна този туториал, но все не остава време. Предвид раздвижването в темата, счетох, че е крайно време да го направя. :P

 

За да го направим са необходими следните джаджи:

  1. Захранване (или само трансформатор), който дава 12-15 волта. Аз предпочитам тези универсалните адаптори, които леко да модна, защото си имат готина кутийка, няколко накрайника, а и използвам част от елементите вътре.
  2. Следните ел. компоненти:
    • Монтажна платка;
    • Стабилизатор TL7809;
    • Електролитен кондензатор 1000мФ, мин. 16 волта - 2 броя; (на тази снимка са различни, но после намерих еднакви, както се вижда по-натам)
    • Керамичен кондензатор 100 нФ, мин. 16 волта - 2 броя;
  3. Инструменти.
  4. Поялник, калай, колофон.
  5. Силиконов пистолет. (не се вижда на снимката)
  6. Мултиметър, за измерване на резултатите.

PS-01.jpg

 

 

Модификацията се извършва в следните стъпки:

  1. Махаме болтовете на адаптера и изваждаме вътрешностите. Схемата е елементарна - траф с няколко вторични намотки, които дават различни волтажи, селектор за волтажа, индикатор за работно състояние (светодиод), изправителен блок (грец), филтриращ кондензатор.
    PS-02.jpg
     
     
     
  2. С цел да е максимално лесно обратим процеса, аз оставям селектора на волтажите (който не ни трябва - можем да вземем захранване директно от намотката за 12 волта), след това индикатора за работно състояние, изправителния блок. Филтриращият кондензатор също може да се ползва, но с цел всичко да е заедно го махам и него.
    PS-03.jpg
     
     
     
  3. Това е моята схема, по която правя модификацията.
    PS-Scheme.png
     
    Оттук можете да изтеглите DIYLC 3 файла със схемата.
     
  4. За да завършим схемата трябва да добавим един електролитен кондензатор 1000 мФ, един керамичен кондензатор 100 нФ, стабилизатора TL7809, втория електролитен кондензатор 1000 мФ, втория керамичен кондензатор 100 нФ. Вземаме една монтажна платка и нареждаме двата електролитни кондензатора заедно със стабилизатора както е показано тук. Обърнете внимание, че двата кондензера за с противоположна ориентация! Гледайки стабилизатора фронтално левият му крак е вход, десният е изход, а средният е маса.
    PS-04.jpg
     
     
     
  5. Изрязваме краката на стабилизатора като оставяме да стърчи половин-един милиметър(аз действам с нокторезачка). Запояваме плюс крачето на кондензатора С1 за далечния крак на стабилизатора (което е входа), а минус крачето му за средния крак на стабилизатора (маса). Плюс крачето на кондензатора С2 запояваме за близкия крак на стабилизатора (което е изхода), а минус крачето му отново за средния крак на стабилизатора (маса).
    PS-05.jpg
     
     
     
  6. Добавяме двата керамични кондензатора - един на входа и един на изхода. Не е семантично издържано да бъдат от другата страна на платката, но с цел минитюаризиране на проекта... ;) Те нямат поляритет, така че посоката няма значение - важното е едното краче да е на плюс, а другото на минус. Моите съм ги сложил така, че да се вижда стойността им.
    PS-06.jpg
     
     
     
  7. Добавяме на входа на платката ни два проводника (червения и черния), които в другия си край ще бъдат съединени след греца. Кабелът, който излиза от адаптера запояваме на изхода на платката ни. И на двете места е важно да спазваме поляритета!
    PS-07.jpg
     
    Ето как изглежда и подредбата на компонентите:
    PS-Components.png
     
     
     
  8. За да не стане късо съединение и да опукаме нещо заливаме всичко със силикон. Може да се направи и с изолирбанд или пък да се сложи в найлонче и т.н.
    PS-08.jpg
     
     
     
  9. Натъпкваме всичко в кутийката, затваряме и сме готови за тестове!
    PS-09.jpg
     
     
     
  10. Измерваме напрежението на свободен ход - 8.93 волта. Доста добре, почти като истинско! ;)
    PS-10.jpg
     
     
     
  11. Имах само два камиона под ръка, но все пак са достатъчни за бърз тест. (Искам да вметна, че така съм хранил 1 цифров и 5-7 аналогови ефекта без грижи. Да, има по-издържани схеми и методи, но тук не претендираме за про изработка!).
    С товар напрежението пада в напълно приемливи граници - 8.74 волта. Всичко бачка на 6. Доволен съм от резултата!
    PS-11.jpg

 

 

За основа на този ми проект послужи небезизвестното "Ultra clean 9vdc Power Supply". Разбира се никога нямаше да успея без помощта на нашите съфорумци Nikifena & Metalhammer, които помагаха с акъл и разяснения!!! Тук е и мястото да кажа, че ако има неточности и бъгове, заслугата за тях е изцяло моя, а не на колегите! ;)

Могат да се направят много и най-различни вариации по схемата, да се използват различни компоненти и т.н. Например използване на по-качествени стабилизатори като LM317, трафове с отделни намотки (и стабилизатор) за всеки ефект и т.н. За домашно-репетиционни любителски нужди това смятам, че върши повече от чудесна работа. Ще се радвам, ако съм бил полезен на някой! До скоро!

