Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с китарата


The SoUnD

Recommended Posts

Oт едно известно време имам следния проблем незнам дали не е от струните , уж ги смених ама пак така ... та значи , като свиря Е 6 A 5 и D4 на свободни и като се извлече самия звук от струната и спирам да свиря и и струната продъжава да вибрира явно и излиза някакъв невероятно гаден звук като бучене който се засилва това естествено става като е в усилвателя и другото кат свирна пак там някой шведски акорд са получава все едно вибрато не излиза прав звук. Моля кажете ко мислите да знам ко да правя , защото без туй на китарата и остават 20-тина дена гаранция :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво точно пък трябваше да намеря , нали форума е да питаш някои да ти обесни ако знае нещо ако не добре ама туй ... търси там тук , аз ако знаех какво можеше да е нямаше да питам :) и все пак ако някой знае да ми обясни тука проблем ли е и какъв ако е ... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или не ти е настроена китарата или интонацията й е грешна. Това, което чуваш се нарича звуково биене и се получава при малки разлики в честотите.

 

Значи:

1. Настройваш си хубаво и точно китарката, с тунер.

2. При включен тунер натискаш 6-та струна на 12-то прагче и гледаш каква нота ще ти изкара тунера - ако не ти изкара точно Ми, значи имаш проблем с интонацията на тази струна. Това се коригира от седлото на струната при бриджа (магаренцето). Как точно - има писано доста по форума, потърси.

3. Правиш същта операция и за другите струни - при всичките тона на 12-то прагче трябва да е същия като тона на отворена струна.

4. Да не забравиш след всяка корекция да настройваш отново всички струни и да проверяваш.

5. Дори интонациите да са ти наред и свободните струни да са точно настроени, пак може да се появят малки разлики - заради особеностите на темперирания строй, не съвсем точно поставени прагчета или нът. Затова може да се наложи да внесеш съвсем леки корекцийки по слух - удряй струните 2 по 2 в интервал примерно квинта или кварта (шведски акорд или обърнат шведски акорд, т.е. две съседни свободни струни) и ако чуваш биене леко коригирай едната струна, докато биенето изчезне. Другият вариант е да ги донастроиш по конвенционалния начин за настройване по слух - с метода на 5-то прагче.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.