 

Edit: Сложих нови по-ясни пикс за схемата и подредбата на компонентите, както и DIYLC 3 файл със схемата за даунлоуд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм ползвател на два такива моднати трафа ,лично направени от Baby Thomas и мога да кажа ,че проблемите с всякакви брумове от захранването изчезнаха. С три думи ,много съм доволен. Благодаря му сърдечно за добре свършената работа :P .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За доброто на форума пускам схемата на адаптерчетата на N-audio които правя.

N-audio%20PSA-1.GIF

Това е схема на безкомпромисно решение от гледна точка на елементи за захранване за ефекти. Една идея по-добро от "Ultra clean 9vdc Power Supply" за което Цецо говори по-горе.

 

Излизат малко повече чаркалък, ама нали требе да сме PRO, иначе няма смисъл да се прави smile.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А така!

Сега да направя детайлна транскрипция на схемичката на NIKIFENA. Рядко ми се случва да пиша за положителни неща. Но когато нещата са истински, не си кривя душата!

и така:

-на мрежовия вход кондензатор Х-2 за предпазване от RF смущения по мрежата и крос модулация - (+)

-кондензатори 4 броя на греца, пак за RF филтрация и главно против кросмодулация (+)

-100nF паралелно на електролита не е необходим, но помага с още малко за RF (+)

-Двата диода околко 3-изводния стабилизатор - пълна защита от обратно свързване и разряд на изходния кондензатор (+)

-Още един 100nF в изхода, който е повече за гарантиране на работата на стабилизитора (против самовъзбуждане) (+)

И за да не става като отчета на предишното правителство - само положителни резултати, да турна и един голям минус - не виждам предпазител нито в първичната нито във вторичната намотки на трансформатора. А те са задължителни по всички изисквания за европейски сертификати, и безопасност.

За качеството на трансформатора имам малко съмнения, като имам предвид кой е производителя, но там Ники да се оправя (бой по кратуните :) ).

 

Като цяло едно добре обмислено захранване, отговарящо на високи изисквания са сигурност и нисък шум. За конкретното изпълнение нямам съмнения, но едни сериозни изпитания и измервания с графики и таблици биха били много полезни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От конрад си купих филтрирано и стабилизирано захранване със селектор на напрежение и поляритет с доста солиден траф .Стабилизтора беше Lm317,а електролитния кондензатор 4700uF,което впрочем ме изненада доста и за репетиции/вкъщи/локални гигове си е напълно достатъчно.Тези които са за модване струват 6 лв и са с доста по-мизерен трансформатор,който е доста съмнителен от към мощност и не се знае колко ефектчета би зидържал.Принципно при това начинанието леко се обезмисля,но пък тези фалшивите са 1:1 със стабилизираните и могат да се познаят само по теглото.

 

Браво за темата! Ще е доста полезна за набуталите се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че е съмнителна мощността е ясно, инак пише 500 мА. Както споменах горе, издържа 1 цифров и 5-6-7 аналогови ефекта. По времето, когато писах тутора, имах доста самосвали и бях ги накачил всичките за тест. Пуснати едновременно не създаваха нищо приличащо на китарен тон, но идеята беше да го понатоварим. Издържа гнидата. Така че смея да твърдя тия въшки са доста прилични и в реални условия ще се държат без проблем. При свирня надали някой ползва повече от 2-3 ефекта едновременно... :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

А бе тези китайските трафове ако не се опържат,си работят,само дето много греят.На времето като ремонтирах касетофони ги пренавивах,че нямаше трафове по магазините и по моите изчисления първичната излизаше поне с 30% повече навивки (което водеше до по-ниско напрежение на вторичната с 30%),но пък вече не греенето го нямаше.Та трафът ако не се опече,няма проблеми.Използването на интегралните стабилизатори опростява и подобрява много нещата,защото те си имат вградени антибрумови вериги.Колкото до изходния ток-той е от порядъка на 1А за 78ХХ и 1,5А за LM317,така че без проблеми могат да се хранят повечко ефекти.Има обаче вероятност ефекти,съдържащи модулатори-фейзъри,хоруси и т.н. да вкарат смущения през стабилизатора,затова според мен е добре те да се хранят с индивидуални захранвания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно, така е най-добре. Това е бюджетно решение за ентусиасти и любители.

За про цели може да се закупи истинско захранване за много ефекти, както го прави примерно Никифена, или както са ония супер скъпи западни негови събратя на Дънлоп и разни други. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използването на интегралните стабилизатори опростява и подобрява много нещата,защото те си имат вградени антибрумови вериги.Колкото до изходния ток-той е от порядъка на 1А за 78ХХ и 1,5А за LM317,така че без проблеми могат да се хранят повечко ефекти.Има обаче вероятност ефекти,съдържащи модулатори-фейзъри,хоруси и т.н. да вкарат смущения през стабилизатора,затова според мен е добре те да се хранят с индивидуални захранвания.

 

По принцип, според мен не е много добро решение да се разчита на един единствен стабилизатор да стабилизира напрежението на много ефекти, особено когато говорим за големи токове, близки до 1А.

При повечето линейни стабилизатори, филтрирането на брума не е твърде добро и той на практика си се чува ясно, ако примерно свържам през кондензатор стабилизираното напрежение към да кажем линеен вход на някаква аудио апаратура за да го чуем. Аз лично смятам, че когато имаме резистори, които да ограничават зарядните токове на кондензаторите след греца, както и евентуално такива в изхода на стабилизатора, преди кондензаторите, тогава филтрирането на брума е осезаемо по-добро. Естествено, срещу цена. Това е приложимо при сравнително малки токове, където падът на напрежение върху въпросните резистори и разсейваната от тях мощност са относителноп малки.

 

Повечето операционни усилватели имат дадена в документацията характеристика "power supply rejection" или нещо подобно. Тя дава представа колко от брума в захранването би отишъл в сигнала. Когато(както в повечето драйв педалчета) няма по-специално филтриране на захранването в първите стъпала, брума в захранването може да окаже сериозно негативно въздействие върху общия чуваем брум.

 

Затова за мен е по-добро решението с отделни трансформатори и отделни стабилизатори, някои от които(за драйв ефектите) са много добре стабилизирани и предназначени за малък изходен ток под 50-80мА.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Power Supply Rejection Ratio (PSRR) за стабилизатори е параметър, който се декларира при съответни условия. За да е близо до обявения в данните , трябва да се спазят главно две неща - входното напрежение и товарния ток. Пулсации излизат на изхода когато входното напрежение (след изправителя) не е достатъчно високо (под товар!) и/или товарният ток е по-голям от декларирания. Например PSRR за uA723 (който е прецизен стабилизатор) e 86dB, но забележете, при ток само 1мА. Когато се използва за по-силен ток, например 100мА (от възможните 150), PSRR пада силно. Това е характерно за всеки интегрален стабилизатор, поради намалението на усилването на транзисторите от вътрешната структура и други причини.

Затова има доста съображения, които трябва да се приложат при проектирането, конструирането и изработката на качествено захранване, без значение дали е за настъпи кутийка или измерителен инструмент.

Друг въпрос, не по-малко важен, но с друг характер е отделянето на захранванията при повече от едно захранвано устройство. Още по-важно е това при евтините, често нескопосани в техническо отношение настъпи кутийки, които са винаги от небалансиран тип. Те са "подготвени" за проблеми със захранванията, и понеже Pit Cornish е зает с по-важни дела (а и не знам някой у нас да е проявил интерес) - няма да се отиде на балансиране на входове и изходи на настъпикутийки. Остава да се разделят захранванията - галванично, не да се ползват само отделни захранващи кабели.

Всичко това обаче е свързано с едно сериозно финансово участие, което в криза или без криза, обикновенно се отхвърля. Затова търсенето на звукът на "големите" е безрезултатно - при тях проблемите имат разменени места - по-напред е звукът и музиката, а по-назад стотинките.

Всеки си има своите приоритети.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Ако сложиш съпротивление със стойност един ом между изхода на стабилизатора и изходният му кондензатор, ще намалиш още повече нивото на шум на схемата. След този резистор са всички останали елементи (в случая с LM317).

Има и още по-добри стабилизатори, например схемата Sulzer: http://bgaudioclub.org/gallery/albums/user...3/angel_mod.png

При него стойностите на шума са с поне 30dB по-малко от LM317. Когато става дума за аудио, не трябва да правят компромиси с качеството. :hysterical:

Редактирано от guitar01
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Въпросът е къде идва точката, след която намаляването на брума става ненужно, заради собствения шум на ефектите, особено драйв/дисторшън педалите. Според мен, добре изпълнена схема дори със 7809 би била достатъчна за тази цел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.